home
10-04-13

O viata pentru o idee: SECURITATEA

E o scena in „Peripetiile bravului soldat Svejk”: dupa nesfarsite aventuri („ghinioane”, cum le zicea el), Svejk ajunge in fine la garnizoana din apropierea frontului, acolo unde se reintalneste cu cel caruia ii era ordonanta – un sublocotenent care fusese trimis pe front chiar din cauza neghiobiilor nesfarsite ale ordonantei.

Asta, locotenentul, crezuse ca a scapat definitiv de tampit, ca a cazut prizonier, ca a fost arestat pentru dezertare sau ca, in cazul cel mai fericit, a fost impuscat de un tir concentrat, si, dupa cate belele ii facuse, era intr-o stare de spirit foarte buna – petrecea la cantina ofiterilor. Bineinteles, cand ii era lumea mai draga, se trezeste cu Svejk ca-i da onoru`: „Sa traiti, soldat Svejk se prezinta la datorie si are onoarea sa raporteze: m-am intors!” Ala, locotenentul, sa pice pe jos. S-a albit la fata si timp de doua ore a ramas incremenit, nu s-a miscat si n-a scos nicio vorba.

Svejk – incremenit si el in pozitia de salut. Dupa 2 ore, sublocotenentu` iese din starea de soc si ingaima: „O, fii binevenit Svejkule, ce placere sa te revad, asa surpriza mai zic si eu”. Dupa care iese afara si o ia de nebun peste campii.

Svejk radia tot si se uita cu multa duiosie la slt. sau care o luase razna. Pe fata lui se citea o sincera si profunda multumire ca a fost reunit cu cel pe care l-ar fi servit cu pretul vietii: „Cu toate obstacolele sortii, cu toate neplacerile si «ghinioanele», cu toate piedicile pe care le-am avut in fata, iata, puisorule, ca suntem inca odata impreuna. Soartea ne-a reunit. De data asta pentru totdeauna”.

* * *


Cazul celor doua destine reunite in ciuda tuturor „neplacerilor” si „ghinioanelor” se aplica destul de fidel si intr-o situatie recent aparuta prin locurile noastre.
Dupa aproape un sfert de secol de departare, timp in care neghiobiile nesfarsite, adica tampeniile „specifice” s-au manifestat printre sine afumate sau printre alte locuri departate, doua destine s-au reintalnit si sunt inca odata impreuna.

O singura diferenta se remarca intre cele doua situatii. In timp ce oberleutnantul lui Svejk si-a luat campii dupa ce soarta l-a „reunit” cu cel care-i facuse atatea belele, altii nu simt altceva decat bucurie si speranta, la reunirea, mai intai cu paravanul neosecuritatii si, mai apoi, la recunoasterea fatisa a esentei chestiei care s-a desfasurat, si a aleia care se va desfasura.

La fel ca Svejk in sala de mese a ofiterilor, radiind in fata reunirii cu sublocotenentul sau, altii radieaza si isi simt destinul realizat prin reunirea celor de-un simtamant, de-o extractie si de-o origine: „Puisorilor, destinul vitreg ne-a despartit, dar in ciuda greutatilor si «ghinioanelor», iata ca suntem inca odata impreuna. Soarta ne-a reunit. De data asta pentru totdeauna”.

Front Desk Clerk /taiat in text/ prin Prof. Univ. Dr. Ec. Sec. Docent. Abilitat. Dipl. Gen. (r.) descoperit etc. etc. etc. /ne-secret/ (ASE Oltenita, Universitatea „Arici Pogonici Artifici” Baneasa/Vitan-Barzesti/Stefan cel Mare etc. etc.)BIBLIOGRAFIE SELECTIVA:

Cum a aparut Steaua

"Dinamo a aparut printr-un mizerabil subterfugiu politic. Nu stiu cum a aparut Steaua"

Securistii Amigo

Regizorul Dinu Cocea, tinut la usa casei sale de un fost securist

Coloneii CIE Constantin Anghelache si Octavian Andronic au sters urmele firmelor-fantoma ale Securitatii din Occident

Retelele de spioni (v. si despre Nicolae Badea, Iuliu Muresan)

Blaturile fotbalului romanesc. Mircea Angelescu: „Eminenta cenusie era Anghelache”.

Dan Voiculescu – Securist. Hot. Criminal. Cel mai avizat martor: Anghelache

Fratii Negoita "nu primesc sfaturi, sugestii sau orice alt fel de sprijin de la fostii ofiteri de Securitate"

Fratii Negoita s-au realizat "pe cont propriu. Spiritul intreprinzator a fost mostenit din familie"

De asemenea, nu au legaturi cu politicul sau statul. Singura legatura e plata impozitelor

Vasile Ianul: "Cele mai mari canalii: M.L. si C.A."

"Dinamo a aparut printr-un mizerabil subterfugiu politic. Nu stiu cum a aparut Steaua"

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE