home
12-10-10

Tataru II

Familia Tătaru a dat formaţiei militare două nestemate: Nicolae, extrema stângă la CCA, şi Gigi, atacant la Steaua(produs 100% stelist). A jucat 15 ani sub flamura roşu-albastră Î prima divizie, câştigând un titlu şi splendida triadă de cupe cu Dinamo, Î cea de-a treia fiind eroul ei, cu un hat trick Î faţă dublei lui Mircea Lucescu(o partidă extrem de frumoasă a...extremelor). I se prezise un viitor fast Î fotbal, dar viaţa extrasportivă i-a marcat dureros destinul, primind, prematur, cartonaşul roşu existenţial. Ca apogeu al carierei(„doctoratul” generaţiei sale) a fost participarea cu naţionala lui Angelo Π„groapa cu lei” de la Guadalajara, când mezinul familiei Tătaru a făcut un meci excepţional cu Brazilia. Ca internaţional a fost un meteor: 10 meciuri sub tricolor, 10 Î cupele europene, marcând câte 3 goluri Î fiecare competiţie. A avut şi 3 băieţi, fapt care evidenţiază prezenţa mare a numărului 3 Î viaţa sa.

După 1974, de necrezut, Gigi Tătaru s-a desprins de circuitul performanţei, jucând Î următorii 10 ani, la „echipe mici”: Chimia Râmnicu-Vâlcea, CS Târgovişte, Autobuzul Bucureşti şi Unirea Slobozia. Din stratosfera Guadalajarei la Vâlcea, din avioanele supersonice la Autobuzul, Î partide de uzură, cu inevitabile ruperi de oase, din mahalaua pitorească a capitaliei Îtr-un provincialism adânc. Odată cu trecerea anilor s-a retras din prima linie Îspre mijloc, iar părul alb i-a invadat cârlionţii. Gigi Tătaru II Îşi amintea cu plăcere de marile derby-uri cu Dinamo, Î registrul rivalităţii cordiale: „Am jucat numeroase meciuri contra lui Dinamo, cea mai frumoasă amintire pentru mine fiind finala cupei din 1971, când i-am Îvins pe marii noştri rivali cu 3-2, eu marcând toate golurile Stelei. Derby-urile de atunci erau la fel de disputate precum cele de astăzi, mai ales că ambele echipe dădeau cam 70% din componenţii echipelor naţionale A, olimpice şi de tineret. Numai că atunci parcă era mai multă prietenie Ître noi. Nu era ţigănia care e azi, lunea să se-njure şi vinerea să se pupe”. Åži, incredibil, când un jucător, indiferent de tabără, realiza câte o fază mai spectaculoasă, primea felicitările adversarului?!

Nici primele nu sfidau veniturile obişnuite: la 5 puncte(când se acordau 2 la victorie) se primeau câte 2000 lei de persoană. Meciul ca meciul, dar cât de reconfortantă era recuperarea de la Berlin şi Lido! Adevăr grăia Fănuş: „Hei, de s-ar drege fotbalul, cum se dreg fotbaliştii cu bere rece la «Berlin», eram de mult campioni mondiali”. Sau ce ziceţi de metafora maestrului: Luna era, parcă, laba unui fotbalist trosnind vajnic din deşte, pe terasa Lido”. Florea Dumitrache, golgeterul primelor două finale „de poveste”, desprinse din acea triadă Steaua-Dinamo (2-1;2-1; 3-2), Îl Îtreba pe Tătaru II, Î timpul meciurilor: „Naşule, bem şi noi un şpriţ după meci ?” Chiar fără a parafa „prelungirile” din nocturna restaurantelor, oricum Mopsu’ şi Gigi se găseau seara la Berlin.

Tătaru II mai avea o ciudăţenie: ori de câte ori Îmbrăca uniforma de ofiţer cu ocazia unor sărbători oficiale, se plimba agale prin oraş, numai ca să fie salutat regulamentar de acei tablagii ai miliţiei, care asigurau fluenţa circulaţiei rutiere. Dacă Ître fotbaliştii celor două mari cluburi exista o Îfrăţire Îtru talent, confort relativ şi viciu, Ître ministerele Internelor şi Armatei, se consuma o dispută la cote incendiare. În funcţie de victorie sau Îfrângere, a doua zi era atmosferă de nuntă sau Îmormântare(se cunoaşte remarca dispreţuitoare a generalului Ilie Ceauşescu: „iar v-au bătut ăia!?”). Orgoliile mergeau până Îtr-acolo Îcât generalii echipei Îvinse deveneau beneficiarii peste noapte ai unor butoaie cu murături, Îsoţite de răvaşe ironice. „Paşoptiştii” Tătaru II şi Dumitrache(amândoi născuţi Î mai 1948) au plecat prea devreme Î cantonamentul ceresc. E atât de greu să-ţi administrezi propria glorie.


Constantin Ardeleanu

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE