home
17-09-13

Reincepe aventura

Ca de obicei, Steaua stârnește cele mai multe pasiuni legate de o prezență românească în competiția supremă a Europei. Speranțe multe, temeri la fel.

Senzația că „se poate” este mai puternică ca oricând, deși cele mai mari garanții sunt reprezentate de prezența lui Reghecampf pe banca tehnică și cea a unui preparator din Germania. Steaua are un lot foarte bun, dar istoria recentă a clubului ne-a demonstrat cât de fragilă este construcția și cât de ușor se pot dărâma visele suporterilor. Viziunea este occidentală, iar mediul este românesc. Acoperișul strălucește dar fundația e dintr-un chirpici acoperit cu sigla clubului.

Golurile marcate de Piovaccari și Kapetanos ne dau speranțe dar absențele lui Chipciu și a lui Chiricheș stârnesc îngrijorarea. Parcă și Rusescu ne lipsește mai mult ca oricând.

Statistica ne arată că echipa campioană a țării, cea care a dat senzația că poate mai mult în Europa decât altele din campionatul intern, a refuzat (a se citi nu a putut) să rupă gura târgului ori de câte ori a prins grupele CL, chiar dacă debutul i-a adus victorii sau rezultate „bune” și chiar dacă în primul unsprezece jucau Adi Ilie sau Lăcătuș.

Așadar, roș albaștrii au rămas datori în fața propriilor suporteri și din acest motiv, Reghe și compania trebuie să se mobilizeze exemplar pentru a crea un nou punct de reper în istoria clubului și a fotbalului românesc. Așa se construiește tradiția, doar în acest mod se poate ridica ștacheta. Rămâne de văzut dacă vor putea.

Indiferent cât de aspre sunt meciurile și indiferent care va fi poziționarea finală în grupă este important să țintești spre locul întâi. Pe termen scurt poate fi o strategie fără de succes dar e mai important modul în care te raportezi la competiție. Sătui de exprimări tâmpite de genul „să facem o figură frumoasă” sau „mergem pentru a face un rezultat bun”, suporterii români așteaptă altceva. Primăvara europeană? Ar fi frumos, dar eu cred că mai importante sunt combativitatea și DEMNITATEA. Da, demnitatea este acea însușire care face diferența între sportivi, între cluburi, adică acea formă de raportare la un sistem competițional pe care numai cei dispuși să lupte pentru idealuri, o pot avea. Până una alta, avem noroc: Reghe face parte dintr-o altă lume, pentru el Shalke și Chelsea nu „pornește ca favorite”.

Dacă Steaua București nu va putea să se califice în primăvara europeană a Champions League încercând să joace fotbal, acest fapt nu va cântări atât de mult prin comparație cu rușinea de a bifa încă o participare mediocră în care oricum „nu ne-am făcut iluzii”. Rămâne ca noi suporterii să sperăm, iar ei ca să lupte. „Luptă Steaua!”

Catalin Asavoaei

(articol preluat cu permisiunea autorului de aici)

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE