Sign in to follow this  
Followers 0
Virgil

Steaua-C.S. U Craiova 2-1 (1-1)

10 posts in this topic

Duminica 02 octombrie 2016, de la ora 20:30, pe Arena Nationala,

 

Steaua Bucuresti - Clubul Sportiv Universitatea Craiova

 

Meci transmis de Digi Sport 1.

 

Derbyul locurilor 1 si 2! Intre cele doua echipe au mai ramas doar trei puncte diferenta.  Craiova face meciuri bune pe banda rulanta si aspira fara tagada cel putin la un loc in play-off.

 

Din cele douazecisitrei de puncte, Steaua a obtinut 15 (din cinci meciuri) in deplasare si numai opt acasa. Din acelasi numar de meciuri.

Concluzia, Steaua se simte mai in largul ei in deplasare, acolo unde echipele gazda pun in general accentul pe jocul de atac. In astfel de meciuri Steaua a marcat zece goluri si a primit numai trei.

In meciurile de acasa Steaua a pierdut sapte puncte in doua meciuri egale si unul pierdut, golaveraj 5-4.

Ar fi grozav ca Steaua sa joace la fel de bine in deplasare si in meciurile din UEFA Europa League!

 

Craiova joaca mai bine acasa, dovada patru meciuri castigate din cinci si un joc egal, golaveraj 8-3. Afara otenii au pierdut doua meciuri din cinci, au facut un egal si au castigat de doua ori, golaveraj 6-6.

Punand fata in fata rezultatele, putem conchide ca partida de duminica s-ar termina la egalitate. Cunoscand insa ambitia jucatorilor lui Gigi Multescu, stiind ca are jucatori de valoare bataiosi, avand in vedere si evolutia mai slaba a vicecampionilor pe teren propriu,e posibil ca ei sa obtina mai mult.

O victorie? Pai daca CFR-ul ne-a tras-o, e obligatoriu sa ne-o traga si Craiova? Nu cred.

Steaua e mai valoroasa si tocmai si-a masurat puterile cu locul patru din La Liga. A obtinut 1-1 si si-a dat seama ca e o echipa puternica. Egala Realului (Villarreal, 1-1 pe Bernabeu) e si egala Stelei, ceea ce o onoreaza si o indreptateste sa nu lase garda jos.

 

O veni CSU cu ganduri mari la Bucuresti, dar Steaua e Steaua si nu poate fi depasita de o echipa tinerica, si nici egalata in clasament. E meciul marilor ambitii pentru ros-albastri. Sa nu fie invinsi si sa nu fie egalati la puncte in clasament.

In atari conditii Steaua se va mobiliza, se va darui si va castiga. O victorie a Stelei ar fi un lucru normal, mai ales la Bucuresti.

Edited by Virgil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brigada de arbitri:

 

 A: Petrescu Radu (București - București)    

A1: Ghinguleac Adrian Radu (București - București)

 A2: Grigoriu Mircea Mihail (București - București) 

 R1: Balaci Marian (Drobeta Turnu Severin - Mehedinți) 
 Obs: Constantin Augustus (Ramnicu Valcea - Vâlcea)

Edited by Virgil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meci frumos, al carui deznodamant a fost pe muchie cutit. Steaua a deschis scorul prin De Amorim care a reluat mingea cu capul in poarta lui Calancea, la o centrare a lui Tamas.

Oltenii au iesit la atac si au marcat un gol spectaculos in poarta lui Nita prin Vatajelu. Meciul a fost in continuare entuziasmant, oltenii facand un joc in viteza.

In repriza a doua la o actiune a Stelei, un fundas de culoare craiovean a facut hent in careu. Arbitrul Radu Petrescu a indicat ferm punctul cu var, de unde Boldrin a inscris cu siguranta.

Oltenii au incercat pe final sa egaleze, dar apararea Stelei a stavilit dorinta Universitatii.

Steaua-U Craiova 2-1. Ros-albastri si-au marit la 6 puncte diferenta fata de locul doi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Raspund aici deoarece in articol nu pot atasa imaginile.

Daca cineva vede in derularea normala a fazei ca hentul a fost clar in afara, atunci merita premiul Craciunescu. :))
Mie mi se pare in careu toata ziua.

 

 Parerile nu au ce cauta aici, exista imagini clare care permit elucidarea chestiunii:

acka.gif

Este un stop-cadru facut imediat dupa ce inceteaza contactul intre minge si mana lui Acka. Mingea se afla inca in afara suprafetei de pedeapsa in care urmeaza sa intre peste cateva fractiuni de secunda, deci contactul se produce in mod necesar in afara acestei suprafete. Alte observatii:

1. este adevarat ca faza este foarte rapida si apropiata de limita suprafetei de pedeapsa, pentru a nu vedea in timp real ca infractiunea se petrece riguros in afara nu e nevoie de rea-vointa/intentie ci de un moment de lipsa de concentrare maxima, "impresia artistica" la derularea normala e ca ar exista contact si in vreme ce mingea se afla deasupra liniei (deci inauntru);

2. omeneste vorbind, nimeni nu poate functiona ca un robot (deci nici tusierii care, cu toata bunavointa, pot cadea prada "impresiei artistice" din cauze fiziologice si nu de alta natura);

3. pe de alta parte este de observat ca initial contactul se petrece destul de evident in afara suprafetei de pedeapsa:

acka2.gif

si deci un arbitru atent trebuie sa considere ca infractiunea se produce acolo unde incepe contactul, chiar daca acesta continua pe o anumita distanta dintr-un motiv sau altul: sub acest aspect, decizia luata in partida este atacabila;

4. orice fotbalist cu un minim de inteligenta stie ca nu trebuie sa comita greseli de acest gen in apropierea suprafetei de pedeapsa pentru ca distantele sunt greu de controlat si chiar daca infractiunea se produce la limita in afara, arbitrii pot sa greseasca (cu sau fara intentie).

 

Craciunescu a zis ca e offside la primul gol. La dolce au pus aia o imagine grafica cu linia de offside si parea ca nu e.

 

 Nu e, fara parere:

pozitie_wil.jpg

 

 Linia rosie ce trece prin piciorul ultimului aparator reprezinta limita de afara din joc din momentul pasei. Cea mai inaintata parte din corpul atacantului cu care poate juca mingea este umarul sau stang care se afla indaratul planului vertical ce contine dreapta limita (de la nivelul solului). Deci pozitia este regulamentara.

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru cine nu este inca convins de pozitia in care s-a produs hentul si nu e in stare sa vada corect in spatiu, iata geometria situatiei cu linii ajutatoare. Stop-cadrul este facut o fractiune de secunda dupa incetarea contactului intre antebratul lui Acka si minge.

 

acka_0.jpg

 

Pentru a aprecia pozitia mingii fata de planul vertical al liniei suprafetei de pedeapsa trebuie sa trasam verticala locului in care perpendiculara pe linia de fund (trasata la nivelul solului, din punctul deasupra caruia se afla mingea) intersecteaza linia suprafetei de pedeapsa. Pozitia precisa a proiectiei mingii pe sol nu este determinabila cu siguranta absoluta, insa poate fi estimata cu un grad de precizie mai mult decat suficient pentru demonstratie.

 Cu albastru continuu este trasata perpendiculara trecand prin varful pantofului drept al lui Acka care se afla la nivelul solului si intr-un plan mai indepartat decat cel al mingii (ne amintim ca in aceasta imagine mingea tocmai a fost "carata" cu bratul drept departat de corp, deci intr-un plan mai apropiat de telecamera). Cu rosu continuu este trasata verticala intersectiei acestei linii cu limita suprafetei de pedeapsa. Mingea este continuta in totalitate la stanga acestei linii. Asadar, chiar neglijand diferenta de adancime de imagine intre piciorul lui Acka si minge, rezulta clar ca mingea se afla cu totul in afara suprafetei de pedeapsa si ca incetarea contactului intre antebrat si minge s-a produs la o distanta fata de limita acestei suprafete inca mai mare decat diametrul mingii (circa 20 cm in aceasta versiune subestimata).

 Daca vrem sa facem o estimare realista, putem plasa centrul mingii la circa 15-20 cm fata de corpul lui Acka si sa materializam aceasta distanta pe imagine printr-un punct situat in prelungirea labei piciorului cam la jumatate din lungimea acesteia. Rezulta perpendiculara trasata cu albastru intrerupt precum si verticala estimata corespunzatoare (cu rosu intrerupt) care introduce inca vreo 10 cm suplimentari intre minge si suprafata de pedeapsa in momentul surprins in imagine.

Desigur, pentru cineva obisnuit cu reprezentarile spatiale, nu e nevoie de linii ajutatoare.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumim, din pacate la toate comentariile TV la hent se vede clar ca nu a fost in care, dar poate arbitrul din rapiditatea fazei a crezut ca e in careu.

 

In rest la gol nu a fost offside!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumim, din pacate la toate comentariile TV la hent se vede clar ca nu a fost in care, dar poate arbitrul din rapiditatea fazei a crezut ca e in careu.

 

In rest la gol nu a fost offside!

Da, "se vede", insa exista inca persoane care nu au reusit sa constate inca evidenta. Pentru aceste persoane, ramane de examinat poza cu linii ajutatoare de mai sus.

La gol am aratat si eu ca nu a a existat vreo neregularitate a pozitiei.

Share this post


Link to post
Share on other sites
În cazul Steaua-CSU, ar fi fost o eroare de arbitraj numai daca jucătorul nu atingea mingea cu mana și arbitru vedea henț. 

 

Distanta dintre perpendiculara punctului unde s-a comis hentul și tușa de 16 m este atât de mică incât "in" sau "out" intra in limita de (+/-) tolerabilă ochiului uman.  

 

În imaginea de jos, se arată unde trebuia să fie proiectată imaginar mingea la henț, din aer pe sol, ca să fie considerat "in", in careu. 

out-of-play-football.gif

Cine duce cu precizie o perpendiculară imaginară pe sol și tangentă (inspre tușe) la o minge in viteză și vede exact dacă e "in" sau "out" ca in poza de sus? Cine poate face cu exactitate proiecția imaginară, din aer pe sol, a unei mingi in mișcare la momentul atingerii? Tata mare! Mai ales că e f important ca observatorul să fie plasat și pe linia mingii, paralelă cu tușa.

 

Acum se analizează in km de comms pe stop cadre, dar in timpul jocului?   

 

Deci nu a fost eroare de arbitraj, ci o eroare de apreciere a distanței față de tușă la o minge aflată in aer, tolerabilă. 

 

Se știe că orice aparat de masura din lume are o eroare (+/-) X conform clasei de precizie. Niciodata nu da o valoare absolut exacta, ci de fiecare dată altă valoare, dar le folosim in toate domeniile, neconsiderand ca masurarea care se incadrează in eroarea (+/-) X este greșită. 

Și cel mai ager ochi uman nu face excepție! Omul nu poate fi mai performant decât un aparat in aprecierea distantelor exacte la limita! 

 

Astfel, s-a introdus in tenis Hawk-Eye, unde și 1 MM (+/-) fata de tușă minge poate fi "In" sau "Out". Putea ochiul omului decela asta? Nu! Și asta pe o minge judecată printr-un semn lăsat pe nivelul solului (in plan cu tușa), nu spațial, intr-un punct aerian față de tușă, ca in cazul hențului. 

35cbf2c2822a48759897a734e6f16240.png

Nu a fost o infracțiune comisă "pe sol" in apropierea tușei, să poți aprecia ochiometric cu precizie fără a introduce erori din translatare spatiu-plan. Este foarte dificil să spui cu exactitate unde s-ar proiecta pe sol mingea din locul aerian de impact mână-mingea, dacă locul este aproape de tușe. Nu poți duce imaginar, in fracțiuni de secundă, o perpendiculară exactă să vezi dacă proiecția mingii din aer pe sol atinge tusa sau nu. Poți aprecia cu certitudine "out" numai dacă este o distanță decelabilă cu ochiul liber față de tușe.

 

Este și cazul mingii care in aer depășește sau nu cu intreaga circumferință, linia porții, inainte de a fi respinsă. Este cvasi-imposibil ca ochiul uman să aprecieze exact. Daca mingea este pe sol se poate. De aceea vrea să se introduca un sistem complex de monitorizare. Pentru CM din Brazilia a fost ales sistemul GoalControl-4D, bazat pe utilizarea a 14 camere de inalta viteza instalate pe stadioane, 7 pentru fiecare poarta, care vor permite urmarirea pozitiei mingii in trei dimensiuni. Daca balonul va depasi complet linia portii, va fi trimis un mesaj, in mai putin de o secunda, pe ceasul arbitrului de centru, care va avea ultimul cuvant pentru validarea golului.

 

Atât timp cât calculele matematice, măsurătorile fiscale, toate aparate care ne controlează viata... etc. au eroare față de valoarea reală exactă, nu putem cere de la ochiul uman ce nu face nici un aparat de măsură de pe planetă.

 

BTW!

Aproape toate offside-urile la limită sunt semnalizate greșit pentru că este imposibil ca un tușier să pună un paravan imaginar cu senzor să vadă cine il atinge primul, atacantul sau fundașul. De regulă, arbitrii dau credit atacului (conform indicațiilor UEFA), iar cei care ii judecă dau credit arbitrilor tocmai din acea marja de toleranța (+/-) a ochiului uman față de aprecierea exactă a diferenței absolute in spațiu.

Edited by xray

Share this post


Link to post
Share on other sites

A fost hent in careu pe cat de regulamentara a fost pozitia lui Amorim la primul gol. Nu va mai bateti capul, stelistii vor fi in corpore de acord cu deciziile arbitrului, iar dusmanii vor sustine contrariul. Nu e asa de cand ne stim?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  
Followers 0