Sign in to follow this  
Followers 0
Lari

Stefan Kovacs

5 posts in this topic

Ștefan Kovács s-a nacut la 2.X.1920, la Timisoara. Decedat si inmormantat la Cluj pe data de 12 mai 1995. În ziua care a urmat decesului sau, UEFA si FIFA au trimis telegrame de condoleante FRF in care il salutau pentru ultima oară pe "un om deosebit care a facut multe pentru fotbalul romanesc si international".

 

stefan_kovacs.jpg

 

Cariera jucatorului Stefan Kovacs: atacant la CFR Ferar Cluj, Charleroi (Belgia) si "U" Cluj

 

A antrenat: "U" Cluj, Steaua, Ajax, nationalele Frantei si Romaniei, Panathinaikos si AS Monaco.

 

Kovács l-a succedat pe Rinus Michels ca antrenor la Ajax Amsterdam in 1971, unde a continuat stilul de "fotbal total" introdus de predecesorul sau. A cucerit 4 Cupe Europene cu echipa Ajax, in 1972 si 1973, cand a cucerit si CCE si SuperCupa Europei.

 

Nr. de trofee câștigate: 13

 

- un campionat cu Steaua in 1968

 

- trei Cupe ale Romaniei cu Steaua in 1967, 1969 si 1970

 

- două Cupe ale Campionilor Europeni cu Ajax in 1971 si 1972

 

- o Cupa Intercontinentală cu Ajax in 1972

 

- două Supercupe ale Europei (1972, 1973)

 

- două campionate in Olanda cu Ajax (1972 si 1973)

 

- o Cupă a Greciei cu Panathinaikos in 1982.

 

După ce a plecat de la Ajax in 1973, a fost chemat de Federatia Franceză de Fotbal să preia conducerea selectionatei franceze de fotbal. Succesul din Olanda nu s-a repetat, echipa nereusind să obtină nici un rezultat remarcabil. Totusi, Kovács ramane in istoria fotbalului francez ca unul din cei 2 selectioneri straini care au ajuns la conducerea echipei. A fondat centrul de la Clairefontaine, Academia de Fotbal a Federatiei FrancezeKovacsAjax.jpg.

 

___________________________

 

Revista Champions revine cu un amplu material despre marele antrenor roman de nationalitate maghiara un fel de Loti Boloni avant la lettre, dar intrebarea din titlu, retorica in aparență, este putin exagerata Mai degraba foarte putini au auzit in Europa de Ștefan Covaci, al carui nume original este, desigur, Kovacs. Acest material a mai fost publicat pe site-nostru anul trecut, atunci cand publicatia Four Four Two avusese, prima, ideea de a lansa o intrebare oarecum dureroasă pentru noi, romanii: "Cine este misteriosul domn Covaci, care a câștigat două CCE, exact cat are si Sir Alex?" Evident, speram că discutiile de pe forum nu se vor reduce doar la spelling-ul numelui marelui antrenor. Covaci pentru romani, Kovacs pentru maghiari, persoana a fost aceeasi. Chiar el spunea că sunt "roman după mama ungur după tata evreu dupa bunici si putin sarb după strabunici". Ei bine, intrebarea este chiar mai directa prin prisma finalei Ligii Campionilor. "Cine este cel care a câștigat două Cupe ale Campionilor, adică exact cat Van Gaal si Mourinho la un loc?"

 

Covaci pentru romani, Kovacs pentru unguri, Kovax pentru francezi

 

Exact asa, Kovax, ii pronunta numele Betrand Lacombe, un cunoscator al fotbalului romanesc, chiar jucatorul care i-a eliminat pe Dinamo din Cupa UEFA, pe vremea cand evolua la Bordeaux. Domnul Lacombe auzise de Covaci, il intalnise personal, dar nu stia nici că era de limbă maghiara nici că era de religie mozaica Nepracticant, desigur, dar multe dintre rudele sale au fost deportate de ocupantii unguri ai Ardealului de nord-vest la Auschwitz, insusi marele regizor american Steven Spielberg venind personal la Cluj pentru a realiza un interviu cu misteriosul domn Kovacs. Multi spun că a fost mason, ceea ce este cert este că mult mai cunoscut a fost fratele sau, Nicolae Covaci, fotbalistul celebrei Ripensia, acesta participand, in calitate de international roman, la Mondialele interbelice, dar evoluand si pentru Ungaria, iar presa sportivă interbelică il denumise Covaci I. Și totusi, Stefan Covaci II a câștigat două Cupe ale Campionilor, adica exact cat Celebrul Mourinho si carismaticul Van Gaal la un loc. Deci, cine este cel care a creat marele Ajax si fotbalul total dar, in acelasi timp, a pus bazele distrugerii acelei minunate masini de fotbal?

 

Cativa ani mai devreme

 

Atunci cand Stefan Kovacs a decedat in urmă cu 15 ani, eroul acestor randuri locuia intr-o casă modestă din orasul Cluj, undeva in centrul Transilvaniei. Fotbalul nu l-a imbogățit si cu atat mai putin l-a facut celebru. A condus Ajaxul lui Cruyff in anii '70, peste o mie de persoane au tinut să-l conducă pe ultimul sau drum, dar un exit poll recent comandat de un institut romanesc de sondare a opiniei publice il plasa abia pe locul al patrulea in preferintele romanilor in ceea ce privea clasamentul celor mai buni antrenori din istoria fotbalului romanesc. Pe primele trei locuri ale podiumului erau, mai mult sau mai putin logic, Mircea Lucescu, Anghel Iordanescu si Laszlo Boloni. Loti, adica

 

Lucescu il aprecia foarte mult

 

Mircea Lucescu, antrenorul lui Șahtior Donetk, grupare cu care a castigat ultima editie a Cupei UEFA, nu are niciun fel de indoieli in ceea ce priveste calitățile de manager ale lui Ștefan Covaci.

 

"Nea Pisti a fost un tehnician si un om deosebit, unul dintre cei mai mari antrenori care au existat vreodata Asta, din cate stiu eu, nu i-am intalnit chiar pe toti, zambeste Il Luce. "Îmi aduc aminte de extraordinara echipă a Ajax-ului, generatia de aur cu Johann Cruyff starul de netagaduit. Pisti era si un om jovial si boem, mereu pus pe glume, care stia să te facă să inveti in fiecare zi cate ceva nou. Aveai ce invăța de la el, iar generatia de antrenori care s-a ridicat in acei ani ii datorează multe. Din pacate, pustii de astazi nici nu au auzit de el", mai spune nea Mircea.

 

CFR Cluj si Charleroi

 

După ce a evoluat la CFR Ferar Cluj, a plecat in Belgia, la Charleroi, după care a revenit in Romania. La fel ca si fratele sau, desi unguri de nationalitate, au iubit mai mult Romania. Totusi, ca antrenor, doar Ștefan (Pisti) a avut succes, mai intai cu Steaua Bucuresti si, abia apoi, ca antrenor al lui Ajax sau al nationalei Frantei lui Michel Platini. Numirea sa ca antrenor la Ajax, in 1971, atunci cand i-a succedat celebrului Rinus Michels, a fost considerată o mare surpriza presa batavă tratandu-l chiar cu ostilitate pe acest "ilustru necunoscut venit dintr-o tară din care doar numele de Dracula spune cate ceva". Gurile rele spun ca de fapt,lancierii traversau o perioada de criză financiara singurul motiv pentru care el a fost cel ales dintr-o listă care cuprindea 15 nume fiind acela că era cel mai ieftin!

 

Antrenor, nu frizer!

 

După cum se stie, acei ani erau anii hippie, iar Olanda, o tară libertină prin excelență, nu putea face exceptie. Evident, aproape toti membrii lotului purtau parul lung. În fine atat cat putea fi de lung, deoarece durul Michels, un gentleman de modă veche ii avertizase că oamenii care nu se tund, vor sta in tribuna Drept pentru care, noul antrenor, care, culmea!, venea dintr-o tară comunista a fost privit cu mare circumspectie.

 

"Mister, ce parere aveti despre coama mea?", l-ar fi intrebat unul dintre jucatori."Eu am fost angajat aici ca antrenor, nu ca frizer. Dacă sotia ta te place asa, mie mi se pare ok. Poti să te tunzi zero sau să ti-l pui pe bigudiuri. Eu te judec după numarul golurilor inscrise", a venit raspunsul lui Covaci. După inceperea primului antrenament, Cruyff i-a aruncat un balon la inaltimea genunchiului. Romanul a pus stop pe coapsa pe urmă a pus balonul jos si l-a pasat inapoi la firul ierbii. Membrii lotului au ramas inmarmuriti, pe urmă au zambit. Nea Pisti trecuse testul.

 

Personalitate greu de ghicit

 

Ca om nu era simplu de definit. "Kovacs a fost un bun atrenor", spune mijlocasul Gerrie Muhren, intr-un interviu acordat lui David Winner pentru Brilliant Orange, "dar era prea ingaduitor. Michels era mai profesionist. În primul an al mandatului Kovacs am jucat mult mai bine deoarece eram un grup de jucatori de valoare carora antrenorul roman le-a acordat mult mai multă libertate pe teren. Dar, odată disparută disciplina strictă impusă de Michels, s-a dus totul pe apa sambetei. Consider că acea echipă ar fi putut continua multi ani după aceea, dacă noi, membrii lotului, ramaneam uniti. Pe scurt, unii au inteles gresit libertatea pe care ne-a daruit-o Mister Kovacs".

 

Nu era "too nice"

 

Atacantul Johnny Rep nu este deloc de acord cu fostul sau coechipier. "Prea de treaba Nu-i adevarat! În primul rand, crescuseram cu disciplina de fier impusă de Rinus Michels. Pe urma totul este ca in orice teorie economică de bun simt materie la care noi, olandezii, suntem superbuni. Duritatea este bună la inceput, atunci cand trebuie să construiesti ceva, dar numai cu un anumit grad de libertate vei face ca grupul să se exprime natural, să crească pană la nivelul urmator si chiar să infloreasca Asa se intamplă cu orice S.R.L. Exact asa a fost la Liverpool, atunci cand durul Bill Shankly a fost inlocuit de jovialul si bonomul Bob Paisley", Rep dixit.

 

Pisti face primele schimbari

 

Cu siguranță, sezonul 1971-1972 este considerat anul de varf al Ajaxului, Kovacs il titularizeaza pe Hors Blankenburg in locul greoiului iugoslav Velibor Vasovic, le cere lui Wim Suurbier si lui Ruud Krol să joace mult mai avansat, in spatele lor o linie formată din Johan Neeskens, Arie Haan si Muhren in stare să acopere si să dubleze. Vasovic in persoană admite că romanul a facut schimbari, dar acestea au fost minimale si, la urma urmei, perfect normale.

 

"Cei care spun că fotbalul total a inceput cu Kovacs se inseală amarnic", a declarat sarbul in 2002, la câțiva ani după decesul fostului sau antrenor din perioada Ajax. "Omul s-a asezat la masa pusă de altii, a mancat ceea ce era acolo si a comandat aceleasi chestii".

 

Ideea de "total football"

 

Fostul antrenor al lui Ajax, Rinus Michels, a respins intotdeauna formularea aceasta pe care el, unul, o considera nefericita "Fotbalul este sport, nu razboi", spunea el adesea. Dar Ștefan Covaci a agreat termenul si chiar asa si-a si intitulat cartea aubiografica Per ansamblu, prezenta lui Pisti Covaci pe banca Ajaxului a insemnat două Cupe ale Campionilor, două Supercupe ale Europei, o Cupă Intercontinentala două campionate batave si două cupe nationale. Totusi, el s-a aflat la un pas de demitere in 1972, după ce "lancierii" obtinuseră un 0-0 extrem de pretios la Lisabona, rezultat care insemna si calificarea in finala Cupei Campionilor! La revenirea din Portugalia, sefii lui Ajax l-au convocat pe antrenor cu intentia clară de a-l demite sau de a obtine o despartire pe cale amiabila Motivele sunt neclare chiar si acum, după ce au trecut mai bine de 35 de ani de la acele evenimente.

 

Inexplicabil este ceva ce nu poate explicat

 

Privind retrospectiv, intentiile conducatorilor clubului sunt absurde de-a binelea. În acel moment, Ajax era in finala de la Belgrad, avea cinci puncte avans in campionat, ii uciseseră pe rivalii de la Feyenoord cu un 5-1 sec administrat chiar la Rotterdam si erau calificati in finala Cupei Olandei. Presa, in schimb, criticase dur jocul lipsit de stralucire din partida tur cu lusitanii, un 1-0 smuls cu forcepsul si un joc lipsit de imaginatie. "Acesta nu este Ajax! Trimiteti-l acasă pe aventurierul acela din Transilvania". În afară de asta, secundul Han Grijzenhout si medicul lotului, John Rolink, se reclamaseră conducerii lipsa de disciplina accesele bahice si aventurile amoroase ale mai multor jucatori, multi dintre ei insurati. "Domnul Kovacs este prea moale, nu se poate impune in fata unor personalități cum sunt acelea ale lui Cruyff sau Neeskens", sustineau cei doi.

 

Sustinut de echipă

 

Desi anuntaseră demiterea managerului, bossii au fost nevoiti să dea inapoi in fata rebeliunii membrilor de vază ai echipei, in frunte cu marele Cruyff, desa considerat succesorul lui Pele. "Rezultatele arată că domnul Kovacs este un bun antrenor. Cu el la timonă putem câștiga totul. De ce ne-am baga singuri bete in roate acum cand suntem atat de aproape?", le-a aruncat viitorul antrenor al lui Hagi la Barcelona. Și, avand in vedere victoria din finala un 2-0 sec contra celor de la Inter, ambele goluri marcate, desigur, de Cruyff, este clar că maniera sa blandă si impaciuitoare era agreată de echipa Dar, felul in care olandezii au câștigat acea Cupă a Campionilor i-a entuziasmat pe cei de la The Times. "Iată că apararea beton inventată de magul Herrera poate fi depășita iar prin manevrele inteligente ale aripilor echipei putem spune că seara aceasta i se datorează inspiratiei antrenorului roman. Și datorită lui, nu neaparat in primul rand datorită lui, Ajax este astazi cea mai bună echipă de club din lume".

 

În ciuda lui Vasovic

 

Desi iugoslavul Vasovic a ramas un critic ferm al lui Covaci, Ajaxul câștigă a treia Cupă a Campionilor consecutiv, fapt nemaintalnit de la cele cinci consecutive ale marelui Real Madrid! Și incă de ce manieră! În sferturi, ii calcă in picioare pe Bayern, un 4-0 care inmarmureste Europa, după care ii elimină pe cei de la Real, dar culmea este că intregul stadion Santiago Bernabeu se ridică in picioare si aplaudă masina de fotbal care este Ajax. Nu mai existase o asemnea echipă de la Realul lui Puskas si Di Stefano! Pe urma un 1-0 "italienesc" chiar impotriva unei formatii peninsulare, Batrana Doamnă din il calcio, Juventus Torino. Scorul ar putea face să se creadă că meciul a fost echilibrat dar, de fapt, italienii nici nu au miscat pe Maracana belgradeana intr-atat de sufocant a fost pressingul lui Ajax. Era apogeul lui Ajax, al lui Cruyff dar si al lui Pisti Covaci.

 

Prietenia cu Cruyff

 

Multi spun că intre cei doi ar fi existat o relatie speciala dar lucrurile nu au fost chiar asa. După ce l-a numit capitan in al doilea sezon al sau la Ajax, vedeta olandeză i-a fost mereu recunoscator antrenorului sau, tinandu-i partea in fata coechipierilor, dar nemaibagandu-se in deciziile conducerii clubului, asa cum facuse in primul an al mandatului sau la Amsterdam. Johnny Rep spune că "romanul nu a avut tupeul să mă titularizeze in locul lui Sjaak Swart; asta, pană in momentul in care Cruyff i-a cerut acest lucru". Pe de altă parte, să convenim că intotdeauna un antrenor se consultă cu liderii influenti ai grupului. Nu este nimic rau in asta, nu noi am inventat expresia de "antrenorul din teren" sau "patronul", cum il numesc francezii pe cel care decide in teren.

 

Relatie asimetrică

 

După ce Ajax a câștigat absolut tot ceea ce se putea câștiga era, probabil, normal ca echipa să cunoască o perioadă de regres. Marelui Cruyff ii susura sirena Barcelonei la urechi si nu prea mai avea chef să joace. De altfel, se spune că la un antrenament i s-ar fi plans lui Covaci că il doare genunchiul. Romanul a luat o monedă de 100 de guldeni si l-a frecat pe olandez in jurul zonei dureroase. "Deja mă simt mai bine, maestre", a zambit cel pe care multi il consideră cel mai bun jucator european al secolului trecut. Oricum, după al doilea succes al sau ca antrenor, domnul Kovacs paraseste Amsterdamul cu aceeasi discretie cu care venise si preia nationala Frantei, acolo unde il promovează pe un anume... Michel Platini. După plecarea sa, marele Ajax se dezintegreaza Noul antrenor, George Knobel, ii pune pe jucatori să-și aleagă noul capitan, iar cel ales este Piet Keizer. Enervat, Cruyff dezertează si pleacă să joace acolo unde va gasi o a doua casa La Barcelona, adica Rezultatele nu mai vin, Knobel este demis, iar acesta ii acuză pe membrii lotului că sunt alcoolici si afemeiati. Probabil, libertatea dată de Kovacs a mers prea departe. "Eu le-am dat liber pe teren, e o masinarie care merge unsă si da, sunt adeptul unei vieti fară constrangeri. Dar, să mă acuzati pe mine pentru că s-au apucat să bea in nestire sau să frecventeze bordeluri e, deja, cam prea mult", s-a aparat fostul lor antrenor.

 

Covaci se intoarce acasă

 

Din pacate, nu are succes cu Franta si este inlocuit cu un antrenor, s-o spunem sincer, remarcabil: Michel Hidalgo. Chemat de tara de origine, Covaci revine si preia nationala Romaniei. A fost probabil, una dintre cele mai ghinioniste generatii, jucatori ca Puiu Iordanescu, Marcel Raducanu sau Ilie Balaci, ca să dam cateva nume, vor rata in mod inexplicabil o calificare pe care o aveau la indemana Analele fotbalului romanesc spun că pe bancă era Valentin Stanescu, "Zimbrul" din Giulesti, revista Champions sustine că bossul era Covaci. Oricum, dacă citeste aceste randuri si nea Puiu, ii adresam si noi marea intrebare: "Mai tii minte, nea Puiu, ratarea cu Ungaria?" Sameș a trimis o ghiulea, portarul Katzirs scapă mingea in față, iar Puiu, cu toată poarta goală in față, trimite peste! După ani, Nylasi, unul dintre cei mai valorosi fotbalisti unguri ai vremii, rememora, cu ocazia partidei dintre nationala pregatită de Boloni si Ungaria, in 2000. "Nu vreau să supar pe nimeni, Puiu Iordanescu sau Marcel Raducanu erau mai valorosi decat Hagi sau Adrian Ilie. Nici acum nu-mi explic cum a ratat Romania o calificare care ii era la indemană!" Oricum, acea ratare ii este fatală lui Kovacs, multi il acuză (niste neica-nimeni, desigur) că este ungur si că a dat meciul Ungariei! După ce aceiasi trepadusi, vazand grupa de calificare, il pensionaseră fortat pe marele Boloni, suspectandu-l că nu-și va apara corect sansele in fata Ungariei! Batranul pleacă suparat si se retrage din fotbal. Oricum, după el vine Mircea Lucescu, iar prima masură pe care o ia a fost rechemarea lui Loti Boloni la lot.

 

Final previzibil

 

Se intoarce in fotbal câțiva ani mai tarziu, la AS Monaco, dar avea probleme cu inima, astfel incat se retrage doar un an mai tarziu si este inlocuit cu... Arsene Wenger. Se intoarce acasa la Cluj, unde va muri doar câțiva ani mai tarziu. În ultimele zile de viață, internat fiind la clinica de cardiologie, statea afara inconjurat de sute de oameni: pacienti, medici, asistente, gură-cască etc. "Sssttt!!! D-l Covaci ne delectează cu amintirile sale fotbalistice", spuneau cei care erau deranjati de intrebarile curiosilor care intrebau ce se petrece. Și totusi, la moartea sa s-a nascut intrebarea: "Cine a fost, de fapt, misteriosul domn Kovacs? Cum se face că nimeni nu-și aduce aminte de el? A stat la masă cu sefi de stat, a fost decorat de Regina Beatrix a Olandei si totusi... chiar nimeni nu il tine minte?" Abia după meciul Inter - Bayern fie Mourinho, fie Van Gaal il va egala pe acest ilustru necunoscut pentru aproape intreaga Europă Occidentala

 

Ultimul sau interviu

 

Pisti Covaci:

 

"Am jucat acasa la Timisoara , apoi m-am dus in Belgia să joc si să urmez facultatea. Voiam să devin inginer textilist. Era o meserie frumoasa curata banoasa Inginerii de la I.L.S.A.Timisoara erau...cineva! În Belgia am invățat franceza si am facut un an de pregatire. Dar au venit nemtii, a inceput razboiul. Jucam la Charleroi. Din 1942 pană in 47 nu am jucat organizat, intens, in campionat. Am pierdut cei mai frumosi si mai hotaritori ani: de la 22 la 27 de ani. Poate tocmai de asta la 28 de ani am dat examen de antrenor , desi lucram la Primarie, la Cluj. De la Timisoara am venit la Cluj unde am trait niste ani de neuitat si am lucrat la Primarie alti 20! De ce? Toată lumea priveste amintirea acelor ani si dinainte ca pe o obsedantă dragoste. Eram ca fratii. Echipa avea o traditie, o istorie, era o stare de spirit a acelor vremi. Entuziasmul, daruirea, sinceritatea erau mai presus de orice. Voinescu, auzindu-ne cat suflet punem cand cantam , după meciuri zicea că de asta ii si invingeam mereu la Cluj. Ei nu cantau. Muzica ne unea, ne facea mai puternici, mai tineri. Noi n-am avut atunci obiective mari, ci suflete mari. Mai tarziu i-am invățat să cante si pe cei de la Ajax"

 

Florin Halagian: "Da, este adevarat. Ștefan Covaci a creat Ajaxul cel mare, dar tot el, prin jovialitatea si bonomia sa a pus bazele distrugerii sale. Fotbalistii si-au luat-o in cap si asta a fost".

 

ProSport

Edited by Lari

Share this post


Link to post
Share on other sites

E bun topicul, si se cere dezvoltat, pentru ca se vede cat a inteles autorul articolului din personalitatea lui Kovacs (scris in toate felurile), daca a gasit de cuviinta, sa introneze cu privire la personalitatea acestui monument, parerea docta a celebrului tehnician Armeanu.

 

Frapeaza tupeul nemarginit al unui minoritar dement si obraznic, ce raspunde la numele de Lucescu, cioara respectiva mintind fara sa clipeasca, si incercand, cu un tupeu specific etniei, sa ne prosteasca in fata ca sanchi, cat a tinut el la nea Pisti.

 

pentru Euro 84, forul continental, a delegat pentru fiecare echipa calificata un consilier tehnic. Toti ceilalti antrenori au acceptat, mai putin bulibasa noastra, care l-a refuzat pe acest om, dandu-si singur in cap, lui si noua.

Prin imaginea pe care o avea, Kovacs ar fi reprezentat un boom de influenta considerabil, si ar fi ajutat mult delegatia noastra, dandu-i alta deschidere.

 

Jegul din Lucescu, tarat de invidii si dezechilibre specifice etniei, a erupt, mai mult ca sigur din motive de ura si egoism. Nu a putut sa suporte pe cineva mai mare ca el, a vrut sa duca totul singur. Ne-a dus pana-n pisda masii, hat departe, pana-n Irlanda de Nord.

O sa dezvolt eu despre acest nenorocit, dar intr-un topic special, nu e cazul sa insist aici.

 

Oricum, pentru mine, Kovacs este cea mai interesanta si cea mai putin cunoscuta figura a fotbalului romanesc modern, si se cuvine sa fie popularizat cat mai bine.

Edited by Moskopole

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Moskopole

 

Si cel mai trist este ca daca intrebi acum pe strada romanii tineri care a fost cel mai mare antrenor din istoria Romaniei, macar 50% o sa dea numele ciorii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prea dur fata de Lucescu. Omul era tanar si reusise prima calificare a Romaniei la un turneu final dupa 14 ani. A vrut probabil sa dovedeasca faptul ca nu are nevoie de tutore, ca poate sa managerieze EURO 84 la fel cum a facut-o in preliminarii. Plus ca nea Covaci nu era Dumnezeul antrenorilor, ratase o calificare avand la dispozitie jucatori excelenti, deci nu era obligat Lucescu sa-l transforme intr-un fel de Baba Omida a nationalei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Romanul care a fermecat Europa!

filon-2090064230.jpg

 

"De ce ma zapaceste toata lumea cu suzete si biberoane? Eu vreau MINGEA! Daaaa, vreau mingea! Dati-mi mingea! Voi chiar n-ati inteles ca eu nu sunt ca toti ceilalti copii? Haaaaideti, dati-mi mingea! Vreau mingea". Daca scolile n-ar fi atat de plictisitoare, ar invata oamenii sa caute esentialul in viata.

Cum ar fi ca facultatile sa te ajute sa-i intelegi nevoile copilului tau nou nascut? Cum se traduce primul sunet pe care il scoate si ce vrea de fapt cand iti testeaza reflexele cu aruncatul suzetelor?

 

In cazul asta, nu mai e niciun mister. Sufletul care te face sa nu-ti mai intelegi limba nu-ti cere decat mingea. Are 7 luni, dar stie deja ce-o sa faca in viata. De cand a vazut sfera, s-a prins ca n-o sa se mai desparta niciodata de forma asta. Dar NICIODATA!

 

Stefan Kovacs si-a invatat parintii sa ii accepte alegerile inca dinainte sa poata sta in picioare. La propriu. Laptele de fiecare zi, somnul de pranz si sucul de fructe au fost doar accesorii intr-o copilarie care a alergat dupa minge. Pisti chiar n-a trecut prin dramele pustilor banali. A fost suficient de istet incat sa-si accepte prioritatile printre pasiuni si a reusit sa traiasca linistit din asta.

 

Inainte sa fie antrenorul preferat al geniului Cruyff sau sa isi mute casa la Paris pentru un dream-job la nationala Frantei, Kovacs le-a aratat romanilor ca oamenii-diamant traiesc printre ei.

 

I-a placut atat de mult mingea, incat n-a putut niciodata s-o loveasca la fel de bine ca un indiferent. Adversarii aveau oroare sa-l atace, insa asta n-a fost un criteriu de performanta. Kovacs a crescut zambind cand primea vesti de la Nicolae, fratele sau mai mare. "Miklos" a participat cu Romania la toate cele 3 editii ale campionatului Mondial dinaintea celui de-Al Doilea Mare Razboi si era motivul absolut de mandrie la venirea postasului. Scrisorile erau trendul absolut si se pastrau ca dovezi ca familia inseamna a ajuns departe, departe de tot. Stefan a vrut sa fie la fel de bun, insa Romania i-a ignorat cariera de jucator. A stiut ca tot ce face nu e decat un antrenament pentru viitorul in care creierul face diferenta.

 

Kovacs le-a antrenat timp de noua ani pe rivalele din Cluj, U si CFR, apoi a decis ca trebuie sa vrea mai mult de la talentul sau. A ajuns asistent la echipa nationala, iar in 1967 a acceptat Steaua in CV. In 4 ani, a luat 3 cupe nationale si un titlu. Pana sa primeasca telefonul misterios nu si-a imaginat ca poate fi ATAT de bun.

 

"A venit la mine si mi-a zis ca il cauta Ajax. Ce era sa-i spun? Du-te! Du-te! Du-te! Era cea mai puternica echipa din Europa in momentul ala, il avea pe Cruyff, care daca ar fi jucat azi ar fi fost langa Messi si Ronaldo. N-avea cum sa refuze o asemenea sansa, era imposibil", spune Angelo Niculescu, prieten cu Kovacs si colaborator la nationala Romaniei. Datorita originilor evreiesti, lui Kovacs i-a fost acceptata cererea de a parasi Romania, lucru aproape imposibil pentru majoritatea antrenorilor din spatiul inchis de comunism.

 

Kovacs a ajuns la Amsterdam imediat dupa omul principiilor totale, Rinus Michels. Nu a vrut sa cunoasca vedete, ci le-a cerut baietilor lui sa fie OAMENI. La primul discrus, Cruyff a ramas interzis, cu tigara ascunsa la spate, in vestiar. Nu-i venea sa creada ca nu-i poate inspira teama celui din fata sa. S-a obisnuit greu sa taca pentru a-l lasa pe Michels sa vorbeasca, dar cu Stefan Kovacs era altceva. A acceptat greu schimbul de glume cu antrenorul roman, pana a inteles ca spiritele le sunt compatibile.

 

Kovacs a ignorat mofturile vedetelor lui. A acceptat moda parului lung ("Nu sunt frizer. Daca sotiile va plac asa, eu ce sa comentez?"), sfaturile lui Cruyff si noptile lungi care il lasau cu niste stafii la antrenament. Totul pentru ca avea incredere maxima ca meciurile ii vor aduce barbatii inapoi si ca niciun urias din Europa nu se poate compara cu Ajax-ul sau.

 

In doi ani, a luat TOT cu echipa lui! Doua Cupe ale Campionilor Europeni, doua campionate, o Cupa, o Supercupa Europeana si o Cupa Intercontinentala au aparut in CV-ul lui Pisti.

Comparat din superficialitate cu Dracula, Kovacs n-avea nicio din coltii celui mai celebru vampir. "Sa-i reprosez ceva? Hmm... Era prea bun! Cred ca asta e! Era prea bun! Michels era profesionist, cu el jucam altfel. Kovacs a fost un antrenor excelent, am jucat chiar mai bine pentru ca ne dadea mai multa libertate, insa la un moment dat ne-am dat seama ca e prea bun si ne permiteam excese", isi aminteste Gerrie Muhren. Cruyff mai are si acum bancnota de 100 de guldeni care l-a ajutat sa-si cunoasca mai bine antrenorul.

 

"Mister, ma doare genunchiul. Azi nu ma antrenez". "Da? Bine." Kovacs scoate banii din buzunar si il atinge pe Cruyff in zona afectata. Zambetele amandurora salveaza ziua.

 

geniul-roman-care-a-dominat-europa-poves

 

Kovacs a fost popular printre ai lui, dar a plecat dupa doi ani de la Amsterdam. Sezoanele in care a confundat visul cu o realitate perfecta l-au ajutat sa-si valideze principiile. A ajuns la Paris, la nationala Frantei, l-a vazut bun pe Platini si l-a adus in tricoul albastru, apoi s-a intors acasa. Ca sa povesteasca TOT:

 

"Ce am facut eu? Pai, altii nu cantau. Muzica ne uneste pe toti, ne face mai puternici, mai tineri. Noi, cei de atunci, n-am avut obiective mari, ci suflete mari. Asa i-am invatat si pe cei de la Ajax: sa cante!".

 

Previzibil pentru un om caruia nu poti sa-i reprosezi decat ca a fost prea bun.

 

Emanuel Rosu (100% tradus de pe undeva, probabil din cartea biografica)

 

P.S. Rog cei indrituiti sa mute acest topic unde ii este locul - la "Gloriile Stelei".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0