home
03-03-11

Meme

De la Sidexplozia gălăţeană Î sferele astrale ale Stelei şi retur, pe jumătate, Îspre Bărăganele meseriei(printre...urziceni), ironia lui Mihai Stoica, alias Meme, a făcut o spectaculoasă carieră. Printre ospătari, interlopi, aventurieri şi absolvenţi de IEFS la „fefe”, cu „IQ”-uri costelive, Meme, absolvent la zi al facultăţii de metalurgie, cu umorul său stenic, dă bine printre atâtea „agramaticalităţi”, truisme şi platitudini. Ca vicepreşedinte şi apoi preşedinte la Oţelul Galaţi, devenise un fel de purtător de cuvânt al provinciei Î faţa granzilor Capitalei. Iată câteva replici care pot figura Î orice Almanah al Umorului Fotbalistic: „Oţelul intenţionează să renunţe la meciurile de pregătire. Sunt destule meciuri amicale Î campionat”; „nu, nu a fost penalti , Î careul Stelei, la Reghecampf, chiar dacă mingea şutată era să-i smulgă braţul din umăr”; „Πceea ce-l priveşte pe Maleş, este singurul jucător din fotbalul mondial, care a fost lovit de un stadion(recte, Sansiro Ciocoi)”. Åži Î plină glorie locală, Meme va ajunge la Steaua manager executiv, graţie naşului său Ion Florentin Sandu, director la Sidex-via Hrebenciuc-, Îmbrăţişat de un Gigi Becali Î ascensiune şi ignorat de Păunescu, dar mai ales de antrenorul Victor Piţurcă.

În raport cu frazele somnolente ale patronului de la Lido şi cele tăioase ale Piţurcanului(„răsplătit” cu devastatorul „Piţi, lasă-ne, lasă-ne”), charismaticul Meme puncta la impresie artistică şi-i cucerise pe fani cu Îdârjirea cu care apăra cauza stelistă. După gălăţean, „Răzvan „trebuia să mai facă vreo 20 de ani de şcoală ca să putem polemiza la acelaşi nivel.(...) E o povară pentru el faptul că, oriunde s-ar duce, lumea spune că e băiatul cuiva, nu că e Răzvan Lucescu. Nu poate ieşi din mediocritate indiferent ce va face. Chiar dacă Îşi leagă fularul ca Zenga, chiar dacă Îşi face nodul la cravată mai mare decât capul, chiar dacă Îşi pune cercel Î ureche”. Cam răutăcios, dar cu stil.

Trecerea Î Ghencea avea să-l decepţioneze pe gazetarul Radu Paraschivescu: „Frondeurul spiritual de acum doi ani s-a transformat Îtr-un simbriaş cuminte, dispus la concesii la care altădată nu ar fi consimţit Î ruptul capului”. Astfel, hazosul ar fi devenit hazliu ?! Prezent peste tot, inclusiv Î revista „Playboy”, spiritualul conducător şi-a recunoscut limitele: „Am Îcercat să citesc Eliade, dar după două pagini m-am oprit, pentru că n-am Îţeles nimic”. Cât despre erotism: „Pe care dintre vedetele Playboy aş Îvăţa-o să facă stop pe piept ? În limbajul popular şi la stopul cardiac i se spune tot stop pe piept. Aşa că mai bine m-ai Îtreba cui i-aş da-o printre picioare”(vi-l puteţi Îchipui pe Horoba rostind aşa ceva ?). Åži a continuat amuzat: „N-am avut succes la femei. Aveam la bărbaţi, când veneam cu primele jucătorilor. La femei n-am succes fiindcă am un fizic debordant”.

Nu ştim dacă potenţa o fi fost cauza, dar vizitele Î Brazilia se Îmulţiseră spectaculos, echipa din Ghencea procopsindu-se cu un mijlocaş de buzunar(1,62 metri), Elton, şi un portar Îalt(nu mare), când indisponibil, când gafeur. Dar nu comicul cuplului transferat l-a şocat pe patronul Gigi, ci adulmecarea urmelor unor comisioane nefireşti ale tranzacţiilor. Åži astfel favoritul „curţii” a căzut Î disgraţia războinicului luminii. N-a contat nici măcar reacţia lui Meme, pe post de clonă becaliană, când a coborât de la loja oficială să-l lovească pe un fan, care-l contesta pe Dică: a trebuit să-şi facă valiza şi să plece la Urziceni. Prima satisfacţie a Memeluşului a fost când echipa lui Dan Petrescu a bătut Steaua cu un gol Îscris Î ultima secundă de Galamaz. Gala mazilitului ! Cu comisioanele de Rio de Janeiro „l-a dat Î primire” patronului don Valerio, care a fost răsplătit chiar cu postul celui reclamat. La un absolvent strălucit de metalurgie ca Meme, nimic nu i se potrivea mai bine ca o turnătorie. Teribilă şarjă !


Constantin Ardeleanu


P.S. Meme a renunţat la cutia de carton, preferabilă cândva, Î locul unei reÎtoarceri la Steaua pe mandat (e)tern Gigi Becali, şi e iarăşi Î Ghencea. De data asta nu mai entuziasmează pe prea mulţi suporteri(deşi toţi Îi apreciază calităţile manageriale). Eu mi l-am scos din „fototeca steliştilor”, atunci când Î primul sezon la Urziceni, Îvingând cu 1-0 Steaua, prin golul din ultimele secunde al lui Galamaz, a ridicat o mână şi ochii de Sfântul Chrisostomos la cer, arătând lumii că…s-a făcut dreptate. Nu trecuse prea mult timp de când lovise Î numele Stelei un suporter, care-şi huiduia idolii(acesta, da, caracter?!) şi se manifesta pătimaş, spre entuziasmul celor cu sânge roşu albastru, Î mijlocul galeriei. Nu peste mult timp(vedeţi astăzi cum Îl lucrează, cu fineţe de intelectual oţelar, pe Lăcătuş), Î DEX, cuvântul mimetism va fi Îlocuit cu unul infinit mai expresiv: memetism! Adu, Doamne, rezultate Î Ghencea, singurele care ar putea pune sub covorul(oricum de stele) praful irespirabil adus de Brânzovenescu de Pipera!

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE