home
16-11-10

Ilie Savu, intre viata si moarte

Ilie Savu (91 de ani), primul portar al CCA-ului şi unul dintre fondatorii generaţiei de aur a roş-albaştrilor, din anii '50-'60, se zbate pe patul de spital Ître viaţă şi moarte.

Este Îcă o pagină vie din cartea de istorie a Stelei. Ilie Savu s-a numărat printre Îtemeietorii clubului clubului militar, Îfiinţat Î 1947. A fost apoi, pe rÎd, antrenor şi conducător, pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu - Dej şi a lui Nicolae Ceauşescu. În urmă cu 5 ani a primit gradul de general locotenent al Armatei Române, el luptÎd efectiv Î Cel de-al Doilea Război Mondial, cÎd a şi fost rănit pe cÎmpul de luptă.

Acum, unul dintre ultimii supravieţuitori ai primei echipe roş-albastre se luptă pentru viaţă la Spitalul Militar Central. Este diagnosticat cu ciroză hepatică Î ultimă fază, iar medicii sÎt extrem de rezervaţi Î privinţa şanselor sale de supravieţuire. Nu mai vorbeşte, respiră cu greutate şi rareori mai dă semne de luciditate.

"SfÎrlează" Savu, primul portar al Stelei

În '46, Ilie Savu a fost chemat la Bucureşti să pună bazele noii echipe a Armatei, pe atunci doar un proiect al conducătorilor vremii. În 2007, la sărbătorirea a 60 de ani de la Îfiinţarea Stelei, Ilie Savu povestea: "Eram la Deva. Mă pregăteam de Îsurătoare. M-a sunat un general care se ocupa de acest proiect şi mi-a zis să mă prezint la Bucureşti că se Îfiinţează Clubul Sportiv al Armatei. I-am zis că nu pot, că mă Îsor. Mi-a spus Îsă ca a doua zi după nuntă să vin. Åži am venit!". În primele trei sezoane a fost portarul roş-albaştrilor.

"Avea numai 1,72, dar era extrem de mobil şi foarte curajos. De aia i se şi zicea SfÎrlează" , Îşi aminteşte o altă legendă a Stelei, Ion Voinescu (81 de ani), cel care Î anii '50-'60 avea să-i fie elev lui Ilie Savu.

8 ani antrenor al Stelei

În perioada '53-'59 a fost antrenor principal sau secund al Stelei. Ilie Savu Îşi amintea cu mÎdrie că "am pus bazele marii echipe a CCA-ului. Ceauşescu, care se ocupa pe atunci cu sportul, Îmi dădea mÎă liberă să iau ce jucători aş fi vrut. I-am spus că vreau să las şi altora, ca să am adversari puternici Î campionat". În '56, sub conducerea lui Ilie Savu, Steaua cucerea al patrulea titlu de campioană. A revenit apoi ca antrenor al roş-albaştrilor Î anii '65-'67, timp Î care a mai cucerit Îcă două Cupe ale României, pe lÎgă cele 4 pe care le avea deja Î palmares.

Au speriat Anglia!

În '55, englezii de la Lutton Town au făcut un turneu Î România. Ilie Savu Îşi amintea cum s-a ÎtÎlnit cu Gheorghe Gheorgiu Dej: "Vezi să nu vă bată capitaliştii aia!, mi-a spus. Ne-au condus cu 1-0, dar pÎă la urmă i-am bătut cu 5-1".

Succesul i-a făcut pe englezi să vrea revanşa, invitÎd CCA Î Anglia. Roş-albaştrii au cÎştigat cu 4-3 "revanşa" cu Lutton Town. Au făcut 1-1 cu Arsenal şi 3-3 cu Shefield United. Au pierdut doar ultimul joc, 5-0 cu Wolverhampton. "Ne-au făcut cu arbitrii Î ultimul meci. Îi speriaserăm, că nu ne puteau Îvinge. Aveam o echipă formidabilă atunci. Toată presa sportivă din Anglia vuia", Îşi aminteşte Ilie Savu, cel care a stat pe banca tehnică alături de Åžtefan Dobay.

Lotul din turneul din Anglia:

Voinescu, Toma - portari,
Zavoda II, Apolzan, V. Dumitrescu, Tr. Ivănescu, Dragomirescu, Al. Rădulescu - fundaşi,
Onisie, Bone, Staicu., Bibere - mijlocaşi,
Cacoveanu, Gheorghe Constantin, Alecsandrescu, Zavoda I, Tătaru, Moldovan, Nertea, Bukossi, M. Marin, Ghibea - atacanţi.


La 80 de ani era mai iute ca unul de 30

Scenă petrecută Î redacţia ziarului, Î urmă cu 10 ani. Ilie Savu venise pentru un interviu. CÎd să plece, a atins spătarul scaunului, unde Îşi pusese sacoul, iar acesta a căzut pe podea. Ziaristul care Îl intervievase s-a gÎdit să se aplece şi să i-l dea. "PÎă să fac asta, Ilie Savu se repezise, ridicase haina şi deja o Îmbrăca", a povestit jurnalistul. A condus maşina pÎă Î urmă cu un an şi jumătate. Prin 2006 Îşi luase un Fiat nou, Î locul vechii sale Dacii. De cÎţiva ani, Ilie Savu era angajat la LPF, unde făcea parte din Comisia de Statistică. De 9 luni nu s-a mai putut duce la serviciu, dar Dumitru Dragomir Îi plăteşte Î continuare salariul.

L-a cunoscut personal pe Hitler

După ce a terminat Åžcoala Militară, Ilie Savu a fost trimis Î Germania, la specializare. Acolo, la şcoala de tanchişti de la Postdam, l-a cunoscut pe Adolf Hitler. "Am sărit peste patru scaune ca să ajung lÎgă el, cÎd am fost prezentat. L-am impresionat, mai ales că eram mic de statură, ca şi el. Aveam o detentă fantastică", spune Ilie Savu.

Rănit Î Munţii Tatra

Ilie Savu a luptat şi pentru nemţi, şi Împotriva lor. "CÎd am aflat că au intrat ruşii la noi Î ţară, am dezertat de la nemţi. Am ajuns Î ţară după 18 zile. Apoi am luptat Împotriva lor. În Munţii Tatra, iarna, mi-au rănit un camarad. M-am dus să-l iau. CÎd Îl căram prin zăpadă, l-au omorÎt. M-au Împuşcat şi pe mine Î picior. Am stat aşa, plin de sÎge Î zăpadă, şase ore. Am şi acum o gaură cÎt pumnul Î coapsă", Îşi aminteşte Ilie Savu.

Inamicul lui Gigi BecaliMembru de onoare al Asociaţiei Independente a Suporterilor Stelişti, Ilie Savu a fost mereu Împotriva practicilor lui Gigi Becali: "E de două ori mai dictator decÎt Ceauşescu. Dacă nu se potoleşte o să ducă Steaua de rÎpă! Să lase echipa şi antrenorii Î pace, sau să plece el de la Steaua!", spunea Ilie Savu Îtr-un interviu acordat Î 2009.

Gazeta Sporturilor

VIAȚÄ‚ LUNGÄ‚, NEA ILIE !!!

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE