home
29-06-10

T.T.

Sau Titi Teaşcă. Cu alte cuvinte, cel mai mare pitic din lume ?! Giurgiul a dat un fotbalist de naţională, Gino Iorgulescu; un gazetar Î jilţ de director de ziar naţional de sport, Ovidiu Ioaniţoaia, şi un efemer antrenor de primă reprezentativă, Titi Teaşcă. Gino, ani Î şir familiarizat cu „Hai România !”, Ovidiu, mereu la un „high standard” la orice ziar pe care l-a condus, iar nea Titi, un surprinzător şi complex...haios. Prima reacţie era să nu iei Î serios piticania cu fes din faţa ta, care fusese un jucător obscur la Acvila Giurgiu şi din cauza Îălţimii sale turtite, la Îceput, a cochetat cu loturile de juniori. Mic şi ambiţios, tupeist şi orgolios, citit şi revendicativ, Piticul a terminat prin a-şi impune principiile draconice. A antrenat paleta unei Îtregi Dinamoviade(Bacău, Obor, Victoria). Ba chiar şi pe marele Dinamo vreo câteva luni, când despre nişte super fotbalişti, care cuceriseră patru titluri consecutive(performanţă Îcă neegalată) a avut numai cuvinte de ocară, tratându-i Î cartea sa „Ce rău v-am făcut ?” ca pe nişte ratangii pe teren şi rataţi Î afara lui, prin exces de alcool şi alcov.

Rău n-a făcut Neghiniţă, dar de bine nici vorbă. Având stil ca scriitor, a intrat repede Î graţiile lui Eugen Barbu, Fănuş Neagu şi Adrian Păunescu, ceea ce i-a dat un şi mai mare nas Î a se crede buricul pământului. Ba la Universitatea Craiova a ascultat de sfatul bardului din Bârca şi l-a reprofilat pe interul rătăcitor din Ghencea , Costică Åžtefănescu, Î celebrul libero, care avea să devină stâlpul tricolorilor. La echipele studenţeşti din Cluj şi Iaşi a intrat Î istoria „terorismului de gazon”, făcând antrenamente cu mingi medicinale şi săculeţi de nisip legaţi de gleznele fotbaliştilor. O să râdeţi, cu rezultate spectaculoase, şi cu nişte tineri nedependenţi de Bachus. La Steaua, Liţă Dumitru, vedeta de Roşu, l-a altoit Î promiscuitatea aburului de la saună, Îtâmplare ţinută mult timp la „top secret” de discretul Ilie Savu, care numai de acest scandal monstruos n-avea nevoie. La Bacău Îi urmărea pe „consumişti” cocoţat Î pomii din preajma restaurantului, pentru a realiza flagrantul.

Neavând ureche muzicală pentru trilul fotbalului, Îşi punea ghetele Î mâini pentru a le explica lui Balaci, Cârţu şi compania cum trebuie lovită mingea corect, acoperindu-se de ridicol Î faţa viitoarei Craiovei Maxima. Culmea, datorită tăriei antrenamentelor, Îlocuitorul său primea o echipă bine pregătită fizic şi fericită că a scăpat de chingile „nebunului”, ducându-i-se vestea de formator de teamuri performante, care Îl „lucrau” din cauza firii sale ciudate. Metoda sa originală consta Î a depersonaliza liderul lotului(i-a „tras-o” şi lui Dobrin, care după o perioadă de suspendare impusă de pitic, a revenit mâncând pământul, devenind Î cărţile Titiste „un Îger blond pe verdele gazon”).

Dar unde se simţea Î elementul său, cel care a antrenat un an şi pe Fenerbahce Istanbul, era umorul: la un meci Î Groapă, care se Îdrepta către un neverosimil 4-4, Titi Teaşcă a exclamat „4-4, ca la teatru”, ca apoi să adauge: „hai să plecăm, că ne pun ăştia martori la proces ?!”; ieşind dintr-o farmacie dădu nas Î nas cu un elev, care Îl Îtrebă, mimând Îgrijorarea „Vai, maestre, dar sunteţi cumva bolnav ?” „Măi pacoste” replică nea Titi, „dacă mă vedeai ieşind dintr-un cimitir, credeai că sunt mort ?”; când federaţia a avut neinspiraţia, Î două rânduri, să-l numească selecţioner, experimentele s-au terminat cu o simetrie a catastrofei 0-6 la Madrid Î meci oficial cu Spania şi 0-6 la Budapesta Î meci amical, Î aceiaşi lună noiembrie, dar Î ani diferiţi, titularizându-l cu spaniolii pe rudimentarul Marin Voinea de la Progresul, poreclit şi „Cărămidaru’ ”, acest trăgător de sfori, Î cartea sa „Păpuşarii” avea să remarce cu o ironie de mare fineţe: „după ce l-am titularizat pe Cărămidaru’, sper să nu Îdrăznească a-mi contesta careva vocaţia de constructor la naţională ?!”


Constantin Ardeleanu

Articolele domnului Ardeleanu vor aparea saptamanal in cadrul rubricii „Hâtrii gazonului”, in care vor fi prezentate diverse personaje din viata echipei ros-albastre in binecunoscutu-i stil umoristic cu care ne-a obisnuit si in trecut. Articolele vor putea fi comentate pe forum, la adresa .

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE