home
08-07-10

AUTRICHE !

Când vizitezi pitoreasca Austrie, ai tentaţia a exclama aidoma străbunilor tăi francofoni: Autriche ! Cum rucsacul de turist nu mă mai tentează, m-aş opri la un subiect des vehiculat Î presa şablonardă, Îtâmpinându-l ironic : Au tricheur, salut !

N-a fost schimbare de antrenor la naţională Î ultimii 20 de ani fără să nu apară ca primă variantă Mircea Lucescu. Acesta, mai tentat de câştigurile fabuloase de la Istanbul până la Doneţsk a refuzat mereu oferta, neuitând a adăuga gogoriţa-reproş preferată: „aţi uitat că am fost dat afară de la cârma lotului reprezentativ după 4-0 cu Austria ?” Câţiva gazetari tradiţionalişti fomişti(nu numai de ştiri), care au prânzit cu „nea Mircea”, şi urmaşii lor ciumeţi, preluând sintagma „a l’aveugle”, au scris şi rescris despre ingratitutidinea federaţiei de atunci faţă de celebrul coach de acum. Ce enormitate ! Să nu ne depărtăm de aerul mucegăit al arhivelor(aţi observat că trecutul ni-l păstrăm doar Î spaţii igrasioase ?). După meciul România- Elveţia(1-2) din 10.10.1981, Valentin Stănescul va fi Îlocuit cu tânărul antrenor Mircea Lucescu, autorul hunedoreanului „Il Risorgimento”(apud Ioan Chirilă, tămâietor al Lucescului, că doar nu pe teaşcă l-o lăuda), care bazându-se pe foştii săi elevi de sub furnale plus Craiova Maximă, va reuşi, după 14 ani, calificarea la un turneu final: Euro 1984 din Franţa. De altfel, singura ispravă mai de doamne-ajută sub tricolor ca antrenor(după câteva partide memorabile 1-0 cu Italia acasă şi cu Suedia Î deplasare; 1-1 cu Cehoslovacia Î meci decisiv). Ecce homo ! – chiar dacă Î turneul final s-a jucat cu frica temporizatorului Angelo.

La preliminariile pentru CM 1986 era Î grafic, după două egaluri cu Anglia, Lucescu bătându-se cu pumnul Î piept că e pe cai mare cu puştii lui, permiţându-şi a ignora o Stea Î accensiune(baloane de săpun, Î viziunea arogantului strateg). Åži căzuse cerul peste el Î Bucureşti, la 16.10.1985 (Octombrie pare a fi luna cea mai ghinionistă a Luceştilor, vezi 0-5 al tatălui Î amicalul cu Țara Galilor din 1983 şi 0-5 al fiului Π„ca şi amicalul” cu Serbia Î 2009), când România va fi Îvinsă la Bucureşti cu 0-1 de Irlanda de Nord, prin golul de chin al lui Quinn. În ciuda victoriei din ultimul meci, din deplasare, cu Turcia, România a stat acasă, din cauză că supuşii Marii Britanii, englezii şi nord-irlandezii au pus de o egalitate, Îtr-un spirit de libertate, pe care ţi-l oferă stropul de fraternitate. Atunci probabil se hotărâse demiterea lui Lucescu, dar de ce să se tulbure apele Î golul de competiţii internaţionale ? Åži dă-i cu amicale voiajoare prin Africa şi Orientul Apropiat, cu scoruri care nu interesau pe nimeni.

Începând cu returul amicalului cu Norvegia, din 20.08.1986, selecţionerului i s-a alipit dublura(conlocuitore şi, fatalmente, Îlocuitoare), pe Emeric Ienei(devenit duşmanul lui de viaţă, fiindcă nea Imi i-o luase mult Îainte şi cu Sevilla, culme pe care nea Mircea n-o va atinge vreodată), astfel pregătindu-se meciul oficial cu Austria, pe care ANTRENORII echipei naţionale, Mircea Lucescu şi Emeric Ienei l-au câştigat cu 4-0 ! A fost cântecul de lebădă al Lucescului. Cu pleiada de antrenori stelişti(Ienei, Iordănescu şi Piţurcă), naţionala, bazată pe fuziunea Steaua-Dinamo, s-a scris istoria fastă a reprezentativei, nu cu meritoriul(doar atât) cuplu Angelo-Il Luce. „Am fost dat afară după 4-0 cu Austria” e un adevăr prin omisiune, Î locul adevărului absolut că „plecarea de la naţională s-a datorat ruşinosului eşec cu 0-1 Î compania Irlandei de Nord, care l-a Împiedicat să fie antrenorul reprezentativei cu două calificări consecutive la vârf”. Peste rana nevindecată Quinn, s-a pus sarea Stelei cu două finale şi o semifinală europeană, Vardar Scopije şi 17 Nentori. Steaua lui a urcat sus de tot, dar niciodată la Îălţimea Stelei din Ghencea. Cum să nu te Îmbolnăveşti de inimă rea ?
Au tricheur, salut !


Constantin Ardeleanu

Articolele domnului Ardeleanu vor aparea saptamanal in cadrul rubricii „Hâtrii gazonului”, in care vor fi prezentate diverse personaje din viata echipei ros-albastre in binecunoscutu-i stil umoristic cu care ne-a obisnuit si in trecut. Articolele vor putea fi comentate pe forum, la adresa .

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE