Sign in to follow this  
Followers 0
Virgil

Stefan Iovan

12 posts in this topic

2004_9_6_12_4_50_096.jpg

 

Stefan Iovan poreclit de suporteri Motatei,aluzie la localitatea din judetul Dolj în care s-a nascut la 23 august 1960,a fost capitanul de la Sevilla în 1986,când Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni.

 

Fundas dreapta,puternicul Fane a dat mari batai de cap înaintasilor de pe acea parte.

A jucat 12 campionate în tricoul ros-albastru si a acumulat 291 de meciuri,fiind al 5-lea jucator al FC Steaua,din toate timpurile,la numarul de jocuri.A marcat 18 goluri.

 

Iovan a debutat la CSM Resita în 1977, de unde a plecat la Luceafãrul Bucuresti, un an mai târziu. Luceafãrul era o echipã formatã de Federația Românã de Fotbal pentru a aduna tinere sperante din fotbalul românesc, dar care nu juca într-o ligã. S-a întors la Resita în 1979. În iarna anului 1981 s-a transferat la Steaua Bucuresti unde a jucat 10 ani, pânã în 1991.

 

În 1991 a fost echipierul clubului englez de fotbal Brighton & Hove Albion din Liga secunda, dar s-a întors la Steaua Bucuresti în 1992 pentru jumate de sezon, dupã care a plecat la Rapid Bucureti, iar mai apoi la Electroputere Craiova în 1995. Ultimul sãu sezon de jucãtor profesionist de fotbal a fost 1996 - 97 la CSM Resita.

 

Iovan a jucat în total de 365 de ori în Divizia A unde a înscris 20 de goluri. A câstigat campionatul de 5 ori si Cupa României de patru ori.

 

În 1987 Iovan a câstigat cu Steaua București Supercupa Europei.

 

Pentru echipa reprezentativã a României, Iovan a jucat de 35 de ori si a înscris 3 goluri. A evoluat de asemenea de 12 ori pentru echipa României sub 21 de ani.

 

În sezonul 2002 - 03 a fost secundul lui Victor Piturca la Steaua.

 

ole.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fosti colegi la Steaua din '83, Victor Piturcă si Ștefan Iovan au cîștigat impreună marile trofee continentale ale roș-albastrilor. În 2000, Piturca revenit in Ghencea ca antrenor principal, l-a cooptat in staff-ul sau pe "capitanul de la Sevilla". La fel a procedat si in 2005, in al doilea mandat ca selectioner. Cu Boldici, Victor Piturcă a avut o colaborare tehnică chiar mai veche, incepută in '94 la Universitatea Craiova, continuată la lotul de tineret, la Steaua si la echipa nationala

 

Cind a decis să se intoarcă in Ghencea, in această vara Victor Piturcă si-a sunat toti fostii colaboratori pe care i-a avut pe vremea cind ii antrenase pe roș-labastri. Cu o singură exceptie: Iovan. Boldici a explicat de ce.

 

"Noi l-am convins să nu renunte la natională"

În iarna lui 2007, după calificarea la Euro 2008, Victor Piturcă si-a convocat staff-ul la "Lido". "Parea ingijorat. Ne-a spus că vrea să renunte la echipa nationala desi ne calificaseram la turneul final. Simtea că acea echipă atinsese virful de performanță si că va urma o cadere, ceea ce s-a si intimplat. Noi, secunzii, eu cu Fane, cu Apolzan, l-am convins să ramina spnindu-i că o să fie bine. Abia ni se mariseră si nouă contractele, tot datorită lui Piti. Am crezut că treaba o să mearga Dar cind Piti a fost demis de la lot, numai eu am demisionat", a povestit Boldici.

 

Apolzan era de la Federatie, iar preparatorul fizic Marian Lupu s-a dus cu Sandoi la lotul de tineret. "Doar Fane a ramas la echipa mare. Zicea că si-a luat pamint si că vrea să-și facă o casa că are nevoie de bani. Eu zic că acolo a gresit", a continuat secundul Stelei.

 

"Am avut oferte, dar l-am asteptat pe Piti"

Fostul portar spune că după plecarea de la "natională" s-ar fi putut intoarce la Poli Timisoara, "unde fusesem detasat ca să mă ocup de Popa si de Pantilimon, care erau monitorizati de Piti. Dar n-am facut-o. L-am refuzat si pe Sorin Cirtu cind m-a chemat să lucram la Pandurii. Eu am un principiu: Dacă plec la un drum cu un om, nu-l las la greu. Am asteptat să vad unde merge Piti ca să continui cu el. Am din ce să traiesc si dacă m-aș lasa miine de fotbal. Poate că Fane n-a avut posibilitățile mele, dar dacă stia să pună problema, altfel stateau lucrurile. În situatia asta, nu cred că va mai putea lucra vreodată cu Piti".

 

L-a scos din criză

Victor Piturcă l-a luat in 2000 pe Ștefan Iovan de la Centrul de copii si juniori al Stelei si l-a facut secundul sau la echipa de seniori din Ghencea. Mutarea a fost ca o mană cerească pentru fostul capitan de la Sevilla, care ajunsese intr-o situatie financiară delicata Avea un salariu de numai 7 milioane de lei. În plus, era in perioada imediat urmatoare divortului de prima sotie, care ii luase aproape toată agoniseala. La "natională", cu Piti, Iovan avea un contract de 35.000 de euro pe an.

 

"M-a mai sunat Iovan de vreo două ori. Eu nu sunt suparat pe el. Zicea că să ne vedem, să bem o cafea, cind o să mai aibă drum pe la Moțăței, dar nu ne-am mai intilnit" - Gabi Boldici, secund Steaua

 

"Eu am mai spus-o, nu sunt certat cu Piti. Dacă ne vom intilni, o să discutam. Eu am treaba mea la lot, el pe a lui la Steaua. Trebuie să gasim o cale de colaborare" - Ștefan Iovan, secund "natiolală"

 

gsp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se impaca Piti cu el doar daca face o conferinta de presa in care isi cere scuze asa cum a facut Mirel. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Se impaca Piti cu el doar daca face o conferinta de presa in care isi cere scuze asa cum a facut Mirel. :D

 

:))

Da,ii mai aduce si un buchet de flori !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am asteptat trei luni, sa vad daca face cineva minimul gest de a adauga in topicul Stefan Iovan, altecva decat : "Cel mai bun fundas dreapta in anii 80. Cinste lui!", singura replica pe care a meritat-o aceasta glorie a Stelei, in TREI ANI DE ZILE.

Cinste noua! Ferice de cel ce nu ne cunoaste!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Presedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, miercuri, intr-o conferință de presa că ii va propune antrenorului secund al echipei nationale Ștefan Iovan rezilierea contractului, desi intelegerea tehnicianului mai este valabilă cateva luni.

 

"Iovan mai are cateva luni de contract, o să negociem si sper să ne reziliem contractul pe cale amiabila El a ramas la natională pentru că avea niste probleme, avea credite. Lui Daniel Prodan, care pană acum a fost directorul sportiv al echipei nationale, ii voi propune acelasi post la echipa de tineret. Cred că va accepta, pentru că urmează Campionatul European Under-19 si este si in comitetul de organizare al finalei Ligii Europa", a spus Sandu.

 

La randul sau, selectionerul Victor Piturcă a precizat că a fost deranjat de faptul că Iovan nu a renuntat la echipa natională in 2009, cand el a fost demis. "Iovan e prietenul meu de-o viață, am fost colegi. M-a dezamagit cand a continuat la echipa nationala A ales să meargă pe calea asta, iar eu nu pot să-mi las oamenii cu care colaborez. Dacă imi spunea că are probleme, poate acceptam imediat ce am fost demis o ofertă de la arabi sau din Anglia", a adaugat Piturca

 

Antrenorul Victor Piturcă a declarat, marti, după ce a acceptat "in principiu" să preia conducerea tehnică a primei reprezentative, că nu va mai colabora cu fostul sau secund din mandatul precedent la echipa nationala Ștefan Iovan. Staful tehnic al noului selectioner este format din Eugen Neagoe, Gabriel Boldici, Florin Marin, Martin Tudor (antrenor cu portarii), Dan Apolzan, Marius Dima si Ovidiu Costesin (director sportiv). Staful medical va fi condus in continuare de Pompiliu Popescu.

 

Fost secund al lui Piturcă in al doilea mandat al acestuia la echipa nationala Iovan a acceptat, in 2009, să ramană in staful noului selectioner Razvan Lucescu. Acest lucru nu a fost pe placul lui Piturcă si fostul manager al Stelei si Universității Craiova a decis să nu il mai includă in echipa cu care va lucra la prima reprezentativa

 

Ștefan Iovan a condus impreună cu selectionerul echipei nationale de tineret, Emil Sandoi, delegatia "tricoloră" la turneul amical din America de Sud după demisia lui Razvan Lucescu.

 

mediafax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ștefan Iovan a reactionat după ce patronul Stelei a anuntat că fostii jucatori vor primi invitatii la meciul cu Chelsea de pe 7 martie de la Bucuresti. "Dacă nu s-au rezolvat problemele din timp si era alt context poate am fi mers, insă nu asa, să ne ducem să cerem noi bilete sau să batem pe la porti să le primim. Consider că ar trebui să fie o chestie organizata să ne ducem civilizat la meci, să asistam la toate partidele, asa vad eu lucrurile, nu să batem pe la porti să ni se dea un bilet", a spus Iovan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iovan şi Bumbescu au fost colegi la Steaua vreme de 7 sezoane (1984-1991) şi au jucat unul lîngă altul în defensiva roş-albaştrilor. Inclusiv în finala de la Sevilla din '86, cînd ambii s-au aflat în trupa care a adus la Bucureşti unicul trofeu continental din istoria fotbalului românesc: Cupa Campionilor Europeni.

 

Viaţa i-a unit şi cu poveşti boeme, savuroase, legate de nopţi întregi petrecute împreună la un şpriţ tineresc. Iar în ultimele 10 luni, "Moţăţei" şi "ministrul apărării", supranumele cîştigate de cei doi din vremea cînd îşi rupeau genunchii pe gazon, au colaborat la FRF: Iovan ca supervizor al loturilor naţionale de juniori, Bumbescu în postura de antrenor la U16.

 

Au rupt pisica în Drumul Sării!

 

Filmul s-a rupt însă ieri, cînd Bumbescu a fost demis din fruntea reprezentativei puştilor născuţi în 1997. Consecinţă a unui şir halucinant de înfrîngeri consecutive în partide amicale: 0-5 cu Belgia, 1-10 cu Germania, 2-4 şi 0-4 cu Austria! Adică un golaveraj ireal de 3-23! "Au purtat o discuţie lămuritoare la un restaurant din Drumul Sării", au povestit apropiaţi ai celor doi foşti internaţionali.

 

Iar vestea şi explicaţiile oficiale le-a oferit exact Iovan, într-o conferinţă de presă tranşantă şi onestă, aşa cum căpitanul de la Sevilla n-o mai făcuse niciodată în public: "Atunci cînd i-am propus pe Bumbescu la U16 şi pe Ungureanu la U17 am mizat că sînt oameni ambiţioşi şi dornici de rezultate. M-am înşelat, au mari carenţe profesionale!". Ungureanu e probabil să împărtăşească soarta lui Bumbescu după revenirea din turneul efectuat în aceste zile la Chişinău.

 

"Adversari nestudiaţi, schimbări necontrolate"

 

Exemplele pentru "Bumbi" vin dinspre turneul ruşinos de la Dublin: "Adversarii n-au fost studiaţi, n-au existat informaţii şi nici reacţie la jocul de presing al nemţilor, care ne-au dat şapte goluri în acest fel! A făcut schimbări necontrolate, i-a umilit pe copii. La partidele din ţară cu Austria le era frică să mai intre pe teren!".

 

A căutat să ofere şi alte detalii obiective: "Puştii au fost epuizaţi fizic. Cei de la Academia Hagi au trebuit să joace pentru club chiar înainte de plecarea în Irlanda, iar acolo au fost folosiţi cam aceiaşi oameni în cele trei partide disputate în patru zile, fiindcă valoarea lotului nu ne permitea să rulăm mai mulţi jucători".

 

"Nu e corect să vorbim de dezastru. E un moment trecător, avem copii buni, lucrurile se pot îndrepta. Ştiţi că în ultimul an şi jumătate au debutat în Liga întîi 26 de puşti din circuitul «naţionalelor» de juniori? Nu e puţin!" (Ştefan Iovan, supervizor loturi juniori)

 

gsp

Edited by Lari

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0