Sign in to follow this  
Followers 0
Virgil

Despre parlamentarii suedezi

10 posts in this topic

In prezent parlamentarii suedezi au la dispozitie garsoniere detinute de stat, cu o suprafata de circa 40 de metri patrati. Singura camera este folosita atat ca living, cat si ca dormitor. Spalatoria este comuna, iar demnitarii trebuie sa se programeze din timp daca vor sa isi spele asternuturile.

 

Sunt si parlamentari care traiesc intr-un spatiu chiar mai mic, de doar 21 metri patrati. In aceste cazuri, inclusiv bucataria este impartita in comun. Nu exista personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: "Pastrati curatenia".

Biroul unui parlamentar are circa 18 metri patrati. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici masini de serviciu cu sofer.

"Eu ii platesc pe politicieni. Nu vad niciun motiv pentru care banii platitorilor de taxe sa fie folositi pentru a le oferi politicienilor o viata de lux", explica un suedez in reportajul televiziunii braziliene.

Resedinta oficiala a premierului suedez nu depaseste circa 300 de metri patrati. Nici acesta nu beneficiaza de personal de serviciu.

Suedia este impartita in 21 de comitate conduse de cate un birou administrativ numit de guvern impreuna cu un consiliu ales de cetateni. Pe teritoriul Suediei sunt 290 de localitati.

Nici primarii si guvernatorii nu au dreptul la resedinte oficiale gratuite, iar consilierii nici macar nu au salariu lunar sau un birou propriu, asa ca lucreaza de acasa. "Suntem alesi sa reprezentam cetatenii si, la fel ca ei, avem propriile noastre slujbe", a explicat o consiliera.

Doar parlamentarii, care lucreaza la elaborarea legilor, se considera ca exercita un serviciu public pentru care trebuie sa fie remunerati cu salarii lunare. Un parlamentar suedez castiga aproape dublul venitului net al unui profesor.

Parlamentarii care nu domiciliaza in capitala nu primesc bani in plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei eventuale chirii sau pentru a avea asistenti la cabinetele parlamentare din localitatile de origine. Acolo, multi dintre ei lucreaza de acasa si utilizeaza sediile partidelor sau bibliotecile publice pentru a se intalni cu alegatorii.

Toate calatoriile cu avionul ale parlamentarilor trebuie sa fie aprobate si rezervate la agentia de turism din cadrul Parlamentului, nefiind alocate indemnizatii speciale.

Politicienii suedezi nu sunt privilegiati in fata legii si nu se bucura de niciun fel de imunitate.

Mona Sahlin a cumparat o ciocolata si alte cateva obiecte personale cu credit cardul guvernamental si a platit scump - si-a pierdut postul de vicepremier. Scandalul a fost celebru in anii '90 fiind cunoscut sub numele de "cazul Toblerone". Sahlin si-a compromis cariera politica, fiind nevoita sa demisioneze din functia de lider al Partidului Social Democrat.

Cetatenii sunt foarte atenti la modul in care Parlamentul isi foloseste puterea. Transparenta activitatii parlamentare are radacini in Constitutie. Fiecare cetatean are dreptul sa verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern si declaratia de impozit pe venit a premierului.

Mai mult, functionarii trebuie sa puna la dispozitia doritorilor corespondenta zilnica si emailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetatean avand acces la aceste informatii.

In sala calculatoarelor este posibil chiar sa studiezi traseul unor documente, cum ar fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitatii publica. De exemplu, unul din rapoartele cu cheltuielile premierului a inclus si pranzul luat impreuna cu presedintele Bancii Centrale, precizandu-se chiar si ce au mancat si au baut cei doi. Administratia Parlamentului suedez tine socoteala cheltuielilor in rapoarte ale membrilor, depozitate intr-o singura incapere. Exista dosare individuale pentru fiecare dintre cei 349 de demnitari, precum si pentru Purtatorul de cuvant al Parlamentului. Orice suedez poate veni sa studieze dosarele sau poate cere informatiile prin intermediul Internetului.Principiul transparentei este inclus in Constitutia suedeza de mai bine de 200 de ani. El face ca excesele de putere sau cazurile de coruptie sa fie extrem de rare in aceasta tara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, dar, pentru o tara care are dublul Suediei ca numar de locuitori, se impune sa asiguram niste conditii... doar nu vrem sa ne fie stresati conducatorii ca nu au destul spatiu sau cu ce sa vina la munca; eu unul propun taxe mai mari platite de romani, mi s-a parut ca loganul lui basescu avea roata de pe stanga fata, un pic cam dezumflata... nu se poate asa ceva... va imaginati in ce chin traieste ponta?

Share this post


Link to post
Share on other sites
O comunitate normala la cap. De aia ei sunt unde sunt si noi stam in mizerie :).

 

Daca si-ar fi pierdut si ei toata elita tarii prin puscarii de exterminare comuniste, la constructia a nu stiu ce canal (adica munca de exterminare) si ar fi stat si ei sub comunism timp de 53 de ani, urmat de alti 20 de neocomunism, nu cred ca ar fi fost altfel decat Romania.

 

Romania de astazi e condusa de urmasii calailor neamului romanesc, fosti comunisti, pleava societatii de alta data, care au sufoca tara asta de zeci de ani de zile, si multi nici nu stiu, nici nu stiu seama.

Edited by greenyes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa ar fi normal, peste tot. Ideea e ca la ei e o traditie de sute de ani aceasta transparenta. Este o Constitutie foarte buna si niste legi cat se poate de firesti. Oamenii sunt oameni, iar conducatorii nu sunt niste zei, asa cum se simt si se declara la noi...am si vazut o imagine cu premierul danemarcei, adica omologul lui ponta, ca mergea pe bicicleta la servici, adica la biroul sau de demnitare. Fara imunitati ar trebui sa fie si aici. Pentru ce imunitati? Nu inteleg?? cine ii ataca mai mult decat pe oricare cetatean din tara asta?? Imunitatile sunt niste inventii pentru a le fi protejate abuzurile si marsaviile. Atat. Acolo as vrea sa traiesc!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai spalatoria comuna e un lucru normal in tarile nordice daca stai in chirie. Iar garsonierele de 20 de mp sunt la fel de normale.

In primul rand spatiul se justifica pentru ca ai de incalzit locul ala cam 6 luni pe an. Si daca stai in 20 de mp nu cred ca vrei sa ocupi spatiul cu o masina de spalat.

Daca vrei exemple din Scandinavia iti mai dau eu:

- Abonamentul la bicicleta de inchiriat pe un an costa cat un pachet de tigari.

- Abonamentele la utilitati, taxele si toate lucrurile de genul asta se fac si se platesc online. Si toate abonamentele se pot schimba oricand, online sau la tel.

- Alcoolul se cumpara numai pana la ora 6 in fiecare zi, mai putin duminca, cand nu poti cumpara nici un strop de alcool, doar in baruri. Numai berea se vinde pana la ora 8. Iar varsta de 21 de ani e necesara pentru accesul in majoritatea barurilor. Ah, si daca nu e bere...doar in magazinele monopol de stat, vinmolopolet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Totusi e putin frustrant sa vezi ca romanii ajung sa se uite din nou "la stanga".

Share this post


Link to post
Share on other sites
- Alcoolul se cumpara numai pana la ora 6 in fiecare zi, mai putin duminca, cand nu poti cumpara nici un strop de alcool, doar in baruri. Numai berea se vinde pana la ora 8. Iar varsta de 21 de ani e necesara pentru accesul in majoritatea barurilor. Ah, si daca nu e bere...doar in magazinele monopol de stat, vinmolopolet.

 

Asta nu e exemplu elocvent. Nordicii au probleme cu bautura mai acuta decat restul Europei. Sunt de parere ca nu exista alt loc in Europa unde oamenii sa nu stie pur si simplu cum sa bea, cat sa bea si cand sa se opreasca. Exemplul acesta este unul subiectiv pentru ca problema cea mai mare este la ei nu la restul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iar aceste detalii sunt unele de ordin organizatoric. Da este extrem de bine ce se intampla, ca nu au imunitate si ca exista transparenta. Dar pe de alta parte acest model socialista nordic mai presupune si o foarte mare "supunere" a populatiei cu actualele conditii: taxe ridicate, proceduri birocratice extinse si, in cazul Suediei, o acceptare ca mai presus de populatia suedeza sunt imigrantii si refugiatii. Spre exemplu sa existe proceduri legale prin care pentru majoritatea posturilor sa fie selectati tiganii si dupa sa li se dea sanse celorlalti. Doar ca la ei este putin mai rau pentru ca cei care sunt bagati in fara nu stiu foarte bine limba si nu sunt din aceeasi tara ca majoritatea. Bineinteles, aici e vorba de posturi care se obtin prin intermediul organizatiilor de stat si nu la firme private. Acolo s-a dezvoltat un efect opus. HR-ul incearca sa puna numele suedeze mai in fata.

 

De mentionat este ca la ei exista Partidul Democrat care este cunoscut mai mult pentru trecutul sau dar si unele personaje din prezent care au viziuni foarte rasiste si detin destule scaune in parlament.

 

Asa ca da este bine in Suedia, dar un sentiment de rezistenta pasiva impotriva sistemului se simte.

 

Eu cred ca avand in vedere trecutul tarii noastre, cum se specifica mai sus, ani de comunism si neocomunism, nu va fi aplicat acest model. Nimeni nu are atata incredere in politicieni din prezent sau cei care vor veni. Tind sa cred ca in cazul nostru se afla Grecia, Ucraina, Moldova. Incepi sa cresti taxele exorbitant si toata lumea crede ca politicienii vor sa ne fure viitorul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai sanatoasa si placuta e viata la Bucuresti decat la Stockholm. De "paradisuri" socialiste ne-a ajuns.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0