home
09-11-10

Balamuc

Nici un alt fotbalist nu s-ar Îcadra mai bine portretului fănuşian al „Frumoşilor nebuni ai marilor oraşe” ca Ilie Bărbulescu. După 11 ani Î care părea să fi prins rădăcini Π„livadă cu pruni” a Argeşului, Iliuţă a zbughit-o Î satul de A, Scorniceşti (era vremea Bărbuleştilor!), unde primele de joc constau nu numai Î bani, ci şi Î produse alimentare deficitare. Tentat că la petrol i se mai spune şi „aur negru”, „mobilul” fundaş a lăsat baltă „cel mai iubit dintre sate” şi a preluat salopeta de sondor la Petrolul. Ochiul de meseriaş al lui Halagian, trecut prin multe ateliere, l-a pus Î 1984 la temelia construcţiei magice din Ghencea. Atenţie, mai Îtâi pe dreapta(Ienei a venit cu permutarea: Balamuc pe stânga, Iovan pe dreapta, pentru a face loc „extraterestrului” Belodedici). Dar nici aici, unde nimerise Îtr-o parcelă de rai fotbalistic, drăcuşorul fără astâmpăr n-a stat mai mult de 3 ani şi s-a Îtors la găzari, după ce-şi scrise Î CV 77 meciuri sub blazon roşu-albastru, 3 goluri, primul trofeu al continentului, Supercupa Europei, 3 titluri(mai avea unul cu FC Argeş), 2 cupe ale României.

Nebun de legat, că doar pe postul lui n-avea concurenţă, pentru ca Î ultimii ani de carieră să joace Î B: la Dacia Piteşti şi Callatis Mangalia(până Î 1991). Asta după ce uimise la Sevilla pe Îsuşi regele Carlos, Îmărmurit Î loja roială, când l-a văzut pe fundaş Îşfăcând trofeul „predestinat gazdelor”, aidoma Împăratului Napoleon care-i smulsese coroana Papei, ca să şi-o pună singur pe cap. Åži-a explicat astfel gestul(„Păi ce, eu am ajuns acolo ca să-l pup pe Duckadam? Eu voiam trofeul?!), dar abia a scăpat de o amendă de 19000 franci elveţieni. Pe când se strofoca să le explice oficialilor că Îl vor nenoroci pe viaţă, a primit o replică năucitoare: „Nu exagera, domnule, ce e la un fotbalist care cucereşte Cupa Campionilor un mizilic de 19000 de franci?” Fusese iertat. Trofeul călătorea Î avion Îtr-un seif de plumb, pentru a scăpa Î caz de o nedorită catastrofă, iar calamitatea de Ilie l-a „preluat” ca pe o jucărie personală?! Åži aşa cupa care trebuia ridicată deasupra capului de Tudorel Stoica (suspendat pentru „două galbene”) sau de căpitanul de pe teren din finală, Iovan, a fost atinsă, surprinzător, prima oară, de un român căzut din prunii Argeşului.

Fundaş cu o partitură complexă, putea juca şi pe stânga, şi pe dreapta, dar şi la mijloc. Îi plăcea să fie dispus Î orice angrenaj tactic, iar la rându-i Îi dispunea(Î sensul veseliei) pe coechipieri. Despre golul 3 din secunda 36 a reprizei secunde a triumfului cu Honved(4-1), de la vreo 30 de metri, declarase mulţumit: „Şi azi ăia de la NATO şi NASA mai fac calcule teoretice şi tot nu reuşesc să dea soluţia exactă la şutul meu”. Te pomeneşti că porumbiştea prin care Ilie trecea să ajungă la antrenamentele din Scorniceşti o fi avut Îsuşiri paranoramale?! Oricum, Îtr-un timp record, armata l-a făcut pe Ilie Bărbulescu om, ba chiar ditamai generalul pe statele de plată, promovând mai repede decât plutonierii care au ajuns, peste noaptea Îaintării Î grad de generali, la apel miraculos de seră şi seară, şefi peste Spitalul Militar Central, respectiv micşorata Armie Română. Ei au ofensat cartierul NATO, pe când Balamuc, prin şutul său, i-a uimit! Urmând cursurile Academiei Tehnice Militare, acest nebunatec are bunul simţ să declame, cu un umor cosmic: „Dacă auziţi că a căzut un avion, pe undeva Î lume, să vă gândiţi că am trecut şi eu prin facultatea asta!” Iar de Îcă n-aţi aflat că există şi o estetică a urâtului, ascultaţi opinia lui Bărbulescu, alintat şi „Cap de mort”: „Aveţi noroc cu mine şi cu Belo, că refacem media de frumuseţe a liniei de fundaşi. Că dacă noi nu eram, Moţăţei şi Bumbi speriau oamenii pe stadioane”. Fundamentală formulare de fundaş formidabil, căruia ţara i-a arătat mai degrabă indiferenţă, odată ce i s-a cântat doar de cinci ori imnul naţional!

Constantin Ardeleanu

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE