home
14-04-10

HALAGIAN

Se dorea un HALA GIANT(Hala Giganticul), dar, oricât s-a străduit, n-a reuşit a fi decât un antrenor mai mare decât fotbalistul cu acelaşi nume. Extrem de sever, folosind doar câteva principii despre joc şi cu un simţ deosebit al umorului. Dobrin a fost magica baghetă cu care, el, dirijorul, a obţinut două titluri de campion la FC Argeş, ce au contat decisiv Î palmaresul său de formator de echipe. Despre cel de-al doilea titlu, din 1979, când un meci nul pe Dinamo ar fi fost deajuns pentru a ocupa primul loc, se poate scrie o saga. Gazdele nu s-au dezmeticit până când Dobrin nu a urcat scorul la 3-1. A urmat o cursă dramatică de urmărire: 3-3. Gâscanul, amintindu-şi că are de plătit o poliţă „blocului dinamovist” de la Guadalajara, va face o cursă fulminantă şi va Îscrie decisiv, 4-3. Åži cum partida a intrat Î legendă, se spune că sfatul tehnico-tactic al strategului armean ar fi sunat astfel: „Astăzi trebuie să daţi 3 goluri. Åži iată de ce: vom primi un gol corect, unul din 11 metri şi unul din ofsaid”. Golurile dinamoviştilor s-au Îscris respectând scenariului prezis. Noroc că „prunarii” au Îscris şi ei 3, iar Î prelungirile dictate de Otto Anderco pentru ca gazdele să Îscrie golul victorios, prinţul din Trivale a scuturat plasa, Î maniera-i unică.

După mai puţin aşteptatul triumf, Halagian, domiciliat Î Bucureşti, a Îcins un chiolhan pe cinste, gard Î gard cu Dinamo, la adresa Floreasca, 52, invitându-i pe cei care-i vor cânta performanţa: Eugen Barbu, Ioan Chirilă, Ion Bocioacă, Colea Răutu. Rapidistul Colea le-a cântat „Coşarul”, aducătorul de noroc, de-au deschis femeile toate ferestrele ca să-l asculte. Pe la două noaptea prietenii au plecat şi s-a trezit la uşă cu patrula de miliţie: „Te pomeneşti că ăştia de la Dinamo vor să se răzbune pentru Îdrăzneala mea de-a le fi suflat titlul”. Din fericire şi miliţianul voia să sărbătorească evenimentul, că doar i se reţinea lunar bani pentru bunăstarea lui Dinamo. A venit şi secundul Dinuţ cu un prieten şi cheful s-a prelungit până Î zori.

Ca orice armean, cu negustoria Î sânge, gloria şi-a câştigat-o ca antrenor de vreme rea, specialitatea sa fiind scoaterea echipelor din criză, cu tarife pe măsură. El Îsuşi se considera un „salvamontist”. Era socotit de modă veche, cu hei-rup-istul Îdemn tactic „Focul la ei !” şi reintrări Î partidă de genul „ce faci, băi, te-n paşti pe mă-ta ?” Nu se cruţă nici pe el, cultivând cu dezinvoltură autoironia. Întrebat de programul proxim al elevilor săi, acesta a răspuns prompt: „vor avea un program normal şi bătrânesc !” Åži la măsuri disciplinare a fost un original: „o Îjurătură, o palmă peste bot şi atât ! Niciodată ceva pentru care să-mi poarte ură peste ani”. Când vine vorba de relaxare „mă Îtorc Î Trivale, acolo unde am cucerit două titluri şi o femeie. Pe nevastă-mea Cornelia. Pe care, dat fiind refuzul părinţilor ei, a trebuit s-o răpesc”. În legătură cu iubirile altora, Florin devine aproape misogin: „Eu nu-i lăsam pe jucătorii mei să se Îsoare cu golance ! Panaramele profită de imaginea fotbaliştilor”. Purtătorul celebrei şepci, inscripţionate cu „Chicago Bulls” avea reţete originale de nutriţie: la un meci Î Italia, s-a băgat peste medicul echipei şi a comandat ouă pentru energizare. Cum italiana lui Hala era „halandala”, nefiind Îţeles de ospătar, i-a arătat acestuia, furios, globul său ocular.

Cu toată lumea pacifist, mai puţin cu Steaua şi Lăcătuş. Acea Stea presevilliană care l-a mazilit după 7 etape, fără Îfrângere, iar peste un deceniu i-a suflat două titluri Î dauna lui FC Naţional. Personalitatea lui Lăcătuş l-a deranjat mai rău ca apa minerală Î locul celei plate(Î scurta escală la Ghencea Îl prefera Î locul lui pe un fundaş reciclat, Tătăran ?!) Obosit de atâtea meciuri grele, Î serviciul fotbalului, Vaschen Halagian a devenit patronul unui service „Autocenter”. Se putea să nu fie el mereu Î centrul atenţiei ?

Constantin Ardeleanu

Articolele domnului Ardeleanu vor aparea saptamanal in cadrul rubricii „Hâtrii gazonului”, in care vor fi prezentate diverse personaje din viata echipei ros-albastre in binecunoscutu-i stil umoristic cu care ne-a obisnuit si in trecut. Articolele vor putea fi comentate pe forum, la adresa .

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
52 ani de la 20-05-1964

Ziua de nastere a lui Belodedici.

Unul din cei mai buni fundasi ai Stelei, al carui palmares include: 5 titluri si 4 cupe ale Romaniei, CCE (1986), Supercupa Europei (1987), 2 semifinale CCE. In toamna lui '88 a fugit din Romania comunista. A marcat 21 de goluri in 225 de partide.

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE