Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Tiberiu Florea

Departamentul Redactional

65 posts in this topic

Aici discutam despre modul in care se publica articolele pe prima pagina FCS, motivatii pentru deciziile luate, si oamenii responsabili de continutul site-ului.

Precizari:

• discutiile de aici sunt conduse de redactorul-sef, Joga Bonito
  • oricine din grupul "Colaboratori FCS" poate posta aici daca este on-topic
  • principalul scop al acestui thread este trimiterea de articole (atasament .TXT / .RTF / .DOC, in viitor numai Google Docs) si comunicarea deciziei in privinta lor (publicabil, necesita schimbari, nepublicabil). Discutiile ulterioare despre editarea unui articol in vederea publicarii vor avea loc pe privat
  • aici se pot posta de asemenea intrebari punctuale pentru redactorul-sef ("De ce nu am avut avancronica la meciul cu CFR Cluj"?, "De ce articolul x si nu articolul y este principal", etc.)
  • aici se pot discuta de asemenea, in mod punctual si constructiv, alte aspecte redactionale (cum facem clara distinctia dintre pozitia oficiala FCS si opiniile redactorilor, etc.)

Va rog pe toti sa-i faceti viata usoara lui Joga Bonito, si sa respectati principiile descrise mai sus.

Vechiul thread redactional (http://www.fcsteaua.ro/forum/index.php?showtopic=33220) a fost inchis deoarece degenerase de la scopul initial. Haideti sa nu repetam greseala respectiva.

Edited by Tiberiu Florea

Un prim aspect ar fi cel legat de 'meciul urmator'. Ii rog pe toti cei care au acces la admin sa actualizeze inca din repriza a doua a meciurilor Stelei (daca se poate; daca nu, cat mai repede dupa meci) acea sectiune.

Voi incerca sa fiu si eu cat mai pe faza dar, cum timpul meu este extrem de limitat in perioada asta...

Un prim aspect ar fi cel legat de 'meciul urmator'. Ii rog pe toti cei care au acces la admin sa actualizeze inca din repriza a doua a meciurilor Stelei (daca se poate; daca nu, cat mai repede dupa meci) acea sectiune.

Voi incerca sa fiu si eu cat mai pe faza dar, cum timpul meu este extrem de limitat in perioada asta...

- Va rog pe toti sa ajutati la raspandirea ideii ca cea mai eficienta solutie este cea prin care oamenii care fac cronici posteaza aici, si primul om cu drept de admin pe site le preia articolul

- Joga Bonito ma va anunta in viitor cine trebuie sa mai primeasca drept de postare pe site pentru a rezolva cat mai eficient aceste probleme

Daca nu esti tu pe faza, e Dragoshel (parca a si promis ca se ocupa el). Daca nu e Dragoshel pe faza ma ocup eu. Daca nu sunt eu pe faza se va ocupa Tiberiu s.a.m.d.

Maine (azi) va rog mult, un articol "In Memoriam Costica Stefanescu"...

O sugestie buna. Voluntari?

Edited by Joga Bonito

Daca Lorimer poate si vrea sa faca rost de acele materiale sa le urce aici si o sa incerc sa incropesc un articol. Daca varianta asta nu va da roade si nu va interveni nimic iesit din comun, vom lua in calcul varianta lui Tiberiu si vom prelua un articol din media.

Desigur! Maine am putina vreme la dispozitie, dar joi va aparea. Acum, trebuie sa fiti constienti ca va fi legat de Craiova Maxima in principal. Dar, una peste alta, Costica Stefanescu este un titan al fotbalului romanesc.

Cu avancronica cum ramane? Mi-o poti trimite pana maine la pranz?

LE: Intre timp, pana ne furnizeaza Lorimer articolul (adica pana joi) eu zic sa punem articolul asta de la mediafax:

http://www.mediafax.ro/sport/biografie-cos...manesc-11262893

Mi se pare cel mai ok scris.

Edited by Joga Bonito

Cronica nu am cum pentru ca voi vedea meciul in oras. Avancronica da. Dar vreau sa precizez faptul ca sunt de acord ca trebuie sa avem noi ceva decat sa copiem de la altii, dar mari diferente intre ceea ce scriu altii nu au cum sa fie. E clar ca nici eu n-am cum sa stiu care va fi primul 11. Eu voi face cum cred eu, dar daca doriti ceva mai special, va rog sa-mi transmiteti.

Joga, pana la pranz DA. In cazul Stefanescu va rog sa asteptati pana joi pentru ca nu am maine mult timp si pentru mine chiar e o veste dura la propriu.

Edited by Lorimer

OK. Pana maine la pranz sa-mi dai mail cu avancronica la [email protected] sau pur si simplu o poti posta aici / eventual atasezi fisierul.

Joga, multumesc pentru postarea articolului! Stiu ca inca te deprinzi cu interfata, si de asta sper sa nu te superi pentru urmatoarele observatii:

1) am scos cuvantul "BIOGRAFIE" din titlu, ca sa intre pe 2 randuri, nu 3 (un detaliu minor, putea fi lasat ca inainte)

2) Important: ti-am pus thumbnail la articol - e important ca articolele de prima pagina sa aiba thumbnail. Daca nu stii cum sa le adaugi, PM la mine sau Lari / Marius / Azzido

3) ti-am centrat poza (folosind tag-urile <center> </center>) - un alt detaliu minor

4) am facut trimitere la sursa originala, ca sa evitam orice discutii de copyright, si ca sa fim fair

5) important: cand inlocuiesti un articol setat ca principal / avancronica, el iese din prima pagina. De asta e bine ca dupa ce ai pus noul articol, sa-l editezi pe cel vechi si sa-l pui ca articol de prima pagina (nu principal)

Te uiti la link-ul vechiului articol, de exemplu: http://www.fcsteaua.ro/index/section/articles/article/41220/

Extragi id-ul relevant: 41220

Dai "edit" la acel id, si la sectiunea unde se alege cum apare articolul inlocuiesti cel mai vechi art. de prima pagina.

Cu aceste sfaturi cred ca am acoperit destul de multe aspecte legate de interfata de administrare! Spor!

Inainte de postare, sa nu uitati sa alegeti, din stanga sus, rubrica (domeniul, cum e scris acolo) unde e potrivit materialul.

Asta e clar de 'Portret', de exemplu.

:thumbup:

@Joga Bonito

Am postat urmatorul articol pe site: http://www.fcsteaua.ro/index/section/articles/article/41267/

Am avut de decis daca sa fie principal (l-as fi pus ca avancronica in loc de "Despre Legia") sau secundar. Am decis sa fie secundar. Pe viitor, astfel de decizii si raspunderea de cum arata prima pagina iti apartin tie.

Cateva precizari care sa te ajute:

• sursa articolului (pagina FB a PN) este o alta pagina pe care ar trebui sa o urmaresti. cu aceste pagini vom face la un moment dat un alt Google Doc, dar nu este o prioritate, si nici nu sunt multe inca
  • in general preferam puternic materiale originale FCS, dar ocazional acceptam si materiale din alte surse: vezi cronica de meci Onlinesport cand nu avem propria cronica, etc.
  • cele 3 surse pe care ti le-am dat pana acum sunt legate de prioritati strategice FCS: blogurile lui Soldatino si Toshiro de reatragerea vechilor colaboratori, iar pagina PN de ameliorarea relatiei cu ultrasii
  • pe parcursul activitatii tale te rog sa adaugi si alte surse similare (eventual la recomandarea altor colaboratori). daca gasesti un blog bun despre Steaua, poti incerca sa vorbesti cu autorul si sa-l atragi in echipa noastra

Ce-mi doresc eu cel mai mult este sa nu intervin niciodata in redactie - sa mearga totul bine, cu coordonarea ta, si eu sa-mi vad de ale mele. axl poate sa-ti confirme ca mesajul meu pentru orice lider de departament e acelasi: faceti-va treaba cum stiti, si veniti la mine cu situatii critice.

Acestea fiind spuse, cat inca ne obisnuim cu noul mod de lucru, voi interveni personal si voi lua decizii care pot merge de la scoaterea unui articol de pe prima pagina si pana la inlocuirea imediata a redactorului-sef (in functie de gravitatea faptei) in situatii ca cele din exemplele urmatoare:

• pe prima pagina sunt articole clar sub standardele jurnalistice ("babuin", "oligofren", "sclav vandut", "onanist dovedit", etc.). Atentie, nu ma refer la lucrurile discutabile. E treaba ta daca permiti folosirea cuvintelor "spurcati" si "tigani", si asa mai departe. Dar cand e un caz clar de incalcare a standardelor, voi fi nevoit sa intervin. Va sugerez in acest sens sa aruncati un ochi, cand aveti timp, pe urmatoarele link-uri: articolul de tabloid "managerul" si articolul "Tu ce crezi" inainte si dupa corecturi
  • mi se aduce la cunostiinta ca redactorul-sef practica cenzura de opinie, indiferent despre ce opinie e vorba. Da, redactorul-sef poate decide cand se publica articolele si poate incuraja sau descuraja anumite subiecte daca ele n-au fost tratate deloc in ultima vreme / daca ele au fost tratate recent pana la refuz si nu aduc nimic nou, dar nu poate cenzura opinii pentru ca nu e de acord cu ele
  • e zi de meci, mii de oameni intra pe FCS cautand fotbal, iar prima pagina arata ca un blog anti-conducere. Repet aici ca daca ai articole publicabile despre conducerea clubului, este perfect acceptabil sa amani publicarea lor pana dupa o zi de meci, si ca daca ai mai multe articole nu e necesar sa le publici pe toate odata, ci le poti doza cum stii tu
  • alti redactori sunt tratati cu lipsa de respect, nu li se ofera explicatii pentru deciziile luate, sunt trimisi la plimbare, etc. Cu cat redactorul este mai vechi si mai respectat in comunitatea FCS, cu atat abaterea se considera mai grava

Am scos de pe lista de mai sus urmatorul punct, pentru ca mi se pare ca trebuie sa ne mai gandim la el. Va rog sa nu incepem o discutie acum, pentru ca nu-i dam de cap. Ne gandim inca o saptamana - doua in privinta asta si astept sugestii de la JB in asa fel incat sa pastram libertatea de exprimare. Pana atunci e la discretia lui cum trateaza problema.

• pe prima pagina apar afirmatii extrem de controversate prezentate ca fapt, fara precizare a sursei de informare (documente, sursa care a decis sa-si pastreze anonimatul, zvon, etc.), de exemplu: "Se stie ca Peluza Vest face trafic cu arme ca sa obtina bani de steaguri", "e clar ca clubul Avantul Baicoi a facut zeci de blaturi in ultimii ani", etc.)

Daca ti se pare ca te afli intr-o astfel de situatie cu potential de controversa, simte-te liber sa ma contactezi pe mine sau, in absenta mea, pe Costi. Ca mai scapa cate un "bulangiu" si "cocalar" pe ici - pe colo mai e cum mai e (desi si asta e de evitat), dar sa nu se ajunga sa publicam articole in care oamenii sunt facuti albie de porci, injurati ca la usa cortului, etc.

In viitor, Directorul de Strategie va fi in stransa legatura cu sefii celorlalor departamente (inclusiv cu redactorul-sef) pentru a se asigura ca acestia fac ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele strategice stabilite pe cate 3 luni. La sfarsitul Q3 vom stabili obiectivele pentru Q4 si de atunci acest sistem va functiona mai bine decat acum.

Imi cer scuze pentru lungimea acestui mesaj, dar cred ca am acoperit aproape toate lucrurile importante pe care trebuie sa ti le spun in legatura cu redactia. Iti multumesc inca o data ca ai acceptat responsabilitatea - stiu ca e o sarcina grea, dar nu trebuie sa iasa totul perfect din prima, iar eu voi avea rabdare si te voi ajuta cu tot ce ai nevoie ca sa reusesti sa pui pe picioare redactia FCS. Spor la treaba!

Edited by Tiberiu Florea

Trimis si eu la randul spre publicare.

Mersi mult pentru avancronica. E foarte riguros lucrata. In principiu e cam ceea ce avem nevoie.

PS: Daca ai observat, am adaugat diacritice. Pe viitor, te rog sa incerci sa adaugi si tu. Pentru cresterea calitatii site-ului trebuie sa respectam anumite standarde ortografice.

A trimis si Blackyanck un articol. Decizia iti apartine, Joga:

Incompetenta banilor publici

Din pacate asistam inca o data la neputinta postului public de televiziune, post platit de TOTI romanii, prin factura de energie electrica!

Postul care statea sa dea faliment anul trecut, ne-a dezamagit inca o data prin nedifuzarea celei mai importante partide pentru fotbalul romanesc, la ora actuala.

Sincopele acestui post, repet, paltit din banii TUTUROR romanilor, au fost sesizate de multi ani, dar nimeni nu a batut moneda pe ele, deoarece programul postului nu are o audienta atat de mare si diversificata.

In schimb, tocmai de cand au inceput transmisiile celei mai importante competitii europene inter-cluburi si audientele au crescut, cei de la TVR si-au dovedit pe deplin lipsa de competenta.

Sa ne aducem aminte ca si anul trecut meciurile din faza grupelor de la CE au fost transmise doar partial de catre televiziunea publica, meciurile importante fiind transmise de catre acelasi post dubios al unei firme de cablu care in ultimii 10 ani a pus monopol pe piata romaneasca. Dubios lucru, dupa parerea mea. Se poate aminti aici si mita luata de nea mitica pentru drepturile de difuzare ale Ligii 1 samd.

Sa revenim insa la postul public. Pe langa faptul ca meciurile nu sunt difuzate in totalitate, comentariile meciurlilor sunt penibile. Preastralucitii Olaianos si Mitran ne-au aratat ca sunt perfect capabili sa dea de pamant cu aceasta meserie - propozitii neterminate, incurcarea numelor jucatorilor (de prea multe ori!!!), batutul apei in piua in timp ce fazele se succed la ambele porti si multe alte elucubratii de genul.

Si ca totul sa fie perfect varza, langa timidul de Furdui este vesnic prezent in studiou unicul, mult-prea-experimentatul si genialul tactician si strateg Cornel Dinu, care isi asigura o sursa in plus de venit pe banii nostri, pe langa banii luati de pomana de la dinam0.

Intuiesc cum s-a ajuns in situatia de fata, dar nu ma intereseaza! Nu vreau ca meciurile din Champions League sa ne fie date cu pipeta de catre niste ageamii, sau sa ne fie conditionate de un abonament la o companie sinistra (pe care eu personal o detest)

Sper ca odata inceputa curatenia din fotbal, sa se ajunga la un moment dat si la dezinsectia acestui sector profitabil si corupt al contractelor pentru transmisiile meciurilor.

Acestea fiind spuse, urez succes echipei in dubla cu polonezii!

tvr_se_inchide.jpg

Daca mai primesti articole si sunt ok (gramatica, logice, interesante), ai liber sa le postezi daca ai drept de admin, am incredere in tine. Mai ales daca eu sunt plecat. Daca contravin cu politica editoriala (ceea ce ma indoiesc), te pun la colt si rezolvam noi dupa. :)

Articol merge, poti sa-l publici, dar cu diacritice.

@Lari

Multumesc pentru intermedierea acestui articol. Ca l-ai postat inline nu e o tragedie, dar va fi mai usor pentru redactie sa comunice pe acest forum daca veti posta articolele ca atasament, in format .TXT (sau daca nu se poate, .DOC). Un fisier .TXT se creeaza foarte usor folosind Notepad.

Am facut cateva corecturi rapide (dinam0 -> Dinamo, virgule, schimbat CAPS LOCK in bold). Fata de alte articole pe care le-am vazut acesta n-a avut probleme semnificative dar il rog pe Joga Bonito sa se gandeasca la metoda cea mai eficienta de a edita articolele pe care le primim. Nu e nevoie sa le editeze pe toate el, dar sa ne asiguram ca le lucram putin.

Sfatul meu pentru Joga ar fi ca desi diacriticele sunt o idee buna pentru prima pagina FCS sa nu insiste momentan pe acest aspect, deoarece ar fi prioritati mai serioase momentan. Incetul cu incetul am putea trece si spre diacritice, dar momentan avem nevoie de o colaboratori cat mai diversi. Insa este doar un sfat si Joga poate proceda cum crede el.

Atasez articolul cu corecturile mele.

articol.txt

Edited by Tiberiu Florea

Postasem deja articolul cand ai scris randurile de mai sus.

Am efectuat si eu mici modificari si le-am adaugat si pe ale tale. Sper sa fie ok.

Mesaj receptionat, de-acum o sa folosesc notepad-ul.

Orice modificare adusa unui articol dupa ce a fost deja publicat face ca diacriticele din titlu sa devina incomprehensibile.

Multumesc Lari, arata foarte bine! In momentul in care redactia considera ca Blackyank (sau oricine altcineva) necesita drept de postare in acvariu va rog sa cereti pe thread-ul tehnic sa primeasca acces!

Am corectat / publicat articolul lui Il Soldatino.

Am urcat aici un mic video cu coregrafia de aseara

Ar merita sa fie pus pe prima pagina?

@Joga (sau altcineva cu drept de admin)

- cand aveti timp puteti muta art. lui Soldatino in categoria lui ("Suflet de stelist")

- faceti va rog trimitere la link-ul original (articol preluat cu permisiunea autorului de aici)

- nu uitati ca daca ati scos un art. de la principal ("Costica Stefanescu"?) il puteti pune ca secundar, inlocuind cel mai vechi articol din prima pagina

Sign in to follow this  
Followers 0