home
26-03-07

Steaua Anglicanã

În primãvara anului 1956, echipa Armatei, apãrutã pe prima scenã fotbalisticã Î iulie 1947, avea deja Î palmares 3 titluri de campioanã ºi 3 cupe ale României. De-a dreptul remarcabil, dacã þinem seama cã unora, pârâþi a fi legendari, le-au trebuit 44 ani pentru a cuceri primul tiltlu(copiind involuntar istoria nefastã comunistã cu uzata sintagmã „Îainte ºi dupã 44”). Fotbaliºtii din România(aruncatã ºi prin nepãsarea cinicã a lui Winston Churchill, Î lagãrul-fãrã ghilimele-socialist), se „plimbau” doar prin curtea Îchisorii, de la zidul chinezesc la zidul Berlinului. Începând cu 1956, la conducerea echipei C.C.A. este numit Ilie Savu(secondat de cãrturarul fotbalului, Virgil Economu, fostul selecþioner al României Î 1940, când portarul David va deveni, Î meciul cu Italia de la Roma, „Il Dio”).

Prin cei doi, sistemul WM va cunoaºte apogeul la noi, teza de doctorat a C.C.A.-ului de aur. Fãrã recunoaºtere internaþionalã, doar cu turneele amicale la Leipzig ºi la Pekin, orice izbândã pe gazon era sortitã unui experiment de laborator, blestematã a se supune efemerului. ªi-o pune Aghiuþã pe aruncãtoarea la greutate, gruzina Nina Dumbadze, venitã ca maestrã la lotul de atletism al Angliei, sã ºterpeleascã o pãlãrie dintr-un magazin londonez, fapt jenant care a stat la baza unui turneu amical al echipei de fotbal Luton Town Î mãreaþa Uniune Sovieticã, pentru a stinge scandalul. Zis ºi bifat. Englezii vor Îvinge pe Dinamo Moscova ºi Þ.S.K.A. , cu scoruri de neprezentare: 3-0. Prezent la meciuri, ataºatul nostru militar i-a propus celui englez, ca la Îtoarcere sã facã o escalã la Bucureºti, pentru ca reprezentanþii Majestãþii sale sã-ºi mãsoare forþele cu douã echipe similare: Dinamo ºi C.C.A. Fiind pe val, turneul s-a parafat „on spot”.

În ciuda avertismentului lui Emil Bodnãraº, mai marele UCFS-ului, avertizat de iureºul englez, Dinamo va pierde cu 1-3(o consolare, mãcar se Îscrisese golul de onoare, dar Î mintea oaspeþilor rãsuna doar o variantã adaptatã a versului coºbucian: „trei, Doamne, ºi toate trei”). Urma, logic, C.C.A. La 23 Mai 1956, pe „23 August”, nu mai aveai loc sã arunci un ac. În tribuna oficialã, Ghiþã Dej(ãla care bãgase spaima Î burgheji ?!) cu suita. Ce s-o mai lungim, aºa se nasc miturile, pe care Uniunea Europeanã de azi Îcearcã sã ni le spulbere cu euri Î alimente ºi steguleþe colorate: Î zi de graþie, C.C.A, a spulberat pe Luton Town cu 5-1(3-1), dupã ce oaspeþii marcaserã primii al zecelea gol al turneului din Estul sãlbatic ! Conducãtorii englezilor, perplexaþi: „Domnilor, am descoperit Î România un team excepþional, poate unul dintre cele mai bune de pe continent”. Se propune revanºa, sub forma unui turneu al C.C.A. Î toamnã la Londra.

Nonagenarul Ilie Savu, ar putea exclama astãzi, arghezian: „Niciodatã toamna nu fu mai frumoasã !” Dupã 3 partide de mare dãruire(1-1 cu Arsenal, Constantin primul gol românesc pe pãmântul inventatorilor fotbalului- stelistul Dan Petrescu de la Chelsea a transformat peste decenii acest fapt istoric Îtr-o banalitate-; 3-3 cu Wednesday Sheffield, dupã ce scorul era la un momend dat 3-1 pentru gazde, prin golurile lui Alecsandrescu ºi Victor Moldovan-2; 4-3 cu Luton Town, dupã 0-3 prin golurile lui Constantin, Onisie ºi Alecsandrescu-2, cu amendamentul cã Î rotonda Ciºmigiului se spune cã la golul din tun al lui Onisie mingea ar fi rupt plasa). Ultimul meci, „aranjat” aiurea de ataºatul militar, cu Wolverhampton, s-a terminat cu 0-5, dupã ce la oboseala bãieþilor s-au adãugat: un gol anulat la 0-2, un 11 metri inventat , un arbitraj scandalos(cu adagiul „chiar aþi vrut sã plecaþi din Anglia neÎvinºi ?”).

În escala de la Bruxelles, 5 steliºti erau pe lista impresarului transfug Sandu Vogel pentru Real Madrid. Steliºtii n-au avut soarta „maiorului galopant”, Puºkaº, dar au fost prefaþa la capodopera „Steaua Sevillianã 1986”.

Constantin Ardeleanu

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE