Sign in to follow this  
Followers 0
MoWeed

Eleva amenintata pentru ca a purtat o bentita tricolora

138 posts in this topic

Prin 2005 a fost un mic scandal: ucrainienii se gandisera sa desfiinteze raionul Herta, locuit in proportie de 90% de romani, si sa-l imparta intre doua raioane vecine, pentru a-i dispersa pe romani. Sunt curios ce ar fi zis nationalistii astia despre cazul asta: daca si-ar fi dorit sa fie constanti, ar fi laudat straduintele guvernului ucrainian. Poate ca le-ar fi zis hertenilor, ce trimiteau disperati scrisori la ziarele vremii, sa uite de Romania, ca prezentul lor e in Ucraina, sa se integreze fara discutii sau lacrimi.

Pe cat punem pariu ca ati fi privit complet invers cazul romanilor din Herta? Asa cum o faceti si acum cand deplangeti politica de integrare a statului sarb in cazul romanilor din Timoc, politica foarte asemanatoare cu sfaturile voastre in privinta ungurilor.

PS. Nu s-a mai intamplat pana la urma acea desfiintare. Din nefericire, Ucraina a "permis" romanilor din Herta sa-si pastreze identitatea intr-o entitate administrativa unica. Asa se intampla cand la conducerea statului nu sunt nationalisti adevarati... :rolleyes:

Sunteti atat de opresati incat cei mai vocali nationalisti anti-maghiari sunt aia care nu au vazut la fata vreodata un ungur. Uite, eu am vazut... de fapt, ti-am tot zis dar nu se potriveste propagandei pe care incerci sa o servesti pe aici.

Dude, eu nu vreau sa moara ungurii. Nu sunt meganationalist, nu sunt antimaghiar.

Sunt de acord cu ce zici tu in legatura cu acei nationalisti. E adevarat. Eu nu le-am dat niciodata dreptate si niciodata nu am fost alaturi de ei.

Ce am cerut eu a fost ca statul roman sa nu se mai comporte precum o fetita, ci sa creasca o pereche de **** si sa spuna tare si clar "Aici e Romania, romanii au drepturi, discutiile astea secesioniste nu vor fi tolerate."

Si gandeste-te bine, Alexandru, eu vin dintr-o regiune a tarii unde gasesti chiar foarte multi romani care vor sa se rupa de Romania. Oamenii astia sunt dezamagiti de Romania, sunt nemultumiti. Ii doare pe ei fix in cot de Ungaria mare sau de drepturile maghiarilor. Pur si simplu nu vor sa mai duca in spate alte regiuni ale tarii(ca sa nu incepem o discutie pe tema asta, asta e parerea lor, nu a mea).

Eu nu am zis niciodata ca mi-ar fi facut mie vrun ungur rau. Dar asta nu inseamna ca ignor un lucru care se petrece aici, in zona asta.

a) Limba spaniola e folosita in acte oficiale prin mai toate statele cu minoritati importante mexicane, cubaneze sau portoricane (New Mexico, California, Arizona). In statul Puerto Rico, unde vorbitorii de limba spaniola sunt majoritari, limbile oficiale sunt Engleza si... Spaniola.

Spune-ne te rog unde e maghiara limba oficiala in Romania. Unde scrie ca e limba oficiala a acestui stat?

Limba maghiara nu e limba oficiala in Romania. Deci nu vad de ce e folosita in institutiile statului.

b) Sunt suficiente afaceri in Statele Unite ce refuza sa serveasca clienti. "We reserve the right to refuse service". Din punctul meu de vedere sunt afaceri de doi lei, ce nu inteleg importanta relatiei client-patron. Or fi si prin Harghita/Covasna afaceri de genul asta, desi eu nu am intalnit. Sfatul meu e sa iei numele localului, sa-l promovezi pe retelele sociale din comunitate pentru a-l forta sa-si schimbe atitudinea. Dar desi am auzit zeci de indivizi care se plang ca nu au putut sa cumpere paine din Secuime, niciunul nu a precizat, cu subiect si predicat, care e magazinul acela, adresa lui si niciunul nu a incercat sa intreprinda o campanie de informare... Ceea ce imi intareste ideea ca cei mai multi mint... sau imi servesc o versiune incompleta asupra evenimentului.

Iar intelegi ce vrei tu. Refuzul ala nu e facut in functie de rasa sau etnie. Daca ai acolo Ferrari si platinum card, te pupa si in cur, indiferent ca esti negru, albastru, musulman sau o piatra. Da' daca vii cu trabant si maruntis, normal ca te dau afara. Poti sa fii tu cel mai alb crestin de pe pamant.

Sunt de acord cu tine ca asta e o prostie. Da' asta este, e vorba de fite, nu ura.

Daca nu ai auzit numele magazinului e pentru ca alea sunt in maghiara si nu prea le poti citi. Sau tu crezi ca, daca treci pe acolo, vezi tot felul de "La Dorel" si "Trei Urechi Albastre"? Nu, frate. Dai numa' peste "Boldogszagyztsxyz".

Cat despre crimele impotriva poporului roman... nu-mi amintesc sa existe chestia asta in codul penal. Poate in Turcia sau Coreea de Nord. Aici daca arzi o papusa in mijlocul orasului esti amendat pentru iresponsabilitatea gestului de piroman, nicidecum de nationalist. Arborarea unui steag inventat iar nu e crima; sunt orase destule in Romania ce si-au inventat o sigla proprie, au pus-o pe un steag si l-au aninat pe Primarie, fara ca cineva sa se scandalizeze (vezi Doljul). Pai daca Doljul a putut sa o faca fara nicio problema, de ce nu poate judetul Covasna sa faca la fel? Ah, ca te deranjeaza pe tine... da, foarte logic.

Dupa cum am zis, tu vezi situatia cum vrei tu. Tu nu te poti pune in locul unui roman care locuieste in zona aia si care zilnic e insultat si poate chiar si batut de unguri.

Eu te-am tot intrebat unele lucruri si tu tot eviti sa raspunzi.

Ce faci cand un ungur se trezeste intr-o zi ca steagul ala al secuilor ii zice lui sa omoare romani?

Pe cat punem pariu ca ati fi privit complet invers cazul romanilor din Herta? Asa cum o faceti si acum cand deplangeti politica de integrare a statului sarb in cazul romanilor din Timoc, politica foarte asemanatoare cu sfaturile voastre in privinta ungurilor.

Pai cam asta am spus si eu:

E normala zbaterea asta a unui popor pe teritoriu strain, cum ar veni a noastra in Israel sau in Spania sau oriunde sau a ungurilor aici. Toti vor mai bine pentru ei si-i calca pe degete pe proprietarii de drept ca sa obtina binele ala.

Dar am adaugat ca:

Si la fel de normal e ca noi sa le dam un dos de palma peste dinti din cand in cand ca sa stie in casa cui se afla. Dar la noi nu se intampla asta pentru ca la noi nu-i normalitate.

Pentru ca si romanilor li se da cate un dos de palma cand au pretentii prin alte tari, chiar simpla ideea a desfiintari acelui raion a fost o palma. Ia sa-i amenintam si noi pe unguri din cand in cand, fara intentii reale, doar asa, sa stea cu frica-n san.

Prin 2005 a fost un mic scandal: ucrainienii se gandisera sa desfiinteze raionul Herta, locuit in proportie de 90% de romani, si sa-l imparta intre doua raioane vecine, pentru a-i dispersa pe romani. Sunt curios ce ar fi zis nationalistii astia despre cazul asta: daca si-ar fi dorit sa fie constanti, ar fi laudat straduintele guvernului ucrainian. Poate ca le-ar fi zis hertenilor, ce trimiteau disperati scrisori la ziarele vremii, sa uite de Romania, ca prezentul lor e in Ucraina, sa se integreze fara discutii sau lacrimi.

PS. Nu s-a mai intamplat pana la urma acea desfiintare. Din nefericire, Ucraina a "permis" romanilor din Herta sa-si pastreze identitatea intr-o entitate administrativa unica. Asa se intampla cand la conducerea statului nu sunt nationalisti adevarati... :rolleyes:

Stai putin, nu zice nimeni neaparat sa isi piarda din romanism(cat poti sa mai fii roman fiind rupt de patria mama) dar din moment ce sunt cetateni ucrainieni trebuie sa aiba un anumit grad de loialitate fata de statul respectiv si sa nu aiba atitudini secesioniste cum au anumiti unguri din Transilvania.

Eu nu sunt un meganationalist, dimpotriva sunt un om realist si nu cred in baliverne despre cum ca iti poti pastra intacta identitatea culturala fiind rupt de tara atat timp. Da, din pc de vedere etnic sunt o gramada de valahi pierduti prin Europa(unii fiind in zonele respective de secole) dar daca zonele respective au fost absorbite de alte state de multa vreme, integrarea se va intampla mai devreme sau mai tarziu si credeti-ma, orice tentativa de enclavizare va fi rupta de state nationale mai devreme sau mai tarziu, tocmai pentru ca nu vor tentative de secesiune pe viitor.

Important este daca acei cetateni de etnie romana se simt cetateni ucraineni mai intai, si apoi romani. Noi avem destui unguri in Harcov care nu numai ca nu se simt cetateni romani ci jura credinta Ungariei si vor ca, in timp, sa se desparta administrativ de Romania desi noi suntem stat unitar.

Intrebarea este: romanii din raionul Herta stiu sa vorbeasca limba ucrainienilor? Vor sa alipeasca acest raion Romaniei pe viitor? Se supara rau daca vin unii cu steaguri ucrainiene pe la ei in zona?

Mie unul imi pare foarte rau pentru grupurile de romani prinsi in granitele altor popoare dar realitatea crunta este ca acestia vor fi integrati in timp. Daca vor sa ramana romani cu adevarat, vor emigra catre Romania.

Edited by predatorpulse7

Pentru ca si romanilor li se da cate un dos de palma cand au pretentii prin alte tari, chiar simpla ideea a desfiintari acelui raion a fost o palma. Ia sa-i amenintam si noi pe unguri din cand in cand, fara intentii reale, doar asa, sa stea cu frica-n san.

Noi nu o sa facem niciodata asta pentru ca suntem slabi si divizati. Ungurii(anumiti unguri) din Harcov nu sunt doar niste cetateni romani de alta etnie care s-au strans intr-o anumita zona istorica ci sunt cetateni romani care nu nu se considera romani, ba mai mult, se considera unguri si vad zona locuita de ei ca fiind separata de Romania si destui probabil chiar o vor separata de noi de viitor.

Nu o e chestiune de identitate, e o chestiune de mega-tupeu din partea unor agitatori. Intelegeam sa-si apere identitatea daca nu ii lasau romanii sa isi vorbeasca limba, daca nu aveau unde sa o invete dar in Harcov nu numai ca nu se intampla asta, ba chiar situatia e inversa.

Tensiunile romani-unguri au aparut tocmai pentru ca acestei minoritati ii s-au dat prea multe drepturi si au uitat sa le aminteasca faptul ca ei traiesc in Romania.

Drepturile alea "multe" date minoritatilor din Transilvania au fost acceptate de catre statul roman in 1918 ca o conditie obligatorie a integrarii Transilvaniei in Regatul Romaniei. Stiti voi chestia aia citita de Vasile Goldis la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918? Bravo... dar stiti si ce glasuia? Hai sa spicuim ceva din respectiva declaratie:

III. În legatură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcatuirea noului Stat Roman, Adunarea Natională proclamă urmatoarele:

1. Deplină libertate natională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sinul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea țării in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc.

2. Egală indreptățire si deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.

[...]

4. Desavirsită libertate de presa asociere si intrunire; liberă propagandă a tuturor gindurilor omenesti.

Ati inteles ce e cu limba aia maghiara de e folosita in Transilvania? E pretul (incomplet, caci niciodata respectivele cerinte nu au fost respectate pe de-a-ntregul) pentru Transilvania. Regele Ferdinand a acceptat acele conditii iar Ardealul a devenit parte a Romaniei. Pentru orice om normal, actualele drepturi deriva dintr-o intelegere asumata cu buna credinta de catre statul roman.

Sigur, e normal sa ne revoltam impotriva drepturilor maghiarilor, doar traim in tara in care contractul e o vorba goala si fiecare incearca sa-l pacaleasca pe cel de langa el...

Alexandru H.

Daca romanii sunt asa intoleranti si tot incalca ei toate contractele, de ce doar ungurii se plang tot timpul?

De ce nu se plang germanii? De ce nu se plang aromanii? De ce nu se plang tatarii si celelalte minoritati?

Pentru ca ei nu doresc autonomie, nu doresc sa se uneasca cu Germania mare, Aromania mare, Tataria mare, etc. Pe ei nu-i deranjeaza cetatenia romana.

Ai vazut vreun cetatean roman care se trage din turci sa ii injure pe romani? Sau invers? Nu cred. Si nu se poate spune ca stramosii nostri au fost in relatii prea bune cu turcii.

Deci, pana la urma cine e ala nasol? Cine e ala discriminat?

Daca lucrurile stateau invers, daca unui maghiar i-ar fi fost taiata bentita rosie, alb, verde de 1 Decembrie, tu probabil ca ai fi urlat destul de tare pe aici ca ce intolerant e poporul roman si ce abuzuri a comis. Si nu numai tu. Toata comunitatea maghiara din Romania ar fi sarit sa urle.

Drepturile alea "multe" date minoritatilor din Transilvania au fost acceptate de catre statul roman in 1918 ca o conditie obligatorie a integrarii Transilvaniei in Regatul Romaniei. Stiti voi chestia aia citita de Vasile Goldis la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918? Bravo... dar stiti si ce glasuia? Hai sa spicuim ceva din respectiva declaratie:

Ati inteles ce e cu limba aia maghiara de e folosita in Transilvania? E pretul (incomplet, caci niciodata respectivele cerinte nu au fost respectate pe de-a-ntregul) pentru Transilvania. Regele Ferdinand a acceptat acele conditii iar Ardealul a devenit parte a Romaniei. Pentru orice om normal, actualele drepturi deriva dintr-o intelegere asumata cu buna credinta de catre statul roman.

Sigur, e normal sa ne revoltam impotriva drepturilor maghiarilor, doar traim in tara in care contractul e o vorba goala si fiecare incearca sa-l pacaleasca pe cel de langa el...

"Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sinul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea țării in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc."

Cat idealism. Si daca ai 30 de popoare pe teritoriul respectiv ce faci, pui pe cei din administratie sa invete 30 de limbi sau iti pui semenii sa invete limba oficiala a tarii, a majoritatii. Da, chiar si in Ardeal. Nu te opreste nimeni sa nu inveti maghiara(sau oricare alta limba) dar trebuie sa stii limba romana pentru ca te afli in Romania. Oi fi eu mai de moda veche dar mi se pare jenant sa nu stii limba romana in Romania, germana in Germania, engleza in Anglia si tot asa.

Cat despre reprezentare, din cate stiu ungurii au fost mai mereu la guvernare prin UDMR, iar restul minoritatilor din tara au reprezentare in Parlament.

Deci care este problema lor mai exact?

Le baga cineva ungurilor pumnul in gura daca vorbesc maghiara in Ardeal? Nu prea cred.

Nu au unde sa invete limba maghiara? Dimpotriva, au scoli si sectii la facultati doar in limba lor.

Vin romanii cei rai sa le bage steagul Ungariei in fund daca il flutura pe strada? Dimpotriva, romanii trebuie sa fie atenti in anumite zone daca afiseaza steagul lor, desi, macar teoretic, inca sunt pe teritoriul Romaniei cand intra in Transilvania.

Care sunt drepturile maghiarilor ce le sunt negate?

Edited by predatorpulse7

Alexandru H.

Daca romanii sunt asa intoleranti si tot incalca ei toate contractele, de ce doar ungurii se plang tot timpul?

De ce nu se plang germanii? De ce nu se plang aromanii? De ce nu se plang tatarii si celelalte minoritati?

Pentru ca ei nu doresc autonomie, nu doresc sa se uneasca cu Germania mare, Aromania mare, Tataria mare, etc. Pe ei nu-i deranjeaza cetatenia romana.

Ai vazut vreun cetatean roman care se trage din turci sa ii injure pe romani? Sau invers? Nu cred. Si nu se poate spune ca stramosii nostri au fost in relatii prea bune cu turcii.

Deci, pana la urma cine e ala nasol? Cine e ala discriminat?

Daca lucrurile stateau invers, daca unui maghiar i-ar fi fost taiata bentita rosie, alb, verde de 1 Decembrie, tu probabil ca ai fi urlat destul de tare pe aici ca ce intolerant e poporul roman si ce abuzuri a comis. Si nu numai tu. Toata comunitatea maghiara din Romania ar fi sarit sa urle.

BINGO!!!

Asta e problema de fapt. pentru unii cetatenia romana este o rusine, mai ales pentru unii maghiari din zona. Daca romanii erau xenofobi cum tot suntem facuti de atatia pulifrici aveau boala pe turcaleti pe vecie, cum au grecoteii si astazi. Dar dimpotriva, romanul, fire mult prea blajina, cu resemnare mioritica, se intelege in general bine cu toata lumea, insa doar daca si celalalt este cu bun simt. La un moment dat chiar si mamaliga explodeaza.

Plm, eu sunt aroman din Constanta,Dobrogea, am stat la masa cu romani, tatari,turci. Mai avem p-aici, putini ce-i drept, si bulgari,greci, lipoveni. Turci si tatarii isi pastreaza inca traditiile si limba(pe cat pot) dar nu i-am auzit niciodata vorbind Romania de rau, ba dimpotriva ne trageau de maneca pe noi romanii ca suntem prea pesimisti. Si vorbim de oameni care au cateva generatii aici, nu sunt proaspat sositi. Deci avem aici niste oameni care clar tin la identitatea lor etnica dar nu se pisa pe tara lor de adoptie, ba dimpotriva.

Edited by predatorpulse7

Spre blanda ta ignoranta, zona asta are suficienti unguri. Pe langa zona de granita cu Harghita, unde anual zeci de mii de pelerini maghiari se aduna la Ghimes in pelerinaj, ai zonele cu ceangai pe directia drumului european E85 (colegul meu de banca in liceu era ceangau). Eu nu sunt maghiar, am alte origini dar spre deosebire de Sabina, nu am fost invatat cu ura.

nu stiu unde ai citit tu, dar eu am vazut interviul Sabinei de la Realitatea TV unde ea spune clar:

1.NU II URASC PE UNGURI, URASC FAPTUL CA EI MA URASC !!!

2.RECUNOSC FAPTUL CA AM AVUT O ATRACTIE APARTE PENTRU UN MAGHIAR, DRAGOSTEA NU SE POATE CONTROLA !!!

ce vorbesti tu aici amice ? ai facut adevarate eseuri din niste declaratii false.

In fond si la urma urmei, nu e o lege scrisa care interzice ura!

Trebuie sa fi cel putin dus de acasa ca sa nu iti dai seama ca 90% din tre unuguri ii urasc pe romani si invers !

Fata aia de 15 ani, pentru o amarata de bentita primeste amenintari de la unguri si cu varste trecute de prima tinerete si tu tot pe ea o vezi vinovata ?

Daca esti roman, inseamna ca ne meritam soarta. Daca esti doar un maghiar mascat in roman (ceea ce e foarte posibil) atunci sa ... ma opresc ca iau ban (oricum cred ca banuiesti ce ar urma)

Am auzit ca fata asta a primit amenintari cu moartea inclusiv de la sponsorul echipei de hockey HSC Csikszereda adversara noastra din Campionatul National (daca i se mai poate spune national)

Întrebată de unde i-a venit ideea, Sabina Elena a recunoscut că ii urăște pe maghiari. Nu știu. Urasc ungurii. Ă‚sta e adevarul. Îi detest, nu-mi caut scuze. Nu pot descrie, e ceva in mine, o repulsie... Mă irita Poate e ceva genetic, așa era și tatal meu. Cand vezi cate discriminari se fac numai la nivel școlar, cate nedreptăți, cate se trec cu vederea la ei, eu una nu pot simți altceva", a spus eleva, citată de Ștefan Mako, de la Casa Jurnalistului.

Declaratiile de la Realitatea sunt ulterioare si au forma aia clasica: "Eu nu urasc ungurii, am foarte multi prieteni unguri, dar...". Nu mai revin asupra amenintarilor: sigur ca oamenii aia trebuie identificati si pedepsiti conform legii dar, din nou, Sabina trebuia sa-si dea seama ca actele ei au consecinte. Nu te duci in Ferentari si tipi in gura mare ca urasti tiganii, nu te duci in galeria Stelei imbracat cu tricoul lui Dinamo - ai libertatea sa o faci dar trebuie sa ai si judecata sa nu o faci.

Cat despre cum crezi tu ca ar trebui sa arate romanul, sa stii ca nu trebuie sa fii dezamagit: sunt suficienti dobitoci in Romania pe calapodul ala incat sa nu fie nevoie ca si eu sa fiu la fel. Considera-ma o minoritate si ia-mi drepturile. :))

Declaratiile de la Realitatea sunt ulterioare si au forma aia clasica: "Eu nu urasc ungurii, am foarte multi prieteni unguri, dar...". Nu mai revin asupra amenintarilor: sigur ca oamenii aia trebuie identificati si pedepsiti conform legii dar, din nou, Sabina trebuia sa-si dea seama ca actele ei au consecinte. Nu te duci in Ferentari si tipi in gura mare ca urasti tiganii, nu te duci in galeria Stelei imbracat cu tricoul lui Dinamo - ai libertatea sa o faci dar trebuie sa ai si judecata sa nu o faci.

In alte cuvinte tre sa stii de frica. Ce naiba?! Daca aia is maghiari si stii bine ca te urasc de moarte, nu te duci cu steagul romanesc pe acolo. Ca ii provoci pe saracii. Si, daca te violeaza sau te omoara, e doar vina ta. Asta vrei sa zici, Alexandru H?

Daca o fata umbla pe strada imbracata provocator si unu' o violeaza, e vina ei, nu?

Ai o logica in tine...

Se vede ca esti prieten cu redondo.

Prietenia mea cu Liviu nu are nicio legatura cu aceasta problema. De fapt, daca e sa o discutam asa, ti-ar da tie probabil dreptate, la cat uraste pe unguri. Cum e sa-l ai pe Liviu de partea ta? :rolleyes:

Daca ai fi citit atent, nu am rostit cuvantul vina. Am rostit alte cuvinte: responsabilitate, judecata, autoconservare. Daca o femeie imbracata provocator intra in casa unui violator, stiind ca e violator, imi inchipui ca si ea e responsabila pentru evenimentele ulterioare, nu? Simpla utilizare a creierului in dotare ar fi putut-o convinge ca unele initiative si inclinatii ar trebui tinute pentru sine, nicidecum impartasite lumii intregi. Daca traiesti intr-o comunitate dominata de maghiari si tipi in gura mare ca ii urasti, pregateste-te de consecinte.

Daca nu ti-ai dat seama pana acum, putin ma intereseaza ca a venit cu tricolorul la scoala. Am zis deja ca aia e o treaba pentru cei care aplica legea invatamantului si regulamentele din dotarea respectivei institutii. Dar in momentul in care a aratat ca a facut gestul pentru ca ii uraste pe unguri, nicidecum dintr-o pornire patriotica nevinovata, Sabina si-a pierdut orice simpatie din partea mea. Nu sustin pe cei care isi doresc o societate dominata de ura. Sunt eu asa mai ciudat...

Daca ai fi citit atent, nu am rostit cuvantul vina. Am rostit alte cuvinte: responsabilitate, judecata, autoconservare. Daca o femeie imbracata provocator intra in casa unui violator, stiind ca e violator, imi inchipui ca si ea e responsabila pentru evenimentele ulterioare, nu?

Ia du-te si intreaba orice avocat cine ar fi responsabil si judecat pentru viol, ea sau violatorul?

Ea nu s-a dus imbracata provocator in casa cuiva, s-a dus la scoala, intr-o institutie publica finantata din banii cetatenilor romani (de orice etnie). Nu s-a dus imbracata ca o curva, nu a incalcat nici o conduita.

Ca a fost amenintata de niste copii din liceu, asta trebuie judecat de directiunea scolii si elevii respectivi pedepsiti corespunzator (reducerea notei la purtare s.a.m.d.) Eu, in liceu, am avut un coleg caruia i-a fost redusa nota la purtare la 6 pentru ca a facut-o pe o colega "curva". Asta merita si copii aia.

Cat despre faptul ca un gest inofensiv al unei copile a nascut amenintari la adresa ei din partea unor oameni maturi, trecuti de tinerete e deja caz penal.

Tu spui ca nu vrei o societate domniata de ura dar, in acelasi timp, accepti ura maghiarilor ca fiind normala. Pai daca nu vrei o societate dominata de ura, cum poti sa accepti ca de la o bentita tricolora sa se ajunga la amenintari cu moartea? Aia nu e ura?

Edited by MoWeed

Alexandru H.

Aia nu e casa ungurilor, nu e nici peluza Stelei. E o scoala din Romania. Cum sa nu ai voie sa mergi cu tricolorul intr-o scoala din Romania? Nici macar nu e vorba de o scoala privata, ci de una de stat. Adica o scoala ROMANEASCA!

Ca scoala e ROMANEASCA chiar daca majoritatea elevilor sunt maghiari.

Eu nu stiu cum gandesti tu sau daca ai copii. Insa eu nu as accepta niciodata ca copilul meu sa creasca cu frica de a merge la scoala, sa isi exercite drepturile, sa se simta bine in public vorbind limba lui sau cantand imnul national.

Cum adica sa iti fie frica sa mergi la scoala? E incredibil ce imi spui tu.

Tocmai asta e libertatea, asta inseamna toleranta. Sa locuiesti intr-o comunitate de maghiari si sa poti sa strigi ca ii urasti fara sa patesti nimic. Si si ei sa strige ca te urasc fara sa pateasca nimic. Ca e libertatea gandirii si a cuvantului aici.

Imi ziceai ca tu n-ai fi lasat-o niciodata pe fata aia sa urasca unguri sau sa mearga la scoala cu tricolorul daca erai parintele ei.

Da' de ce nu ai zis ca, sa fi fost in locul parintilor ungurilor alora, nu i-ai fi lasat niciodata sa o injure, scuipe, bata, etc.?

Ca eu ii inteleg pe unguri si dorinta lor de a vrea sa isi sarbatoreasca ziua. Ii inteleg si nu le pun piedici atunci cand ies in strada cu drapelurile lor. Ei de ce nu pot sa ma inteleaga pe mine?

Nu sustin pe cei care isi doresc o societate dominata de ura. Sunt eu asa mai ciudat...

Daca fata crestea intr-o comunitate unde majoritatea maghiara nu ura minoritatea romaneasca, poti sa fii sigur ca nu ajungea sa ii urasca pe maghiari. Dar asa...

bozgore ti-ai dat arama pe fata la treaba asta. astia sunteti niste javre pline de ura si frustrare.

aruncati vina pe victima. gandirea ta este exact motivul pentru care nu va suporta nimeni, in loc sa realizati asta si sa faceti ceva o sa o ti tot pe a ta.

aeroth.

bozgore ti-ai dat arama pe fata la treaba asta. astia sunteti niste javre pline de ura si frustrare.

aruncati vina pe victima. gandirea ta este exact motivul pentru care nu va suporta nimeni, in loc sa realizati asta si sa faceti ceva o sa o ti tot pe a ta.

aeroth.

:stupid:

Ce ma amuza e ca in ura si frustrarea ta (da, ironia e ca ii acuzi pe altii exact de starile in care afli dumneata) nu poti sa accepti ca un roman poate sa gandeasca altfel decat tine. Gandesti doar in stereotipuri: toti ungurii sunt asa, toti romanii sunt asa. Succes pe mai departe, sigur o sa-ti foloseasca aceasta calitate in viata.

ba nu va suporta nimeni dar se ascund dupa "corectitudine", eu nu ma ascund de tine ungurule care te dai roman cand iti convine.

Lasa imbarligaturile specifice tie ca nu te poti ascunde dupa cuvinte. Ai aratat singur in ce tabara te afli. Asa cum si eu ti-am aratat in ce tabara ma aflu.

Altfel spus MARS in ungaria daca nu iti place aici. Nu iti place poporul roman ? jet in alta tara. Nu o sa va ascunde-ti mereu dupa politicienii nostri si dupa drepturile omului, e doar o etapa in istorie.

O chestie nu inteleg: nationalismul te-a impiedicat sa vorbesti cum trebuie limba romana? Serios, e o constanta la cativa de pe aici, ce s-au grabit repede sa-si arate muschii patriotici. Vii, ma injuri, iti anunti romanismul si utilizezi limba in cele mai gresite feluri. Nu ti-e jena ca un maghiar, asa cum crezi ca sunt, vorbeste mai bine limba ta nationala?

Sfat gratuit: nu apasa butonul reply imediat, evalueaza ce ai scris si fa modificarile de rigoare. Vei descoperi cu bucurie ca esti mult mai respectat daca stii sa elimini cratima aia pusa in cel mai prost loc cu putinta.

O chestie nu inteleg: nationalismul te-a impiedicat sa vorbesti cum trebuie limba romana? Serios, e o constanta la cativa de pe aici, ce s-au grabit repede sa-si arate muschii patriotici. Vii, ma injuri, iti anunti romanismul si utilizezi limba in cele mai gresite feluri. Nu ti-e jena ca un maghiar, asa cum crezi ca sunt, vorbeste mai bine limba ta nationala?

Sfat gratuit: nu apasa butonul reply imediat, evalueaza ce ai scris si fa modificarile de rigoare. Vei descoperi cu bucurie ca esti mult mai respectat daca stii sa elimini cratima aia pusa in cel mai prost loc cu putinta.

eeee uite cum ai recunoscut acum ca esti bozgor si imi place cum ai schimbat subiectul ma ataci pe mine in lipsa de alternative !

s-au terminat cuvintele frumoase dupa care te ascunzi cocos ? esti chiar mai simpatic cand nu te prefaci ca esti roman sau o dai in filozofeli. Imi place talentul tau de a face sa para ca ai dreptate chiar si cand nu ai.

sfat gratuit : pleaca din Romania

aeroth.

p.s. sunt dislexic, am mai spus asta si in trecut pe forum.

Edited by rooob

eeee uite cum ai recunoscut acum ca esti bozgor si imi place cum ai schimbat subiectul ma ataci pe mine in lipsa de alternative !

s-au terminat cuvintele frumoase dupa care te ascunzi cocos ? esti chiar mai simpatic cand nu te prefaci ca esti roman sau o dai in filozofeli. Imi place talentul tau de a face sa para ca ai dreptate chiar si cand nu ai.

sfat gratuit : pleaca din Romania

aeroth.

p.s. sunt dislexic, am mai spus asta si in trecut pe forum.

E talentul de a avea dreptate. You should try it... :naughty:

Nu mi-ar fi fost jena sa fiu maghiar dar din nefericire pentru argumentatia ta, am radacini germane si ruse. Deci tot un strain nenorocit sunt... Nu si-au permis parintii mei sa-mi cumpere sange dacic, asa ca am fost obligat sa imprumut de la colegii mai avuti sange diluat.

E talentul de a avea dreptate. You should try it... :naughty:

eu il incerc cu profesori universitari nu pe fcsteaua.ro. plus ca nu ma pot exprima in scris.

Si rus ? si mai rau, pe astia chiar ca nu ii suporta nimeni.

Si eu am sange de sarb dintr-o bunica si de grec de la tata dar nu ma vezi pe mine arzand-o cu separatisme si acuzant un copil de 15 ani ca e vine ei pentru ca a fost amenintata.

O fi vreun motiv de toti vecinii vostri va urasc. Se numeste lipsa voastra de bun simt cand e vorba de altii. Care popoare mai au pe aci guvern fascist ? Hai sa nu ne mai ascundem dupa deget.

In tara asta nu mai ai voie sa fii nesimtit, insensibil, copil teribil, ca repede se comenteaza :) Anul viitor, fata sa depuna o instintare la directiune cu cateva zile inainte de 15 martie, pentru a anunta ce cromatica va aborda in ziua respectiva, sensibilitatea etnica a unora fiind astfel protejata, iar altii, idem, sa anunte din timp ca vor sa participe in 15 martie, dupa cursuri, la festivitatile organizate de muncipalitate in centrul orasului si de aceea vin la scoala gata echipati cu concarde si stegulete, inca de dimineata, ca le e lene sa se accesorizeze dupa scoala, mai bine sa vada toata scoala cat de patriotarzi sunt.

Gestul fetei e evident un raspuns la o serie de arogante ale elevilor liceului respectiv, de genul las' ca va arat eu. Ce mi se pare exagerat si de netolerat e atitudinea mamei, care a depus plangere la politie impotriva dirigintei. Mucoasa n-are minte, insa parintele ar trebui sa fie mai responsabil si sa o calmeze, nu sa-i dea "aripi". In mod normal nu trebuia sa mearga fix in ziua respectiva, nu ca n-ar avea dreptul, ci din bun simt, insa daca a facut-o, e clar ca acolo sunt niste "contre" mai vechi, deci sa te plangi ca esti lezat si sa mai ai tupeu sa sesizezi Inspectoratul scolar e deja ipocrizie, cand tu ai fost la randul tau nesmitit in 29 noiembrie (sau cand au tinut o minifestivitate dedicata zilei nationale a Romaniei).

Edited by dee

Stii care e chestia, dee? Daca eram obsedati de tricolor, precum americanii, intelegeam gestul fara nicio problema. Pentru cei mai multi dintre romani, insa, tricolorul e o chestiune absolut derizorie: nu-l au prin casa, nu se afiseaza cu el, nu il poarta. Pe 1 decembrie de-abia il vezi pe institutiile publice si in mana soldatilor din parada. In asemenea conditii, cum sa nu crezi ca gestul Sabinei a fost pur si simplu unul provocator?

Daca as fi fost ziarist (nu-i bai, am fost vreo 4 ani), as fi investigat acum urmatoarea chestiune: sunat la firmele care vand steaguri/bentite tricolore si intrebat cum sunt vanzarile din ultimele zile. Nu stiu raspunsul dar il banuiesc.

Gestul ei a fost un raspuns la o provocare(aroganta) lansata de colegii de la sectia maghiara, ce devine la randul lui o provocare pentru imaginatia lor , pe care trebuie sa si-o foloseasca, doar nu vor veni cu aceleasi tricouri cu harta ungariei mari si la anu', de ziua nationala a Romaniei :) Ea n-a instigat la nimic, n-a provocat, a raspuns. Daca unii dintre colegii ei maghiari sunt fani ai tricourilor cu harta Ungariei, eu ii propun Sabinei sa poarte si ea un tricou cu harta Ungariei ....de la 1525 :P

Edited by dee