home
20-06-10

OLI

Fost fotbalist puţin peste medie, dar nu atât de de mult ca să fie dorit de Naţională, dar nici Îtr-atât de puţin ca să treacă neobservat. A trăit dramoleta(dramele sunt altceva, Îtrebaţi pe orice contemporan al acestor vremuri aiurite) de a Îvăţa meseria la Steaua, fără a juca măcar un singur minut la prima echipă, călcând pe urmele unui alt „stelist” vestit, Gigi Mulţescu. N-a existat meci ca jucător sau antrenor Î care Gigi să nu fi dorit a se revanşa pe clubul care l-a abandonat atât de cinic. Dar răzbunarea cea mai subtilă faţă de ingratitudinea clubului-mamă a comis-o acest Halagian reciclat (minus humorul suculent al armeanului, iar ca plus un aer de eleganţă), alias Olăroiu, care Î vreo doi ani „a reuşit” să transforme stilul cândva cosmic al Stelei Îtr-unul comic, fără haz, plat de Platani. Cu un titlu de campion, două primăveri europene şi o semifinală de cupa UEFA, nu sunt oare prea hazardate aceste afirmaţii ? Tot Îi daţi cu Protasov, uitând că acesta a ratat o facilă promovare Î grupele Champions League Î faţa unor schiori nordici. Vorba la modă a urbei: mă laşi ?

Ca şi Halagian, prima legislatură la echipa din Gherncea a durat 7 etape, somnolentul Viorel Păunescu prinzându-se de tactica-i falimentară. A doua legislatură a fost de durată, având girul capriciosului Gigi Becali(răbdător cu valetul, nu şi cu Regele !), ce beneficia de Împrumuturile sale cash. În plus, a beneficiat de Îtreg concursul alunecosului Meme Stoica, ignorat de Piţurcă. Åži spre stupefacţia steliştilor Îdrăgostiţi de stilul clasic al echipei favorite, s-au trezit cu un team cu ştaif european, dar jucând după partitura searbădă a Progresului retrograd, esenţial fiind a nu primi gol. La care s-au adăugat miopul portar Carlos, gafeurul(de necrezut) Î meciuri importante, Rădoi, intervenţia patronului Î alcătuirea primului 11 şi a schimbărilor. Cât despre Olăroiu, cel care a ratat ca un neica nimeni primul titlu de campion al FC Naţional-ului la Craiova, cu aceiaşi nonşalanţă a asistat cum Middlesborough a răsturnat un scor de 3-0, la un moment dat, Î favoarea Stelei. Părea din alt film.

Allah, ajută-l să izbutească Î deşert, unde pustiul lui de idei şi admiraţia pentru stilul Dună merge ca o oază la un Îsetat beduin. Åži iată-l pe Oli bei Îvingând Îtr-un amical pe Manchester-ul lui sir Ferguson, dobândind iubirea şeicilor şi un cal pur sânge arab. Până Î anul 2000, nici o enciclopedie nu pomenea de numele său, dar după mariajul contra naturii cu Steaua, iată-l cu palmares. Dă-i Doamne trofee mai multe ca lui Balaci şi ţine-l cât mai departe de Ghencea !

Trecând peste „accidentul” Steaua, Cosmin Olăroiu e un tip urban, spontan, inteligent, enigmatic. Iată o remarca de-a sa de la catedra ANEFS, care ar putea figura pe prima pagină a agendelor eternilor Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir: „Divizia A este ca o facultate, Îsă mulţi nu ştiu nici să scrie, nici să citească”(frapantă similitudinea cu o snoavă din Tazlău: „Unde-i doamna inginer ?” „La Buşteni, să dea examen la şcoala de maiştri ?!”). Înaintea unui derby cu Dinamo, blândul Oli s-a schimbat brusc: „Unii fac diverse tertipuri, de regii, ca să fim cei mai deştepţi dintre proşti(...) În Coreea n-am mâncat şerpi, ci carne de câine. Jucătorii noştri au Îvăţat de la mine acelaşi lucru şi-l vom pune Î practică azi. Mai ales că sunt morţi de foame, cum a spus Andone”. Întrebat cum va reuşi să-l ţină pe Ionuţ Luţu, ironia se simte Î largul ei: „o să punem capcane pe teren”. De la Îălţimea catedrei, conferenţiarul Olăroiu e convingător. „Pentru performanţă eu mă bazez pe cei patru A: aptitudine, ambianţă, atmosferă, atitudine”. Atitudinea suporterilor stelişti faţă de ambianţa foarte apreciată de elevii cu aptitudine, din care a rezultat atmosfera imposibilă din Ghencea, a fost una singură: Zeroli. Logic, cele mai multe din victoriile sale cu Steaua fiind cu 1-0. Åži al cincilea A: Adio !


Constantin Ardeleanu

Articolele domnului Ardeleanu vor aparea saptamanal in cadrul rubricii „Hâtrii gazonului”, in care vor fi prezentate diverse personaje din viata echipei ros-albastre in binecunoscutu-i stil umoristic cu care ne-a obisnuit si in trecut. Articolele vor putea fi comentate pe forum, la adresa .

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE