home
22-04-10

PELE DE BISTRITA

„Sunt tânăr, doamnă, iar mingea mă ştie pe de rost”, aşa ar suna versul parafrazat al lui Mircea Dinescu, ce i s-ar fi potrivit prin 1980 juniorului de la „Luceafărul”, venit din inima Transilvaniei, pre numele său din certificatul de naştere Balint Pele Gavril. A fost dorinţa tatălui ca pruncul să ajungă un Pele şi prima mutare a adolescenţei a fost transferul de la Gloria Bistriţa(cu gloriola ei de divizie secundă) la Luceafărul, de unde ochiul lui Costică Toma, ataşatul militar de acolo, l-a propulsat Î 1981 la Steaua. Se va contura un trio de prieteni Hagi-Belodedici- Balint , care se va regăsi constant Î toate marile meciuri ale României ultimului deceniu al secolului XX. De pe poziţia unui fundaş (?!) harnic să ajungi acel mijlocaş vitezist, apărut din senin Π„gura porţii”, de la juniorul de bronz de la antipozi Î primul 11 al celei mai prestigioase echipe din România, venit de niciunde, să ridici Cupa Campionilor Europeni deasupra capului, iată un traseu trasat de o Ursitoare de-a dreptul Îdrăgostită de puiul de ardelean.

Golgeter al ţării Î ediţia 1989/90. Tot soarta a vrut ca specialiştii execuţiei de la punctul cu var să rateze la Sevilla, lăsându-le „lupilor tineri” Lăcătuş şi Balint ocazia de a consfinţi pe tabela de marcaj scorul de 2-0 Î faţa puternicei grupări „blau grana” barceloneze. Alerga de rupea pămâtul, aparent dezordonat, dar cu o tenacitate uluitoare. Găboajă(deşi purta numele de sfânt Arhanghel Gavril şi de idol profan, Pele, colegii Îl dezmierdau astfel) a fost preferatul antrenorului Ienei, Î dauna unui fotbalist tupeist, cu comportament bizar Î afara terenului(un Fane Petcu in nuce), Marcel Puşcaş, care nu a uitat asta, iar după 1989 a făcut rău cât a putul clubului care l-a expediat sub Podul Grant. Puşcaş şi-a rupt piciorul pe terenul de joc, dar un blestem l-a urmărit şi pe Gabi, fiind deseori accidentat la FC Real Burgos( Î 3ani – 1990/93 – a jucat Î 83 de partide şi a marcat 27 goluri). În perioadele de covalescenţă, bistriţeanul şi-a Îcropit, cu destul succes, dar nu la nivel de aur european, un studiou muzical. Tocmai de aceea, sarcasticul Dinu(cât e de „Procuror” nu se poate lăuda cu cartea de vizită a lui Pele de Bistriţa), atunci când tânărul „pensionat” din fotbal la 30 de ani, şi-a permis să afirme că tehnicienii români sunt depăşiţi profesional, l-a contrat, referindu-se la hobby-ul său muzical: „Balint vorbeşte, el care se pricepe cel mai bine să cânte la saxofon ?”

Legendară de-a dreptul prietenia dintre Balint şi Hagi, cu Belo Î coadă, Î perioada carierei de fotbalist, sau Iaşko, Î vremea antrenoratului, profilată mai ales pe performanţe. Chiar şi la saxofon, Gabi ar putea să cânte(e vestită afirmaţia hagiană „rezultatele cântă pentru noi” !) victoria lui Hagi cu Galatasaray Î cupa UEFA şi Supercupa Europei şi rara Îtâmplare ca Belo să câştige supremul trofeu european cu două Stele(din Ghencea şi Steaua Roşie din Belgrad). Inteligent, documentat, bun vorbitor, Balint a fost secundul lui Iordănescu la naţională şi al lui Hagi la Galata. Apoi antrenor principal la Åžerif Tiraspol, FC Bihor, Sportul Studenţesc, Poli Timişoara. Pe banca tehnică n-a avut drumul presărat cu petale de trandafir ca pe gazon. S-a căsătorit, are o fetiţă, a divorţat. Etape din viaţă, nu fără gustul amar al Îfrângerii, ca Î perioada de inexpugnabilitate de peste 100 de meciuri a Stelei. Se rezumă la confortul(autoironie de calsă) de a nu se Îtreba pe ce parte coboară dimineaţa din pat.

În ultima vreme s-a remarcat la diverse televiziuni ca un comentator de specialitate deosebit de avizat, iar de critica sa nu scapă nici echipa de suflet. Cum o să uite vreodată cantonamentul de la Forban ? „După antrenamentul de dimineaţă cădeai lat şi nu vedeai decât patul. Alergai prin nămeţi până la Aro, unde te cronometra antrenorul, şi apoi făceai cale Îtoarsă”. Gavril Balint n-a ajuns un Pele. Dar sigur a fost un Pelişor...

Constantin Ardeleanu

Articolele domnului Ardeleanu vor aparea saptamanal in cadrul rubricii „Hâtrii gazonului”, in care vor fi prezentate diverse personaje din viata echipei ros-albastre in binecunoscutu-i stil umoristic cu care ne-a obisnuit si in trecut. Articolele vor putea fi comentate pe forum, la adresa .

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE