Sign in to follow this  
Followers 0
mdionis

FCSB - UTA (2-1)

3 posts in this topic

Dat fiind ca samanta de scandal continua sa agite apele in presa scrisa si audiovizuala, am decis sa analizez in mod obiectiv masurabil (atat cat este posibil) imaginile incriminate de la al doilea gol. Am ales o imagine prezentata pompos drept "dovada" in fituica online ProSport (cercul galben le apartine). Am tras o linie rosie ajutatoare (paralela cu directia longitudinala a terenului) care se termina in punctul E ("baza" discului mingii, punct ce reprezinta cea mai buna aproximatie a punctului central de contact cu terenul al acesteia). Am marcat pe aceasta linie ajutatoare punctele C si D in care linia intersecteaza interiorul si respectiv exteriorul liniei delimitatoare a terenului. Diametrul mingii este mai usor de masurat precis in orizontala intre A si B (insa este acelasi dupa orice directie).

Acum niste matematica rece.

Pe imaginea marita, AB = 158 pixeli, CD = 75 pixeli, DE = 53 pixeli (cu aproximatie de circa 1-2 pixeli, sa zicem)

Diametrul mingii in realitate este de circa 22 cm. Inseamna ca 158 pixeli de pe imagine corespund la 22 cm si deci 1 cm este reprezentat de 158/22 = 7,2 pixeli.

Verificam scara cu grosimea liniei de fund: 75/7,2 = 10,4 cm , rezultat consistent cu dimensiunile regulamentare care plaseaza grosimea liniei intre 4 si 5 inci (intre 9,6 si 12 cm circa). Se poate avea deci o buna incredere in masuratoare.

Distanta esentiala este DE, intre exteriorul liniei de tusa si proiectia centrului mingii pe sol. 53/7,2 = 7,4 cm. Aceasta este distanta, cu aproximatie de circa 3 MM. Dat fiind ca circumferinta mingii se afla la o distanta de centru egala cu raza (adica diametru/2 = 11 cm) si dat fiind ca 11 > 7,4, rezulta ca circumferinta mingii este cu peste 3,5 cm deasupra liniei de tusa, o cantitate net dincolo de limita erorilor de masura. Asadar mingea din fotografia incriminata din Prosport se afla in joc iar nu in afara suprafetei terenului, chiar daca vazuta din unghiul videocamerei "pare" sa fie afara.

Concluzii:

1. Jurnalistii (toti) sunt absolut ignoranti in ceea ce priveste legile perspectivei

2. Jurnalistii nu au nici macar bunul simt sa isi dea seama ca, daca nu se pricep, ar trebui sa lase cel putin posibilitatea dubiului in loc sa faca afirmatii pompoase pe un ton peremptoriu

3. Pentru jurnalisti, ideea scandalului este mai importanta decat realitatea obiectiva

(pana aici de fapt nimic nou)

4. Ce pazeste acolo absolventul de facultate tehnica MM Stoica? Ca oierul spune o chestie sigur pe dansul este lipsit de relevanta intrucat nu are instrumentele mentale de a distinge intre realitate si dorinta (in ipoteza ca ar dori sa fie sincer), dar un desen precum cel prezentat de mine este usor de facut si de inteles. Daca MM Stoica ar dori sa apere clubul, ar avea la dispozitie competentele sale tehnico-matematice pentru a dezminti exact asa-zisele "probe" ale infractiunii precedente celei de-a doua lovituri de pedeapsa.

5. Dincolo de gluma facuta pe seama numelui sau, Orbulet a vazut foarte bine ca imaginea mingii era taiata de linia barei si deci mingea nu iesise complet.

6. Daca totusi apare o imagine nemasluita care sa arate ca mingea ar fi trecut de 11 cm distanta fata de exteriorul liniei de fund, sunt dispus sa imi reconsider analiza. Insa nu cred ca o astfel de imagine va aparea, banuiesc ca postacii jurnalisti au selectionat "dovada" care le sustinea cel mai elocvent cauza dupa intelegerea lor limitata.

7. In general, orice afirmatie trebuie sustinuta cu probe si un rationament corect relativ la acestea. Diletantismul este o boala grea si datul cu parerea de aflare in treaba trebuie evitat pe cat posibil pe post de sursa de adevar.

Dumiter0a.jpg

Dumiter1a.jpg

mdionis, se poate posta la topicul tău. Vezi să fi logat la forum!

Edited by xray

Sign in to follow this  
Followers 0