axl
Aug 11 2007, 10:20 AM
Pentru ca mai sunt cateva ore bune pana imi vine prietena acasa si pot pleca la plaja intentionez sa va prezint cateva lucruri ce se pot dovedi utile celor ce vin la mare vara asta si au si alte planuri decat sa se prajeasca la soare sau sa se imbete.
Rezervatii naturale:
Rezervatia de dune marine de la Agigea
Se afla la sud de Constanta, in apropierea Garii Agigea, la 4 km de Eforie Nord. Este unica rezervatie de dune marine din Romania. Este, in mare, o oaza de diversitate floristica si faunistica. Dunele s-au format prin depunerea continua a nisipului adus de vant, din directia nord, dinspre un vechi golf Marin ocupat in prezent de lacul Agigea.
Rezervatia ocroteste circa 120 de specii caracteristice acestei zone, cum ar fi: ciucusoara de nisip(alyssum borzeanum), carcelul(ephedra distachya) sau volbura de nisip(concolvus persicus). Fauna e reprezentata de specii ca: broasca testoasa dobrogeana(testudo graeca iberica), calugarita(mantis religiosa), leul furnicilor(myrmelon formicarius).
Lacul Techirghiol
Este o rezervatie faunistica situata langa localitatea cu acelasi nume si reprezinta cel mai intins lac salin din Romania.(10,7 km2) Cantitatea mare de saruri nu permita existenta vertebratelor si a multor grupe de nevertebrate.
In apa lacului predomina bacteriile, o specie de alga verde(cladophora fracta), crustaceul artemia salina precum si o noua specie (in Romania) de batracian, pelobates syriacus balcanicus. Tot aici traiesc peste 124 de specii de pasari.
Pestera Limanu
Situata la 5 km sud-vest de Mangalia, in apropierea comunei Limanu. Are o lungime totala de 3200 de metri si face parte din categoria pesterilor labirintice. S-au gasit aici numeroase vestigii de la inceputul erei noastre, fragmente de ceramica romana precum si unele urme posibile ale exploatarii calcarului. Pestera este impartite in 3 sectoare, in sectorul doi, datorita lipsei totale de curenti de aer si temperaturii si umiditatii constante fiiind posibila existenta unei faune mai bogate, specifica pesterilor, precum si a coloniilor de lilieci.(personal, am observat la un moment dat o colonie de aproximativ 1500 de exemplare)
Alte pesteri vizitabile in Dobrogea sunt cele de la Gura Dobrogei, Liliecilor si La Adam. Echipamentul de vizitare al acestor pesteri este cel minim: surse multiple de lumina, haine rezistente, care pot fi murdarite de argila.
Rezervatia Padurea Hagieni
Este localizata pe partea stanga a soselei Mangalia-Albesti, aproximativ in dreptul kilometrului 10, unde se ramifica un drum ce duce in rezervatie. Suprafata protejata este de 392,9 ha. Numarum mare de biotopuri este determinat de prezenta Lacului Mangalia, de alternanta de depresiuni, viroage, dealuri si canioane. Pe o suprafata relativ restransa se intalnesc balti de vegetatie acvatica si palustra, stepe pietroase aflate in plin soare, coaste si rape de calcar, palcuri de arbusti spinosi, luminisuri cu vegetatie de stepa si paduri umbroase de diferite esente. In padure se pot intalni primavara ghiocelul dobrogean (glanthus graecus) si bujorul romanesc. Deosebit de interesanta este vegetatia acvatica si palustra din Valea Serpilor si ochiurile de apa lin curgatoare din Defileul Cascaia unde se gasesc peste 147 de specii. Tot aici se gaseste si o fauna remarcabila, formata din multe specii de origine sudica: broasca testoasa dobrogeana, vipera cu corn dobrogeana, broasca sudica, paianjenul cu capacel, soparla de stepa, soparla dobrogeana, etc.
Este de altfel si un loc foarte bun pentru un gratar in aer liber, cu conditia sa nu lasati in urma deseuri.
Mlastina Mangalia
Regiunea dintre Lacul Tatlageac si Lacul Mangalia se caracterizeaza printr-un relief exocarstic bine evidentiat, reprezentat de mici doline, vai oarbe, etc. In unele din aceste forme de relief au iesit la suprafata izvoare termominerale care dau nastere la ochiuri de apa adanci de cativa metri dar reduse ca suprafata(orbane). In jurul acestor ochiuri se dezvolta o vegetatie abundenta ce duce la transformarea zonelor depresionare in mlastini: Mlastinile Cara-Oban, Blebea. Mlastina Mangalia este separata de mare printr-un cordon litoral de circa 1'5 km si lat de 80-100 metri, ea avand o suprafata de circa 100 ha. Nivelul mlastinii este cu 80 cm mai inalt ca cel al marii. Fauna acestui ecosistem este deosebit de bogata: lebede, lisite, mai multe specii de rata si, sezonier, pelicani, cormorani, starci albi si cenusii, starci lopatari. (pelicani n-am mai vazut de 4 ani dar lebedele sunt o prezenta Constanta)
Pentru vizitare recomand o barca pneumatica si un aparat fotografic cu card de 8 giga.
Rezervatia Marina "2 Mai - Vama Veche"
Este prima de acest tip din tara noastra, intinzandu-se intre comuna 2 Mai si Vama Veche pe o lungime litorala de 5 km, pana la adancimea de 20 metri, avand o suprafata de 150000 ha. Aceasta zona adaposteste elemente floristice si faunistice caracteristice zonelor cu facies pietros, printre care si multe raritati: algele brune(cystoseira barbata), algele rosii(polysiphonia elongata, ploysiphonia opaca, phyllophora nervosa) si algele verzi(ulva lactuca). Din fauna acestei rezervatii fac parte speciile de guvizi, randunica de mare, scorpia de mare, cateva specii de stelute de mare(pe care personal nu le-am vazut niciodata, in ciuda tuturor eforturilor mele), calutul de mare, acele de mare, diferite specii de crab, garizi, etc.
In aceasta mica descriere am folosit date luate de la Institutul Roman de Cercetari Marine, ONG Mare Nostrum, Centrul de Cercetare si Informare Ecologica Mangalia, Grupul de Explorari Subacvatice si Speologice(multumiri domnului Cristian Lascu) si in ultimul rand observatii proprii. Toate speciile scrise "aplecat" sunt protejate de lege.
Si acum un cuvant despre scufundari. Exista doua centre de inchiriere de echipament subacvatic, pe plajele Neptun si Vama Veche(s-ar putea si in Mamaia, dar nu bag mana in foc) dar personal prefer scufundarea la liber, ceea ce va sugerez si voua, cu banii pe 2 ore de scufundare va puteti foarte bine cumpara o pereche de labe, una de ochelari si un snorkel si infruntati natura subacvatica cu propiile forte. Zonele mele preferate sunt Vama Veche - 2 Mai, faleza Costinesti, capetele de dig din Mangalia, Saturn, Venus. In general, zone cu fund stancos sau stabilopozi ce pot sustine flora si fauna. Pentru vanatori-culegatori recomand midiile proaspete, culese de pe stabilopozii din Venus, acolo cresc cele mai mari si mai curate, garizii de pe malul stancos din 2 Mai sau rapanele proaspat culese in zorii zilei intre Vama Veche si 2 Mai. Pentru midii recomand alegerea unei zile cu mare linistita, de preferat la sfarsitul unei perioade de mai multe zile de acalmie marina, vor avea mai putin nisip in ele. Recomand cu caldura folosirea unei manusi, altfel te umpli de taieturi sangerande, ceea ce, se stie, atrage Marele Alb. Pentru rapane, cele mai bune perioade sunt de dimineata, orele 6-9, sau dupa-amiaza, de pe stabilopozi, atunci ies la vanatoare de midii.
Cu speranta ca nu v-am plictisit, va urez un sejur placut la mare si inchei cu speranta ca nu veti scrie "Forza Steaua" pe peretii pesterilor.
Wally
Aug 11 2007, 10:55 AM
Sunt multe de vazut pe litoralul Marii Negre, din "obiectivele" pe care ni le recomanzi de multe nici nu stiam ca exista pe litoralul nostru. Ar trebui sa mai fac si eu o vizita la Marea Neagra pentru ca trebuie sa recunosc n-am mai fost de vreo 5 ani pentru ca in ultimii ani am preferat Egeea, Adriatica si Mediterana.
axl
Aug 11 2007, 10:58 AM
CITAT(Wally @ Aug 11 2007, 01:55 PM)

din "obiectivele" pe care ni le recomanzi de multe nici nu stiam pe litoralul nostru.
Pai tocmai de aia le recomand, toate merita vazute macar o data in viata.
forever_STEAUA
Aug 11 2007, 11:44 AM
CITAT(axl23 @ Aug 11 2007, 01:20 PM)

Cu speranta ca nu v-am plictisit, va urez un sejur placut la mare si inchei cu speranta ca nu veti scrie "Forza Steaua" pe peretii pesterilor.
N-ai zis nimic de **UE Dinamo :biggrin:
Wally
Aug 11 2007, 02:18 PM
@Axl, mi-ai dat o idee buna. Mi-am luat bilet la tren, maine dimineata la 7:34 sunt in Mangalia :tongue:
Ronnie
Aug 11 2007, 02:23 PM
CITAT(Wally @ Aug 11 2007, 05:18 PM)

maine dimineata la 7:34
Bai ce "ficși" sunt unii...
forever_STEAUA
Aug 11 2007, 02:26 PM
CITAT(Wally @ Aug 11 2007, 05:18 PM)

@Axl, mi-ai dat o idee buna. Mi-am luat bilet la tren, maine dimineata la 7:34 sunt in Mangalia :tongue:
Asta s-o crezi tu!
Wally
Aug 11 2007, 02:34 PM
Sper sa nu aiba intarziere prea mult :tongue:
Fane
Aug 11 2007, 03:24 PM
Axele - As veni la Mangalia doar sa-ti fac tie paguba in buzunar...ete asa...cat despre oras,frumos nimic de zis numai ca acolo mi-am "pierdut" 2 ani din tinerete servind patria ( U.M.02029/L Marina Militara..de fapt S.N.M. 2 Reparatii Nave Militare...la iesire din Mangalia spre Limanu )..am foarte multe amintiri placute si mai putin placute.Apropos..gazonul lui Callatis Mangalia cum se mai prezinta ? l-am pus bucata cu bucata in 89`pe un vant si-o ploaie ca-n basme.Oricum a trecut si-am uitat,cine stie poate ajung intr-o zi pe acolo...si atunci sa te pregatesti ca am multe de spus ( amintiri frumoase ).Si pentru cei mai tineri care nu au apucat sa viziteze Mangalia....mergeti ca nu aveti nimic de pierdut...sincer !
axl
Aug 11 2007, 03:47 PM
Tocmai ce m-am intors de la plaja.
@forever
Nici macar **ue Dinamo, se accepta doar "Vali'76", "Ionela+Maricel=love" si atotprezentul "Killroy wus here".
@wally
Pai maine dai un buzz si ne vedem la o bere.
@fane
U.M. 02029 nu mai exista, dupa cate stiu eu, tot in zona aia am facut si eu Armata, 02144(rubeju). Gazonul e tot ala din '89, ai facut treaba buna. Daca apari prin Mangalia, accept paguba cu mare placere.
Wally
Aug 11 2007, 04:06 PM
Axl lasa-mi un numar de telefon pe privat(dar mai repede asa ca tre' sa-mi fac si eu bagajul) ca nu stiu daca maine o sa am de unde sa intru pe net si ne vedem prin Mangalia la o bere(asa e expresia "o bere" :tongue: )
axl
Aug 11 2007, 04:08 PM
@wally
Ti-am dat p.m.
axl
Aug 12 2007, 12:09 PM
Wally a ajuns la mare.
milovan djilas
Aug 12 2007, 01:08 PM
CITAT(Wally @ Aug 11 2007, 10:55 AM)

Sunt multe de vazut pe litoralul Marii Negre, din "obiectivele" pe care ni le recomanzi de multe nici nu stiam ca exista pe litoralul nostru. Ar trebui sa mai fac si eu o vizita la Marea Neagra pentru ca trebuie sa recunosc n-am mai fost de vreo 5 ani pentru ca in ultimii ani am preferat Egeea, Adriatica si Mediterana.
La Adriatica ai fost in Croatia sau Muntenegru? Sau poate Slovenia sau Italia?
axl
Aug 12 2007, 02:18 PM
Mediterana e o mare extraordinara, are o vizibilitate subacvatica de 30 de metri, daca nu mai bine. Merita sa dai bani pentru scubadive, mai ales la turci, cu care poti negocia la maxim, mai ales pentru grupuri. De obicei arunca in oferta si masa, NU si fotografiile subacvatice, unde incearca sa te arda. Grecii sunt mai "seriosi", poti negocia dar te trateaza de sus. Egiptenii sunt cei mai parsivi, sunt de acord cu un pret si apoi te fac pe la spate. La fel ca la noi, mai degraba recomand free-diving-ul dar daca sunteti in bani se merita si scuba.
Un alt loc foarte bun pentru free-dive este litoralul bulgar. Apa este mult mai limpede ca la noi, nu-mi explic de ce(exista totusi o explicatie), insa trebuie sa cauti mult pana gasesti o locatie cu facies pietros accesibila. La Capul Kaliakra sunt niste locatii potrivite insa e greu de ajuns la apa, sunt niste poteci imposibile, faleza fiind foarte inalta, plus ca scufundarile la liber facute de mine acolo au avut un caracter clandestin, nu stiu exact daca e sau nu voie, naiba le intelege astora limba si scrisul. Mai usor e de ajuns la Nessebar sau la Nisipurile de Aur insa relieful subacvatic nu este la fel de spectaculos. Au insa niste plaje foarte frumoase, pentru amatorii de astfel de activitati batranesti.
axl
Aug 13 2007, 03:11 PM
Topicul asta mai merita o sansa.
danimarcu
Aug 13 2007, 04:23 PM
@axl23 -normal ca merita!Daca nu exista,nu il cunosteai pe @Wally steaua_ro
Ronnie
Aug 13 2007, 04:25 PM
Pe acest topic ne simtim ca la matrimoniale :biggrin: !
Fane
Aug 13 2007, 04:29 PM
CITAT(c.ronaldo17 @ Aug 13 2007, 04:25 PM)

Pe acest topic ne simtim ca la matrimoniale :biggrin: !
Nu frate,corect e: ...ne SIMTEM bine... :biggrin:
axl
Aug 14 2007, 07:32 AM
Multumesc pentru sustinere.
Raziel_Steaua
Aug 14 2007, 08:33 PM
Apropo de marea neagra, respectiv Vama Veche... Mai vine careva la Stufstock? Daca vedeti pe cineva dormind pe nisip cu un fular cu Steaua, eu sunt
axl
Aug 14 2007, 08:43 PM
@Raziel, Uziel, Kemuel, Nataniel si ceilalti serafimi
Vezi ca e frig rau, ia-ti si-o patura, ceva. Si jandarmeria mai face plimbari nocturne pe plaja anul asta.
Boicotati Stufstock!
Raziel_Steaua
Aug 14 2007, 08:46 PM
Daca nu vine fratele Azaziel nu mai vin nici eu
Ce ai fratele meu cu Stufstock?
Wally
Aug 15 2007, 03:06 PM
Cateva impresii dupa sejurul la Marea Neagra: In general marea este murdara fata de alte tari care au deschidere la Marea Neagra(nu pot sa-mi explic cum altii pot sa ofere unele facilitati, iar noi nu putem) dar se poate face baie si plaja, insa in unele locuri(Mangalia) cred ca nu se poate face baie, marea fiind plina de alge, si nici plaja mirosul fiind unul care te tine departe de plaja, chiar si Axl care e din Mangalia spunea ca nu a mai fost pe plaja din Mangalia de 15 ani(nu stiu daca acesta este principalul motiv).
Banuiesc ca e foarte placut sa faci scufundari, insa acest sport nu e pentru mine, drept dovada ca era sa-i strict echipamentul lui Axl, spre rusinea mea, care a avut bunavointa si rabdarea sa incerce sa ma invete insa fara nici un rezultat. Ar fi fost o experienta interesanta, insa n-a fost sa fie! Pe aceasta cale vreau sa-i multumesc ca mi-a pus echipamentul propriu la dispozitie si pentru timpul acordat acestor incercari esuate.
O specie pe cale de disparitie de care Axl nu ne-a vorbit, prezenta pe litoralul Marii Negre este "tantarul de Mangalia"(denumirea stiintifica nu o stiu) care este de o nesimtire rar intalnita, deranjandu-ne in fiecare noapte de la berile pe care le savuram cu spor in fata casei.
Acestea fiind spuse nu pot sa va dau un sfat daca sa alegeti sau nu litoralul Marii Negre, concluziile puteti sa le trageti singuri.
axl
Aug 16 2007, 08:43 AM
CITAT(Raziel_Steaua @ Aug 14 2007, 11:46 PM)

Ce ai fratele meu cu Stufstock?
Stufstock-ul s-a transformat in exact opusul a ceea ce s-a dorit sa fie. In loc sa salveze Vama Veche pune serios umarul la definitivarea distrugerii ei.
@Wally
Tantarul,
Culicinae Comunis, nu este, din pacate, o specie pe cale de disparitie. Sincer, nu gasesc utilitatea sau necesitatea biologica a existentei acestei specii in Romania.
DTP-Ludacris
Aug 16 2007, 09:08 AM
Satu De Vacanta RULLZ

)
Wally
Aug 16 2007, 10:17 AM
CITAT(axl23 @ Aug 16 2007, 08:43 AM)

Tantarul, Culicinae Comunis, nu este, din pacate, o specie pe cale de disparitie. Sincer, nu gasesc utilitatea sau necesitatea biologica a existentei acestei specii in Romania.
Cand am zis pe cale de disparitie ma refeream exact la contrariul acestei expresii: parca sunt din ce in ce mai multi si mai mari. Si sunt de acord cu tine pentru ca chiar nu gasesc vreun rost acestor "fiinte", daca le pot numi asa...
axl
Aug 16 2007, 10:27 AM
In afara de transmiterea de boli (in tara noastra doar la animale) nu stiu ce fac tantarii astia. In Africa si nu numai sunt principalii transmitatori de malarie (vezi NG, numarul din august).
De obicei orice specie este importanta pentru ecosistemul din care face parte, pune umarul la perpetuarea acestui ecosistem, face parte din lantul trofic, etc. Dar tantarul? Intradevar, larvele de tantar constituie hrana de baza a unor specii ce-si fac veacul prin mlastini sau lacuri, dar daca pui in balanta, parca nu prea renteaza.
Oricum, in Mangalia se iau, de obicei, masuri de combatere a lor, se stropeste partea verde cu insecticid, dar se pare ca anul asta au cam lasat-o pe tanjala.
Iata ca am gasit si-o specie care mananca tantari, asa ca trebuie sa ne rugam pentru prosperitatea ei:
Liliecii sunt singurele mamifere care au un zbor sustinut si batut, realizat prin miscarea aripilor.
Aceste mamifere au fost numite Chiroptere (Ordinul CHIROPTERA) pentru ca, in limba greaca, "cheiros" inseamna mana iar "pteron", aripa.
Este vorba deci despre aripi provenite din modificarea mainilor, spre deosebire de pasari (Clasa Avis) ale caror aripi sunt formate din modificarea bratelor si nu a mainilor.
Altfel spus, liliecii (chiropterele) sunt mamifere activ zburatoare, cu aripi pieloase.
Liliecii sunt foarte utili atat omului cat si mediului inconjurator in multe feluri.
Liliecii care se hranesc cu fructe si nectar, polenizeaza si imprastie semintele plantelor in padurile tropicale. Multe fructe sau legume (ex.banane, avocado, vanilia, piersicile) depind aproape in totalitate de lilieci pentru polenizare.
Liliecii insectivori, care traiesc si in tara noastra, sunt esentiali in controlul numarului de insecte. De exemplu, un "Pipistrellus pipistrellus", care este unul din cei mai mici lilieci de la noi din tara poate consuma intr-o ora aproximativ 600 de tantari.
Guano-ul (excremente de liliac) este foarte bogat in potasiu si nitrati, fiind cel mai bun fertilizator pentru legume, plante si flori si este 100% natural.
axl
Aug 31 2007, 08:09 PM
Pentru iubitorii de "dat cu valul" acum e perioada propice. Incep vanturile de la rasarit, deci urmeaza valuri mari, de care am cam dus lipsa vara asta.
In rest, apa e calduta, multi cai de mare la 2 mai - Vama, rapane din belsug, garizi dolofani si preturi in scadere.
Pentru melomani, s-a mai curatat Vama de fite, dar am auzit ca nici Vadu n-ar fi de lepadat.
CITAT(axl23 @ Aug 11 2007, 01:20 PM)

cateva specii de stelute de mare(pe care personal nu le-am vazut niciodata, in ciuda tuturor eforturilor mele)
M-am lamurit, in sfarsit, ce-i cu stelutele astea de mare. Nu-s stele, e o specie de peste asemanatoare cu bibanul. 10-15 centimetri la maturitate, culoare rosie cu irizatii verzui-albastre. Am vazut o gramada dar nu stiam ca se numesc stelute.
Azi am facut o scufundare simpatica in rezervatie si, fapt ce ma bucura nespus, n-am gasit decat 3 sticle goale de bere si vreo 18 pungi de plastic de diferite culori. Plus vreo 34 de meduze uriase, dintre care una l-a atacat pe colegul necunoscut de serviciu al lui Andyro, am uitat cum il cheama, un baiat cu ochi albastri, usor de recunoscut, cauta otet pentru tratarea usturimilor si-i place pastruga la gratar.
P.S. Nu ma las, trag cu dintii de topicul asta.
andyro
Sep 2 2007, 06:35 PM
Hehe...cui nu-i place pastruga la gratar

...*salivez
Sa ne mai tii la curent cu ce gasesti in adancuri. Si atentie la pisici de mare (habar n-am daca avem in Marea Neagra, but anyway

).
Avem, avem, dar n-au decat caracterul veninos, nu-s periculoase. Doua specii: pisica de mare si vulpea de mare.
Specii veninoase sunt dracul de mare, o specie de guvid cu niste tepi durerosi pe inotatoarea dorsala, si scorpia de mare, un peste cat un pumn, cu aspect de scorpie, se umfla, se incrunta, se stramba, scoate limba, e urat rau de tot, ce sa mai.
axl
Sep 23 2007, 07:44 PM
Ieri, pe la 8 seara, stateam zgribulit in microbuzul antic al celor de la GESS si dadeam cu capul de tavan la orice hartoapa a strazilor din Colonisti. In fine, traversam Colonistiul, iesim pe camp, noapte - bezna, si un tip cu barba vorbeste in continuare despre contopiri ancestrale si materializari in Shiva. Prostii. Mihai trage brusc pe dreapta, eu dau cu buza de bancheta din fata si ies si mai infrigurat din microbuz. AICI E. Un dreptunghi de 3 pe 3 din beton, un tambuchi metalic cat sa se strecoare lejer un individ ce nu prea le are cu berea si-o inscriptie scrijelita probabil cu ranga: Pestera Movile - rezervatie stiintifica. Of, Doamne. Visul meu din 1990.
"Peștera Movile ? situată în zona numită ?La Movile? aflată la vest de orașul Mangalia. Descoperită în anul 1986 într-un puț minier, a devenit una dintre cele mai vestite peșteri din lume. Este o peșteră mică, de 240 m lungime, cu galerii scunde și nespectaculoase, însă conține un ecosistem subteran unic, bogat în specii adaptate la mediul cavernicol, și care este bazat în întregime pe energia chimică rezultată din oxidarea hidrogenului sulfurat. Realizând importanța științifică deosebită, pe baza referatelor de specialitate întocmite de speologi, Primăria Municipiului Mangalia a declarat peștera Movile rezervație speologică, intrarea fiind închisă (peștera este o cavitate mică, cu galerii scunde, în care avansarea se face târâș sau mergând aplecat)."
Mihai se apuca sa deschida trapa cu ajutorul unei sarme subtiri, unei sarme mai groase, unei scarite metalice si a unei rangi. Inventivitate specific romaneasca. Tot el a proiectat si realizat sistemul de inchidere. Dupa 20 de minute de opinteli, icneli si doua injuraturi trapa e deschisa. Jos, negru. Eu inca nu sunt sigur daca am sau nu combinezon, se pare ca am. Ma imbrac stangaci, mi-e mic, ma tine la sub-brat si la spate, rabd si nu zic nimic. Descarcam masina, casti cu frontale, hamuri, banana cu scuba, coarda statica, recipiente de probe si-o cutie mare care pana la urma se va dovedi ca este un instrument de colectare a voalului bacterian. "Intram" zice Mihai si mie mi se lateste un zambet tamp care nu ma va parasi decat a doua dimineata cand ma trezesc. Si intram. O scara metalica de trei metri si dam de-o camaruta c-o deschidere stupid de-ntunecata in podea. Doua grinzi metalice de care se agata coarda. Coboara tipul cu barba, coboara Alexandra, urmez eu. Hamul e intins la maxim si tot nu ma incape. Nu-s gras, sunt vanjos. Trag de el, trage si Mihai, sug burta, mai trag un pic, mai sug un pic burta si intra. Urmeaza 20 de metri de rapel in gol. Jos scot hamul si respir, pentru prima oara in ultimele 3 minute. Un alt chepeng undeva in spate. Coboara si Mihai, suntem toti. Impreuna cu Alexandra ridic chepengul. AICI E. Movile. O galerie ingusta, de un metru inaltime, se duce si-n stanga si-n dreapta. O luam in stanga. Sunt al doilea. Taras, vreo 20 de metri, pana la o mica salita unde pot sta in picioare. Peretii sunt plini de argila si eu sunt fericit sa ma tarasc prin ea. Urmeaza o alta galerie, mai ingusta, in usoara panta descendenta. Inca o salita. Inca o galerie, ascendenta. Alexandra, in fata mea, dispare intr-un con de intuneric. Merg inainte in 4 labe, oi ajunge eu undeva. In spate se aud icnetele tipului cu barba care cara banana. Dau de un mic put ce taie galeria, Alexandra e deja pe partea cealalta. O urmez, vin si ceilalti. Coboram in put, doi metri la stanga se vede luciu acvatic. Apa. Asta e. Un ecosistem complet izolat restul lumii, cu o evolutie aparte, uimitoare, bazata pe dezvoltarea intr-o atmosfera bazata pe oxidarea hidrogenului sulfurat. Adica un fel de mic Marte sub Pamant. Spatiul e stramt, Mihai trebuie sa imbrace neoprenul, ii facem loc. Il ajut. Lest, masca, butelie, detentor. Peretii sunt tapetati cu mici cristale de calcit, vad si careva minuscule geode. Alexandra ma intreaba cum e, eu zic super, Mihai rade, Movile e cea mai urata pestera dpdv estetic in care a fost. Intra in apa, Alexandra ii explica de unde si cum trebuie colectate probele. Apoi imi arata un mic miriapod cafeniu, capul lantului trofic, "tigrul". Pradator vorace. Mihai ma avertizeaza sa am grija, daca se urca pe mine are o ciupitura durerosa. Brusc, realizez ca cea mai mare fericire a mea ar fi daca animalul s-ar urca pe mine si m-ar ciupi. Nu se intampla. Si-apoi vad forfota. Cativa "tigri", vreo 8 lascona(paianjeni fara pigment), inca o rasa de miriapod complet alb dar mai mic decat cel cafeniu. Un pseudo scorpion lasa o dara de clar in mazga voalului bacterian ce acopera suprafata apei. Animale din alta lume - intraterestri. Tipul cu barba se intinde intre doi bolovani si adoarme. Lipsa oxigenului imi da si mie senzatia de somn. Mihai baga detentorul in gura, se scufunda si dispare sub peretele de calcar, undeva in dreapta. Eu pun o intrebare stupida si continui sa zambesc tamp. Tipul cu barba sforaie, Alexandra rade. Mihai a ajuns la celalalt capat al sifonului si intreba ceva legat de probe. Se aude infundat, sunetul e filtrat de apa. Alexandra tipa la el sa bage detentorul in gura, in clopot e numai hidrogen sulfurat, fara oxigen. Mihai mormaie ceva si tace. Apare dupa 5 minute cu doi recipienti incarcati cu mazga albicioasa. Mai ia doi si dispare din nou. Urmeaza celalalt clopot, mai indepartat. Tipul cu barba sforaie in continuare, Alexandra studiaza problele, eu ma uit pe pereti, zambind tamp. Intr-un final reapare Mihai, iese din apa, se dezechipeaza si-si pune combinezonul. Intoarcerea.E randul meu sa car banana. O scurta ascensiune, revenim pe galerie, sunt tot al doilea si-mi iau in gand ramas bun de la toti gandacii aia. Banana e grea, butelia atarna greu. Taras, o imping in fata mea. Nu merge. Trec pe langa ea si o trag dupa mine. E mai bine asa. Aluneca pe argila. Ajungem la intrare, ies prin chepeng. Urmeaza ascensiunea putului de 20 de metri, urcare pe coarda n-am mai facut pana acum. Urca tipul cu barba, urca si Alexandra, eu sunt atent la tehnica. Urmez. Pun hamul pe mine, imi vine turnat, se vede treaba c-am slabit. Mihai ma leaga de coarda, imi explica inca o data. "Impingi cu picioarele in jos, nu in fata, ramai in piept, ridici picioarele, ridici blocatorul. Si tot asa." Suna simplu si e simplu. Urc pana la jumatate, obosesc, iau pauza. Urc pana sus, m-asteapta tipul cu barba, Alexandra e deja in prima camera. Tragem cutia cu recipientii de probe si-apoi banana. I le dau Alexandrei si urc si eu. Tipul cu barba ramane sa-l astepte pe Mihai. Ies la suprafata, unde e mai intuneric ca inauntru, e deja 12 noaptea. Ma doare capul, e de la hidrogenul sulfurat. Regret ca nu m-a ciupit nimic, mi-ar fi luat gandul de la durerea de cap. Iesim toti, Mihai se cazneste sa inchida chepengul, cu o sarmulita subtire, o sarma mai groasa, o scarita metalica si-o ranga. Eu car echipamentul la masina si-s fericit.
Recoba
Sep 23 2007, 08:04 PM
ce viata palpitanta aveti ...la noi in Bucuresti am avut azi noapte...o noapte alba...daruita de buna noastra primarie...in fine...sa intram in randul uniunii europene...ca erma printre putinele capitale care nu aveau aceasta..sarbatoare sa-i zicem.Cel mai frumos lucru...a fost luminarea si proiectarea palatului parlamentului cu diverse imagini abstracte dar cat de marfa....si a unui spectacol de lasere...deci...tragi tu singur concluziile...ce sentiment de jena si invidie am avut cand am citit postul tau ...bine...poate ca si eu ca bucurestean as trai asemenea experiente daca as avea putin mai multa vointa si nu o atitutinde asa delasatoare...dar cadem in acelasi sentiment de monotonie in care au cazut multi bucuresteni...aaa..am uitat sa ti zic...ce ciudat era aseara palatul parlamentului...alias casa poporului...ca am vazut o prima oara dupa protest...si ma uitam cu un usor zambet cand o vedeam asa colorata...si la protest era o linsite de mormant si parca iesea asa un iz de nepasare din cladire spre noi...eh..scuza ma ca am deviat de la subiectul marea neagra...da trebuia sa ti zic

...la mai multe experiente dastea..si multa bafta si sa ai grija de tine prin locurile alea...te salut
axl
Sep 23 2007, 08:17 PM
@recoba
Multumesc pentru urari. Singurul lucru pe care-l apreciez la Palatul Parlamentului e barul ala de deasupra MNAC-ului. Are niste Perroni dementiala.
Marisia
Sep 24 2007, 07:52 AM
@axl23 : hai ca povestesti frumos!!! si cunoscandu'te chiar asa a si fost
sa mai pove pe unde ai fost! :wink:
axl
Sep 24 2007, 05:45 PM
CITAT(Marisia @ Sep 24 2007, 10:52 AM)

... cunoscandu'te ...
De unde ne cunoastem?
Marisia
Sep 24 2007, 06:02 PM
CITAT(axl23 @ Sep 24 2007, 08:45 PM)

De unde ne cunoastem?
yep, vama veche
prietena lu' Adi
axl
Sep 24 2007, 06:13 PM
Si, ma repet, Adi stie ca umbli teleleu pe site?
Marisia
Sep 25 2007, 11:02 AM
@axl23
it's a free country!
free will
axl
Sep 26 2007, 08:04 AM
Mai nou, apa e plina de meduze uriase, gingase, suculente. In rezervatie la 2 Mai au disparut calutii si-au aparut calcanii. Vizibilitate foarte proasta pe tot litoralul romanesc, 10 kilometri mai la sud, pe cel bulgar, vizibilitate excelenta, chiar pe mare agitata. Vama inca se mai tine bine, probabil moare in octombrie.
Recoba
Sep 26 2007, 01:06 PM
@axl
MNAC in sine e un muzeu marfa si se merita vazut....Perroni e buna oriunde si oricand...

...barul spre rusinea mea...nu l am observat...si din posturile tale mi am dat seama....ca esti un Cousteau in versiune mioritica...
axl
Sep 26 2007, 01:38 PM
CITAT(Recoba @ Sep 26 2007, 04:06 PM)

esti un Cousteau in versiune mioritica
Comparatia este atat de exagerata ca nici nu merita un comentariu propriu.
Mergi in barul ala, e super.
Azzido
Sep 26 2007, 01:54 PM
Axl, te rugam sa ne explici cum e cu lipsa curentilor verticali din Marea Neagra si care sunt urmarile.
me _ love_geografia_si_mai_ales_pe_profa_de_geografie
axl
Sep 26 2007, 01:58 PM
@Azzido
E, e o chestie complicata, legata de platforma continentala, diferenta de temperatura intre Marea Neagra si cea Mediterana, curenti de aer rece, Urali, Siberia s.a.m.d. Oricum, te invit sa mergi in barul ala de la MNAC.
Azzido
Sep 26 2007, 02:13 PM
hai mah, trebuia sa zici si tu: ca urmare a lipsei curentilor verticali se formeaza doua straturi de apa, primul, cel de la suprafata are o adancime de 200 m si este caracterizat de bogatia faunei, iar cel de al doilea caa urmare a lipsei curentilor verticali, este lipsit de oxigen si bine inteles fauna este f saraca, chiar inexistenta, caci nu e OXIGEN, manca-ti-as...uff daca stiam astea si cand am dat examen la fac. de geogra'
axl
Sep 26 2007, 02:20 PM
Granita dintre aceste doua straturi se numeste halostrat si se intalneste de obicei in lacurile saline. Bineinteles, cele 2 straturi ale Marii Negre difera ca salinitate si temperatura, aceste diferente facandu-le pe ele, straturile, si mai evidente. Lipsa faunei din cel de-al doilea strat se datoreaza atat lipsei de oxigen, dupa cum bine ai observat, cat si prezentei, in cantitati mari, a hidrogenului sulfurat. Dar, aceasta fauna lipsa s-ar putea sa nu fie chiar lipsa, fundul Marii Negre este prea putin explorat la ora actuala.
axl
Sep 28 2007, 11:34 AM
Toate discutiile off-topic au fost mutate la "Lua-te-as la misto".
Azi (sau ieri?)(nu, azi), pe la 9 il sun pe Mihai, e inca pe autostrada, ma suna el cand ajunge. Fac un dus, mananc, fac un Fifa08, mai mananc un pic, tigara, cafea, etc., se face 1 si canci telefon. Ma suna Vlad, vrea sa mergem la rapane. N-am cum, astept telefonul lui Mihai si tocmai am luat bataie de la Chunan Dragons. Vrea totusi o masca de la mine, ii zic sa vina s-o ia. Vine. La 2 si-un pic ma suna Mihai. "Vin in 20". "Make it 15". Alerg, ajung. "Unde mergem?""Bulgaria.""Bun". Iar micrubuzul antic, iar portbagajul nu se deschide decat in suturi, iar gagica aia de la vama se uita lasciv la mine. Shabla. Traian povesteste nu stiu ce despre Mexic, un tip anonim confirma, Mihai rade, eu ascult "Desecration smile" ca sa intru "in the mood". Tragem pe dreapta in dreptul unei spelunci, e o mica plaja pietroasa pentru lansat barci. Merge, e mai bine ca dincolo. Ma echipez, neoprenul e cald, microbuzul antic si-a facut datoria. Botosi, neopren, vesta, butelie, detentor, profondimetru, batimetru, busola, masca, snorkel. Se pare ca n-am octopus, tac. Tipul anonim intra in apa, eu ii astept pe Traian si Mihai. Ma satur de asteptat, intru si eu. Mai nou, am un sloi pe sira spinarii dar daca nu ma gandesc la el parca nici nu-i acolo. Pun gluga pe cap, totusi e octombrie. Snorkel-ul in gura, dau o tura pana intra toti in apa. Meduze uriase, crabi, cocosei de mare. Facies pietros. In cap imi suna "another girl bad for my health", botosii sunt largi, labele imi joaca, o sa am carcei. Nu face nimic, sunt sub apa si am 220 de bari de aer de Isverna in butelie. Ce si-ar putea cineva dori mai mult? Suntem toti, Traian a terminat cu ajustarea vestei sau ce mama dracului facea pe mal. Mihai explica. "20 de minute sud, contra curentului, ne invartim un pic pe acolo, ne intoarcem cu curentul 10 minute, apoi inca 10 est, pana dam de nisip, si-napoi." Eu cu anonimul in spate, Mihai cu Traian in fata. Crabi, meduze, guvizi, meduze, cocosei, meduze, rapane, meduze, hamsii, meduze si, din cand in cand, niste meduze. Relieful e super, mi-aduce aminte de Mediterana din Turcia. Crevase, sparturi, canioane. Ajungem in dreptul falezei, Mihai face semn de urcare. Urcam, ce sa facem? Ne explica, sa stam aici, el a vazut o gura de pestera, se duce sa vada despre ce e vorba. Pleaca, eu dupa el, tiptil. Nu e pestera, e doar o spartura, Mihai se intoarce si se face ca nu m-a vazut. Intoarcem pe curent, 10 minute. Copy/paste: crabi, meduze, guvizi, meduze, cocosei, meduze, rapane, meduze, hamsii, meduze si, din cand in cand, niste meduze. Acum spre est, pana la nisip. Coboram, ma doare urechea dreapta, nu egalizez ca lumea, tac si indur. Mihai ma opreste si-mi arata o micuta crevasa. Ma uit ca magarul, e un ditamai crab ascuns acolo. Cel mai mare pe care l-am vazut vreodata. Se uita la mine si eu la el, ii fac cu ochiul si ma bufneste rasul, masca se umple de apa si ma bufneste plansu'. Golesc masca, acum ma doare nasul. Mai departe. Ajungem la nisip, facem dreapta, spre nord. Stop, "pressure check". Eu am 120, anonimul la fel, Traian are 70. Cum naiba? Continuam, indeletnicirea mea de baza e sa prind crabi, sa ma joc cu ei cateva momente si sa-i pasez anonimului, ca sa-l ciupeasca si pe el. Sunt niste dihanii mari, albicioase, rapide si cu clesti durerosi. Iar meduze, cred ca e anul lor. Pacat ca nu-s de mancare. Inapoi spre iesire, am impresia ca l-am pierdut pe anonim, fac cateva piruete si-l descopar undeva deasupra mea. Ii pierd pe ceilalti dar acum e ok, suntem aproape de mal, recunosc un canion plin de zdrente de meduze. Ma mai invart un pic solitar, ma sperii de un calcan care umbla probabil teleleu pe-acolo, ma lovesc de o meduza imensa, eschivez, ma lovesc de o stanca. Cred ca e timpul sa ies si ies. Mai am un pic si-mi rup gatul pe pietrele alea alunecose, pline de alge. Dezechiparea, aranjarea echipamentului, tigara. Pornim spre casa, Mihai povesteste ce-o sa faca el 2 luni in Mexic, intr-o tura prelungita de scufundare de pestera. Eu tac si-mi inghit fierea invidiei. Acasa pustiu, doar eu si-o sticla de Pinot Noir de Murfatlar, promotie la 1,5l.
Marius
Oct 7 2007, 09:26 AM
offffff mai axlele,ce fromos povestesti!!! inca vreo 2 posturi de genul asta si la vara vin la mare doar ca sa fac cursuri de scufundari!!!! frumos!!!!!