home
04-01-11

ROŞU’

Nicolae Ungureanu, un fotbalist de mare valoare, provenit din şcoala craioveană, a evoluat sub culorile alb-albastre 10 sezoane. Cum părul său bătea Î roşcat, tribuna l-a alintat „Roşu’”, iar Nae a Îţeles că lângă un albastru infinit(dragostea dintâi) nu se mai poate alipi decât roşul(4 sezoane la Steaua), iar lângă alb, vişiniul(un sezon la Rapid). Născut Î secolul trecut la Craiova, la 11.11.56(5+6=11). Această rară Îşiruire de 11 explică, numerologic, o existenţă dedicată fotbalului. Cifrele carierei sunt rare, atingând neverosimile altitudini. S-a situat pe locul 9 ca prezenţă pe prima scenă, cu 438 partide/29 goluri. Aş Îdrăzni să spun „pentru totdeauna”, deoarece, Î viitor, nimeni nu va mai juca 15 sezoane numai Î România, datorită mirajului străinătăţii.

Iubit de craioveni, adulat de stelişti, ovaţionat de rapidişti, Nae a fost un meseriaş şi un gentleman al gazonului. Ca fundaş stânga dârz, tehnic şi cu viteză, el scutea pe orice antrenor de griji pe acea parte a terenului. Niciodată n-a fost eroul unui meci, dar totdeauna evoluţia sa rămânea obositor de ireproşabilă. Datorită acestei utilităţi impecabile a fost cultivat timp de 8 ani de selecţionerii naţionalei(cu precădere, Lucescu), deşi suporta o concurenţă acerbă: Ion Munteanu II, Bărbulescu, Iosif Rotariu sau Misha Klein. A marcat sub tricolor un singur gol, al treilea, Î meciul de poveste cu Spania(3-1), din 1987. „A pus osul”, tenace şi determinat, la meciurile de răsunet cu Italia(1-0), Suedia(1-0), Cehoslovacia(1-1), Anglia(1-1), dar şi la partida de pomină cu Irlanda de Nord(0-1). A fost titular Î cele trei partide de la turneul final CE din Franţa-1984(St. Etienne, Lens şi Nantes). A atins cifra de selecţionări a lui Liţă Dumitru: 57.

E un om al coincidenţelor: a debutat Î prima reprezentativă Î 1981 cu Israelul la Jaffa şi s-a retras Î 1988, la Sibiu, contra...Israelului. Amândouă, partide amicale. Åži tot sub acest semn ar trebui aşezate şi trofeele dobândite cu Craiova Maxima şi Steaua...de Neatins(2 titluri şi 3 cupe, cu fiecare dintre ele). Tot cu ele, câte o semifinală europeană, iar cu echipa din Ghencea şi finala de la Barcelona din 24.05.1989. Un oltenaş de duzină va scrie Π„Larousse-Enciclopedia fotbalului românesc”, Î schiţa de portret a Roşului: «În 1989, „Roşu” are şansa unei finale de Cupa Campionilor, Îsă adversarii lor se numesc Donadoni, Colombo sau Virdis(n.a.sunt omişi marcatorii celor două duble, Gullit şi van Basten) iar Steaua cedează(0-4) după un meci fără istoric». Tot aşa ar zice istoricul enciclopedist şi de finala din 18.05.1994, de la Atena: AC Milan-CF Barcelona 4-0? Steaua şi Barcelona demne de dispreţul unui obscur organizator de competiţii de la Brăneşti? Pe buză de Olteţ, crezându-l Rin, cam ăsta-i Buzărin?!

Pe plan intern şi internaţional, Nae e singurul fotbalist român care a trăit două momente de vârf ale unor uriaşe echipe: Craiova şi Steaua. Închipuiţi-vă numai 71 de stadioane, gemând de lume, furnizând alturile corurilor antice pe care numai noua religie a planetei, fotbalul, e Î stare să le creeze. De 71 de ori a jucat Ungureanu Î cupele europene(106 ore de fotbal la vârf). La Craiova şi Steaua, Î 15 ani de „mobilizare”, de 10 ori a urcat podiumul(4 locuri I, 4 locul II şi 2 locul III). Până şi cu acel Rapid inconstant, Nae s-a clasat pe locul 4. În ciuda Îălţimii medii, bine crescutul Nae n-a aruncat niciodată Î eter cu vorbe grele asupra uneia dintre cele trei rivale, unde a jucat, Î contrast cu un Jean Vlădoiu care iubea atmosfera din vestiarul Stelei, galeria din Giuleşti, dar se declara „câine până la moarte”. Atâta glorie şi triumf i-au repartizat Parcele ca jucător, Îcât n-a mai rămas nici un strop pentru antrenorat. La Universitatea, Electroputere sau Drobeta, cu loturi „cârpite”, Nae Ungureanu nu a convins deocamdată. Din aceste experienţe s-a ales totuşi cu ceva: cu porecla flatantă de ...Del Bosque!

Constantin Ardeleanu

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE