Sign in to follow this  
Followers 0
xray

Conferință de presă la MApN -“ 17 iulie 2003. Scandal CSA vs. SC FCSB SA

4 posts in this topic

Nota Redacției: În 3 ianuarie 2016 am publicat articolul Vuvuzela de serviciu (3) in care am scris:
Notă: Având acea convenție semnată in mână, Becali nu s-a prezentat la licitație acuzând prețul de pornire prea mare. Oficialii MApN au luat foc și după conferința de presă explicativă, l-au demis pe Laurențiu Roșu, semnatarul convenției. Toate astea reies din Conferința de presă sus-amintită (17 iulie 2003) și Comunicatele MApN prezentate in acest articol. Bălăcăreala din 2003 va fi si pentru inchirierea mărcii din 2014. De fapt a inceput de acum câteva luni, exact ca un copy/ paste din acele vremuri.

0vRMvJ7.png

Tema conferinței (17.07. 2003): Licitația organizată de MApN pentru inchirierea stadionului de fotbal Ghencea și a spațiilor aferente.Motiv: La prima ședință de licitație SC FCSB SA (Becali) a refuzat să se prezinte și MApN a amânat licitația.

 

Vă prezentăm stenograma Conferinței de presă  MApN,  din 17 iulie 2003, așa cum apare pe site-ul MApN, insă paginată de noi astfel incât să poată fi ușor de parcurs la citire. 

Tema principală este licitația organizată de MApN pentru inchirierea stadionului de fotbal Ghencea, dar in cuprinsul ei sunt dezvăluite multe informații despre trecerea de la CSA la Asociația FC și relația CSA cu SC FCSB SA, care era tensionată incă de pe atunci. Este un document important pentru ceața care bântuie lumea stelistă din 2015 incoace. Am vrut să o publicăm imediat după articolul menționat, dar evenimentele au făcut loc altor priorități.

Citare:

Clubul Steaua. Conferință de presă la MApN, 17 iulie 2003, ora 11:00, durata 50 minute

Participă:
“ Domnul colonel Laurențiu Roșu, Comandantul clubului Steaua București.
“ Domnul colonel Cătălin Zisu, Locțiitorul șefului Direcției Administrative și Servicii.

Colonel Cătălin Zisu: După cum ați aflat tema conferinței este legată de licitația organizată de MApN pentru inchirierea stadionului de fotbal Ghencea și a spațiilor aferente.Pentru corecta informare a opiniei publice am ținut să facem unele precizări legate de acest subiect cu scopul de a lămuri lucrurile definitiv. Reprezentăm o instituție serioasă, guvernată pe lângă regulamente interne de aceleași legi ale statului care sunt valabile pentru toți de aceea, nu ințelem rostul și sensul unor atacuri care incearcă să ne impingă spre nerespectarea legalității.

După cum știți activitatea de inchiriere a Stadionului Steaua se bazează pe prevederile hotărârii Guvernului nr.373 din 2003, prin care MApN este imputernicit să inchirieze in condițiile legii Stadionul Ghencea Licitația se impune și prin faptul că echipa de fotbal Steaua este reprezentată de o societate cu caracter privat respectiv Societatea Comercială Fotbal Steaua SA. Aceasta este diferența fundamentală, față de situația cluburilor Rapid și Dinamo. Conform legilor in vigoare inchirierea unor bunuri precum stadionul Steaua și spațiile aferente aflate in administrarea MApN, se face printr-o licitație deschisă la care poate participa orice persoană juridică dintre cele care indeplinesc condițiile specificate. Aceata este singura modalitate legală prin care se poate benefiacia de aceste bunuri. Toate aceste tulburări și presiuni create in jurul licitației organizate astăzi de către MApN care au incercat să inducă ideea că cineva ar trebui să primească gratuit aceste bunuri in folosință, nu reprezintă altceva decât o incercare de a ocoli legea. Fără discuție acest lucru este imposibil nici una din legile care fac referire la astfel de imobile nedînd posibilitatea unui altfel de demers. Conform articolului 17 din legea nr.213 din anul 1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, Statul Român poate da imobile din patrimoniul acesteia in folosință gratuită pe termen limitat, persoanelor  juridice  fără scop lucrativ care desfășoară  activități de binefacere sau de utilitate publică, ori servicii publice. Societatea Comercială infințată de către domnul Gigi Becali, căci despre aceasta este vorba, nu face parte din categoria persoanelor juridice fără scop lucrativ pentru a putea beneficia de gratuitate in ceea ce privește folosința stadionului Ghencea . Conform articolului 30 din legea 69 pe 2000, Legea Educației Fizice și Sportului pot primi spre administrare sau in folosință  gratuită imobile care deservesc activitatea sportivă, baze și instalații sportive, numai cluburile de drept public, care sunt personae juridice inființate ca instituții publice in subordinea organelor administrației de stat. Asta spune legea după cum vedeți și oricâte valuri ar face domnul Gigi Becali, ea tot nu poate fi ocolită.

FC Steaua SA nu este nici persoană juridică fără scop lucrativ nici serviciu public nici instituție publică. Deci nu poate primi acest patrimoniu in mod gratuit sub nici o formă. Am adus aceste argumente pentru ca opinia publică să ințeleagă clar faptul că noi nu avem decât un singur scop, de a respecta legea și de a nu șicana pe cineva cu rea intenție, așa cum s-a incercat să se inducă. De asemenea ar trebui să se ințeleagă de către domnul Gigi Becali mai ales, că dacă predecesorii noștrii care ne-au lăsat aceste probleme incurcate drept moștenire au greșit, e bine, nu vom face a doua oară greșala de atunci din 1998. Ce anume blamează domnul Gigi Becali: faptul că ținem la respectarea legii, ca o instituție serioasă ce suntem? Ce ar trebui să facem? După dânsul ar trebui să incălcăm toate aceste legi , ar trebui să comitem ilegalități pentru a-l favoriza. Să fie clar, nu. Nu putem face aceste lucruri și nici acest lucru și nici nu-l vom face.

S-a incercat a se crea o diversiune prin exemplul cluburilor Rapid și Dinamo, problema e simplă. Nu poate fi la fel atâta vreme cât aceste două cluburi sunt organizate ca societăți non-profit, iar FC Steaua SA este organizată ca societate comercială.

În atacurile din ultima perioadă s-a mai incercat și acreditarea ideii că Ministrul Apărării Naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, nu ar fi informat sau mai grav că ar fi dezinformat in legătură cu toată această situație. Este copilărește să crezi că intr-o instituție militară unde guvernează ordinea și disciplina care funcționează prin ordin și pe baza unei ierarhii clare, reprezentantul nr.1 al instituției, să nu fie informat corect și in cel mai scurt timp de către subordonații săi in legătură cu absolut orice fel de problemă. Mai mult vreau să vă informez că insuși domnul Ministru al Apărării Naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, m-a mandat să mă ocup de această problemă, și chiar a cerut două lucruri: Problemele să fie rezolvate legal și pe de altă parte Steaua să fie sprijinită. Iată deci că nu există nici urmă de rea voință, dimpotrivă, dorința de a sprijini de a ajuta dar, nu putem impinge acest ajutor dincolo de limitele legale.

Nu cred că cineva, opinia publică, suporterii, dv. ne poate acuza de rea intenție atâta vreme cât am acceptat să sprijinim echipa pe perioada returului in campionat pe baza convenției pe care v-o prezint și dv. sau in condițiile in care numeroase dialoguri, intâlniri in care am căutat să găsim soluții la problemele dânșilor.

Pe 2003 și ținând cont de perioada scurtă rămasă până la inceperea returului campionatului  național de fotbal al diviziei A și pentru a nu impiedica activitatea competițională a echipei asociației Fotbal Club Steaua București s-a impus incheierea la data de 28 02 2003 a unei conveții provizorii intre Clubul Sportiv al Armatei Steaua București și Asociația Fotbal Club Steaua București. Convenția a avut ca obiect punerea la dispoziție a Stadionului Ghencea de către Clubul Sportiv al Armatei Steaua, spre folosință temporară pe perioada returului campionatului de fotbal divizia A 2002-2003, asociației Fotbal Club Steaua București. Convenția s-a incheiat pe o perioadă limitată de timp până la clarificarea situației juridice dintre Asociația Fotbal Club Steaua București și Societatea nou inființată de domnul Gigi Becali.

De asemenea, s-a avut in vedere incheierea convenției ca in acestă perioadă de timp să demareze procedurile in vederea incheierii unui contract ferm de inchiriere a stadionului Ghencea. Având in vedere că echipa a trecut  la SCA al cărui patron domnul Gigi Becali este incepând de la data 14. 05. 2003, s-a incheiat o nouă convenție provizorie intre Societatea FC Steaua București și noi. Aceasta a avut ca scop sprijinirea echipei de fotbal in noul campionat 2003 “ 2004 și pentru inscrierea echipei in Cupa UEFA, tocmai datorită faptului că acest stadion este omologat de UEFA. Conducerea Clubului Steaua și domnul Gigi Becali, pentru al ajuta să poată inscrie echipa la UEFA, deci după cum bine vedeți MApN a venit tot timpul in sprijinul acestei acțiuni. S-au bucurat de toate condițiile oferite acolo și asta nu mai datorită ințelegerii noastre. Nu este vorba doar de stadion, și mai ales că ar trebui să știți că la tribuna a doua există un hotel, există spații de cazare excelente, restaurant, condiții de recuperare, piscină și pe toate astea Armata le-a făcut ca și stadionul. Ei au stat acolo, in timp ce rugbyștii  noștrii de exemplu, sunt campioni naționali, băteau de două ori drumul de la Săftica la stadion pe perioada cantonamentului ca să facă antrenamente.

Asta nu este o dovadă de ințelegere, nu este o dorință in adevăratul sens al cuvântului că vrem să ajutăm echipa Steaua și performanța și valoarea? Las la latitudinea dv. și a opiniei publice să judece acest lucru prin prisma celor prezentate până acum. Cred că atât opinia publică, cât și suporterii ințeleg acest lucru cât și faptul că afirmațiile domnului Becali nu au nici un suport probabil pentru a obține astfel de condiții cât mai avantajoase numai și numai acestea presepunând incălcarea legii.

Apreciem foarte mult faptul că domnul Gigi Becali vrea să investească in sport. Trebuie să o facă in mod legal, iar joaca asta de-a aruncatul cu pisica dintr-o parte in alta, schimbările bruște de poetică,  opinii, declarații peste declarații reprezintă un joc care nu ii face cinste. Cu câtva timp in urmă declara că oferă 12.000 dolari pe lună chirie și știți că a făcut-o public,eu am ascultat-o pe posturile de televiziune și in mass-media a apărut acest lucru, iar acum nu mai dorește să dea nici un ban.

Colonel Cătălin Zisu: Să se hotărască: ori are bani, ori nu are. Ori vrea binele echipei, ori trece cu plugul peste teren, pe ce teren? mă rog aș intreba eu deci dacă e să facem chestia asta, iar de la 5-12 mii de euro sau dolari pe care dânsul i-a propus mai nou a trecut la 2-3 mii de dolari cât e ultimul preț pe care-l oferă cu mărinimie cel puțin declarativ.

Domnilor acolo vorbim de un complex sportiv cu o mulțime de facilități de o uzină de o bijuterie. Fiecare bucată de teren de acolo scoate bani prin publicitate, prin inchiriere și așa mai departe. Cum iși poate inchipui cineva că se poate lua așa pe degeaba un astfel de lucru, când in străinătate aceleași facilități ar costa de zeci de ori mai mult și rețineți vă rog asta nu se intâmplă că nu vrea Zisu sau altcineva, poate că Zisu chiar ar vrea să ajute dar dacă legea nu poate permite mai mult.

Vă rog să rețineți că misiunea noastră este de a ajuta Steaua să se intărească și asta a reieșit și până acum din cele prezentate, intăresc faptul că din discuțiile pe care le-am avut cu Ministrul Apărării Naționale acest lucru a reieșit cât se poate de clar, conducerea actuală a ministerului a primit o moștenire cât se poate de grea in ceea ce privește Steaua dar misiunea nostră a celor care ne ocupăm de destinele ei este de a face să descurcăm aceste lucruri și de a le face să fie cât mai clare rezolvate cât mai corect și in mod logic și legic.

Să nu uităm faptul că cei care au creat Steaua in 1947 nu știu dacă-și imaginau la ce dimensiuni va ajunge fenomenul Steaua. Deci trebuie să ne aducem aminte că un șef, un cap al armatei care era pe vremea aceea un fost ministru al apărării impreună cu membrii care asigurau conducerea ministerului s-au gândit să zămislescă această mișcare sportivă care nici dânșii nu credeau că va ajunge la o asemenea performanță. Ar fi cu totul și cu totul culmea și ieșit din comun ca un fenomen care-l naște Armata una din instituțiile de bază ale României să se intoarcă și să-l trateze altfel decât cu foarte mare răspundere și la fel las opiniei publice și dumneavostră asemenea intrebări care să curgă și răspunsurile să le găsim impreună.

Ne preocupă in egală măsură soarta fiecăreia dintre cele 22 de secții ale clubului, secțiile olimpice, jocurile sportive pe care vrem să le dezvoltăm să le asigurăm condiții pentru a obține performanță la nivel internațional. Deci am pus această problemă in discuție a restului clubului sportiv pentru că așa cum bine știm in 1998 fotbalul nu se putea crea dacă nu exista clubul Steaua in intregimea lui. Clubul Steaua in 1998 a pierdut fotbalul, a pierdut această știu eu valoare și performanță, asta nu inseamnă că activitatea ulterioară in domeniul performanței și al sportivității nu se poate desfășura, dar hai să le vedem pe toate, avem 22 de secții pe care trebuie să le facem să existe. Nimeni nu-și va putea permite activitatea la clubul Steaua să o oprească, să o inceteze, aceste 22 de secții nu scot campioni olimpici, au scos campioni mondiali, valori, performanță, ambasadori ai României peste hotare.

Asemenea intrebări le pun in continuare și haideți să stăm foarte intens la o asemenea masă să gândim in mod pozitiv și constructiv și dacă vom face lucrurile, și le vom gândi și le vom discuta ăn acest fel eu cred că vom ajunge și la ințelegerea acestui fenomen. Eu cam asta am vrut să prezint legat de această temă și am făcut aceste precizări scurte, vă mulțumesc pentru faptul că m-ați ascultat acum accept și intrebări din partea dumneavoastră dar să fie legate cât mai bine de temă, intrebările să fie constructive și cu ce mă pricep și cu ce eu  vă pot sta la dispoziție eu vă răspund și atunci mai lămurim in așa fel incat dumneavoastră presa care aveți un rol nu important poate cel mai important in a reliefa această chestiune, noi ați văzut Armata in general, Ministerul Apărării este o institiție care nu iese la rampă foarte des sau foarte repede pentru orice fel de problemă dar nici așa nu este corect pentru că acest reproș pe care mi l-au făcut anumiți colegi ai dumneavoastră că nu am spus anumite lucruri și nu le-am prezentat asta nu inseamnă că exista o stare de vinovăție din partea noastră.

Am prezentat foarte clar in materiale că Ministerul Apărării Naționale, conducerea ministerului, intreaga oștire pot să spun așa este legată de acest fenomen și vrea să facă bine Stelei. Nu trebuie să uităm cum v-am spus că in 1947 conducerea a zămislit acestă mișcare oștirea, fiecare camarad al meu, inaintaș al meu a contribuit prin diferit sprijin la creearea acestei mișcări și haide-ți să nu ne uităm trecutul și istoria pentru că nu am fi fost nici unul de aici in această sală dacă nu ar fi fost părinții noștri.

Și atunci eu sunt de acord, respect ceea ce vrea să facă domnul Gigi Becali putem imbina foarte clar elementul de prezent și viitor pe care dânsul vrea să-l producă, nimeni nu va face, și eu vă garantez acest lucru, că Steaua nu va pleca să joace (n.r.-in altă parte) și a-ți văzut și in ziarul de ieri Evenimentul că nu-și permite nimeni să dea Steaua afară, dar probabil că domnul Gigi Becali face foarte multă tevatură de genul ăsta și mizează pe bunul simț al Ministerului Apărării Naționale, [ ]  și vreau să vă asigur de faptul că s-a ințeles in mod obiectiv și dacă de partea noastră ar fi apărut eu știu neclarități, incoerențe, treburi rău voitoare să știți că le-aș fi sancționat, m-aș fi dus imediat la Ministrul Apărării Naționale sau la domnul Popescu șeful SMG cu care am relații foarte strânse in ceea ce privește această chestiune.

Și domnul general Popescu și domnul ministru Ioan Mircea Pașcu s-au aplecat foarte atent asupra acestui fenomen, dar haide-ți impreună să deslușim ițele acestei chestii care este foarte simplă și pe care eu nu mai reușesc să o ințeleg și nu poate contesta domnul Becali,pentru că eu sunt de acord  vrea să bage banii in sport respect ceea ce vrea să facă dar haide-ți să mergem pe culoarul legii și impreună vom găsi soluțiile. Eu știu rezultatul final, va fi cel așteptat și de dumneavoastră, pentru că e normal să fie așa și presa trebuie să fie atentă și la bune și la rele și trebuie să prezinte abil in toate domeniile și in toate planurile, pentru că societatea fără dumneavoastră ar avea suficiente probleme și atunci eu nu văd de ce lucrurile nu merg intr-o direcție foarte clară, nu spun cuvintele, să nu credeți că spun una și gândesc alta.

Eu am un mare defect ceea ce gândesc aia și spun, poate că un procent două la sută, dacă 99% gândesc, spun 98%, deci vă spun cu foarte mult sentiment și cu foarte multă demnitate și cu foarte mult atașament pentru că totuși mă simt bine in prezența dumneavoastră, e prima dată când ies la rampă intr-un asemenea anturaj vă mulțumesc și sunt onorat de chestia asta și acum aștept intrebările și provocările dumneavoastră [ ].

Eu l-aș intreba și o să-l intreb când o să mă intâlnesc cu domnia sa (n.r.-cu G.B) că nu-l ințeleg. Deci nu-i corect,  eu v-aș intreba pe dumneavoastră, eu n-aș pronunța asemenea chestiuni pentru că un om care vrea să facă și care vrea să ducă pe culmi așa cum vrea să creeze in lumea sportului? Și eu il apreciez să fie foarte clar și apreciez faptul că banii pe care i-a câștigat el, probabil că-și ia de la familie iși ia din conturile lui și duce la mișcarea sportivă și face ceva pentru sport și pentru noi e un lucru bun, dar de aici să te intorci ulterior și să spui cu o răutate fantastică că ești in stare să arzi datorită faptului că ți-a luat cineva biberonul mi se pare un pic deplasat și nu ințeleg chestiunea.

Dacă nu plătește ce să vă spun, probabil că dânsul pe aceasta mizează, are și o anumită tactică, nu știu dacă-l invață cineva dar dacă-l sfătuiește cineva bag seama că nu-l invață și nu-l sfătuiește așa cum trebuie. Noi am avut nenumărate discuții cu dânsul și vreau să vă spun că acum stabileam o anumită chestiune și eu nu o stabileam de unul singur să fie clar. Am oameni maturi in jurul meu, oameni cu funcții și răspundere  pe fiecare atribut pe care-l au și atunci ne-am intâlnit de câteva ori in această sală si stabileam foarte clar domnul Becali facem așa, Gigi facem așa, da e foarte bine. Pleca repede cu materialele, se ducea se sfătuia cu eu știu cu cine, după care se intorcea rapid că nu știu ce a găsit intr-un cuvânt. Eu i-am spus, domnule, eu sunt militar sunt un tip care sunt mandatat să fac o chestiune. De multe ori imi reproșa că, vă spun in sensul de a afla cât mai multe, mă acuza că nu vreau eu să fac.

Eu nu am nici o treabă, eu sunt un element mic intr-un mare sistem, sunt un trecător care trec prin acest peisaj dar in acest timp trecător cât sunt in această funcție și cât sunt mandatat să coordonez activitatea clubului Steaua și sunt indreptuit să coordonez această speță să-i spunem trebuie să o fac cât mai bine și de aia vreau să vă spun dacă nu plătește nici eu nu știu și vă intreb pe dumneavoastră nu a spus și-n  prin presă și peste tot că dânsul plătește.

Nu se poate, ii recunoaștem toate imbunătățirile pe care le-a adus, dar uitați-vă dacă legea in România este făcută. Legea nu-i făcută pentru o speță sau alta, legea vrea să acopere cât mai multe spețe, dar fiecare speță la un moment dat are particularitatea ei.  În loc speța să o dăm după lege și să stăm la discuții să vedem cum o facem noi,  vrem legea să o dăm după. Nu se poate așa ceva. Ă‚sta este statul de drept și mai este o altă chestiune, vedeți că domnul Becali, când a cerut, cu câtă ardoare susține anumite chestii, dar când dânsul trebuie să dea la stat, sau să facă, nu se mai poate. Deci principiul acțiunii și reacțiunii, doamnelor și domnilor, este foarte important, in orice societate, in orice loc, in orice domeniu. Nu, tu primești și nu dai nimic, pentru că statul trebuie să trăiască prin noi, și dumneavoastră.

Publicațiile dumneavoastră probabil că dau impozite, dau bani, acuma se fac tot felul de speculații, am văzut la televiziuni și in presă referitor la impozite, la salarii, nici eu nu știu ce să mai ințeleg, eu am mai spus-o foarte clar, in numele valorii, in numele performanței, in numele nu știu cui, nu avem voie să ocolim legea. Indiferent cine este, păstrăm legea. Că eu nu mai ințeleg, in Adevărul, sau unde scrie că nimeni nu e mai presus de lege. Încă o dătă, eu tot timpul când mă uit, vă rog să mă credeți și vă spun cu mâna pe inimă și cu foarte multă răspundere, când deschid și când văd chestiunea aia, deja dacă am făcut ceva in ziua respectivă, zic: ce se intâmplă cu chestia asta? Nu știu, eu cred că trebuie să gândim mult mai profound și mult mai complex, efectiv.

Nu prea știu ce să mai cred, el (n.r.- GB) nu trebuia să provoace o asemenea discuție a faptului că azi plăteșe, mâine nu plătește, pentru că tot dânsul a spus că are milioane de dolarică insăși Steaua nu-i poate secătui o parte din acești bani pe care el ar fi dat pentru inchirierea clubului și a acestor facilități.

Atenție da, pentru că eu vreau să vă spun că intotdeauna in momentul in care analizezi o anumită speță de acest gen in lege există o limită minimă și o limită maximă, dar să fiți foarte convinși de faptul că in momentul in care noi am analizat această treabă, am analizat-o prin faptul că  Steaua a fost creată de către armată, de către oștire, de către camarazii mei, de către inaintașii mei, să fie foarte clar, da, noi nu putem să ne dezbarăm de acest fenomen, faptul că turnura evenimentelor in 2003 s-a intâmplat așa e foarte clar, Gigi Becali este acum, dar ce facem Steaua dacă nu va mai fi peste zece ani domnul Gigi Becali. 

Domne, Steaua, Rapid, Dinamo, țara, valorile, pământul asta dăinuiesc, să fie foarte clar, ori toți trebuie să avem grijă de chestia asta. Eu am făcut această incursiune ca să provoc aceste intrebări și aceste adâncuri ale discuției să vedem unde ajungem să fie foarte clar. Eu sunt cel mai interesat și vă spun foarte clar, aveam foarte multă treabă, am ținut astăzi, avem o activitate foarte importantă la nivelul Ministerului Apărării Naționale, pe data de 25 la care probabil foarte multă lume de aici va participa sau colegi de-ai dumneavoastră. Am renunțat la acea activitate să mă intâlnesc cu dumneavoastră, I-am raportat domnului ministru Pașcu că e nevoie să ne intâlnim, să clarificăm aceste lucruri și incă o dată, in ceea ce prezint eu dumneavoastră să intrebați, scuze că am lungit discuția, insă nu știu efectiv ce se intâmplă.   

Reporter: Nu s-a ajuns la nici o ințelegere?   
Colonel Cătălin Zisu:. Ce se intâmplă, astăzi a fost prima etapă a licitației și nu s-a prezentat nimeni, deși i-am spus domnului Gigi Becali in nenumărate rânduri și l-am asigurat  de faptul că eu gândesc cu sufletul pentru Steaua, și nu-i corect ceea ce fac ,dar trebuie să o spun pentru că ar fi culmea că, noi ne-am adunat să fim sinceri și corecți și atunci, eu dacă pot să ajut undeva pe marginea legii in sensul in care v-am spus dacă legea ne permite să aibe o limită minimă sau o limită maximă.

Păi eu mă duc până la limita maximă, este vorba de Steaua, eu am fost in Consiliul de Administrație, sunt stelist, in birou la mine există un drapel, există o emblemă, adică nu le-am luat ca să le țin sau să  coordonez , am spus-o cu foarte multă onoare zilele trecute și la un moment dat cineva a răstălmăcit-o in mod necorect, eram ofițer la Brigada de Gardă și măturam pe aleile clubului Steaua fiind locotenent cu soldații .Iată că la câțiva ani de zile am ajuns să coordonez intr-un fel activitatea clubului Steaua neintitulându-mă conducătorul acesteia, am spus peste 2 sau 3 ani de zile când clubul Steaua va ieși un pic din anonimat și va face ceva performanță și rezultate atunci pot să spun și eu, domne ați văzut de când am luat eu clubul Steaua . Deci, incă o dată, eu sunt un tip care gândesc foarte profund și imi place ceea ce fac, nu ințeleg totuși, că discuțiile mele  pe care le-am avut cu domnul Gigi Becali  mandatat de Ministerul Apărării Naționale să ajungem la o concluzie ne-au adus in acest impas, nu-i corect, nici pentru dumneavoastră, nici pentru oameni, nici pentru suporteri și nici pentru asta, nu-i corect ca un individ care este in stare să moară pentru Steaua să fie spectator la tot felul de elemente care apar in presă, la televizor, neadevăruri, vă spun eu, adevărul trebuie să invingă, dar văd că trebuie să lupți un pic mai mult ca să ajungi la treaba asta.   

Prezentator: Domnule Colonel, legea că trebuie să plătească douăsprezece mii de dolari .   
Colonel Cătălin Zisu: Nu, nu excelență, legea nu spune așa, legea spune in felul următor, deci noi ca să provocăm această licitație, elementul tehnic și algoritmul științific al acestei operațiuni se face printre altele și printr-un caiet de sarcini, in caietul de sarcini este o adunare de elemente tehnice care spune celui care este interesat să vină să relaționeze cu acea speță cum este Stadionul Steaua, in speță domnul Becali cu noi, acolo găsește toate problemele. Noi, am ajuns la niște prețuri , haideți să nu vă dau toate elementele din respect pentru a ne lăsa să ne facem treaba corect , dar eu vă spun cât se poate și veți ințelege fără să vă dau datele clare pentru că licitația este in curs și nu-i corect să vă dau caietul de sarcini, nu ar fi nici un fel de problemă pentru că este așa de publică chestia asta și așa de interesantă incât nu aș face-o dar nu vreau să mă acuze cineva că la un moment dat Zisu .. .,eu vreau să-mi păstrez calmul, echilibrul și mersul inainte pe culoarul legii. Noi avem niște norme, nu eu le-am făcut, pentru că domnul Becali m-a acuzat pe mine, eu sunt conducătorul unei instituții, care, instituție este condusă prin niște ajutoare, eu nu sunt specialist, eu, in structura mea sunt vreo șapte domenii pe care le coordonez, eu nu sunt specialist in nici unul, specialiștii mei sunt in stânga, in dreapta, in capătul mesei, eu sunt cel care hotărăsc și pe baza elementului de maturitate, de cultură  filozfică, socială  ce am invățat până acuma imi dă posibilitatea să hotărăsc și atunci această licitație așa s-a creat. Domne, am făcut caietul de sarcini, caiet de sarcini care cumuleaza elementele tehnice, elemente tehnice care sunt luate din cărți, din legi și pe care le-au adunat șapte, opt, zece inși, o comisie. Dar domnul Becali este un tip care vrea să facă repede totul. Nu se poate, nu este ca la operație când omul trebuie tăiat că l-a dus urgent cu ambulanța. Aici respectăm acest algoritm. Asta este hiba de care văd că se tot ține domnul Becali, acest neastâmpăr să nu aibă timp să discutăm și să parcurgem aceste etape. Eu l-am asigurat de atâtea ori: domnule, Steaua va juca aici. Va fi bine. Dar vă intreb pe dumneavoastră: ați spune că acum dă 12.000 de dolari și acum că nu mai dă nimic, că nu vrea dânsul? Mie mi se pare altfel. Și nu mi se pare corect, pentru că noi reprezentăm o instituție, Armata este unul dintre stâlpii societății. Haideți să nu facem o luptă și o vendetă din chestia asta, că domnul Becali se luptă cu un siste sau cu nu știu ce treabă. Deci fiecare să ne păstrăm echilibrul. Caietul de sarcini s-a făcut in baza unor măsurători și elemente tehnice. Și l-am făcut cu sufletul pentru echipa Steaua, cu sufletul pentru suporteri, cu sufletul pentru camarazi și cei care țin la această chestiune. Vă spun foarte, foarte sincer: dacă ați avea un aparat să mi-o măsurați, ați vedea că așa este.
Vrea altfel, nu să aștepte să il invităm noi, poate dăm noi bani, poate ii facem niște chestii. Atunci cred că așa va incerca dânsul să facă. Și eu vă intreb pe dumneavoastră: dacă dânsul venea astăzi la licitație, lucrurile se tranșau extraordinar de bine și de frumos. Și culmea, se tranșau in favoarea dânsului, dar nu dânsului, noi vorbim de Steaua. Dar nu știu ce vrea să demonstreze, ce vrea să facă, ce vrea să reprezinte, mă rog. .. Dumneavoastră ce vreți să facem? Da, există acest risc. Dar domnul Becali ce vrea?   

Reporter: Ce părere va avea Ministerul Apărării dacă va veni să spunem Unirea Urziceni și va licita in condiții foarte bune?   
Colonel Cătălin Zisu: Dar este liber oricine să vină. Licitația este deschisă, anunțată, e foarte clar. Nu eu doresc să incurc lucrurile. Dumneavoastră nu vedeți că suntem puși in măsura de a schimba o lege care asta se face in Parlament. Eu nu pot să schimb legea in România. Și vorbind in numele instituției. Ministerul Apărării Naționale vrea să facă tot ceea ce inseamnă in legătură cu Steaua. Pentru că eu m-am săturat de faptul că domnul Gigi Becali a creat tot felul de diversiuni, inclusiv in discuția cu mine: că domnul Copos vine  Nu e adevărat. N-a venit nici un domnu Copos, nici . fiecare iși vede de treaba dânsului, dar aceste diversiuni sunt create pentru a găsi condiții cât mai avantajoase pentru a-și atinge un scop care poate fi găsit așa cum mă intrebați dumneavoastră: Domne de ce nu vă ințelegeți că și asta nu păi cum să mă ințeleg, eu nu mă ințeleg. Noi aplicăm legea, pe culoarul legii ne ințelegem dar pe altă temă nu.

Reporter: Deci domnule colonel să ne ințelegem, dacă Steaua nu plătește și vine o altă echipă și dă banii va juca acea echipă in Ghencea deci este posibil ca Steaua să nu mai joace in Ghencea dacă nu plătește.
Colonel Cătălin Zisu: Păi dacă noi stabilim o ordine de zi, dânsul o schimbă, țipă, se manifestă in fel și chip, atunci eu ce să ințeleg de la treaba asta? Păi ce ar fi insemnat acum eu să mă intâlnesc cu dumneavoastră și să am o atitudine din asta. Nu avem voie. Suntem tributari locului pe care il indriptuim sub aspectul faptului că in urma muncii pe care o prestăm luăm un salariu de la Stat, de la societate. Asta a fost divergența mea cu domnul Becali. Și ii spuneam: domnule, nu te mai grăbi, lasă lucrurile să curgă normal și firesc. Păi de ce el a vrut să facă? El tot la rezultatul acela a ajuns. Dar de ce să nu meargă pe lege, păstrând algoritmul celor șapte etape? De ce el vrea să se eludeze sau să sară peste cele trei?

Reporter: De ce schimbarea asta? Ce speră?   
Colonel Cătălin Zisu: Păi el trebuie să spună. Eu nu am putut să intru in capul dânsului să-mi dau seama ce gândește.  

Reporter: Nu v-a dat explicații?   
Colonel Cătălin Zisu: Eu vă intreb pe dumneavoastră: un om care gestionează o asemenea speță, o asemenea chestiune, să se mute ca centru de exprimare de dorință dintr-o parte in alta, vi se pare normal? Noi nu i-am dat nici un motiv. Am prezentat acest material.
Domnul Roșu are locul dânsului, domnul Zisu este aici la microfon. Domnul Scrieciu, care este locțiitor este in partea dreaptă. Dânsul nu are voie să facă ce fac eu, pentru că nu e apărat de lege. Dar dacă domnul Becali lua semnătura și ștampila și zicea nu contează dacă o pun eu.

Reporter: Când?   
Colonel Cătălin Zisu: Cum când? Păi peste tot. Dar pe astea nu le știți, scuzați-mă, deci astea probabil că sunt niște chestii care . Dar vă spun eu, că am trăit acolo fenomenul și vă arăt documentele. Nu știau la un moment dat cine semnează. Când a trebuit să luăm clubul inapoi, prin hotărâre de guvern, că practic asta a fost baza prin care s-a creat această relaționare in această speță, alergam noi după dânșii: hai domnule, nu ne semnați aici, nu vă dăm in primire, nu vă luăm?. Deschidere mai mare decât a avut Ministerul Apărării Naționale prin această echipă care a lucrat, mandatată de către conducerea ministerului Și vă mai spun o chestiune: eu nu imi permit să mă joc cu mine și cu locul pe care il ocup. Eu nu imi pot permite să mă prezint la ministrul meu să ii raportez o chestie frântă sau nu ii spun. Înainte de asta eu la dânsul. Și i-am spus: domnule ministru, vă raportez următoarele. Înainte de a pleca dânsul la ședința de guvern. Mă duc după asta și la fel il informez. Domnul ministru Pașcu, de când a venit la conducerea ministerului și mi-a dat o sarcină de genul ăsta, mi-a dat numai constructiv și mi-a și spus: te rog frumos, relansează activitatea la Clubul Steaua. De aceea am și acceptat să ajung in subordinea dumitale. Păi ce vreți mai multă onoare decât chestia asta? Pe mine mă onorează și mă obligă să fiu foarte atent și foarte matur in fiecare pas pe care il fac. Haideți să venim la jumătatea drumului să vedem cum le rezolvăm.   

Reporter: Chiria este mai mică pe stadionul Lia Manoliu?   
Colonel Cătălin Zisu: Eu v-am spus o chestie de suflet.
Noi mergem pe calculația ideală in orice sistem. Clubul Steaua este alcătuit și cu fotbalul. Că fotbalul a plecat cum a plecat. Păi fotbal a rămas, nu ne-am gândit să completăm această schemă, că n-avem cu cine.
Eu nu vă pricep acum in exprimare. Adică de ce să nu joace Steaua acolo? Dacă domnul Gigi Becali, care este patronul Stelei, va hotărâ intr-un fel, deci hotărăște dânsul. Armata ii sprijină, ii ajută și nu ii dă cu un pas mai incolo să facă altă mișcare. Eu asta nu ințeleg.
E o chestie de suflet, de tradiție. Nu știu dacă și dânsul iși va putea permite să desrădăcineze echipa Steaua de aici pentru că vrea dânsul. Avem trecut, avem prezent și trebuie să ne gândim la viitor. Deci dacă facem diversiuni, facem răfuieli și dominăm in numele non-valorii, ajungem la ce spuneți dumneavoastră. Eu nu il ințeleg pe domnul Gigi Becali, incă o dată, de ce să il ducă pe domnul director la Lia Manoliu, să dea acolo atenție pe trei ore de joc, vă intreb eu acum pe dv. că văd că puneți intrebări incuietoare, dar va fi greu să mă incuiați că nu aveți cum. Eu merg numai pe linia legii și a adevărului și atunci, nu am cum să fiu corect. Problema este următoarea : dacă se duce pe Lia Manoliu nu trebuie să plătească acolo?

Bun, stați domne plătește pentru trei ore  incă odată. Dv. nu v-am prezentat aici că stadionul Steaua este o uzină. Duceți-vă să vedeți ce condiții există la hotel, unde se antrenează. Deci există un hotel, există un restaurant, păi duceți-vă dv. in viața civilă, hotel care poate să fie  de trei stele, vă intreb eu pe dv., dar văd că vă uitați la aparat și nu vreți să-mi răspundeți.

Haideți să vă duceți să vedeți un astfel de complex, dv. v-ați putea permite să faceți o chestie ca asta, dacă nu respectați legea?  Și ce contestați? Păi nu dar, dânsul spune că nu are bani și că e prea mult, se duce pe Lia Manoliu să stea să plătească 2000 dolari pentru trei ore și nu vrea să plătească aici 7000 dolari pentru 365 de zile, cu cantonament.

Domne, eu vă cer sprijinul, incepând de la această dată și de la această discuție, să lămurim această treabă. Eu asta vă rog pe dv. haideți să găsim o soluție amiabilă intre noi și societatea dânsului iar dv. aveți rolul meritoriu și definitoriu : Nu. Teoretic da, se poate, deci societatea care investește, poate să vină cineva, păi vă dați seama vine cineva și licitează ca la un tablou; vine și câștigă, păi eu ce să fac.   

Reporter: Dacă singura persoană va fi Gigi Becali cu noua societate FC SteauaSA și vine și licitează și s-a rezolvat problema și nu mai vine altcineva care să liciteaze in momentul acela, cum se va face decalajul in momentul acela.
Colonel Cătălin Zisu: Mai formulați odată că n-am fost atent, deci dacă

Reporter: Presupunând că nu se va prezenta nimeni la această licitație cu excepția noi societăți comerciale FC Steaua SA care va licita să spunem cu 500$/lună sau 100$/lună și nefiind un contracandidat atunci inseamnă conform prevederilor legale MApN va ceda, va concesiona baza contra sumei licitate.   
Colonel Cătălin Zisu: Da. Exact. Nu, nu, nu, deci atenție. Suma nu va coborâ, e suma de pornire care nu va coborâ da, deci sub această sumă nu. Problema nu contează, incă o dată, eu am spus suma este mică nu este mare.   

Reporter:
Colonel Cătălin Zisu:
 Încă o dată, noi când am alcătuit această secvență și această licitație, stadionul s-a impărțit. el mi-a spus așa: stadionul are șapte elemente, dânsul a vrut numai patru elemente din chestiunea asta. Aceste patru elemente fac 7200 euro. Care-i problema? 7200 euro este o problemă la banii dânsului?   

Reporter:
Colonel Cătălin Zisu:
 Vă intreb și eu pe dv.   

Reporter:
Colonel Cătălin Zisu: Dar nu-i problema noastră. Și ce vreți să fac să-i dăm noi doi?   

Reporter:
Colonel Cătălin Zisu: Este o licitație deschisă.Nu m-ați ințeles dv.Dacă dânsul declară că Steaua are bani și că Steaua nu-i duce in fundul sacului și că elementele care vi le-am spus mai devreme că dă 13 000 de dolari, 10 000 de dolari,dv. veniți acum să   

Reporter:
Colonel Cătălin Zisu: Domnule director, mă bucur,chiar mă uimiți cu asemenea intrebare. Domne, hai să terminăm cu dezbinările astea pe care vrea să le bage domnul Gigi Becali, intre general și ministru, n-au nici o relevanță, MApN este o structură bine organizată. Problema Stelei este acum in curtea mea, a structurii pe care o comand și o organizez și trebuie să o organizez, ce trebuie să băgați generalii aici?   

Reporter:
Colonel Cătălin Zisu: Domnilor v-am spus destul de clar ce treabă are generalul x sau y cu problema Stelei? De,ce sunt eu in fața dv.? Și cum adică să se imbogățească? vedeți că nu sumnteți corect in exprimare, haideți să vă dau un alt exemplu. Vă spun foarte clar că nu are cum să imbogățească, ca să imbogățească pe cineva trebuie să dea bani cuiva să ajungă in buzunar, nu se poate face așa ceva. Acești bani care ar rezulta in urma licitației și dânsul ar veni cu o sumă de 9000 de dolari și o inchiriază, jumătate din bani se duc la bugetul statului, pentru că statul trăiește prin noi toți, iar cealaltă jumătate se duce la la Clubul Steaua in buzunarul celor 22 de secții. Vi se pare mult să ajungă 4000 de dolari la un club care are 22 de secții și care face performanță la un asemenea nivel, și aduce campioni olimpici, mondiali.   

Reporter:
Colonel Cătălin Zisu: Nu caietul de sarcini nu se cumpără chiar așa de ușor, că nu veniți dv. să cumpărați Prețul este 500 de mii  dar nu vine orice, adică nu veniți dv. să-l cumpărați adică dv. trebuie să faceți dovada faptului că vreți să vă relaționați foarte clar pe această speță.   

Reporter: Domnule colonel, ieri am vorbit cu domnul Gigi Becali care a spus că dă in judecată MApN, pentru că inainte când a luat dânsul clubul, MApN avea o datorie de la Bancorex a plătit acea datorie, vă dă in judecată și stă pe Lia Manoliu 100 de ani.
Colonel Cătălin Zisu: creanță și-a trecut-o in dreptul dânsului, nu uitați că eu am fost in consiliul director, să ne dea in judecată nici o problemă.   

Reporter:
Colonel Cătălin Zisu: Nu ați fost atent in anul 1998 din Ministerul Apărării Naționale și Clubul Steaua s-a creat această aripă, societate non profit, da, societate care a trecut pe drumul până a ajuns la domnul Gigi Becali. Ce s-a intâmplat pe acest drum e mai complicat și mai lung, n-am cum să va explic drumul acesta. Nu la lăsat nimeni, excelență, și incă o dată, citiți legea construcțiilor sau legile din România și o să vedeți așa foarte clar. În situația lui domnul Gigi Becali, orice cui pe care-l bate domnia sa pe banii dânsului, in acel imobil, este al statului, atenție, da?. A făcut-o, nu la obligat nimeni, a făcut-o că a dorit dânsul, da? Deci asta să rețineți. Luați legea să vedeți că am dreptate in ceea ce spun. Deci orice modificare, orice imbunătățire, orice investiție, o face pe , incă o dată, o face pentru că așa vrea dânsul. Apropo de ce mi-a zis dânsul.
E discutabilă, păi da, dânsul probabil că pe asta mizează, că va lua nocturna, că va ara, deci aici e chestiunea in care probabil cei de la Unirea, dacă vine , zice că numai am nocturnă, nu mai am asta, și asta este o chestie foarte clară. Vă rog, vă rog frumos, nu am de ce să mă supăr .
Dumneavoastră m-ați ințeles inițial, deci aceste lucruri le-a făcut ca și cum dumneavoastră da-ți un ban celui care vine să vă șteargă parbrizul la așa , i-ați dat dumneavoastră pentru că așa a-ți vrut dumneavoastră, așa și dânsul a făcut. Că și arondă și crează in fața opiniei publice, că domnle, incă o dată, orice investiție se face cu acordul administratorului. Nu avem nici un document și nici o cerere de la domnul Becali, pe acest parcurs in care să ne spună că domnu Zisu, nu domnul Zisu ca reprezentant al ministerului, domnul Club Steaua sau Minister al Apărării, vedeți că eu vreau să fac următoarea investiție, m-ați ințeles? Legea este clară, domnilor. Legea este foarte clară. Spune cum trebuie făcut. Dar dânsul probabil că nu, vrea să facă mai repede totul , și de aici apar animozitățile.

Reporter: Mai am incă o intrebare. Dumneavoastră a-ti spus mai devreme, dacă nu mă inșel, că in 1998 in momentul in care s-a făcut acea trecere La FC Steaua, ar fi existat o greșeală din partea Ministerului, in legătură cu stadionul?  
Colonel Cătălin Zisu: Da, incă o dată. Noi nu mai stăm să analizăm ce-a fost acolo, a fost o chestie trecută, eu am zis că nu vreau să repetăm o astfel de greșeală, o speță care a devenit așa incurcată, da?. Deci .Nu, greșelile sunt mai multe. Dumneavoastră puneți așa o intrebare la care ar fi greu să vă răspund, aș sta vreo trei zile numai cu dumneavoastră sau numai cu toată lumea să vă explic de-a fir a păru', cu dosare, cu chestii, cu probleme, da ..Nu știu, deci nu mă intrebați pe mine. Fac și eu ca domnul Gigi Becali. A-ți văzut cum a zis dânsul, da, adică o preluat treaba, ce a fost la FC Steaua, nu-l mai interesează , da, dar Steaua a fost și atunci și am impresia că fiecare suntem datori , toți trebuie să contribuim la intregul spectru, da. Deci atunci nu pot să analizez, m-ați ințeles. Eu am date foarte clare de când sunt eu aicea. Ce am preluat e foarte clar că am preluat această speță cam incurcată pe care o vedeți și dumneavoastră. Ca să vă dau răspunsul pe care mi l-ați spus, n-am cum, greșesc și nu vreau să greșesc față de camarazi, de niște colegi de ai mei de care, probabil că nu au vrut să greșească.

Reporter:  
Colonel Cătălin Zisu: Da, dar excelență, eu nu am avut divergențe, atenție, eu am purtat discuții. Păi domnle s-a ajuns la demisii pentru că , ce se intâmplă, domnul Becali l-a un moment dat, incă o dată, eu v-aș pune pe fiecare de aceia să vă introduc in anumite stări de atmosferă și o să vedeți că nu vă conving toate. Păi dacă domnul Becali conduce o ședință cum vrea dânsul, normal că generalul Bădălan??? s-a ridicat in picioare, și incă o dată, dumneavoastră nu știți că sunt niște legi și niște reguli? Noi criticăm pe alții și uităm de noi? Păi dacă domnul Gigi Becali, ne stabilim o ordine de zi, dânsul ne-o schimbă, țipă, se manifestă in fel și chip, atunci eu ce să ințeleg de la treaba asta? 

Sursa oficială: site MApN, http://www.mapn.ro/briefing/030718/conferinta.htm

Articol pe prima pagina " 

Conferință de presă la MApN “ 17 iulie 2003. Scandal CSA vs. SC FCSB SA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pina acum CSA nu a demonstrat decit ca are marca "CSA Steaua". Care CSA Steaua nu include fotbalul de performanta ca activitate. Nimic de comentat. Anti-Becali nu inseamna pro-CSA. La sfirsitul zilei Steaua pierde oricum, indiferent daca CSA sau FC cistiga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar fi interesanta de pus ultima conferinta a ciobanului, care se pare ca nu e sigur ca poate sa castige. A dat-o acum cu achizitionarea altor echipe, pentru a transfera jucatorii acolo. E cam destul de clar cum stau treburile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In Romania orice e posibil, inclusiv sa pierzi in justitie cu toate actele in mina. Toti stim asta, Gigel stie si el. Tocmai d-aia face in asa fel incit sa-si protejeze afacerea. Daca Gigel cistiga razbelul cu CSA, atunci macar stim ce avem. Daca CSA cistiga, nu exista nici o certitudine ca vor reusi sa se asocieze pt a tine echipa de fotbal in viata. Daca reusesc, atunci "asociatii" (mai corect spus pacalicii) vor trebui sa asigure un buget dublu fata de cel curent. Iar problema e ca in acest moment FCSB are deja cel mai mare buget din Liga 1. Daca pacalicii aia exista cu adevarat, probabil deja erau implicati la alte echipe, gen Dinamo, Rapid, Timisoara. Deci, exista un mare risc ca daca CSA cistiga in justitie, atunci Steaua va exista in fotbal numai in Liga 5-a. Din punctul meu de vedere este exact ce adversarii Stelei isi doresc, si este posibil ca unii dintre ei sa lucreze la MAPN.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0