home
17-10-11

Magister Octavian Zidaru

Născut pe 17 octombrie 1953, în Bucureşti, floretistul Octavian Petru Zidaru face parte dintr-o categorie selectă, aparte, de performeri.

Şi-a dedicat întreaga carieră de sportiv CSA Steaua. Ca sportiv, rezultatele sale, la cel mai înalt nivel, au fost submediocre, lipsa talentului fiind compensată de muncă, inteligenţă şi concentrare.

Aceste calităţi care au creat activitatea de sportiv nu au mai fost condiţionate de talent, când au produs rezultatele obţinute din momentul renunţării la activitatea competiţională, adică, din momentul îmbrăţişării carierei pedagogice.

Ca sportiv (1.91 m., 80 de kg.), rezultatul maxim internaţional este constituit de participarea la Olimpiada din 1980, de la Moscova, pe când avea 26 de ani.

La individual a terminat pe locul 26. După 2 victorii (5-0 cu Al-Khurafi din Kuweit şi 5-1 contra lui Kubista, din Cehoslovacia), au urmat 2 înfrângeri clare (5-1 în faţa lui Bellone, din Italia şi alt 5-1, în faţa lui Holczonay din Ungaria).

Pe echipe (în formula Ioan Popa, Octavian Zidaru, Anton Pongratz, Costică Bărăgan şi Petru Kuki), am ratat podiumul, terminând pe locul 4, după o întrecere palpitantă cu Uniunea Sovietică. Franţa avea să cucerească aurul, în finala contra Poloniei.

În 1982, la 28 de ani, Octavian Petru Zidaru a fost declarat Maestru Emerit al Sportului.

Activitatea de sportiv este determinată de clasări interne constante pe podium, medalii de aur, argint şi bronz, atât la individual, cât şi cu echipa CSA Steaua, fără a impresiona, însă, cu ceva, sau a sparge vreun plafon.

Activitatea de antrenor a început în cadrul Secţiei de Scrimă a CSA Steaua şi s-a continuat ca antrenor federal, Zidaru impunându-se ca un adevărat MAGISTER, apetenţa pentru cercetarea, atât tehnico, cât şi psiho-pedagogică a scrimei, manifestându-se prin două lucrări de autor (dizertaţia şi doctoratul) şi prin colaborarea la Enciclopedia Educaţiei fizice şi sportului din România (dar şi prin studii despre istoria scrimei).

ZIDARU, Octavian, Petru. (2001). Mijloace de optimizate a antrenamentului tehnico-tactic în scrima de performanţă. Teză de dizertaţie. Bucureşti: A.N.E.F.S.

ZIDARU, Octavian, Petru (colaborator la vol. II) în Nicu, Alexe (coordonator) şi Colectiv. (2002), Educaţiei fizice şi sportului din România, Bucureşti, Editura Aramis.

ZIDARU, Octavian, Petru. (2007). Procesarea individualizată, premisă a modelării în antrenamentul tehnico-tactic din scrima de performanţă. Teză de doctorat. Bucureşti: A.N.E.F.S.

În prezent, prof. dr. Octavian Petru Zidaru – produs şi reprezentant al CSA Steaua – este directorul tehnic al Federaţiei Române de Scrimă, rezultatele de excepţie, obţinute chiar recent de sportivii tricolori, datorându-i-se, într-o notabilă măsură.

La mulţi ani!

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE