home
07-05-11

Un sfert de veac de singuratate

Steaua este(a fost?) o echipă de marcă demnă de scriitura unui Marquez, celebrul romancier care a uimit lumea cu al său „Un veac de singurătate”. O câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni şi a Supercupei Europei intră pentru totdeauna Î patrimoniul fotbalistic european. După 1989, din performanţa aceea unică(singura!) s-au desprins doar câteva aşchii(semn că românul nu s-a născut numai poet, ci şi fotbalist): campioană 6 ediţii consecutive şi calificarea de 3 ori Î grupele Champions League(deceniul IX al secolului XX) şi o semifinală a Cupei UEFA(prima parte a decadei secolului XXI). Plus destule „primăveri europene” şi dobândirea „la greu” de puncte Î zestrea coeficientului de ţară, multe Î beneficiul unor echipe care, „recunoscătoare”, s-au străduit(nu prin mijloace sportive) să o dărâme de pe soclu(scandaloasă alierea instinctuală a două rivale din capitală de a o scoate campioană pe CFR Cluj, cedând punctele prin non-combat).

Din Steaua Sevilliană şi cea Barceloneză(a doua finală la vârf jucată) n-au mai rămas Î Ghencea decât marcajele cu var ale terenului, poarta la care a Îscris Piţi Î nemuritorul meci cu Anderlecht(3-0) şi umbra Sfynx-ului, fumând pe un scaun la ieşirea din tunel, gândind o nouă mutare de şah Î strategia echipei(cum să-l Îţeleagă tablagiii din clanul Becali sau Corleone?). Deşi suprastructura s-a Îmbunătăţit prin câteva elemente de certă modernitate(terenuri de antrenament, muzeul echipei, turul stadionului pentru vizitatori, cartea istoriei oficiale, magazine promotionale, fan cluburi, chiar finanţare peste decenţa sărăcăcioasă a Estului) iar simpatia Î ţară atinge cote ameţitoare, echipa unei „iubiri majoritare” orbecăieşte pe locurile 2-6, gravitaţia mediocrităţii atrăgând-o mai mult spre sudul clasamentului(Steaua dominând la posesie, dar pierzând invariabil la un gol diferenţă, iată o marotă care domină insomniile roşu-albastre şi Îmulţesc crizele cardiace). Astfel că la 7 Mai 2011 suntem Î postura ilustrării celebrei sintagme a poetului Nichita Stănescu, cea a „râsu’-plânsu’-lui”: aniversăm 25 de ani de la o izbândă cosmică şi comemorăm 5 ani de la o nenorocire...casnică: nici un trofeu Îtr-un lustru de viaţă(aspect nemaiÎtâlnit Î istoria Stelei).

Cauza acestei decăderi incredibile: dobândirea clubului de fotbal de un personagiu gregar, teleportat dintr-un ev mediu aberant şi hazliu; umilirea starurilor care au construit acest brand, Îtr-un registru ce sfidează orice norme morale; purtarea de valize pentru stimularea terţilor; declaraţii ale patronului, trufaşe şi iresponsabile; criticarea şi lăudarea jucătorilor de la o etapă la alta; sarabanda schimbării antrenorilor; transferuri ridicole, prin care moştenitorul unei rente căzute din Cer, prin vinderea pământurilor achiziţionate, a băgat milioane de euro Î visteria rivalilor, transferând „petarde”(Marian Iancu şi Paszkany, fiind principalii beneficiari ai nepriceperii Î gestionarea talentelor şi banilor); proiectata mutare a echipei la Pipera şi renunţarea la palmaresul clasic, prin Îfiinţarea Stelei 2003(nişte cifre acolo, ce atâta gălăgie, zdrenţelor!?); necunoaşterea palmaresului Stelei de către investitor şi afirmaţia - blasfemie că efigia Stelei fără banii lui ar fi o tinichea(nu ţinem socotelile altora, dar tinicheaua achiziţionată i-a adus mai mult capital decât cel investit, başca „notorietatea”, care Î lipsa Stelei, l-ar fi condamnat Î a fi mai pigmeu decât Adi Minune fără manele); propagarea marotei, de către gazetari netalentaţi şi tendenţioşi(cu nume diminutivate Îcă din registrul notarului de primărie) a unei „Stele cu bulan”(aşa noroc să aibă ei Î viaţă cum au avut fotbaliştii Î meciurile cu Middlesborough şi Napoli); declanşarea războiului Ître peluze şi limuzine; ridicarea de garduri Î jurul terenului şi protejarea sediului ca la Guantanamo; huiduirea propriilor jucători(echivalentul unor fluierături Î biserică Î timpul slujbei, oricât de mercenari ar fi fost purtătorii tricourilor roşu-albastre); aruncarea cu pietre Î Rolls-Royce-ul patronului, ca semn de disperat al unor tineri, structural candizi, dar oricând gata de-a face pasul decisiv spre lumea fără Îtoarcere a infracţiunii; limbajul suburban cu ceilalţi conducători de club, majoritatea provenind din lumea interlopă sau a ospătăriei.

O, pauvre Sevilla, nu eşti la 25 de ani distanţă de realitatea coşmarului de azi din Ghencea, ci la sute de ani lumină! De ce un sfert de veac de singurătate? Deoarece Î ciuda atâtor Îcercări de a-i murdări strălucirea(baliverne despre echipa de pe tancuri, a lui Ceauşescu, scenarii despre vânzări de meciuri – mintea lor puţină n-a descoperit şi cumpărări de partide –, efigia cu vultur drept o tinichea, sminteala generalilor care preocupaţi de NATO –unde furnizăm victime inocente plus cheltuieli de la buget absurde – de a fi cedat bijuteria Armatei unui precupeţ, vai, proprietatea e considerată sfântă de noua societate democratică şi atunci când Îcape Î mâna diavolului – un avocat deştept ar putea demonstra că totul a fost un rapt regizat de forţe malefice), triumful european al Stelei(şi faptul că multă vreme a contat şi sperăm să mai conteze pe continent, fosta echipă a lui Macarone a căzut Î liga secundă engleză!) nu poate fi contestat de nimeni, oricât meşteşug, viclenie şi scoatere din context ar folosi pentru a minimaliza eroismul(ei da, ăsta-i cuvântul) unor tineri fotbalişti români, care au adăugat artă regulilor stricte ale jocului. Dacă am avea Î vedere, evoluţia ciclică a unor performanţe, ar cam fi vremea ca Steaua să renască din mediocritatea Î care a fost târâtă. E doar Îvingătoarea din 1986 a unei echipe, CF Barcelona, care astăzi e cea mai tare din lume!

S-a dovedit că declararea unui război Împotriva patronului abuziv n-are sorţi de izbândă, această gherilă urbană influenţând decisiv Î rău echipa. O singură soluţie a mai rămas: ignorarea clovnului, ca şi cum n-ar exista, indiferent de ce declaraţii se desprind din imunda-i logoree, şi susţinerea necondiţionată a antrenorilor şi jucătorilor(chiar să coboare şi nivelul tribunei până la comentariul suficient, Î funcţie de scorul de pe tabelă?). „Trup şi suflet”, cum afirmă suporterii pe site. Simţiţi, voi absolvenţi de şcoli, dacă nu Îalte, cel puţin frecventate, necesitatea unui dialog cu un analfabet prin vocaţie, Î registrul polemic şi calomnios? Să se coboare Internetul la nivelul unui abac(chiar de-i confecţionat din aur)? Energiile pe care le cheltuiţi Împotriva răului esenţial din Ghencea, folosiţi-o pentru susţinerea echipei. Forza Steaua! Dar nici puţină inteligenţă n-ar strica...


Constantin Ardeleanu


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE