home
13-01-13

Steaua mai are datorie la "Ăla" vreo 11 milioane de euro

Se ştie deja de muuultă vreme că Steaua nu ar fi avut parte de generaţiile senzaţionale ale CCA-ului, de generaţia fantastică din anii '70, de momentele din perioada '85-'89, ori de succesele din anii '90 fără "Ăla". Noroc cu el!

Se pare bietu' "Ăla" îşi va recupera chiar în 2013 banii mutaţi dintr-un buzunar în altu', potrivit propriilor declaraţii.

Iată o poveste de succes, bazată pe indolenţă, ingnoranţă et alia:

Conform declaraţiei de avere, din decembrie 2012, Gigi a mai scos 5 milioane din club anul trecut, iar datoria către el a scăzut la jumătate faţă de acum două sezoane.

Avicola Iaşi, Arcom, SC UM Drăgăşani. Sînt doar cîteva din societăţile preluate de Gigi Becali, în care a investit sume mai mari sau mai mici şi n-a reuşit să-şi întoarcă nici un ban. Pînă acum doi ani şi Steaua era în aceeaşi situaţie. Datoria clubului către Gigi Becali, conform actelor contabile depuse la Ministerul Finanţelor, depăşea 20 de milioane de euro!

Începînd din 2011 însă, situaţia s-a schimbat radical. S-au scăzut salariile, s-au încasat tot mai mulţi bani din Europa League, iar clubul a făcut profit şi i-a dat posibilitatea patronului să scoată bani. În 2011 a luat în jur de 6 milioane de euro, iar pe parcursul anului trecut încă 5 milioane. "Steaua a început să producă bani şi în ultimii doi ani nu numai că n-am mai fost nevoit să bag, dar am scos peste 10-11 milioane", a confirmat şi Becali.

În declaraţia de avere pe care a depus-o în decembrie 2012, înainte de a deveni deputat în Parlamentul României, Gigi a dezvăluit şi ce bani are împrumutaţi la diverse societăţi sau chiar persoane fizice. În cazul Stelei, datoria a scăzut, faţă de acum doi ani, la mai puţin de jumătate. "O să iau toţi banii înapoi, mai am 10 milioane, excluzînd capitalul social de 10 milioane de euro, cu care am participat la început, dar pe care nu l-am trecut ca datorie", a declarat Becali.

De ce apare creditor

Faptul că Becali apare chiar în actele contabile ale clubului ca şi creditor e un lucru care se practică în aproape orice societate, în care banul investit de patron e trecut drept datorie a firmei respective. Motivul? Pentru ca atunci cînd îşi recuperează banii, scoţîndu-i din societate, aşa cum s-a întîmplat şi cazul lui Gigi, să nu fie nevoit să plătească impozit pe dividende.

Şi-a împrumutat nepotul şi finul cu 18 milioane euro

În declaraţia de avere există şi o listă lungă cu persoane fizice care sînt datoare către Gigi Becali. Cea mai mare sumă o are Vasile Geambazi, nu mai puţin de 18 milioane de euro. Vasile Geambazi e unul dintre nepoţii lui Gigi, băiatul surorii sale. Şi unul dintre finii săi, Horia Culcescu, a primit tot 18 milioane de euro!300 de milioane de euro e averea lui Gigi Becali, estimare făcută de revista Top 300 Capital

250.000 de euro este valoarea ceasurilor pe care le deţine Becali, conform propriei declaraţii de avere

"E adevărat că datoria de 20 de milioane de euro, din raportul financiar pe 2008, e către mine, dar cred că niciodată nu-mi voi mai recupera toţi banii pe care i-am băgat" (Gigi Becali, în 2009)

"Dacă vom ajunge în Champions League, nu numai că o să-mi recuperez toţi banii băgaţi la Steaua, dar o să fac şi profit" (Gigi Becali, în ianuarie 2013)

Alte date economice ale Stelei în ultimii ani:

- În 2005, clubul a avut cheltuieli de doar 5 milioane de euro
- 2007 a fost anul în care Steaua a avut cel mai mare deficit, diferenţa dintre cheltuieli şi venituri fiind de 8,3 milioane de euro
- În 2008, Steaua a cheltuit cea mai mare sumă din istoria clubului, 92.015.138 de lei, adică aproape 25 de milioane de euro
- În 2011 a fost anul în care s-a raportat cel mai mare profit: 4 milioane de euro

Gazeta Sporturilor

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE