MoWeed

Miscarea Legionara

1,738 posts in this topic

Pai Mihai, in loc sa va certati pe topicul dedicat unirii, certati-va aici :)) De aia l-am facut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moweed,bun topic.Am avut lucrarea de diploma cu tema ''Fascismul,o doctrina revolutionara sau ultraconservatoare?'',si zic sa adaug cateva elemente istorice prezentate de mine acolo,pentru a vedea/cunoaste mai bine ,adevarata fata a Miscarii Legionare.Doar mici fragmente,bineinteles.

 

Repere doctrinare/ideologice.

 

''Dan Pavel , in capitolul sau Legionarismul din lucrarea coordonată de Alina Mungiu-Pippidi , Doctrine politice “ Concepte universale si realități romanesti ,

identifică urmatoarele trasaturi : '' anticomunismul , antiparlamentarismul , antiliberalismul si antiindividualismul , colectivismul organicist , cultul conducatorului , antimarxismul , necesitatea revolutiei morale si spirituale , cultul elitei si al omului nou ; dar si practici derivate din doctrină : misticism , organizare conspirativistă , ritualuri cvasireligioase , cultul mortii si al sacrificiului , cultul martirilor , credinta in misiunea generatiei legionare de a rezolva problema evreiască , mesianismul , regenerarea morală . Scopul final este explicit unul politic ''.

 

Capitanul.

 

 

''În discursul lui Corneliu Zelea Codreanu sunt surprinse ca laitmotive jertfa , neamul si lupta impotriva strainilor .

Acest fapt este evidentiat de Alexandru Florian in lucrarea Fundamentele doctrinelor politice unde acesta apreciază că liderul Corneliu Zelea Codreanu aducea in fata multimilor '' sloganuri bombastice care indemnau la luptă si la moarte . “Sangele nostru al tuturora va curge - , scria profetic Codreanu. “ Acest moment va fi cel mai mare discurs al nostru adresat Neamului Romanesc si cel din urmă . Nu se poate ca sangele nostru să nu rascumpere pacatele Neamului acestuia... Neputand invinge in viață fiind , vom invinge murind''

 

''Capitanul elaborează o serie de sase idei prin care-și va manifesta nemultumirea față de aceasta.

'' 1. Democratia sfarmă unitatea neamului romanesc , impartindu-l in partide , invrajbindu-l si expunandu-l dezbinat in fata blocului unit al puterii iudaice , intr-un greu moment al istoriei sale.Numai acest argument este atat de grav pentru existenta noastră , incat ar fi un suficient motiv ca această democratie să fie schimbată cu orice ne-ar putea garanta unitatea , deci Viata. Caci desunirea noastră inseamnă moartea.

2. Democratia transformă milioanele de straini in cetățeni romani . Facandu-i egali cu Romanii . Dandu-le aceleasi drepturi in Stat . Egalitate ? Pe ce bază ?

Noi suntem aici de mii de ani .Cu plugul si cu arma . Cu munca si cu sangele nostru ...

3. Democratia este incapabilă de continuitate in efort . Pentru că , impartită in partide care guvernează cate un an , doi sau trei , este incapabilă de a concepe si a realiza un plan de lungă durată . Un partid anulează planurile si eforturile celuilalt. Ce s-a conceput si construit de unul astazi , se daramă in ziua urmatoare de altul ...

4. Democratia pune in imposibilitate pe omul politic de a-și face datoria catre Neam.

Omul politic de cea mai mare bunavoință devine in democratie sclavul partizanilor sai , intrucat , ori le satisface poftele personale , ori acestia ii distrug gruparea . Omul politic traieste sub permanenta amenintare a agentului electoral.

5. Democratia este incapabilă de autoritate . Pentru că lipseste puterea sanctiunii. Un partid nu ia masuri in contra partizanilor lui traind din afaceri scandaloase de milioane , din hotie si pradă , de frică să nu-i piardă . Nici impotriva adversarilor , de frica acestora să nu-i demaste propriile afaceri si incorectitudini.

6. Democratia este in slujba marii finante . Din cauza sistemului costisitor si a concurentei dintre diferitele grupari , democratia cere să fie alimentată cu bani multi. Ca o consecință firească ajunge sluga marii finante internationale straine care o subjugă , platind-o. În modul acesta soarta unui Neam este dată pe mana unei caste de bancheri.''

 

Sursa : ''Fascismul,o doctrina revolutionara sau ultraconservatoare?'',N.A.,Bucuresti,2009.

Edited by blindica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan Pavel, e acelasi cu "mentorul" platit cu ora al oierului?

Alexandru Florian, directorul muzeului holocaustului?

 

Oricum, declaratiile lui Codreanu sunt scoase din context.

 

Promit ca, in cel mai scurt timp, voi pune in fata adevarul si contextul in care a aparut aceasta Miscare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce treaba are faptul ca Dan Pavel a avut treaba cu G.B.,atat te limitezi? Da,Florian e evreu,a fost coordonatorul de licenta,am facut lucrarea despre fascism,am incurajat chiar ideile si nu s-a suparat deloc.

Cum naiba sunt declaratiile lui Codreanu scoase din context?Tu nu vezi ce asemanari clare sunt intre cum descrie democratia din perioada interbelica si realitatea din ziua de azi.

 

Pana la promisiuni,mai bine fapte.Trecem peste Cuzisti,

 

''Motivul de inceput al legionarilor lui Corneliu Zelea Codreanu s-a petrecut in anul 1922 , de aceea legionarii fiind si numiti Generatia de la 1922 , atunci studentii mobilizandu-se in fata a ceea ce ei considerau o amenintare pentru cultura romanească . Politologul Dan Pavel surprinde acest fapt in Legionarismul sau din Doctrine politice “ Concepte universale si realități romanesti , aratand că '' tinerimea romană cultă , din cele patru centre universitare : Cluj , Bucuresti , Iasi si Cernauti , s-a pus in Miscare aproape simultan si a manifestat zgomotos . Studentii au alcatuit un memoriu catre Guvern , in care revendicau in primul rand respectarea la admiterea in universitate a lui numerus clausus : 2. Din cauza insuficientei posibilități de studii si pentru că elementul strain covarseste pe cel national , cerem :

a) restrictiuni in admiterea studentilor necetățeni romani ( in special evrei ) in universitățile noastre si in scolile speciale superioare ; limitarea numarului lor, examene riguroase cu privire la echivalarea studiilor si cunoasterea limbii romane .

b) admiterea in universități si in scoli speciale superioare a cetățenilor nenationali ( in special evrei ) in proportie numerică cu populatia ce reprezintă ''.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu te supara, am intrebat. E foarte important cine ce spune. Iti dau doar un exemplu: in tara nazismului, GErmania, domnul Florian a cerut INTERZICEREA filmului "Portretul unui luptator la tinerete" pe motiv ca glorifica legionarii?!, care rula la festivalul de la Berlin. Si asta pentru ca in film e vorba de un cunoscut legionar..

Edited by Mihai

Share this post


Link to post
Share on other sites

e greu sa se discute despre miscarea legionara pt ca e un subiect sensibil......unii ii vor acuza pt crime altii ii vor apara dar la final ramane o intrebare:cum de atatea oameni de mare valoare au fost membri si simpatizanti ai miscarii legionare si as putea da multe nume:Mircea eliade,Constantin noica,radu gyr,nae ionescu,Petre tutea,emil cioran,sergiu celibidache ca sa i numesc doar pe unii.......pt cine este interesat il astept pe privat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum strang cele mai importante si putin cunoscute info despre Miscare, trebuie transcrise. Joi. Discutam atunci, asteptati sa vorbim pe subiect pana atunci.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nu te supara, am intrebat. E foarte important cine ce spune. Iti dau doar un exemplu: in tara nazismului, GErmania, domnul Florian a cerut INTERZICEREA filmului "Portretul unui luptator la tinerete" pe motiv ca glorifica legionarii?!, care rula la festivalul de la Berlin. Si asta pentru ca in film e vorba de un cunoscut legionar..

 

Imi pare rau,aspectul acesta nu-l stiam,dar sa stii ca e ok ca om,foarte glumet.Si e deschis spre discutii,chiar daca e parte vatamata a istoriei,s-ar putea spune.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sursa: http://apologeticum.wordpress.com/2010/02/...i-si-capitanul/

 

Minunea prin care a luat nastere Miscarea Legionara. Marii duhovnici ai Romaniei despre legionari si Capitanul

 

"Nu se cuvine a vorbi despre Sfintii Inchisorilor, fara a pomeni Miscarea Legionara sau cuvantul legionar. Cei ce fac aceasta se aseamana jidovilor si tortionarilor."

 

Extras din Cartea Capitanului:

 

"In ziua de 8 noiembrie, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, discutam ce nume sa dam acestei organizatii tineresti. Eu am spus:

 

- Arhanghelul Mihail.

Tatal meu spune:

- Este in biserica o icoana a Sfantului Mihail, pe usa din stanga a altarului.

- Sa mergem sa vedem. M-am dus cu Mota, Garneata, Corneliu Georgescu, Radu Mironovici si Tudosea. Ne uitam si intr-adevar ramanem uimiti. Icoana ni s-a aratat de o frumuseste neasemuita. Eu niciodata nu fusesem atras de frumusetea unei icoane. Acum insa ma simteam legat de aceasta cu tot sufletul si-mi facea impresia ca Sf. Arhanghel e viu. De atunci am inceput sa iubesc icoana.

De cate ori gaseam biserica deschisa, intram si ne inchinam la icoana. Ni se umplea sufletul de liniste si de bucurie."

 

 

 

Parintele Justin Parvu

 

Despre Corneliu Zelea Codreanu si Legiunea Arhanghelului Mihail, istoricii nostri mai vechi sau unii mai noi au avut grija sa denatureze adevarul. Au facut-o cu un scop: generatiile care le-au urmat(sau vor urma) sa nu stie adevarata istorie a romanilor. Nu s-a scris fara ura si partinire, asa cum ar trebui sa o faca adevaratii istorici.

 

Corneliu Zelea Codreanu a fost inca din timpul vietii sale o legenda, iar moartea sa, care a fost o jertfa “ cea mai scumpa dintre nunti, cum spunea cantecul legionar, a facut ca proiectarea sa mitica sa capete o deosebita profunzime. Corneliu Zelea Codreanu si Miscarea Legionara au fost insa si o realitate care apartine istoriei romanilor. N-o putem neglija si trebuie sa o intelegem. Mai mult, Corneliu Zelea Codreanu a intrat intr-un panteon al mitologiei romanesti, unde trebuia demult sa-si afle locul.

 

Ma bucura faptul ca se studiaza acest fenomen si marturiile noastre, ale celor care mai traiesc, putini intr-adevar, pot ajuta la descrierea unei istorii care n-a beneficiat pana nu demult decat de un singur fel de prezentare, bineinteles, negativa. Caci cei care au scris erau dusmanii miscarii, cei carora le era frica de ea si ma mira faptul ca inca le mai este, astazi cand tinerii din Fratiile de Cruce de la sfarsitul anilor '30 sunt octogenari sau nanogenari. Sunt tot mai putini astazi dintre cei care au trait acele vremuri si au crezut in biruinta legionara si marturia lor nu trebuie sa se piarda.

 

Tinerii legionari erau credinciosi si au crezut in rolul crestin al Miscarii. Dupa ani sau chiar zeci de ani de temnita grea, multi dintre supravietuitori s-au indreptat catre manastiri. Aici si-au aflat linistea, loc de rugaciune, nevointa si curatenie. Candva, Codreanu gandea ca ultim mijloc, retragerea in munti, caci de veacuri, romanul a primit lupta in munti si codri. Astazi, muntele si manastirile sale raman doar locurile unde romanul lucreaza pentru mantuire. Pentru mantuirea neamului nostru. Aceasta este lupta noastra.

 

Parintele Arsenie Papacioc

 

Nu putem gandi Miscarea Legionara fara voia lui Dumnezeu; deci a fost voia lui Dumnezeu chiar daca a plecat de la niste cauze materiale istorice.

 

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa

 

Tinand cont de cati martiri a dat, cred ca a fost de la Dumnezeu, dar oameni fiind, au facut si greseli.

 

Parintele Ilarion Felea

 

Nu am facut politica si nu sunt legionar, dar vorbesc ca preot: Miscarea legionara va birui sigur, caci:

1. a cucerit tinerimea tarii

2. are un cap care stie ce vrea si e ascultat

3. are la temelia ei adevarul, credinta si dragostea crestina si impotriva acestora nu avem nicio putere.

 

Monahul Athanasie Stefanescu spunea despre idealurile si omul nou pe care il dorea Corneliu Codreanu ca baza a Romaniei legionare:

 

Extras din cartea Realitatea unui mit: Corneliu Zelea Codreanu:

 

"Telul final nu este viata, ci Invierea. Invierea neamurilor in numele Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Neamul este, deci, o entitate care-si prelungeste viata si dincolo de pamant. Neamurile sunt realitati si in lumea cealalta, nu numai in lumea aceasta. Acest student(Corneliu Zelea Codreanu) a indrumat generatia lui avand ca arhetip pe Hristos. Lupta a fost grea, acerba, cerand sacrificii pentru credinta lor in Dumnezeu si neamul romanesc, tineretul a fost supus la un experiment unic in lume, cunoscut sub numele de experimentul Pitesti, unde toti au fost prabusiti ca asa era reteta. Dar in fata lui Dumnezeu nu conteaza caderile, ci ridicarile. Preotul Calciu a fost unul dintre acestia. Generatia acestui student, in verde imbracata si la icoane inchinata, a fost martirizata cum n-au fost decat crestinii din primele secole. Din randurile ei ridicandu-se pe treptele cele mai inalte ale eroismului si chiar sfinteniei. Daca in iuresul luptei au fost si greseli, sa nu se uite ca una este individul cu instincte morbide, care ucide dragul de a ucide si alta este individul care lupta in numele cetatii si al tarii, care a fost dintodeauna declarat erou."

 

 

 

IPS Bartolomeu Anania

 

Marturisesc insa ca in Fratia de Cruce din Seminar nu se facea politica, nici antisemitism, ci doar educatie, si ca nu am avut de invatat decat lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam si de patrie, corectitudine, disciplina in munca, cultivarea adevarului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu.

Edited by greenyes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Capitanul, Legionarii si Focsanii

De, Valentin Musca | 29.04.2010 ( Afisari: 475)

 

In martie 1925, liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu astepta la Inchisoarea publica din strada Comisia Centrala procesul care urma sa se desfasoare la Focsani u din cauza valului de simpatie stirnit printre putneni si a manifestarilor de strada, in aprilie procesul este transferat la Turnu Severin, unde Capitanul a si fost achitat u admiratorii sai din judetul Putna hotarasc sa-i organizeze o nunta fastuoasa la Focsani pentru a se razbuna pe autoritati dar si pentru a acumula imagine u pe 14 iunie 1925, aproape 100 de mii de persoane au participat in Cringul Petresti la cununia religioasa dintre Corneliu Zelea Codreanu si Elena Ilinoiu, oficiata de noua preoti u cum subiectul a revenit in actualitate gratie unor cercetatori, ziarul nostru revine cu amanunte legate de evenimentul de acum 85 de ani

 

Figura controversata a lui Corneliu Zelea Codreanu, conducatorul Miscarii Legionare din Romania, a revenit in actualitate ca urmare a scoaterii din arhivele nationale a unor documente interesante. Publicatii de specialitate ca revista Historia, dar si cotidiene de mare tiraj ca Adevarul si Jurnalul National i-au dedicat pagini importante. Nu mai vorbim de site-urile si blogurile pro sau antilegionare. Plecind de la materialele obiective, bine documentate de publicistii vrinceni Ion Cristoiu si Petre Abeaboeru in Arhivele Statului din Focsani, jurnalul nostru prezinta prin acest material cititorilor sai citeva momente, date si informatii suplimentare care vor aduce lumina despre o perioada intunecata din prima jumatate a veacului trecut, neasumata politic de statul roman si nici lamurita de istorici. Vom prezenta si marturia rarisima a unui participant la nunta fastuoasa a lui Corneliu Zelea Codreanu. Este vorba despre pictorita Silvia Maria Grigore, fiica primarului taranist Dimitrie Constantinescu din Odobesti, in casele caruia au locuit studentii nationalisti veniti la nunta lui Codreanu din Iasi.

 

Cum s-a legat istoric Codreanu de Focsani

 

O serie de evenimente petrecute in anii ˜20 “ ˜30 in municipiul Focsani au facut ca istoria extremei drepte romanesti sa se lege pe veci de un oras cosmopolit unde evreii, armenii, grecii si maghiarii reprezentau mai mult de o treime din locuitori. De la Focsaniul multietnic, localitatea a intrat in anii ˜20 in tabara extremei drepte, devenind unul din fiefurile legionarismului, cu adepti fanatici si publicatii extremiste genul Santinelei, editate de Tita Pavelescu. La aceasta au contribuit citeva evenimente din viata avocatului Codreanu, incepind cu transferarea procesului acestuia de la Iasi la Focsani si culminind cu oficierea cununiei religioase cu Elena Ilinoiu in Cringul Petresti, linga Focsani, pe 14 iunie 1925. Unul din organizatorii evenimentului, Generalul Macridescu, era originar din Focsani, a fost unul din nasii de cununie si a tinut ca nunta sa aiba loc la Focsani pentru a drege imaginea sifonata a lui Codreanu din perioada martie-aprilie 1925, cind acesta fusese incarcerat in temnita din strada Comisia Centrala pentru o infractiune grava. La doua luni dupa nunta, pe 16 august, la Slobozia Ciorasti au fost botezati 100 de prunci cu numele de Corneliu. In 1926, viitorul lider al legionarilor participa la alegeri pentru un post in Parlamentul Romaniei, ca deputat de Putna. Anul urmator a pus bazele Legiunii Arghanghelului Mihail, iar la citiva kilometri de Focsani s-a deschis la scurt timp o tabara legionara care a ridicat o fabrica de caramida pentru constructia unei Biserici. Asa a intrat orasul Unirii in viata lui Codreanu si in istoria extremei drepte romanesti. In virtejul extremei drepte au intrat si preotii putneni, unul dintre acestia, Stefan Marcu, devenind prefect de Putna.

 

Sirul de carute se intindea de la Odobesti pina la Focsani

 

Pentru a fi un triumf total al dreptei la Focsani dupa achitarea lui Codreanu la Turnu Severin, generalul Macridescu constituie un comitet de organizare si trimite inca din 4 iunie 1925 invitatii tuturor celor care doresc sa participe la casatoria marelui erou al neamului romanesc, cum scrie pe Invitatia de nunta. Cetatenii orasului Focsani si a judetului Putna ( ) pofteste si roaga cu staruinta toata lumea crestina din intreg cuprinsul Tarii sa faca cinstea cetatenilor din Focsani “ care ii asteapta cu toata dragostea frateasca - de a raspunde in numar cit mai mare, la aceasta sarbatoare. ( ), scrie in invitatiunea adresata natiunii, semnata de Generalul Macridescu, care a fost si unul din nasii de cununie si cel care i-a gazduit pe miri in casele sale. Pentru eveniment, invitatii, printre care multi studenti din Iasi si tirgurile Moldovei au fost cazati in Focsani, dar si in localitatile vecine. Una din gazdele acestor tineri legionari este pictorita Silvia Maria Grigore din Odobesti. Inainte de nunta, citiva tineri studenti, ( ), au stat in gazda la noi, la Odobesti. Cum pe atunci aveam vreo zece ani, le recitam poezii de Vlahuta si Cosbuc. Si lor le facea mare placere sa ne asculte ( ) Si cum pe atunci nu circulau masini, erau doar carute, odobestenii care au vrut sa ia parte la nunta au format un convoi de carute si trasuri atit de lung, incit in momentul in care primii ajunsesera in Focsani, ultimii abia plecau din Odobesti, isi aminteste pictorita Silvia Maria Grigore, fiica fostului primar de Odobesti Dimitrie Constantinescu.

 

Nunta lui Codreanu a bagat frica in autoritati

 

Ca si in zilele noastre, si atunci existau turnatori, iar serviciile secrete stiau deja a doua zi decizia organizarii nuntii lui Codreanu la Focsani. Cum extrema dreapta romaneasca era pe val, iar tineretul romanesc intra cu ochii inchisi in Liga National Crestina fondata de A.C. Cuza in 1924, vestea achitarii lui Codreanu la Turnu Severin, desi impuscase Prefectul Politiei in plin Tribunal, a dat aripi extremei drepte, iar organizarea unei ceremonii in care Codreanu sa fie in centrul atentiei era oferita de ceremonia religioasa. In aceste conditii, incepind cu 12 iunie 1925, Focsanii au fost o localitate in stare de urgenta. Pe de o parte autoritatile au mobilizat importante unitati de Politie si soldati pentru a putea stapini cele aproximativ 100.000 de persoane care au inceput sa curga spre Focsani din 12 iunie. Pentru a intelege amploarea evenimentului, era vorba despre dublul populatiei orasului Focsani la acea data, lucru nemai intilnit pina la acea vreme. Pe de alta parte, populatia evreiasca intrase in panica, din 12 iunie comerturile au fost inchise si unii s-au pus la adapost. Din rapoartele autoritatilor aflate in Arhivele din Focsani si cele ale SRI-ului din Bucuresti rezulta ca sute de locuinte si comerturi evreiesti din Focsani, Odobesti, Adjud si Panciu au fost devastate in acele zile, ne-a spus publicistul Petre Abeaboeru, care a scos si publicat documente originale din Arhivele din Focsani si este cel care a adus in actualitate acest subiect.

 

In Casa Macridescu s-a gatit mireasa

 

Actualul Palat al Copiilor din Focsani a fost locul unde acum 85 de ani Elena Ilinoiu, aleasa inimii fuhrerului valah a fost gazduita inainte de nunta. Desi acum pare o cladire oarecare, in casele fostului Palat al Copiilor, care apartineau generalului Macridescu, a fost gatita mireasa. Macridescu era chiar unul din nasii de cununie si pentru ca mireasa nu era din Focsani cind au ajuns aici au ramas peste noapte la generalul Macridescu. De aici, Codreanu a plecat in fruntea alaiului pe un cal alb, iar mireasa a venit in spate cu sutele de trasuri si carute care se intindeau de la Cring pina in oras , ne-a mai spus publicistul Petre Abeaboeru. Dupa nunta de la Focsani, capitanul Codreanu a intrat cu dreptul in turbionul politicii romanesti. In 1926 a fondat Legiunea Arhanghelului Mihail si in 1931 intra in Parlament. Pe fondul prabusirii democratiei si a infloririi coruptiei, Legiunea a devenit speranta nefericita a multor tineri, asa cum se intimpla de regula in momente similare ale istoriei. Printre acestia si intelectuali de seama lui Constantin Noica, Emil Cioran, Petre Tutea si Mircea Eliade. Conflictul cu statul de drept devine unul deschis, iar adeptii Legiunii nu se sfiesc sa impuste doi prim-ministri: I. C. Duca si Armand Calinescu. Codreanu este arestat si in noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938 este ucis de gardieni. Din acel moment, Codreanu a intrat in legenda, iar miscarea legionara l-a transformat intr-un mit care are adepti pina in zilele noastre. (Valentin MUSCA)

 

 

http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=46100

Edited by 1on

Share this post


Link to post
Share on other sites

Corneliu Zelea Codreanu s-a nascut la Iasi.13 septembrie 1899, fiul lui Ion Zelea Codreanu, fost maior combatant in Primul Razboi Mondial, fost deputat in Parlament.

 

In 1916,din proprie initiativa, isi urmeaza tatal pe front neavand nici 18 ani.

 

Licentiat in drept al facultatii din Iasi( 1922)

 

Se opune cu succes, deschiderii anului universitar 1920-1921 fara serviciu religios.

 

Ales Presedinte al Societatii Studentilor in Drept din Iasi 1921-1922

 

In decembrie, dupa doar trei luni de studiu, COdreanu se intoarce din Germania pentru marile miscari studentesti din 1922.

 

Este foarte important sa vedem ce s-a intamplat atunci, ca sa intelegem contextul:

 

Studentimea romana declara greva generala. Ea este provocata de starea de mizerie a sudentilor romani si inmultirea numarului de studenti evrei (mult mai instariti decat romanii), intrecand chiar, in unele facultati numarul romanilor. Scanteia se aprinde la Cluj, unde studentii medicinisti evrei, intr-o vadita provocare a sentimentelor romanesti, refuza sa faca disectii pe cadavre de evrei ci numai pe crestini.

 

Intr-o sesiune aproape furtiva a Parlamentului se modifica Art. 7 din Constitutie, dandu-se din oficiu cetatenia si drepturi politice tuturor evreilor aflati in Romania. Toti marii nostri intelectuali si oameni politici din trecut, in frunte cu Eminescu, Kogalniceanu, Vasile Conta, Alecsandri, Hasdeu, Xenopol si altii se impotrivisera acestei masuri. Parlamentul tarii, cu majoritate liberala, acorda acum aceste drepturi fara a se cerceta de la caz la caz, asa cum cerea Constitutia vigenta si cum se procedeaza in toate tarile cu populatie imigranta.

 

28 Martie 1923

Corneliu Codreanu este arestat pentru prima data, pentru un manifest raspandit de el, in care protesta contra modificarii Art. 7 din Constitutie. Este eliberat dupa 7 zile, justitia negasindu-i nici o vina.

 

Aprilie 1923

22-25 August 1923

Congresul studentesc ce trebuia sa se tina la Cluj este interzis de guvern. Studentii moldoveni decid deschiderea lui la Universitatea din Iasi. Dar aici, delegatii sunt impiedicati sa intre in Universitate de forte politienesti.

Iarna 1923

Ministrul liberal de Interior, Marzescu, trimite la Iasi ca prefect al politiei pe Manciu, cu dispozitia de a distruge miscarea studenteasca din Moldova. Acesta incepe numaidecat provocarile. Studentii sunt insultati pe strazile orasului ca derbedei, sunt amenintati si chiar agresati de politisti fara a se putea apara.

 

10 Decembrie 1923

Cateva studente sunt lovite si trase de par de politisti pe strada, in vazul lumii. Multi tineri studenti sunt loviti rand pe rand, fara motiv, doar pentru a-i provoca. Studentul Gheorghe Manoliu este lovit cu bate peste fluierele picioarelor si tinut la politie fara mandat de arestare si in conditii igienice deplorabile. Se imbolnaveste. Dus in graba la spital inceteaza din viata.

 

31 Martie 1924

In timp ce lucrau in tabara de la Ungheni, unde 50 de studenti, la initiativa lui Codreanu, fabricau caramizi cu care vroiau sa ridice prin propriile forte un camin studentesc al lor, sunt atacati de Manciu in persoana cu multa politie si jandarmi. Studentii sunt loviti si trantiti la pamant sub amenintarea armelor. La perchezitie nu li se gasesc arme. Si totusi legati de maini ca niste borfasi, sunt condusi pe jos, in vazul lumii, la prefectura de politie. Aici incep adevaratele batai si schingiuiri pentru a recunoaste ca complotau in tabara de munca. Intre timp alarmati, parinti, impreuna cu cativa profesori universitari, cu procurorul si medicul legist patrund in edificiul politiei si obliga pe Manciu sa ii elibereze. Medicul legist emite pe loc certificate. Se fac plangeri la Bucuresti si se cere destituirea lui manciu si trimiterea lui in judecata pentru abuz de putere. Ca rezultat, Manciu este decorat de Stat si toti comisarii care au luat parte la schingiuirea studentilor sunt avansati in grad.

 

Pe acest fond, plus neintelegerile din LANC-ul lui Cuza, Codreanu infiinteaza la 24 iunie 1927 Legiunea Arhanghelului Mihail, impreuna cu Ion I. Mota, Ilie Garneata, Radu Mironovici si Corneliu Georgescu.

La 13 aprilie 1930 constituie Garda de Fier, ca organizatie a tinerilor anti-comunisti, NU DOAR legionari. Iata ce spunea atunci:

"Cuvantatorii partidelor politice cutreiera din nou orasele si satele, cerandu-va ajutor pentru ca sa se poata reface. Sub domnia lor, romanismul de pretutindeni a saracit si a ingenuncheat in fata strainului pripasit de curand.Rosturile mari ale Patriei sunt parasite. Lumea noastra politicianizata nu mai vede in fata decat interesul partidului, pentru a carui biruinta sacrifica in fiecare zi si in fiecare ceas, Insusi viitorul nostru ca Neam.

Se prabusesc padurile din munti incapute pe mana veneticilor(n. mea: Cum il cheama pe ministrul mediului azi?). Geme inima in Motii si Maramuresenii uitati de toata lumea. Muncitorii romani, parasiti, ingroasa randurile comunistilor jidani( n.mea: acu pleaca in Italia, Spania, etc).

Comertul romanesc, lipsit de protectie, ingenuncheaza in lupta inegala cu strainul.

 

In cadrele armatei noastre glorioase patrunde tot mai adanc si tot mai sus germenul dizolvant si corupator de constiinte. Si ceasuri grele se prevad in viitor. De vom fi chemati candva la marele examen international, cine va mai apara pamantul tarii si gloria Drapelului nostru?

 

Taranul roman isi vinde produsul sub pretul de cost. Misitii s-au inmultit si ne inunda. Cafenelele sunt pline de camatari si de samsari. Ei se imbogatesc in dauna celor care muncesc. Poporul este spoliat. Romanul inglodat in datorii a ajuns rob modern al bancherului jidan.

 

Tara impartita in partide care se sfasie unele pe altele, se darama sub ochii nostri.

 

LEGIONARI

 

In fata acestei situatii, si mai inainte ca politicianismul sa se poata reface, am tras spada si am inaltat steagul cel nou al vremii. Se simte prin aer tot mai accentuat nevoia unor alte principii de viata politica si morala. Despoliticianizarea tarii este o porunca a vremii.

[.vorbeste despre schimbare..]

 

De-acum inainte de un singur glas va trebui sa ascultati, tainic si nepatruns ca Dumnezeu: chemarea Patriei. Acest glas sa-l auda suflarea voastra. Lui sa va supuneti intr-un singur suflet. [...Incurajari]

 

Corneliu Zelea Codreanu

 

Voi continua...

Edited by Mihai

Share this post


Link to post
Share on other sites

Episodul II:

 

Legiunea era formata din cuiburi. Aceste forme de organizare erau formate din 3-10 persoane. Principiile dupa care functionau erau cele ale Legiunii:

Legiunea este o Organizatie intemeiată pe ordine si disciplina

 

Legiunea e calauzită de un nationalism curat, izvorat din nemarginita dragoste de Neam si Țară

 

Legiunea vrea să trezească la luptă toate energiile creatoare ale Neamului.

 

Legiunea apară altarele Bisericii pe care dusmanii vor să ni le darame.

 

Legiunea ingenunche inaintea crucilor vitejilor si mucenicilor Neamului.

 

Legiunea stă scut neclintit in jurul Tronului, din care voevozi si regi s-au jertfit pentru apararea si inaltarea Patriei.

 

Legiunea vrea să cladească din suflete tari si brate vanjoase o Țară puternica o Romanie noua

 

 

Pe langa aceste principii, cuiburile avea si niste legi de organizare.

 

1) Legea disciplinei: fii disciplinat legionar, caci numai asa vei invinge. Urmează-ti seful si la bine si la greu.

 

2) Legea muncii: munceste. Munceste in fiecare zi. Munceste cu drag. Rasplata muncii să-ți fie nu câștigul, ci multumirea că ai pus o caramidă la inaltarea Legiunii si la inflorirea Romaniei.

3) Legea tacerii: vorbeste putin. Vorbeste ce trebuie. Vorbeste cat trebuie. Oratoria ta este oratoria faptei. Tu faptuieste; lasă pe altii să vorbeasca

 

4) Legea educatiei: trebuie să devii altul. Un erou. În cuib fă-ți toată scoala. Cunoaste bine legiunea.

 

5) Legea ajutorului reciproc: ajută-ți fratele cazut in nenorocire. Nu-l lasa.

 

6) Legea onoarei: mergi numai pe caile indicate de onoare. Lupta nu fi niciodată misel. Lasă pentru altii caile infamiei. Decat să invingi printr-o infamie, mai bine să cazi luptand pe drumul onoarei.

 

Nu oricine putea intra in Miscarea Legionara. Acestea sunt conditiile de indeplinit:

 

Șeful de cuib cand iși recrutează membrii, trebuie să aibă grijă: de a cauta elementele cele mai destoinice si cu sentimentul demnității dezvoltat. Necinstitii, harțăgosii, oamenii de scandal, trufasii, laudarosii, cei plini de ei, fricosii, lasii, trebuie lasati in afara Organizatiei.

 

Și pentru ca să fie sigur că nici unul din elementele de mai sus nu vor mai putea intra in Organizatie, numarul legionarilor in nici un sat nu va putea fi mai mare decat jumatate din numarul oamenilor din sat. Odată numarul legionarilor implinit, nu se mai poate primi in Organizatie nimeni, ramanand a se primi numai in masura in care se fac locuri libere.

 

În orice caz, trebuie pazită organizatia de oamenii care nu pot să traiască fară să se certe.

 

Mai bine mai putini, traind in frăție deplina intr-o unitate perfecta decat mai multi certandu-se intre dansii.

 

Toate sunt luate din Corneliu Zelea Codreanu - Carticica sefului de cuib

 

Voi continua

Edited by Mihai

Share this post


Link to post
Share on other sites

Episodul III

 

Cateva din dogmele morale ale Legiunii, asa cum au fost stabilite de Corneliu Zelea Codreanu:

 

"Legionarul trebuie sa se dezvete de acest trist obicei(n.mea - primitul de pomana sau gratis). El se va simti ofensat atunci cand cineva ii va oferi gratuit ceva. Cinstea lui, corectitudinea lui, mandria lui ii cer sa inteleaga ca in dosul fiecarui manifest exista: un om care munceste si cere o paine, o masina, hartie, cerneala.

 

Plateste munca acestuia, pentru ca maine sa ti se plateasca si tie corect, munca ta!"- Circulara 31 mai 1935

 

"Daca cineva vrea sa te ademeneasca sau sa te cumpere, scuipa-l in ochi. Legionarii nu sunt prosti, nici de vanzare.

 

Fugi de cei ce voiesc sa-ti faca daruri. Nu primi nimic!

 

Indeparteaza-te de cei ce te lingusesc si te lauda.

 

Unde sunteti numai trei legionari, traiti ca fratii intre voi: Unire, unire si iar unire! Sacrifica tot, calca-te pe tine in picioare, cu toate poftele si egoismul din tine, pentru aceasta unire. Ea, unitatea, ne va da biruinta!

Nu-ti vorbi de rau camarazi. Nu pari. Nu sopti in ureche si nu primi sa ti se sopteasca.

In singuratatea ta, roaga-te lui Dumnezeu, in numele mortilor nostri, pentru ca sa ne ajute, sa suferim toate loviturile pana la capatul suferintelor si pana la marea inviere si biruinta legionara.

 

"Am creat pana acum: omul de credinta, omul viteaz, omul de jertfa. Acum ne trebuie omul corect. Corect din toate punctele de vedere: in raport cu el, in raport cu lumea din afara( tinuta, atitudine, buna credinta, respect), in raport cu organizatia, in raport cu camarazii, in raport cu sefii sai, in raport cu tara sa, in raport cu Dumnezeu.

 

Exista in lume: om siret, om pezevenghi, om secatura, om smecher, om canalie. Ardeti in focul mistuitor amintirea acestor oameni. Un legionar nu poate fi asa. El trebuie sa se poarte pecetea: om corect!

In asa fel sa se poarte legionarii, incat sa apara o formula publica: "este corect ca un legionar"

 

Corneliu Z. Codreanu, circularele 5.iunie 1935 si 20 iulie 1935

 

 

"Noi nu lucram pe plan prezent. Lucram pentru viitor. N-am cerut si nu cerem guvernul. Ne absolut indiferent cine vine la guvern. Pe noi ne intereseaza Romania de maine, luand, se intelege, parte intr-o anumita proportie - pentru scoala noastra- la toate activitatile prezentului: parlament, arte, stiinta, ziaristica, etc

 

De altfel, noi n-am fost impiedicati de la exercitarea vreunei incercari de violenta sau de ilegalitate, ci, din contra, am fost impiedicati prin violenta de a intrebuinta calea legala!" - CZC - Circulara din 10 decembrie 1933.

Edited by Mihai

Share this post


Link to post
Share on other sites

Episodul IV

 

Dupa cum am aratat mai sus, caracteristicile morale ale celui care dorea sa devina legionar erau cele mai importante conditii de "admitere". Pentru a nu fi acuzat de "sunt doar vorbe", o sa arat cum si-a mentinut Codreanu cuvantul mai tarziu:

 

"O mare primejdie ameninta organizatia legionara: intrarea in cadrul organizatiei a o multime de elemente slabe sau chiar rele. Este un fapt cunoscut: de cate ori un curent se ridica mai puternic in favoarea unei organizatii, de atatea ori navalesc asupra ei o serie intreaga de elemente inferioare, chiar haimanale, oameni fara capatai, escroci, secaturi, etc. O alta serie formeaza voiajorii politici care au batut la usa tuturor partidelor si acum stau gata sa se arunce in bratele Miscarii Legionare.

 

Am constatat ca sefii de judete si de unitati legionare, care aveau indatorirea sacra de a apara legiunea, si renumele ei, nu si-au facut cu prisosinta datoria. N-au fost suficient de severi in cercetarea si primirea noilor membri, [..], astfel incat am putut sa vad o serie de mici haimanale, pleava satelor si oraselor, oameni fara niciun capatai purtand si batjocorind sfanta camasa verde pentru care au murit martirii nostri.

 

Cer sa se faca de urgenta in fiecare judet o comisiune de control, compusa din trei care sa cerceteze individual pe fiecare membru. Orice munca e onorabila: de la maturator de strada, la plugar, la muncitor, etc. Nu e onorabila haimanaua, betivul, coada satelor si oraselor, pleava. Elementele slabe vor fi indepartate imediat.

Indepartarea se va face cu blandete si eleganta sufleteasca. Ea se va face sub forma unui concediu de un an de zile, dupa care timp se va vedea.

 

Celui care vine sa se inscrie ii veti spune: "Draga Domnule, du-te si mai gandeste-te 3 luni, pentru ca sa nu te pacalesti. Studiaza-ne bine cand vrei sa faci pasul acesta.In timpul acesta citeste ziare si carti legionare. Apoi da-ne voie sa te studiem si noi pe Dumneata, ca sa nu ne pacalim nici noi.

 

Urmeaza stagiul de mai multe luni de cunoastere si apoi stagiul de 3 ani, in care timp noi trebuie sa ne dam seama daca omul, fie el corect, fie cu bunavointa, se poate integra totusi in spiritualitatea legionara. Numai in acest caz va fi trecut in randurile legionare.

 

Din 20 de cereri de inscriere, se resping 19 si se primeste unul.Pe cel mai bun" - Circulara din 21 septembrie 1936,

 

Foarte asemanator cu ce se intampla azi.. nu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postez din nou un mesaj scris pe topicul cu al doilea razboi mondial (e adevarat, trebuia pus aici de la inceput. mea culpa).

 

Somanescu o tot tine cu numerus clausus si cu "nu e normal", pe tema "de ce exista mai multi studenti evrei/germani/maghiari decat romani". Eu zic sa verifici mai intai procentele de locuitori din mediul urban de etnie romana si apoi sa te intrebi de ce. Vrem sau nu, intr-un fel e normal sa fie mai numerosi cei de alta etnie, pentru ca ei au mai multe posibilitati materiale. Daca statul roman si nationalistii sunt ingrijorati de asta, trebuiau sa sprijine romani saraci prin acordare de burse, nu impunand numerus clausus altor etnii.

 

As vrea sa stiu ce gasesti, Somanescule asa de "rauvoitor" la afirmatia de mai sus. Solutia ta la numarul mare de studenti ne-romani : numerus clausus, sa nu-i lasam la facultate. Alta idee : statul roman sa sprijine etnicii romani saraci prin burse in loc sa le puna altora bete in roate. In felul asta ajungi la "normalitatea" aia de care tot vorbesti.

 

 

Textele lui Codreanu pot fi date ca exemplu de nationalism obtuz, xenofob si in ultima instanta pagubos pentru absolut toata lumea.

"Cuvantatorii partidelor politice cutreiera din nou orasele si satele, cerandu-va ajutor pentru ca sa se poata reface. Sub domnia lor, romanismul de pretutindeni a saracit si a ingenuncheat in fata strainului pripasit de curand.Rosturile mari ale Patriei sunt parasite. Lumea noastra politicianizata nu mai vede in fata decat interesul partidului, pentru a carui biruinta sacrifica in fiecare zi si in fiecare ceas, Insusi viitorul nostru ca Neam.

 

Cum naiba nu vezi xenofobia mah cand e scrisa negru pe alb ? Se reproseaza partidelor ca sub domnia lor romanismul a ingenunchiat "in fata strainului pripasit". Ori asta e o apreciere pozitiva la adresa strainilor, te pomenesti !

 

Se prabusesc padurile din munti incapute pe mana veneticilor(n. mea: Cum il cheama pe ministrul mediului azi?).

 

Venetic inseamna cumva altceva decat strain ? "Strainii taie padurile din munti". Deci, strainii sunt rai, ei taie padurile. Desigur romanii nu taie padurile. Numai strainii, adica unguri, evrei, samd, o fac.

 

Comertul romanesc, lipsit de protectie, ingenuncheaza in lupta inegala cu strainul.

 

Adica ne trebuie protectionism, tarife pe importuri ca sa proptim comertul romanesc. Mintea creata a lui Codreanu probabil uita ca si altii pot aplica sistemul asta si Romania ar fi avut infinit mai mult de pierdut decat de castigat.

 

In cadrele armatei noastre glorioase patrunde tot mai adanc si tot mai sus germenul dizolvant si corupator de constiinte. Si ceasuri grele se prevad in viitor. De vom fi chemati candva la marele examen international, cine va mai apara pamantul tarii si gloria Drapelului nostru?

 

Aici e neclar. Ce inseamna "germenul dizolvant si corupator" ?

 

Taranul roman isi vinde produsul sub pretul de cost. Misitii s-au inmultit si ne inunda. Cafenelele sunt pline de camatari si de samsari. Ei se imbogatesc in dauna celor care muncesc. Poporul este spoliat. Romanul inglodat in datorii a ajuns rob modern al bancherului jidan.

 

Bancherul jidan. :ce_oameni: :ce_oameni: Sa intelegem ca daca ar fi "robi" la bancheri non-jidani, totul ar fi fost OK ?

 

Repet, unde da vina pe straini aici? Eu vad "lumea noastra politicianizata" si "Armata noastra". Convenind ca CZC e roman, putem considera ca se refera la lumea politica romaneasca si la Armata Romana?

 

Da, se refera si la lumea politica romaneasca si la Armata, dar fara sa uite, cum am scris negru pe alb mai sus sa vada numai rele si amenintari la straini. Adica uite, din cauza partidelor ni se urca strainii in cap.

 

Sper ca nu ai de gand sa ma contrazici la partea cu romanul rob modern al bancherilor straini. Sa-ti reamintesc ca doar ce am vazut saptamana trecuta ca 100.000 de oameni au fost deposedati de casele pentru care nu mai puteau plati rata? Sa nu-mi spui ca banca e romaneasca doar pentru ca baiatul de ghiseu e roman?

 

In primul si rand ce legatura are asta cu subiectul, in afara de un pretext sa-ti descarci tu nervii ? Niste baieti care nu au platit rata si-au pierdut casele. Ce ti se pare asa de nedrept, de criminal ? Tu cand semnezi un contract nu stii ca ai de platit ceva ? Au fost siliti sa semneze, batuti, drogati ? Iar bati apa in piua "banca romaneasca". O banca romaneasca ar fi facut exact dar exact acelasi lucru : le cerea banii. C-asa-i in tenis si afaceri : frate, frate, dar branza-i pe bani.

 

Mai exista vreo banca romaneasca? Sau sunt doar filiale ale celor straine?

 

:thumbup: :thumbup: Da Doamne sa fie doar filiale straine. Si asa sunt prea multi romanasi in filiale. Cele mai de succes firme care le-am vazut in viata mea au fost alea conduse/continand un numar mare de straini, mai ales englezi, germani si americani. TIp : evitati francezii si italienii ca pe dracu. Deh, latini ca noi.

 

Oare romanii muncesc ca sclavii pentru corporatii romanesti? Oare sunt xenofob daca cer egalitate in tratament pentru angajatul roman cu cel strain? Cand olandezii dintr-o mare companie din Bucuresti, au vacanta de Paste, 2 SAPTAMANI, iar romanii sunt chemati la munca in prima zi de Paste, cum este?

 

:whistle: :whistle: Daca raspund ca romanii muncesc "ca sclavii" in functie de patron reusesti sa te controlezi ? Si ce te ... atata subiectul munca ? Cine vrea sa traiasca mai bine da mah, munceste si are. Sau nu are. Depinde de calificare, meserie, si nu in ultima instanta, noroc. Dar de unde dracu crezi ca trebuie sa vina nivelul ala de trai mai bun dupa care tanjim cu totii ? Daca ne batem cu pumnii in chept ce romani suntem noi si ne cautam exclusiv companii rrrrrrrromanesti unde sa lucram o sa o ducem mai bine ? Eu am trecut prin vreo 6 firme, inclusiv doua conduse (culmea !!) de evrei americani (na ca ti-am dat prilejul sa ma detectezi tradator de neam si tara, platit de evrei). N-ai decat sa crezi ce vrei, dar firmele straine venite aici ofera cele mai bune conditii de munca, de salarizare si sanse de cariera. Unica firma 100% romaneasca pe care am vazut-o era de departe cea mai de ...... dintre toate.

 

Du-te si fa o reclamatie la oficiul ala cu protectie a fortei de munca sau cum o chema, daca asa de tare te deranjeaza subiectul vacanta de pasti. Sta pisica in coada daca vede asta, tu ceri egalitate in tratament pe net, de parca astia 10 care ne agitam pe sectiunea asta am fi cei care hotarasc cine primeste concediu.

 

Oricum, as fi preferat sa comentezi dupa ce puneam tot textul pe topicul dedicat Miscarii Legionare. Sunt mii si mii de texte, nu am timp sa le transcriu pe toate. Am pus doar inceputul.

 

Transcrie cate poti, in masura in care ai timp. Sunt dovezi de xenofobie in fiecare. Doar ca trebuie sa deschizi ochii, nu sa vari capul in nisip ca strutul, pe principiul "daca nu-mi place, nu e adevarat".

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Sub domnia lor, romanismul de pretutindeni a saracit si a ingenuncheat in fata strainului pripasit de curand"- acesta un efect in opinia lui, si a mea, al CORUPTIEI POLITICIENILOR NOSTRI. Deci, pacatul e al nostru, nu al lor, ca sa zic asa. E si normal ca strainii sa aiba interese in Romania, dar e absurd sa crezi ca interesul vreunei tari este sa-i fie bine Romaniei. Hai sa fim seriosi. Deci, nu sunt de condamnat atat strainii, cat politicienii nostri ca-i lasam.

 

"Se prabusesc padurile din munti incapute pe mana veneticilor" si "Taranul roman isi vinde produsul sub pretul de cost. Misitii s-au inmultit si ne inunda. Cafenelele sunt pline de camatari si de samsari. Ei se imbogatesc in dauna celor care muncesc. Poporul este spoliat. Romanul inglodat in datorii a ajuns rob modern al bancherului jidan" - sunt doua citate care nu vor sa sublinieze xenofobia, ci altceva.

 

Ce vrea omul sa zica e ca Romania este o tara( prin cele trei principate) care a fost mereu sub control strain. Care, mai mult sau mai putin, a stabilit cine si ce face pe-aici. Am stabilit cu totii ca e bine ca un popor sa fie independent, din mai multe motive: isi poate folosi resursele in interes propriu, asigura independenta economica deci putere mai mare, etc. Noi n-am avut niciuna din acestea, fiind sub control turc, maghiar, rus, polon, etc

 

Atunci, cand vii dupa marea Unirea, doua mari conflagratii si o mare revolta populara, e chiar asa de absurd sa te intrebi cum naiba decid iar strainii aici?

As intelege "europenismul" tau daca am fi vreo Anglie sau Germanie. Dar cand esti o tara saraca, din care s-au platit mereu biruri, taxe, daune si alte asemenea unor puteri straine, e oare absurd, sa-ti doresti sa decizi tu pentru tine? Eu cred ca nu

 

Aceasta chestie e valabila si pentru faza cu bancherul jidan. In loc sa subliniezi ca bancherul e jidan, mai degraba consider important faptul ca poporul era indatorat acestor banci. Ca nici pe el si nici altcineva nu l-ar deranja ca bancile sa fie jidanesti, chinezesti, australiene sau unguresti, atata vreme cat NU PROFITA DE PE URMA NOASTRA. Asta e fondul frazei respective, asta era problema ridicata acolo. Nu faptul ca aia sunt straini.

 

Exemplul din zilele noastre a fost doar atat: un exemplu.

 

Nu stiu ce studii economice ai, in special de macroeconomie. Dar eu iti spun ca cel care controleaza masa monetara, controleaza economia. Deci de-aia e bine ca intr-o tara, cel care controleaza acest aspect trebuie sa aiba interesul autohton in minte.

 

Nu-mi spune ca olandezii, englezii sau austriecii din Romania au interesul romanilor in minte. Au interesul lor si al tarilor lor( in cel mai bun caz), cum e si normal.

 

Spui ca nu i-a obligat nimeni pe oameni sa faca credite. Daca n-as realiza ca gandesti, as crede ca nu o faci. Dar faci pe .... Stiu foarte bine cum lucreaza bancile. Acum nu mai e valabil proverbul: "nu e prost cine cere, ci cel care da?"

 

Trei sferturi din credite au fost acordate fara a studia documentatia si fara a respecta conditiile de creditare impuse de banca nationala. Crede-ma, am lucrat in domeniu in "golden age'ul" acordarii de credite. Si acum, cine plateste pentru prostia asta? Banca, FMI-ul sau clientul?

 

Nu streza, nu consider ca trebuie sa fie numai firme romanesti, dar consider asa: daca nu tinem cont ca Romania vine dupa 60 de ani de comunism in care nivelul de trai a scazut dramatic, cum e de asteptat ca initiativa privata romaneasca sa concureze cu cea straina? Cu cei care vin cu zeci de ani de experienta in spate? Nu mai zic de resurse...

 

Toate tarile din UE plus America isi protejeaza proprii intreprinzatori si produse. Stii de ce? Pentru ca daca nu exista mica intreprindere sau afacere, o sa ajungem o tara de angajati, care depinde de toanele unei corporatii straine. Si asta inseamna ZERO independenta economica, deci ZERO putere de decizie asupra propriului viitor...

 

Stii ca in Franta, un patron trebuie sa plateasca 300 de euro fiscului daca vrea sa angajeze un roman sau bulgar? Asta ce e? Democratie, xenofobie sau protectionism?

 

O sa continui sa transcriu. Promit solemn sa scriu cat mai mult. Ai sa ramai surprins totusi sa vezi cat de putin se vorbeste de straini, jidani sau ura...

Edited by Mihai

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sursa: http://foaienationala.ro/ce-nu-se-spune-de...-legionara.html

 

Ce nu se spune despre Miscarea Legionara

 

Istoriografia romaneasca de dupa 1989 omite cu bune stiinta un aspect important al relatiilor dintre anglo-americani si exilul romanesc in primii ani de dupa razboi “ trimiterea legionarilor in tara pentru a rezista regimului comunist. Împartirea Austriei in zone de influenta ale Aliatilor i-a gasit pe legionari in teritoriile controlate de americani, in cea mai mare parte. Fostii membri ai guvernului de la Viena (fara Horia Sima, care fugise in nordul Italiei) au formulat un memoriu militarilor americani, prin care-si exprimau dorinta de a lupta in continuare impotriva comunizarii Romaniei. Însa la acea data Statele Unite nu-si permiteau sa sustina public o dizidenta in spatiul controlat de Uniunea Sovietica din Europa de Est, astfel ca legionarii cu grade au fost arestati si internati in lagare.

 

Ei au fost anchetati de o comisie care activa pe langa Tribunalul de la Nurnberg, pentru a se stabili in ce masura se faceau vinovati de crime de razboi. Cercetarile au relevat faptul ca membrii Miscarii legionare nu se faceau responsabili de crime de razboi in Est, astfel ca au fost absolviti de orice responsabilitate privind abuzurile contra populatiei si evreilor peste Nistru.

 

Începand din 1946, legionarii au inceput sa fie curtati de franco-anglo-americani, pe fondul racirii relatiilor cu Uniunea Sovietica. Serviciile secrete ale puterilor democratice elaborau in acea perioada tot felul de scenarii post-belice privind relatiile internationale, printre care si finantarea unui razboi de gherila contra sovieticilor in statele comunizate de Armata Rosie.

 

Alertati de sovietici cu privire la uneltirile legionare, conducatorii serviciilor de informatii romanesti trimit in martie 1947 un ofiter la Viena pentru a face observatii despre activitatile anti-comuniste. Acesta a constatat ca emigratia legionara din Austria se ridica la circa 600 de oameni, plasati in lagare de refugiati la Graz, Linz, Innsbruck si in alte cateva orase din zona americana. La Viena locuiau doar cativa dintre lideri, care metineau contactele cu Horia Sima si planuiau impreuna cu consulul general al Romaniei, pe nume Carstciuc, eventuale operatiuni de parasutare in tara.

 

Legionarii benefiaciau de sprijinul material al Serviciului Secret American (CIC), care a continuat pregatirea extremistilor romani inceputa de nazisti in timpul guvernului de la Viena. Primii oameni fusesera trimisi in Dobrogea, cu scopul de a culege informatii despre Armata Rosie si despre starea de spirit a populatiei. Sovieticii i-au cerut ofiterului roman de Siguranta sa transmita Ministerului de Externe de la Bucuresti sa-l recheme degraba pe Carstciuc la centrala, deoarece manifesta o atitudine anti-sovietica fatisa. Acesta era acuzat ca primea bani de la serviciile speciale ale SUA, prin intermediul ambasadei de la Viena, pe care o vizita zilnic. În schimb, la reprezentanta diplomatica a URSS-ului nu fusese decat o singura data.

 

Începand cu 1949, legionarii devin tot mai atractivi pentru planurile de sabotare din interior a regimurilor comuniste. Aceasta strategie fusese pusa la cale de Harry Truman (presedintele SUA) si Vincent Auriol (presedintele Frantei), avand ca scop infiintarea unor armate de exil ale tarilor din Europa de Est. Mai intai, anglo-francezii s-au adresat lui Nicolae Radescu si Consiliului National Roman, insa politicienii democrati nu au putut mobiliza cadre pentru o eventuala Armata romana de exil. În acel moment legionarii au intrat in carti din nou, fiind cunoscut anticomunismul de care dadeau dovada.

 

Horia Sima a fost contactat de doi ofiteri de informatii (unul francez si unul american) pentru a negocia conditiile in care legionarii urmau sa fie folositi in actiuni de sabotaj din Romania. Planul avea doua componente “ o parte ofensiva de patrundere in Romania si actiuni de informatii, plus o parte contrainformativa, in afara tarii, care acoperea prima operatiune. Pentru fiecare componenta a planului au fost solicitati 50 de legionari. Horia Sima s-a ocupat personal de selectarea recrutilor (care urmau sa fie instruiti de franco-americani), tinand contactul cu ei prin intermediul a doi apropiati “ Mircea Dimitriu si Traian Borobaru.

 

Nu numai autoritatile franceze si americane au colaborat cu legionarii in pregatirea si trimiterea in Romania a unor echipe. Dupa 1949 si autoritatile britanice au colaborat cu legionarii, Horia Sima deplasandu-se la Londra pentru un contact direct. Echipa pregatita de britanici (Ovidiu Gaina-Constantin Zus) a fost antrenata la Londra in toamna 1953 primavara 1954. Dupa anularea operatiunii, cei doi s-au reintors la Buenos Aires unde se stabilisera la sfarsitul razboiului, Ovidiu Gaina predand psihologie la Universitatea din Buenos Aires.

 

Cei 100 de legionari au fost instruiti in Franta de catre serviciile militare ale acestui stat, in colaborare cu instructori americani. O parte dintre ei mai fusesera pregatiti in perioada 1944-1945 de germani pentru misiuni de acelasi fel, avand oarecare experienta.

 

Instruirea agentilor avea mai multe etape. În primul rand invatau telegrafia Morse, dorindu-se ca la o echipa de 3-4 oameni sa fie o persoana cunoscatoare a acestui cod de comunicatie. Apoi invatau tehnici de falsificare a documentelor, pentru a-si procura tot felul de legitimatii si acte de calatorie in timpul activitatii din Romania. Instructia prevedea si insusirea unor tehnici de auto-aparare, de tir sau de camuflare in caz ca ar fi fost descoperiti. O atentie importanta in programul de antrenament se dadea lectiilor de parasutism, care se tineau in sudul Frantei, in baze militare.

 

Armata franceza a fost implicata pana in gat in acest proiect, transportandu-i pe recruti cu avioane militare cand schimbau locul de instructie. Avioanele care-i transportau pe legionari in Romania plecau din Franta, faceau o escala in Grecia, apoi treceau pe deasupra Bulgariei pana la Marea Neagra, zburand pe teritoriul Romaniei la joasa altitudine, pentru a nu fi detectate de radare. Aproape toate transporturile au avut ca destinatie finala zona Carpatilor Meridionali, unde se aflau alte grupuri de rezistenti.

 

Agentii de informatii franco-americani, sau chiar legionarii implicati in proiect, nu au fost atat de discreti incat sa mentina secretul total al operatiunii. Astfel ca, serviciile de informatii externe ale Romaniei, ajutate cel mai probabil de colegii sovietici, au interceptat unele echipe parasutate si i-au arestatat pe agentii imperialistilor. Programul a fost intrerupt in 1953, dupa prinderea unui lot de zece parasutati, carora li s-a organizat un proces public la Bucuresti intre 9-12 octombrie 1953. Echipa Ion Golea-Ion Samoila a fost parasutata in toamna anului 1951. Au fost condamnati la moarte toti cei zece legionari: Alexandru (Ica) Tanase, Ion Samoila, Ion Golea, Mircea Popovici, Ion Tolan, Vasile Mihai Vlad, Ion Buda, Gheorghe Dinca, Aurel Corlansi Erich Tartler. Executia a avut loc in noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie la Jilava.

 

Unul dintre delegatii Miscarii Legionare ce a tratat cu francezii implicarea legionarilor in miscarea de rezistenta anticomunista din Romania a fost Mircea Dumitru. Urmeaza o parte a interviului acestuia acordat la 5 ianuarie 1999:

 

-Unde a avut loc intalnirea?

-Intr-o casa conspirativa a Serviciului francez.

-Ce ati discutat la aceasta intalnire? Ce anume s-a hotarat?

-Ofiterii francezi si americani au dezvoltat propunerea, cerand aprobarea Miscarii pentru ca sa se faca operatii ofensive in Romania.

 

Atunci, bineinteles, Miscarea Legionara avea un interes deosebit, din mai multe motive: ea obtinea o dovada mai vizibila si mai convingatoare decat la Nurnberg, ca nu este o organizatie fascista sau nazista, pe urma, ea putea activa public, fiind considerata un factor politic de importanta in emigratia romaneasca. In afara de asta, in special i se oferea posibilitatea de a intra mai usor in contact cu Miscarea Legionra din tara, pentru a o reorganzia dupa arestarile masive care au avut loc, pentru eventuala rascoala populara in caz de conflict.

 

-In tara n-au fost parasutate decat 11 persoane

-Da, n-au fost toti trimisi Noi am pregatit mai multe echipe, insa dupa ce a fost procesul din 1953 am intrerupt aceasta colaborare, impreuna de comun acord din mai multe motive.

Si in tara legionarii ramasi inca liberi incercau sa se coordoneze cu actiunile celor din afara. Iata ce afirma Traian Popescu la 6 iulie 1998:

-Ce mai facem? Hai sa sensibilizam opinia publica! Opinia publica, ne gandeam, nu omul de rand, ci, in special, intelectualii, care, incet-incet, mai ezitanti, mai intai prin tacere, apoi prin adeziune, chiar din 1945, multi incepusera sa adere pe diverse considerente la noul sistem si la ceea ce se-ntampla. Si-atunci, la mine acasa, am procurat un Gesttetner, masina de multiplicat, am procurat hartie- aveam de unde ca am editat si niste cursuri atunci cu inca un coleg-, am scos primul nr dintr-o pretentioasa revista, cam opt pagini scrise la Gesttetner, intitulata Neamul Romanesc! Ne-am inspirat culmea, din Neamul Romanesc al lui Iorga, de-aia i-am dat numele asa.

-Ce cuprindea?

-Un articol de fond si apoi informatii cu ceea ce puteam si noi sa culegem, ce se petrece in tara, ba cu trupele rusesti, dar mai mult cu comunistii, care aderasera Portret al lui Nicolae Pana, Ana Pauker, portret al lui Teohari Georgescu si al lui Gheoghiu-Dej si asa mai departe. Scoteam cam unul pe luna cel putin, uneori doua pe luna, tot anul 1945, 1946, pana-n 1947. Noi le scoteam, noi le editam, noi le raspandeam in cutiile postale, iar altele le mai trimiteam la diverse adrese de institutii, la Academia Romana Scoteam cam 1000 de exemplare, 1500, ca nu puteam mai mult, nu aveam timp. Noapta in general, lucram la ele.

 

Emigratia legionara nu a fost implicata numai in proiectele puterilor occidentale de sabotare a adversarilor comunisti. În primii ani dupa incheierea razboiului, principala misiune a gardistilor a fost asistenta grupurilor de refugiati politic, care paraseau Romania de teama represiunii comuniste.

 

Aflandu-se in Austria sau Germania inca din anii ˜40, legionarii aveau experienta in organziarea unor tabere de refugiati, oferindu-si serviciile pentru toti emigrantii, nu numai pentru fratii ideologici. Spre exemplu, la Salzburg (Austria) au cumparat in 1945 o baraca de lemn care se afla peste un buncar, organizand aici un lagar de refugiati. Au amenajat un dormitor cu 15 paturi, o sala de mese si o bucatarie, oferindu-le adapost pentru cateva zile romanilor care se indreptau spre vestul Europei.

 

În acest proiect s-au implicat si numerosi preoti greco-catolici (ce primeau sprijin de la Biserica Catolica austriaca), precum si biserica ortodoxa romaneasca din Viena. Astfel de asociatii ale emigrantilor care ofereau consultanta exilatilor romani au functionat pana la sfarsitul anilor ˜40, fiind conduse in general de legionari. În anii ˜50, majoritatea structurilor de acest fel au fost transformate in asociatii culturale, care au functionat pana la caderea comunismului in Europa.

 

(Remus Tanasa)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Sub domnia lor, romanismul de pretutindeni a saracit si a ingenuncheat in fata strainului pripasit de curand"- acesta un efect in opinia lui, si a mea, al CORUPTIEI POLITICIENILOR NOSTRI. Deci, pacatul e al nostru, nu al lor, ca sa zic asa. E si normal ca strainii sa aiba interese in Romania, dar e absurd sa crezi ca interesul vreunei tari este sa-i fie bine Romaniei. Hai sa fim seriosi. Deci, nu sunt de condamnat atat strainii, cat politicienii nostri ca-i lasam.

 

Bine. Avem o diferenta de interpretare. Cum zice englezul, "we agree to disagree".

 

"Se prabusesc padurile din munti incapute pe mana veneticilor" si "Taranul roman isi vinde produsul sub pretul de cost. Misitii s-au inmultit si ne inunda. Cafenelele sunt pline de camatari si de samsari. Ei se imbogatesc in dauna celor care muncesc. Poporul este spoliat. Romanul inglodat in datorii a ajuns rob modern al bancherului jidan" - sunt doua citate care nu vor sa sublinieze xenofobia, ci altceva.

 

Ce vrea omul sa zica e ca Romania este o tara( prin cele trei principate) care a fost mereu sub control strain. Care, mai mult sau mai putin, a stabilit cine si ce face pe-aici. Am stabilit cu totii ca e bine ca un popor sa fie independent, din mai multe motive: isi poate folosi resursele in interes propriu, asigura independenta economica deci putere mai mare, etc. Noi n-am avut niciuna din acestea, fiind sub control turc, maghiar, rus, polon, etc

 

Atunci, cand vii dupa marea Unirea, doua mari conflagratii si o mare revolta populara, e chiar asa de absurd sa te intrebi cum naiba decid iar strainii aici?

As intelege "europenismul" tau daca am fi vreo Anglie sau Germanie. Dar cand esti o tara saraca, din care s-au platit mereu biruri, taxe, daune si alte asemenea unor puteri straine, e oare absurd, sa-ti doresti sa decizi tu pentru tine? Eu cred ca nu

 

Nu e absurd sa-ti doresti controlul asupra propriei economii (e ceva norma), dar e absurd modul in care prezinta manifestul (textul asta e luat dintr-un manifest sau o declaratie ?) situatia.

 

Aceasta chestie e valabila si pentru faza cu bancherul jidan. In loc sa subliniezi ca bancherul e jidan, mai degraba consider important faptul ca poporul era indatorat acestor banci. Ca nici pe el si nici altcineva nu l-ar deranja ca bancile sa fie jidanesti, chinezesti, australiene sau unguresti, atata vreme cat NU PROFITA DE PE URMA NOASTRA. Asta e fondul frazei respective, asta era problema ridicata acolo. Nu faptul ca aia sunt straini.

 

Hai ca aici se coboara in ridicol. Daca am inteles bine ai studii economice si ai si lucrat intr-o banca. In cazul asta cum poti sa aprobi un asemenea nonsens ? Se reproseaza bancilor ca profita de pe urma celor care iau credite ? Pai pentru ce altceva mai exista banci ? Pur si simplu asta e rolul lor in economie - nu cred sa existe pe fata pamantului banca sa nu poata fi caracterizata de propozitia aia. Ce doreau legionarii ? Bancile sa nu mai actioneze ca o banca ? Sa acorde credite cu dobanda zero ?

 

Nu stiu ce studii economice ai, in special de macroeconomie. Dar eu iti spun ca cel care controleaza masa monetara, controleaza economia. Deci de-aia e bine ca intr-o tara, cel care controleaza acest aspect trebuie sa aiba interesul autohton in minte.

 

Nu-mi spune ca olandezii, englezii sau austriecii din Romania au interesul romanilor in minte. Au interesul lor si al tarilor lor( in cel mai bun caz), cum e si normal.

 

Nu am studii economice de specialitate - sunt mai curand amator in domeniu. OK, afirmatia de mai sus e probabil corecta. Dar controlul masei monetare, nici azi nici in Romania interbelica nu cred sa fie atat de concentrat in mainile unei persoane sau banci incat sa-i banuiesti de intentii rauvoitare.

 

Strainii isi vad de interesele lor, iar noi trebuie sa le urmam pe ale noastre, dar fara sa ne victimizam si sa visam conspiratii internationale indreptate contra Romaniei daca nu obtinem ce vrem.

 

Spui ca nu i-a obligat nimeni pe oameni sa faca credite. Daca n-as realiza ca gandesti, as crede ca nu o faci. Dar faci pe .... Stiu foarte bine cum lucreaza bancile. Acum nu mai e valabil proverbul: "nu e prost cine cere, ci cel care da?"

 

Trei sferturi din credite au fost acordate fara a studia documentatia si fara a respecta conditiile de creditare impuse de banca nationala. Crede-ma, am lucrat in domeniu in "golden age'ul" acordarii de credite. Si acum, cine plateste pentru prostia asta? Banca, FMI-ul sau clientul?

 

Omule, te cred, dar nu vad unde e problema. Si mie mi s-au propus astfel de credite, "smecherii", combinatii, si m-am ferit. Am vaga banuiala ca Vodafone a vandut acces la baza de date a clientilor lor, ca prea ma nimeresc aia de vand la telefon carti de credit si propuneri de afaceri. Ce-i asa de extraordinar ? Si clientul are datoria de a fi prudent, sa citeasca un contract ala cu ochii cascati inainte de a semna. De vreo 3-4 ori chiar. De platit fireste ca plateste clientul - sau nu plateste si pierde casa. Asta e, ce vrei acuma sa ne oprim sa plangem pentru fiecare gura-casca ce s-a aruncat sa ia credite in conditii ce l-ar fi facut pe Nutu Camataru sa roseasca de rusine ?

 

Nu streza, nu consider ca trebuie sa fie numai firme romanesti, dar consider asa: daca nu tinem cont ca Romania vine dupa 60 de ani de comunism in care nivelul de trai a scazut dramatic, cum e de asteptat ca initiativa privata romaneasca sa concureze cu cea straina? Cu cei care vin cu zeci de ani de experienta in spate? Nu mai zic de resurse...

 

Toate tarile din UE plus Ameria isi protejeaza proprii intreprinzatori si produse. Stii de ce? Pentru ca daca nu exista mica intreprindere sau afacere, o sa ajungem o tara de angajati, care depinde de toanele unei corporatii straine. Si asta inseamna ZERO independenta economica, deci ZERO putere de decizie asupra propriului viitor...

 

Stii ca in Franta, un patron trebuie sa plateasca 300 de euro fiscului daca vrea sa angajeze un roman sau bulgar? Asta ce e? Democratie, xenofobie sau protectionism?

 

Initiativa privata romaneasca trebuie sa concureze cu cea straina in conditii egale. Intr-un fel, problema Romaniei din 1990 sau 1920 era oarecum asemanatoare - nu se poate dezvoltare fara capital strain, pur si simplu, pentru nu exista capital romanesc suficient, pentru ca nu exista cunostinte tehnice la acelasi nivel, nu exista pregatire echivalenta in domeniul economic, samd.

 

Exemplul francez e protectionism clar. Si da, e normal ca un stat sa-si protejeze/favorizeze proprii cetateni in domeniul afacerilor. Pai pe taram economic asta a fost marele conflict ideologic din perioada interbelica : disputa intre politica "Portile deschise" (adica tratam toti investitorii si companiile la fel) a liberalilor si politica "Prin noi insine" (adica nu zicem nu capitalului strain dar favorizam capitalul romanesc) a taranistilor. Mai mult chiar, strict personal as fi mai apropiat de ideologia taranistilor. Statul roman trebuie sa sprijine afacerile romanesti, insa NU sa le dea in cap celor straine sau sa intretina prostii gen "afara cu strainii din domeniul X".

 

Ceausescu era fanatic in privinta asta, el visa sa fabricam totul, de la lame de ras la reactoare nucleare si avioane de vanatoare cu reactie in Romania. Dar pana si el a trebuit sa incheie acorduri de cooperare cu Renault ca sa construiasca Dacia, cu Canada pentru a construi reactorul de la Cernavoda, samd. Uita-te la Dacie de exemplu : produs romanesc, sustinut de statul roman. In aproape 30 de ani, din ani 60 pana in anii 90, Dacia practic nu a evoluat absolut deloc.

 

O sa continui sa transcriu. Promit solemn sa scriu cat mai mult. Ai sa ramai surprins totusi sa vezi cat de putin se vorbeste de straini, jidani sau ura...

 

Te rog sa o faci. Un om educat e intotdeauna un om mai pregatit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@streza

 

Problema, atunci ca si acum, e ca desi strainii isi urmeaza firesc interesele, noi( reprezentantii poporului) nu o facem. Si nici nu suntem lasati sa o facem.

Spuneai ca "Dar controlul masei monetare, nici azi nici in Romania interbelica nu cred sa fie atat de concentrat in mainile unei persoane sau banci incat sa-i banuiesti de intentii rauvoitare" - pai nu e in mana unei persoane, e in mana mai multora. Iar astazi, e vorba de FMI. Azi e mai rau ca atunci, din acest punct de vedere. Fara banii lor nu se platesc salarii, nu se dau credite, etc. Dar nu sunt ei de vina. Ci tot politicienii nostri( aceeasi de 20 de ani) care ne-au adus in situatia de a apela la ei.

 

Cu siguranta, ca unii din ei au interese financiare acolo, ca sa nu zic altfel.

 

Stii ce e paradoxal: se vorbeste foarte putin in legiune despre raul pe care ni-l fac altii, se vorbeste mai mult despre BINELE PE CARE PUTEM si TREBUIE sa ni-l facem noi. Si cum sa reusesti asta. Nu se vorbeste de dat in cap strainilor, ci de protejarea romanului.

 

Daca cei aflati la putere, folosindu-se de manipulare au redus intelesul acestei fraze la amenintarea: "vedeti, se vorbeste de protejarea romanului, inseamna ca vor sa dea in cap strainilor", atunci s-a creat o perceptie gresita.

 

E absurd sa spui ca legiunea era xenofoba, atata vreme cat au fost numerosi membri cetateni romani de alte etnii. Ba la un moment dat, in 1930, Codreanu a sarit sa apere un student macedonean, ce protesta impotriva unei masuri luate contra minoritatii respective in Dobrogea. Cum era posibil?

 

Nu am avut timp weekendul asta, dar promit sa reincep transcrierile cat mai curand.

 

Editare ulterioara: stii ce exemplu iti pot da de interese straine propagate de romani? Pai gandeste-te la Rosia Montana: puterea a facut tot ce i-a stat in putinta sa falimenteze compania miniera de la Rosia Montana, n-au miscat un deget pentru eficientizare si apoi zic: ajutor Gold Corporation. Salvati-ne ca nu mai putem exploata aurul! Si aia zic; "bine, va ajutam, dar pentru ca va ajutam va luam jumate din el". Cati bani au mers deja de la Gold catre oamenii din aparatul de stat pentru ca asta sa se intample?

 

Ambele parti sunt vinovate, parere mea.

Edited by Mihai

Share this post


Link to post
Share on other sites

Episodul V

 

Dupa ce am aratat profilul moral, regulile de "admitere" si dogmele morale ale legiunii, am sa incerc sa arat care erau obiectivele acestei organizatii. Interesant este ca i s-a spus Miscare, pentru ca acest cuvant implica mai mult decat ceva material, implica o stare sufleteasca ce-i cuprinsese pe cei participanti. N-am auzit de o miscare "liberala", "democrata" sau "comunista"...

 

In ciuda a ceea ce am fost invatati la scoala si de media, Miscarea Legionara NU a avut obiective si misiuni politice. Asa cum a spus chiar fondatorul Corneliu Zelea Codreanu, Miscarea Legionara a avut ca obiectiv OMUL. De ce? E simplu. Atata vreme cat poporul este compus din indivizi care sunt formati sa denatureze, sa fure, sa pacaleasca, sa faca "smecherii", sa ocoleasca legea, sa fie lasi, etc, orice program, orice platforma va fi compromisa. Exemple avem cu milioanele in ziua de azi: sunt multe legi bune in Romania, dar degeaba. Nu sunt aplicate. Sau, la fel grav, intr-o intelegere tacita intre parti, ele sunt deliberat ocolite: mica intelegere cu politistul( cati soferi n-au scapat asa?), cu medicul, cu functionarul, cu profesorul( cati au iesit asa de pe bancile scolilor?), etc. Sunt mii de regulamente si statute, dar daca esti invatat ca alta e de fapt adevarata "lege", degeaba...

 

"Cuibul acesta de tineri era ca primul inceput de viata legionara. Era prima piatra de temelie. Trebuia pusa pe pamant sanatos.

De aceea nu am spus: 'Sa mergem sa cucerim Romania! Plecati prin sate si strigati: s-a facut o noua organizatie politica, inscrieti-va cu totii intr'nsa. N-am facut un nou program politic pe langa celelalte zece existene in Romania, toate "perfecte" in constiinta autorilor si partizanilor lor si nu am trimis pe legionari cu el sa-l fluture prin sate, chemand oamenii sa se alature acestuia pentru a salva tara.

Si din acest punct de vedere ne vom deosebi fundamental de toate celelalte organizatii politice, plus cuzismul. Toti cred ca tara moare din lipsa de programe bune. Si de aceea isi alcatuiesc cate un program perfect inchegat si pleaca cu el sa adune oameni. De aceea, lumea intreaba: Ce program ai?

Tara aceasta piere din lipsa de oameni, nu din lipsa de programe! Aceasta este parerea noastra. Ca deci, nu programe trebuie sa creiem, ci oameni, oameni noi. Pentru ca asa cum sunt astazi oamenii crescuti de politicianism, vor compromite si cele mai stralucite programe.

 

Cautati programe? Ele se afla pe toate buzele multimii. Mai bine ati cauta oameni. Caci intr-o noapte oricine poate face un program, nu de ele se simte nevoia in tara. Ci de oameni si de vointa cari sa le indeplineasca.

 

Acest fel de om care traieste astazi in politica romaneasca l-am mai intalnit in istorie. Sub domnia lui au murit natiuni si s-au daramat state.

Daca acest tip de om va mai continua sa mai conduca aceasta tara, Neamul Romanesc va inchide ochii pentru totdeauna si Romania se va prabusi, cu toate stralucitele programe cu ca "smecheria" degeneratului va sti sa unga ochii multimilor nenorocite( 'I-am ciuruit" -n.mea).

 

Dar pana sa ne ocupam de defectele Neamului, am inceput sa ne ocupam de propriile noastre pacate. Tineam sedinte de ore intregi si fiecare spunea celuilalt defectele pe cari le-a observat. Si cautam sa facem sfortari pentru a ni le indrepta. Era o problema delicata, deoarece asa e facut omul: nu-si asculta cu inima usoara critica propriilor defecte. Fiecare crede sau vrea sa se arate ca e perfect. Dar noi spunem: intai sa ne cunoastem si sa ne indreptam pacatele noastre si pe urma vom vedea daca avem dreptul sau nu de a ne ocupa de ale altora.

 

De aceea, piatra unghiulara dela care porneste Legiunea este OMUL, nu programul politic; reforma omului, nu reforma programelor politice. Legiunea "Arhanghelul Mihail" va fi mai mult o scoala si o oaste decat un partid politic.

Poporul roman in aceste zile ale lui, nu are nevoie de un mare om politic, asa cum gresit se crede, ci de un educator si conducator care sa biruiasca puterile raului si sa sdrobeasca tagma celor rai. Pentru aceasta insa, el va trebui sa biruiasca mai intai raul din el si din ai lui.

 

Din aceasta scoala legionara va trebui sa iasa un OM NOU, un om cu calitati de erou( "manelisti, cocalari, fotbalisti"- asta iese din scoala de azi - n.mea). [..] Tot ce-si poate imagina mintea noastra mai frumos ca suflet, tot ce poate rodi rasa noastra mai mandru, mai inalt, mai drept, mai puternic, mai intelept, mai curat, mai muncitor si mai viteaz, iata ce trebuie sa dea scoala legionara!

 

Acest erou, acest legionar al vitejiei, al muncii, al dreptatii, cu puterile lui Dumnezeu infipte in suflet, va duce neamul nostru pe caile maririi lui.

 

Un nou partid politic, nu poate decat sa dea cel mult un guvern si o noua guvernare; o scoala legionara insa, poate sa dea tarii acesteia un alt tip de Roman.

 

Vom creia un mediu sufletesc, un mediu moral in care sa se nasca, din care sa se hraneasca si din care sa creasca omul erou. Mediul acesta trebuie izolat de restul lumii prin intarituri sufletesti cat mai inalte. Trebuie aparat de toate vanturile primejdioase ale lasitatii, coruptiei, desfraului si tuturor patimilor, cari inmormanteaza natiunile si ucid indivizii.

Oriude se va duce, va creia un mediu nou, de aceeasi natura. Va fi un exemplu. Va face alti legionari. Si lumea, in cautare de zile mai bune, ii va urma. Cei nou veniti vor trebui sa traiasca in respectul acelorasi norme de viata legionara.

 

Toti la un loc, in aceeasi oaste, vor fi o forta, care va lupta si va birui. Aceasta va fi "Legiunea Arhanghelul Mihail".

 

Dincolo de forme, creiarea Legiunii este mai mult decat o organizatie cu membri, registre si sefi. Este o stare de spirit. O unitate cu simtire si traire la care contribuim toti. Membri, sefi, numar, uniforme, program, etc constituiesc Legiunea care se vede. Cealalta insa, cea mai importanta, este Legiunea care nu se vede. Legiunea care se vede, lipsita de Legiunea care nu se vede, adica de acea stare de spirit, de viata, nu inseamna nimic. Sunt forme goale fara continut.

A creia o miscare inseamna in primul rand a creia, a da nastere unei stari de spirit care nu-si are sediul in ratiune, ci in sufletul multimii. Aceasta constituie esentialul in Miscarea Legionara.

 

Ea s-a nascut din contopirea urmatoarelor elemente:

1) aportul nostru de simtire

2) aportul de simtire al altor Romani

3) Prezenta in constiinta tuturor a mortilor Neamului

4) Indeamnul pamantului Patriei

5) Binecuvantarea lui Dumnezeu"

 

Corneliu Zelea Codreanu - "Pentru Legionari".

 

Nazism curat nu?( n.mea)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Continuare Episodul V

 

Cum s-a tinut de cuvant? Este de notorietate ca regele Carol al II-lea i-a propus lui Corneliu Zelea Codreanu functia de premier in 1937, in anul de maxima expansiune a Legiunii, celelalte partide fiind la pamant, Capitanul a refuzat. Motivul?

 

"NICIODATA Miscarea Legionara, pentru a birui, nu va recurge la "IDEIA DE COMPLOT" sau "LOVITURA DE STAT". Consider aceasta O PROSTIE.

 

Miscarea Legionara nu poate birui decat odata cu desavarsirea unui proces interior de constiinta a Natiunii Romane. Cand acest proces va cuprinde pe majoritatea romanilor, si se va desavarsi, biruinta va veni atunci automat, fara comploturi si lovituri de stat.

 

Biruinta pe care noi o asteptam in modul acesta, este atat de mare, atat de luminoasa, incat niciodata nu vom admite ca ea sa fie inlocuita cu o biruinta ieftina si trecatoare, nascuta din complot sau lovitura de stat.

Adaug: vom birui pe caile legilor, oricat de tare ni le vor stramtora autorii lor pentru a ne impiedica biruinta sau pentru a ne forta sa pasim alaturi de ele. - C.Z. Codreanu, 1937, Circulari si Manifeste.

Edited by Mihai

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now