home
25-04-11

Baciul

Mulţi Popeşti Î fotbalul nostru(Adrian, Tică, Dumitru, Gabriel, Octavian), dar nici unul de anvergura celor doi Gheorghe Popescu, I-Seniorul şi II-Baciul. Primul cu un debut interbelic de răsunet, celălalt, un nume cu o rezonanţă internaţională. Ne referim la olteanul din Calafat, deşi pronunţi cu stânjeneală „Al Doilea”, vorbind despre un fotbalist având la activ 6 titluri de campion(1 cu antipatizata Steaua, de care s-ar fi furişat prin păpuriş bulgar, 2 cu PSV Eindhoven, 3 cu Galatasaray). Deasemenea, a „colecţionat” 6 titluri de „cel mai bun fotbalist român al anului”, 3 cupe(2 Î Olanda şi una, cea cu aură roială, primită, Î calitate de căpitan la CF Barcelona, din mâna regelui Carlos al Spaniei), o cupă a Cupelor, o cupă UEFA, o supercupă a Europei. Îi lipseşte Cupa Campionilor Europeni(poate să-i o dea Î dar Belo, că tot are două: desigur pe cea câştigată cu Steaua Roşie Belgrad, dată fiind alergia Baciului la Steaua).

În Ghencea, el a jucat un singur retur, Îcununat fiind cu un titlu (la Craiova 5 ani, fără coroana de campion, fiindcă Maxima devenise Media). Stânjeneala roşu-albastră Îi va pieri ca prin minune la o echipă crezând Î aceleaşi culori: CF Barcelona. „Fugind” de la Steaua, la „bătrâneţe”, s-a dus benevol la Dinamo, tulburând fanii craioveni. Acolo, a fost coleg de linie cu un elev al Åžcolii sale de fotbal, Burcă(pare a fi singurul aspect pozitiv al opţiunii sale...canine). Ca orice galerie carpatină exclusivistă, „câinii roşii” mai mult au mârâit la un jucător de talia sa(sărutat de Rege, fluierat de valeţi). E drept că nici randamentul lui n-ar mai fi putut scoate exclamaţia Regelui machedon de la convocările lotului naţional: „Dacă a venit Baciul, totul e Î regulă!” În plus, amiciţia cu impresarii Becali l-a aruncat, nu numai Π„Groapă”, dar şi prin sălile de tribunale, datorită artificiilor necurate de la transferurile de jucători. Tocmai pe el, căruia barcelonezii Îi acordau banderola de căpitan, când Î lot figurau Guardiola, Amor sau Luis Enrique, iar englezul Bobby Robson Îl adora, aducându-l de la Tottenham Hotspur.

Pentru destindere, prezentăm episodul hazliu din Olanda, când iabraşa lui amică Oana, neştiind că telefonul e pus pe „Memory”, Îşi povestea rătăcirile de stâna Baciului(Urmarea? Transhumanţa pe Olt cu primul avion). Dar liberoului şi mijlocaşului Gică Popescu, prezentat Î Larousse-uri şi Dicţionare sportive că ar avea altură, ba de baschetbalist, ba de voleibalist(dragilor, el a fost doar un uriaş fotbalist, terminaţi cu asocierile de genul „la fotbal, s-a câştigat teren ca la rugby”), i s-au Îtâmplat şi chestiuni mai puţin hazlii.

În 2000, Împreună cu Hagi, vor declanşa puciul Împotriva lui Piţurcă(„conspiraţia cumnaţilor”), cu rezultate catastrofale pentru naţonală, ratându-se barajul cu Slovenia, iar Î următorul deceniu obţinându-se o singură calificare la un turneu final(datorată tot „alungatului” Piţi). Nici Îcercarea zadarnică de a Îlocui caracatiţa Naşul-Corleone nu i-a priit Baciului. Cum milionarul Î dolari, Gică Popescu II, trăia Îtr-un climat excelent Î afaceri şi familie, i s-a pus de o Îscenare. Un gazetăraş Nahoi(rimă imediată la boi, zoi, gunoi), bazându-se pe neghiobia fudulă că „nimeni n-a câştigat un război cu presa”, l-a acuzat pe Baciul de colaborare cu securitatea (Îcropeală sumară a singurei sale circumvoluţiuni). Spre onoarea orgoliosului internaţional, care putea să-l ignore, acesta a reacţionat vehement, demontând alegaţiile decelebratului(acum redactor pe la „Historia”; realizaţi de ce ni-i istoria mereu trucată?). Iar conferinţa de presă Împotriva celor care au atentat la propria-i imagine, a ţinut-o la Barcelona, acolo un Rege l-a Îmbrăţişat, nu Î spelunca presei române, care-şi arogase imbeciul drept de a huidui şi scuipa un star. Pune câinii pe haita de lupi flămânzi de senzaţionalul ieftin, Baciule! Nu uita nici de ghioagă, faţă de nişte proşti bâtă!

Constantin Ardeleanu

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE