home
14-03-10

Hâtrii Gazonului - "MOŢĂŢEI"

Echipa redactionala a site-ului fcsteaua.ro anunta cu bucurie reinceperea colaborarii cu un vechi suporter si apropiat al clubului din Ghencea, scriitorul Constantin Ardeleanu, autorul cartilor "Campioana Campioanelor - Apoteotica Steaua", "Steaua, aceasta credinta rosu-albastra" si "Ilie Savu - Inceput de Iliada”. Articolele domnului Ardeleanu vor aparea saptamanal in cadrul rubricii „Hâtrii gazonului”, in care vor fi prezentate diverse personaje din viata echipei ros-albastre in bine-i cunoscutul stil umoristic cu care ne-a obisnuit si in trecut. Articolele vor putea fi comentate pe forum, la adresa . Sa savuram, asadar, celebrele personaje…

MOȚÄ‚ȚEI


„Io, van Åžtefan, mare spătar de Moţăţei, Îălţat-am zid de apărare Î faţa Înaltei Porţi şi multe fapte de vitejie scris-am pe pergamentul verde al gazonului de ajuns-am din prislopul de la Sevilla să dau calului ovăz, acolo unde, căpitan de oaste fiind, biruit-am spre mândria urmaşilor mei”. Aşa ar suna hrisovul „căpitanului de la Sevilla”, Åžtefan Iovan, de s-ar fi născut cu patru secole mai devreme. Bravul oltean din Moţăţei a apărut Î pas de defilare la 23 August 1960, zi de mare fast naţional pe „vremea cealaltă” şi după junioratul fotbalistic s-a transferat la CSM Reşiţa Î anul devastatorului cutremur din 1977. Se pare că fusese predestinat marilor evenimente. În anul 1981 va trece la Steaua la schimb cu trei fotbalişti(Uţiu, Matefi şi Aelenei), Î citadela Ghencei plămădindu-se după zeci de experimente o echipă care vreme de 5 ani a monopolizat campionatul intern şi a cutremurat aroganta Europă. Perioada cincinalelor s-a reflectat şi Î cifrele carierei sale: 5 titluri de campion, 5 goluri cu ecou internaţional(3 la naţională şi 2 Î cupele europene), 5 echipe la care a jucat(Gloria Bistriţa, CSM Reşiţa, Steaua, Brighton, Rapid) şi 5 etape Î divizia secundă engleză, unde a primit un elogiu neaşteptat de la vestitul cronicar Brian Glanville: „Brighton are un singur fotbalist, românul Iovan”.

Fane Iovan a alcătuit un tandem extraordinar cu Bumbescu, pe teren, Î cantonament şi prin lanţul de restaurante. Åži dacă zeci de fotbalişti n-au ştiut a-şi administra această pasiune lumească sub sceptrul lui Bachus, cele două vedete internaţionale au prins vigoare de la „puterea ursului”, iar dacă „sifonarii” nu i-ar fi dat Î gât cu zel, puţini ar fi aflat de a lor virtute-viciu. Erau singurii cărora li se permitea tacit evadări nocturne de la cabana Forban Î vale pentru irigare. Nea Imi l-a Îtrebat pe şeful de sală de la „Hanul lui Manuc”(„la sediu”, Î jargonul lor): „ce le dai, domnule, să bea, de joacă aşa de bine ?” I-a răspuns „colonelul” Bumbi: „vin de Jidvei de 4 şi de 6 ţâţe”, fiindcă sub forma nurilor fuseseră stilizate boabele de struguri de pe etichetele cursivului sec transilvan. La care Lăcătuş, victima unui armean abuziv, care-l ţinea pe tuşă preferându-l pe Tătăran, adăugase: „Hala ne dădea apă plată şi, logic, prestaţia noastră era plată”.

Iovan a fost reprofilat din apărător central fundaş dreapta de către Ienei, făcându-i loc noului Apolzan, Miodrag Belodedici, fapt ce l-a făcut pe Fane să strâmbe din nas: „măi nea Imi, din centru m-ai adus la margine iar de aici cât mai e până la banca de rezerve ?” Mutarea antrenorului s-a dovedit foarte inspirată şi a fost adoptată şi la naţională, unde Moţăţei a pendulat pe banda dreaptă 35 de meciuri. Din păcate a ratat Mundialul italian din cauza unei răceli la coloană, ursitele pregătindu-i un dar compensatoriu incomparabil: cupele de la Sevilla şi Monte Carlo. Optând pentru meseria de antrenor, locul 2 de pe tricou s-a transferat Î ierarhia băncii tehnice, căpitanul de la Sevilla dovedindu-se un excelent locotenet al oricărui Mister. Este preferatul „all time” al capriciosului şi exigentului Piţurcă, atât la Steaua cât şi la loturile naţionale, palmaresul său Îmbogăţindu-se cu preţioase victorii de răsunet. Numărul 2 s-a extins şi la nivelul căsniciilor, după cum, aidoma marilor stelişti, se simte Î largul său doar sub steagul roşu albastru şi sub tricolor. Retrospectiv privind se poate susţine, fără a exagera prea mult, că „nu-s 2 ca el”. Discret, Îşi duce o glorie greu egalabilă cu o modestie exemplară. Lui Moţăţei nu-i lipseşte nici simţul umorului: „mi se reproşează uneori că am fost un amic devotat al paharului. Țineţi seama că Î vremea aceea peste tot se stătea la coadă: la lapte, la carne, la banane, la salam cu soia, la fraţii Petreuş, la ulei, la Dacii, la televizoare color. În schimb, la orice restaurant, mese libere cu duiumul. Când intrai, doi ospătari Îşi ofereau serviciile. Ce-ar fi trebuit să aleg ?”


Constantin Ardeleanu

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE