home
11-05-10

Loti

Ar fi fost omul unei singure echipe, ASA Tg.Mureş(acolo unde el centra şi tot el dădea cu capul), dacă Steaua-1984 n-ar fi insistat, cu cerul şi pământul, să-l transfere Î linia ei de mijloc, care va ajunge una dintre cele mai strălucite ale Europei: Tudorel Stoica, BÅ‘lÅ‘ni, Majearu, Balint. I s-au Îdeplinit toate poftele, inclusiv Îfiinţarea unui cabinet dentar Îtr-o aripă de stadion(el miza Î refuzul uneia dintre cereri, pentru a rămâne acasă). Celui destinat Balcanilor(comuna Balcani, sat vecin Tazlăului, locul repartiţiei după absolvirea facultăţii), fără vreun triumf sportiv major, i s-au pus Î vitrina de trofee 4 titluri, 2 cupe ale României, ce dădeau strălucire celor 108 prezenţe Î prima reprezentativă(record ce a rezistat vreo zece ani de zile, fiind doborât prima dată de Hagi), Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei. După despărţirea de Steaua, a mai jucat patru ani fotbal profesionist la Bruxelles, Creteuil şi Orleans, perioadă care l-a şlefuit pentru cariera de antrenor.

Deşi a fost de 23 de ori căpitanul naţionalei şi a marcat de 25 de ori sub tricolor, participând şi la turneul final al Mundialului din Franţa, BÅ‘lÅ‘ni va rămâne Î istorie(colţul ei fabulos, de minuni) cu golul mitologic dat Î preliminariile 1984 portarului italian Zoff, pe stadionul „23 August”. Ratarea penalty-ului de departajare din finala de la Sevilla a rămas doar Îtr-o statistică anecdotică, deoarece Duckadam, apărând 4 lovituri consecutive de la punctul cu var, a contribuit decisiv la câştigarea trofeului de către Steaua. Tot de pe „Sancho Pzjuan” desprindem secvenţa memorabilă a cursei de peste 60 de metri, flancând un atacant barcelonez, atunci când tânărul Belo pierduse, neglijent, un balon.

Rigoarea sa de fotbalist s-a extins şi asupra carierei de antrenor. Interesante sunt părerile despre „perioada de aur” din Ghencea. După ce i s-au onorat toate pretenţiile, a exclamat unor cunoscuţi: „N-am crezut ca Steaua să fie un club atât de puternic”. Loţi a spulberat legendele invincibilităţii Îdelungate militare prin presiuni exterioare, sub umbrela lui Valentin: „Eu ştiam cam tot ce se petrece atunci la club, dar Steaua nu s-a complăcut Î vânzare sau cumpărare de meciuri. Mai mult, adversarii se rugau de noi să nu le dăm prea multe goluri. Doar de două ori s-a insistat să acceptăm un meci egal, dar la una din acele partide, un spectator a aruncat cu o piatră Î Lăcătuş şi ne-am răzgândit”. Åži un verdict, care te lasă interzis: „N-o să mă credeţi, dar Majearu era unul dintre cei mai buni pasatori ai Europei, iar Orac, deşi centra mai bine ca Lăcătuş, la determinarea Î joc nici nu se compara cu Marius”.

Educaţia sa transilvană i-a facilitat pătrunderea Î spaţiul misterios al taciturnului Victor Piţurcă, fiind, probabil, singurul cu care zariorul n-a avut vreodată un conflict. Numai 13 meciuri BÅ‘lÅ‘ni a fost antrenorul naţionalei române, perioadă Î care, Î lipsa incidentului cu Ionel Ganea, ai fi zis că se aplică un experiment, cu pretenţii exagerate de tip Titi Teaşcă, enunţate ceva mai...doctoral. Sirena salariului mai mare de la Sporting Lisabona l-a smuls de mrejele Îcâlcite ale Balcanilor, pe tărâm lusitan descoperindu-l pe starul de la Manchester United, Ronaldo. Tot acolo l-a adus pe dinamovistul Marius Nicolae, care Îmbrăcând tricoul cu numărul ghionist al lui sa Pinto, a ţinut-o dintr-o accidentare Î alta. Franţa i-a devenit „la domicile adoré”(cele 7 dulci note muzicale), unde fata a terminat tot stomatologia. BÅ‘lÅ‘ni ne-a lăsat cu gura căscată Îaintea meciului de la Euro 2008, când a spus că românii au fost mereu descurcăreţi(Î sens de isteţi).(Papa)galii din Hexagon s-au rezumat să ne facă ţigani(cu trimitere, chipurile, la virtuozitate). Loţică nu-i poate ierta pe cei care i-au blocat mult timp accesul la prima reprezentativă, din raţiuni c-ar fi ungur, dar mai ales pe originalii care i-au propus să-şi schimbe numele Î...Bolonescu!


Constantin Ardeleanu

Articolele domnului Ardeleanu vor aparea saptamanal in cadrul rubricii „Hâtrii gazonului”, in care vor fi prezentate diverse personaje din viata echipei ros-albastre in binecunoscutu-i stil umoristic cu care ne-a obisnuit si in trecut. Articolele vor putea fi comentate pe forum, la adresa.

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE