Sign in to follow this  
Followers 0
Guest redondo

Istoria Fotbalului

120 posts in this topic

Uruguay 1930

 

La initiativa jurnalistului francez Jules Rimet se organiza prima Cupa Mondiala la fotbal in 1930.Gazda a fost aleasa castigatoarea turneului olimpic de la Amsterdam din 1928,Uruguay.

Nu existau preliminarii,deci participarea se facea pe baza de invitatii. Cea mai puternica echipa nationala a vremii,Anglia a refuzat participarea deoarece nu era membra a FIFA si nu dorea afilierea.Pentru britanici,tot ce era in afara fotbalului din insula era semi-profesionism. Italia,Germania,Olanda,Cehoslovacia,Austria sau Ungaria au refuzat de asemenea. Din Europa au venit doar 4 raspunsuri pozitive...Belgia,Franta,Yugoslavia si Romania.

Cele 4 echipe europene au calatorit impreuna timp de 3 saptamani la bordul transatlanticului Conte-Verde.Romania era condusa de managerul Costel Radulescu si de capitanul Rudolf Wetzer...si ii mai avea in echipa printre altii pe Steiner,Rafinski,Vogl,Nicolae Covaci,Burger,Lapusneanu,Desu sau Stefan Dobay.

Romania a facut parte din grupa 3 alaturi de tara gazda Uruguay si de o alta echipa sud-americana Peru.In primul meci,avand pe belgieni in tribune ca suporteri,Romanii au castigat cu Peru 3-1,Stanciu reusind o dubla si Barbu un gol.

Uruguay era insa prea puternica pentru echipa noastra si ne-a administrat un 4-0 inca de la pauza.In semifinale,reprezentantele sud americane,Uruguay si Argentina au castigat fara probleme,ambele cu 6-1 in fata Yugoslaviei si USA.

In marea finala Uruguay s-a impus greu cu 4-2,dupa ce la pauza argentinienii conduceau cu 2-1. Uruguay castiga astfel prima Cupa Mondiala dupa ce dominase clar competitia si avand jucatori foarte buni pe faza de atac,Iriarte,Cea,Dorado,Anselmo,Castro sau Scarone.

Edited by redondo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Italia 1934

 

Cea de-a doua Cupa Mondiala "a prins" mult mai bine la public,poate si datorita faptului ca s-a desfasurat pe pamant european,in Italia. Romania a obtinut calificarea dupa un 2-2 in deplasare cu Elvetia,meci pe care ulterior l-au castigat elvetienii cu 2-0 la masa verde si un 2-1 acasa cu Yugoslavia,goluri Schwartz si Dobay.Aceasta competitie a fost folosita drept propaganda de conducatorul regimului nazist din Italia,Benito Mussolini.Desi a fost invitata,fosta castigatoare Uruguay,a refuzat participarea,motivand printr-o scrisoare..."Fara noi turneul olimpic de la Amsterdam din 1928 n-ar fi avut valoare.Va multumim pentru invitatie europenilor,dar asa cum si voi ati refuzat sa veniti la noi in urma cu 4 ani,nici noi nu vom veni acum"...

Au fost prezente 16 echipe si s-a jucat in sistem eliminatoriu.Azi asa ceva nu ar mai putea fi posibil din bine-cunoscutele ratiuni financiare,fiecare echipa avand dreptul macar la 3 meciuri.

Romania a jucat contra Cehoslovaciei la Trieste,si desi aveam o echipa foarte buna am fost invinsi cu 2-1,dupa ce la pauza aveam 1-0 prin golul lui Dobay,jucatorul Ripensiei Timisoara.Cehii au marcat prin vedetele lor,Nejedly si Puc,primul de la Sparta Praga,celalalt de la Slavia.

Italia a zdrobit pe amatorii veniti din SUA cu 7-1.Golurile au fost marcate de Schiavio-3,Orsi-2 si Ferrari si Giuseppe Meazza cate unul.

Germania a zdrobit de asemenea Belgia cu 5-2,in ciuda celor doua goluri inscrise de belgianul Voorhoof,unul dintre cei mai mari atacanti ai acelor timpuri.

Un meci fantastic a fost intre Franta si Austria,meci care a avut nevoie de prelungiri,si in care austriecii s-au impus pana la urma cu 3-2,condusi de cel mai bun fotbalist al lor,Mathias Sindelar,marcatorul unui gol.Sindelar era fotbalistul Austriei Viena.

Spania a intrecut Brazilia cu 3-1,dar s-a remarcat autorul golului brazilian,Leonidas,despre care "vom mai auzi" peste 4 ani.

Un alt meci frumos a avut loc intre elvetieni si olandezi.Marele atacant elvetian Max Abegglen a marcat 2 goluri si Elvetia s-a impus cu 3-2. Pana sa fie depasit de Alexander Frey (35 goluri), Abegglen detinea recordul de goluri la nationala Elvetiei cu 34 goluri.

Un alt meci spectaculos a fost castigat de Suedia cu 3-2 contra Argentinei.

Tabloul optimilor se incheia cu Ungaria-Egipt 4-2. Trebuie mentionat faptul ca ungurii erau o formatie foarte buna la acea vreme,avand jucatori ca Toldi,Vincze,Teleki sau Dr. Sarosi. Sarosi a marcat 351 goluri pentru Ferencvaros si a fost nominalizat in primii 100 fotbalisti ai secolului 20.

In sferturi,Germania a trecut cu 2-1 de Suedia,Hohmann reusind o dubla.

Austria a invins cu 2-1 Ungaria,in ciuda golului reusit de Sarosi.

Intr-un aprig duel care a necesitat prelungiri,Cehoslovacia a invins Elvetia lui Abegglen cu 3-2,Nejedly reusind golul decisiv.

Italia a termiant la egalitate cu Spania 1-1,si intr-ucat nu exista regula penalty-urilor,meciul s-a rejucat si tara gazda s-a impus cu 1-0 prin golul interistului Meazza,cel care da numele stadionului din Milano cand joaca Inter.

Toata lumea nazista astepta o finala Italia-Germania,dar cehii le-au stricat planurile nemtilor,invingandu-i in semifinale cu 3-1,dupa o dubla realizata de Nejedly.

In cealalta semifinala,Italia trecea de Austria cu 1-0,gol al romanului Enrique Guaita,care a jucat si pentru nationala Argentinei.

Germania a reusit pana la urma sa obtina locul 3 dupa un 3-2 cu Austria in finala mica.

In marea finala se intalneau Italia si Cehoslovacia.Cehii au marcat primii prin Puc in min.69. In min. 82 a cazut "un gol dumnezeiesc" pentru italieni,dupa spusele lui Mussolini, marcat de Orsi,jucatorul lui Juventus.Golul decisiv al finalei avea sa fie marcat de bolognezul Schiavio in min. 97, si astfel cea de-a doua Cupa Mondiala era castigata de Italia.

 

 

PS Inainte de a pretinde ca suntem atoate-stiutori si a ne scandaliza intre noi, cred eu ca este necesar sa cunostem istoria si valorile acestui sport.Poate asa il vom intelege mai bine!

Edited by redondo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uruguay '30 este genul de echipa care face fotbalul sa fie unul dintre cele mai frumose lucruri din lume.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Franta 1938

 

Cea de-a treia cupa mondiala avea sa fie organizata de Franta.Era un moment in care o Europa intreaga se temea de izbucnirea unui nou razboi mondial si spera ca fenomenul fotbalistic sa aiba puterea de invinge politica.De altfel, un general german spunea..."ce bine ar fi daca natiunile si-ar putea regla conturile pe un teren de fotbal!". Era o perioada in care predomina boemia in fotbal,lucru disparut complet azi,cand fotbalistii de la marile echipe bucurestene ale vremii Venus sau Rapid ascultau impreuna dupa meciuri romantele lui Cristian Vasile,intr-un Bucuresti care era numit atunci "Micul Paris".

Echipa Romaniei avea sa fie prezenta si se baza pe "eternul" Stefan Dobay,dar si pe "Minunea Blonda",rapidistul Baratki,considerat cel mai bun fotbalist al Romaniei interbelice.

Italia,campionana mondiala pornea ca mare favorita a competitiei,deoarece lipsea din nou Uruguay si Anglia,care nu dorea afilierea la FIFA.Italienii castigasera si Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936.

Regulile competitiei erau aceleasi,ca in urma cu 4 ani,eliminatorii.

Romania a cazut cu Cuba...mare noroc.Dar poate ca si azi s-a incurcat de un adversar inferior si atunci.Baratki a egalat la 2 in ultimul minut si s-a intrat in prelungiri,unde Dobay a egalat la 3.La rejucare,desi Dobay a deschis scorul am fost invinsi dupa pauza cu 2-1.Cauzele rusinii erau multe dar cea mai imporatanta a fost folosirea unor jucatori iesiti din forma.Echipa nu era facuta de antrenor atunci,ci de manager.

Elvetia si Germania au avut si ele nevoie de rejucare dupa 1-1.S-a terminat 4-2 pentru elvetieni,marele atacant Abegglen reusind o dubla dupa ce marcase si in primul meci.

Cehoslovacia,finalista din urma cu 4 ani trecea cu 3-0 de Olanda,intr-un meci in care praghezul Nejedly autorul unui gol avea sa fie din nou cel mai bun de pe teren.

Ungaria-Indiile Olandeze 6-0...dubla Sarosi si o alta dubla a unui alt mare atacant Zsengeller de la Ujpest.

Brazilia si Polonia au oferit un meci fenomenal. "Diamantul negru",Leonidas a deschis scorul,polonezii au egalat,dar brazilienii au mai marcat 2 goluri pana la pauza .Apoi a urmat o dubla a lui Willimowski si s-a facut 3-3. Leonidas a jucat cateva minute descult deoarece terenul era ud,dar arbitrul l-a rugat sa se incalte.Insa descult a marcat pentru 4-3.Willimovski a egalat si s-a intrat in prelungiri.Leonidas a mai dat 2 goluri si Willimovski doar unul,Brazilia castigand cu 6-5.

Italienii treceau cu 2-1 de Norvegia,golul decisiv fiind marcat de lazialul Piola.

Franta invingea Belgia cu 3-1 dupa o dubla a lui Nicolas.Golul belgienilor a fost marcat de Voorhoof,care asemenea lui Dobay a fost prezent la toate primele 3 cupe mondiale.

Suedia invingea la masa verde cu 2-0 Austria prin neprezentare.Austria fusese integrata in Reichul German si nu mai putea fi prezenta,cei mai buni jucatori ai lor fiind selectionati de Germania.Cel mai bun,Sindelar a refuzat,iar un an mai tarziu a fost gasit mort in apartament,cauzele mortii fiind neelucidate de autoritatile naziste. Sindelar a devenit un erou national in Austria creindu-se un mit in jurul numelui sau.

In sferturi,Suedia zdrobea cu 8-0 Cuba,cu 4 goluri date de Wetterstrom.Asta ca sa realizam cine era de fapt Cuba.

Italia invingea cu 3-1 tara gazda,Franta,cu o dubla realizata de Piola si un gol al lui Colaussi de la Juventus.

Ungaria dispunea cu 2-0 de Elvetia,Zsengeller reusind o dubla.

Brazilia-Cehoslovacia...1-1 dupa primul meci,goluri,bineinteles,Leonidas si Nejedly.Leonidas a marcat si la rejucare fiind din nou cel mai bun de pe teren si aducand victoria tarii sale cu 2-1. Despre Leonidas se spune ca a fost cel mai bun fotbalist al perioadei interbelice si unele suse,care s-au dovedit apoi a fi neadevarate,au spus ca era tatal lui Pele.

In semifinale.in cel mai asteptat meci,Italia a trecut cu 2-1 de Brazilia.Cei mai buni fotbalisti brazilieni,Leonidas si Romeu,nu au fost folositi,fiind menajati pentru finala.Acum asa ceva ar parea incredibil.A facut in schimb Giuseppe Meazza un meci mare.

In cealalata semifinala,ungurii ii desfintau pe suedezi cu 5-1,dupa o noua dubla a lui Zsengeller.

Leonidas avea sa se razbune in finala mica marcand doua goluri contra Suediei,intr-un meci castigat cu 4-2.

Marea finala a adus fata in fata echipele Italiei,campionana mondiala si olimpica si Ungariei.Colaussi a deschis repede scorul,dar ungurii au egalat la fel de rapid prin Titkos.Piola si Colaussi din nou au facut ca la pauza sa fie 3-1.Sarosi a marcat in min. 66 si s-a ajuns la 3-2. Piola a reglat insa conturile si Italia devenea din nou campiona mondiala dupa un 4-2 in finala.Echipa celebrului antrenor Vittorio Pozzo,care a antrenat aceasta nationala intre 1929-1948 isi dovedea inca o data clasa.

Din pacate,din cauza razboiului, campionatele mondiale au fost intrerupte,pana in 1950.

 

In incheiere as vrea sa pun pe tapet replica lui Radu Vasilescu,cel mai cunoscut cronicar sportiv al acelor timpuri...."Daca vezi un gol de la 25 de m,spune si tu altora ca au fost 35 caci nu pierzi nimic,In schimb,castiga fotbalul! "

Edited by redondo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Inainte de a pretinde ca suntem atoate-stiutori si a ne scandaliza intre noi, cred eu ca este necesar sa cunostem istoria si valorile acestui sport.Poate asa il vom intelege mai bine!

 

Uruguay '30 este genul de echipa care face fotbalul sa fie unul dintre cele mai frumose lucruri din lume.

 

Uruguay 30 nu a fost o formatie unica, ci a existat si la noi in campionat o asemenea "echipa". Echipa aceea a fost insasi Armata (atat la nivel de institutie, cat si la nivel de oameni) care in 1940 a facut unul din cele mai frumoase gesturi din istoria campionatului romanesc de fotbal.Redau un fragment desprins din ziarele vremii si readuse la timpul prezent, caci e bine sa fie cunoscuta istoria armatei si din aceasta perspectiva, a adversarilor Stelei Bucuresti.

 

fragmente preluate din ziarul "Clujeanul", articol aparut in 4aug. 2003, de Gelu Radu

 

În 1940, dupã ce nord-vestul Transilvaniei a fost rupt din trupul țãrii prin Dictatul de la Viena, mii de clujeni au ales refugiul. Printre ei, jucãtorii și conducãtorii echipei de fotbal Universitatea Cluj, care au refuzat sã joace în campionatul maghiar.Pentru a reconstitui cele întâmplate atunci, CLUJEANUL s-a deplasat la Sibiu, a studiat ziarele vremii și a vorbit cu istorici și martori ai acelor vremuri.

 

UN LOC ÎN PLUS

"Smulși, ca și mulți oameni ai locului, de la rosturile lor, forțați sã pãrãseascã în grabã Clujul, cei care pânã mai ieri erau întâlniți la arenã, la bazin sau pe pista Parcului Sportiv, urcau Dealul Feleacului și, din punctul cel mai înalt, cãutau cu privirea spre locurile dragi lor de care trebuiau sã se despartã", scria în Almanahul Aniversar "U-75".

Deoarece evacuarea orașului s-a fãcut într-un termen foarte scurt, sportivii nu au luat cu ei nici echipamentul și nici mingi, doar carnetele de legitimare ale jucãtorilor. Prin grija lui Viorel Tãnase, fost portar al echipei între anii 1927-1930, fotbaliștii au primit bocanci de joc de la fabrica de încãlțãminte din Sibiu. Echipamentul a fost confecționat la Cisnãdie, unde erau mai multe fabrici de tricotaje.

În sezonul 1939-1940, "U" nu-și câștigase dreptul de a evolua în prima divizie. Cu toate acestea, dupã primele trei etape, Federația Românã de Fotbal a decis sã suplimenteze numãrul de locuri în Divizia A, de la 12 la 13, pentru a sprijini moral echipa clujeanã aflatã departe de casã.

 

AJUTORUL ARMATEI

 

În 6 octombrie 1940, ziarul "Foaia poporului" publica un ordin al ministrului Apãrãrii Naționale prin care se punea la dispoziția Universitãții "Regele Ferdinand I" din Cluj localul cazarmei "Avram Iancu" și al ªcolii Speciale de Cavalerie din Sibiu, fãrã grajduri și dependințe.

Astfel, problema continuãrii studiilor era rezolvatã. Jucãtorii lui "U", majoritatea studenți, aveau o zi pe sãptãmânã dedicatã instrucției, fiind considerați militari în termen redus. La începutul lunii decembrie 1940, gruparea clujeanã era recunoscutã juridic sub numele de "Clubul sportiv studențesc Universitatea Cluj-Sibiu".

 

CAZAREA ªI MASA

 

Inițial, prin grija Protopopului Miron Neagu, o parte din jucãtori au fost cazați la cãminul Seminarului Teologic. Din cauza numãrului mare de refugiați, erau cazuri în care sportivii stãteau în camere cu câte 12 paturi. Dupã un timp, au fost mutați la internatul unei întreprinderi.

Alți "U"-iști, mai norocoși, stãteau la rude sau la suporteri care le puseserã camere la dispoziție. Un exemple îl constituie Nicolae Szoboszlay, primit cu brațele deschise de doctorul Traian Stoicoiu, renumit chirurg și mare suporter al "alb-negrilor".

Alimentația a fost o problemã grea în perioada bejeniei, mai ales cã rãzboiul determinase o crizã de hranã. În general, clujenii mâncau la cantina internatului unde erau cazați, dar au început sã și improvizeze. Pe malul Cibinului, ei au învãțat sã prindã pește cu mâna. Prada era dusã la restaurantul "Rãscruci", care le oferea, la schimb, mâncare gãtitã.

Spre sfârșitul bejeniei, clujenii au folosit o altã metodã de a-și rotunji veniturile: sub conducerea lui Szoboszlay și a lui Jivkovici, lotul mergea la colindat. Melodia lor preferatã era "O, ce veste minunatã".

 

CAMPIONATUL DE RÃZBOI

 

"U" a disputat prima partidã oficialã de la Sibiu în 20 octombrie 1940, pierdutã însã în fața Sportului Studențesc: 1-2. Meciul a fost urmãrit de o audiențã-record: 2000 de persoane. Dar campionatul 1940-1941 avea sã fie suspendat din cauza izbucnirii rãzboiului anti-sovietic. "U" era clasatã pe locul 11, cu douã meciuri mai puțin disputate.

În urmãtorul sezon, competiția s-a disputat pe zone geografice, fiind denumitã "Cupa Basarabia". "U" a câștigat seria a 5-a, iar apoi s-a calificat pânã în semifinale, unde a fost învinsã de Rapid cu 1-4.

 

În vara anului 1942 s-a produs o nouã reorganizare, întrecerea fotbalisticã devenind "Campionatul de rãzboi". "U" era cea mai tânãrã echipã, având media de vârstã de 22 de ani! Clujenii au terminat campionatul pe locul 9.

"U" a împlinit un sfert de veac de existențã în bejenie, dar campionatul 1943-1944 nu s-a mai încheiat din cauza rãzboiului. "U" ocupa locul 3, dupã FC Craiova și Rapid.

"Bãieții s-au rãspândit care încotro. Era greu. Din ce în ce mai greu. ªi totuși, parcã dinspre munte, venea o dungã de luminã... Venea, ea, dunga de luminã", scria doctorul Mircea Luca în volumul sãu de memorii, intitulat "ªepcile roșii".

Cea mai bunã performanțã a tinerilor clujeni în acea perioadã a fost accederea în finala Cupei României, în sezonul 1941-1942. Din pãcate, "U" a fost înfrântã la București de Rapid, cu 7-1.

 

DIN NOU ACASÃ

 

Momentul întoarcerii la Cluj, în 26 iulie 1945, este descris într-un paragraf emoționant al cãrții lui Mircea Luca: "Îmi era parcã fricã sã calc pe pietre, pentru ca nu cumva ceva sã se miște și sã se schimbe. Chiar în ziua sosirii ne-am dus la stadion. Szony-baci era acolo, ca întotdeauna. Când ne-a vãzut, n-a putut scoate nici un cuvânt. A stat așa, vreo trei minute în șir. Nici nu clipea. Apoi, la fel de mut, s-a îndreptat spre un dulap. A deschis cu cheia și a tras de un sertar mare, ca de scrin. ªi, cu aceleași mișcãri de robot, a scos din sertar 11 tricouri alb-negre, așezate cu grijã unul peste celãlalt. Abia dupã ce le-a pus pe masã și le-a netezit de câteva ori, i-am auzit glasul: . Nimeni n-a mai scos o vorbã. Mi-am holbat ochii ca sã nu plâng și am cãutat în grãmadã tricoul cu nr. 5. Era tricoul meu. În timp ce-l trãgeam pe cap, am zãbovit, cãutându-i gura, ca sã-l pot sãruta pe dinãuntru".

 

SUPRAVIEÞUITORII. CLUJEANUL a stat de vorbã cu ultimii doi supraviețuitori ai bejeniei, Mircea Luca și Nicolae Szoboszlay.

 

Mircea Luca își amintește cã, din cauza rãzboiului, campionatul se transformase într-un hibrid. "O echipã care era în refugiu, cu mare greutãți, s-a adaptat rapid într-un oraș ca Sibiul, care ne-a primit exemplar. De fapt, pentru mine, Sibiul a fost un al doilea Cluj".

Nicolae Szoboszlay nu a stat la Sibiu decât câteva luni, din toamna lui 1943 și pânã în primãvara lui 1944, când campionatul s-a întrerupt: "M-a impresionat cãldura cu care am fost întâmpinat. Eram un tânãr elev și cei care m-au convins sã vin de la Aiud sã apãr la mi-au purtat o grijã deosebitã. De Universitatea m-am îndrãgostit instantaneu atunci când am auzit corul cântând imnul. Atunci am știut cã voi juca la echipa studențeascã!".

 

OSPITALITATE SIBIANÃ.

 

Ca unor oaspeți de vazã, jucãtorilor de la "U" li s-a permis sã foloseascã principalul stadion din Sibiu, care se numea Anef. Pe arena din Parcul "Sub Arini" evolua cea mai importantã echipã localã, "ªoimii", care le-a pus clujenilor la dispoziție și mingile necesare.

În ciuda vremurilor tulburi, "U" a dorit sã evite evaziunea fiscalã. A cerut și a obținut de la Administrația Financiarã hârtie filigranatã specialã din care se confecționau bilete, iar conducerea clubului plãtea anticipat taxele pentru respectivele tichete.

Astãzi, stadionul din Parcul "Sub Arini" zace în paraginã. Sibiul este aproape inexistent din punct de vedere fotbalistic.

 

PRIMA ECHIPÃ CU IMN.

Un episod deosebit al bejeniei a fost compunerea primului cântec dedicat unei echipe de fotbal din România. Compozitorii - Nelu Brateș, Seva Ivanov, Relu Constantinescu și Mircea Olteanu - au format o trupã care a rãmas cunoscutã sub numele de "Zombby". (Dedicatie pt axl, "pisici si zombii" :P ) Lansarea oficialã a "imnului-marș" a avut loc la Teatrul Național din Sibiu, în fața unei sãli arhipline.

 

Haide, U! Haide, U!

Ești simbolul tinereții studențești,

Haide, U! Tempo U!

Ești simbolul unor inimi românești

 

Noi luptãm, sã-nãlțãm,

Prin avânt, voințã, zâmbet și prin cânt,

Un trup nou - braț de fier

Suflet nou smuls din cer.

Haide, U! Tempo U! Haide "U"!

 

Suntem "U"-iștii Clujului iubit

Uniți cu toții-ntr-un avânt

Pornim din nou cu sufletu-nfrãțit

La luptã, cu un singur gând:

Haide "U"! Haide "U"! (se repetã refrenul)

__________________________________________

 

Asemenea gesturi nu pot fi uitate si vor fi consemnate mereu in paginile de istorie ale unei echipe, indiferent de rivalitatile sportive existente. Un alt gest memorabil, din aceeasi perioada, a fost sacrificiul facut de CFR Cluj (la vremea respectiva avand denumire in maghiara, deoarece lb. romana a fost interzisa ca lb ofciala) care au fost nevoiti sa evolueze si sa lupte in campionatul maghiar de fotbal alaturi de alte echipe romanesti din Ardeal, pentru a tine oamenii ramasi in Ardeal uniti, a le da o raza de speranta pe timp de razboi, a nu-i lasa sa se simta abandonati, asa cum "U" au fost nevoiti sa se sacrifice si sa abandoneze Clujul,sa-si lase casele,familiile, pentru ca cei ramasi in Cluj (si-n Ardeal), sa simta caldura si sustinerea fratilor romani pe timp de razboi, deci sa-i apere pe cei ramasi. Ca de aceea era U atat de iubita si aclamata, ca cei din N-V Ardealului sa stie ca nu-s singuri, iar Romania (romanii ) nu i-a abandonat prin acceptarea dictatului de la Viena. Unii au fost nevoiti sa lupte, altii au fost nevoiti sa apere, altii sa ramana pe pozitii ca sa tina unite taberele, insa sacrificiul a fost de partea tuturor. Bunicii mei au fost printre clujenii multi care au ramas in Cluj in perioada razboiului si mi-au certificat aceste lucruri, redate in Clujeanul si multe altele.

 

De ce am postat acest fragment? pentru a evidentia ca Steaua Bucuresti a avut o istorie nescrisa in almanahul Clubului, o istorie ce dateaza dinainte de aparitia oficiala a acesteia, deci nasterea unei legende (clubul Steaua) a fost preconizata de evenimentele anterioare lui 1947. Astazi, Steaua Bucuresti ar trebui sa se mandreasca mereu cu originile pe care le are , Armata si sa fie SUPERIOARA asa cum aceasta, Armata (poporul), mereu a fost, iar stelistii care se identifica cu Steaua Bucuresti la fel, SEMPER SUPERIORES- prin atitudine si fapte concrete!

 

Nu uitati ca in Bucuresti exista oameni care s-au sacrificat si si-au parasit casele ca sa-i apere pe ai lor de saracie si foame si care azi, la fel ca U-istii de odinioara, pescuiesc in apele Dambovitei pentru a supravietui si a da astfel o raza de speranta celor ramasi acasa, sau care dorm pe strada, in "asezari improvizate", la fel cum unii jucatori au dormit intr-o alta perioada, unul langa altul,langa stadion,pe saltele, cand clubul nu a avut bani pt un hotel, insa echipa a facut deplasarea si au intrat a doua zi pe teren, dupa ce au mancat o felie de salam si au impartit o bucata de paine. Fotbalul e un fenomen international, nu doar national, iar istoria sa trebuie cunoscuta de toata lumea!

Edited by dee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa-i ca cefere "a fost nevoita" sa "lupte" in campionatul ungurilor? :))))

Share this post


Link to post
Share on other sites
Asa-i ca cefere "a fost nevoita" sa "lupte" in campionatul ungurilor? :))))

 

scuze, am vrut sa spun ca DA si-au dorit sa lupte in campionatul maghiar, (ca doar se puteau retrage cand au fost trecuti cu totii la campionatul maghiar, insa n-au facut-o, ci doar o echipa a trebuit sa se desprinda ca sa-i apare pe toate celelalte echipe ramase) pentru ca ei (cu totii) reprezentau Clujul si celelalte oarase din Ardeal, deci pe toti ardelenii din N-V , care au luptat si si-au aparat natia pe 3 fronturi- Ungaria (prin echipele care au decis sa lupte in campionatul maghiar impotriva echipelor din Ungaria), Ardeal NV (prin oamenii care au ramas in anii aceia grei acasa, traind sub acel regim), Romania ( prin U care a parasit Ardealul pentru a-i apara pe cei ramasi) ;) cu totii am fost odinioara oameni.

Edited by dee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu riscul de a duce discutia intr-o alta parte decat cea dorita de initiatorul topicul, dar cum mama ma-sii poti sustine asemenea ineptii?

 

u fost nevoiti sa evolueze si sa lupte in campionatul maghiar de fotbal alaturi de alte echipe romanesti din Ardeal, pentru a tine oamenii ramasi in Ardeal uniti, a le da o raza de speranta pe timp de razboi, a nu-i lasa sa se simta abandonati, asa cum "U" au fost nevoiti sa se sacrifice si sa abandoneze Clujul,sa-si lase casele,familiile, pentru ca cei ramasi in Cluj (si-n Ardeal), sa simta caldura si sustinerea fratilor romani pe timp de razboi, deci sa-i apere pe cei ramasi.

 

cand ungurii nenorociti intrau peste romani in case si ii impuscau, numai la fotbal nu se gandea nimeni. in logica ta imi si imaginez un dialog intre doi clujeni:

 

- salut prietene, ai auzit? ungurii au intrat peste aurel in casa. pe el l-au impuscat, nevasta i-au violat-o.

 

- lasa amice, ieri KVCS, echipa care ne reprezinta si care este nevoita sa se lupte cu ungurii in campionatul de fotbal, a obtinut o victorie. de acum, pot sa mor linistit. ce daca suntem macelariti la noi in tara, pentru mine echipa de fotbal KVCS este o raza de speranta.

 

nu-i asa ca bozgorasii de la cefere au fost cei care au tinut romanismul in viata in Ardeal?

Share this post


Link to post
Share on other sites
cand ungurii nenorociti intrau peste romani in case si ii impuscau, numai la fotbal nu se gandea nimeni. in logica ta imi si imaginez un dialog intre doi clujeni:

 

esti idiot! m-am referit la ardeleni, la sportivi, care indiferent de origini, au luptat si si-au aparat natiile, adica sa fie unite si sa fie pace.

Bunicul meu a fost inrolat in Armata Romana, caci hazardul a hotarat sa-l prinda razboiul in Bucuresti si nu a putut sa se intoarca acasa, unchii mei, au fost inrolati in Armata Austro Ungara, ca toti cei din N-V Ardealului, pusi in linia 1! s-au intalnit pe front! (inca mai pastrez scrisorile) la fel si Istvan, ardeleanul,s-a intalnit cu Atilla, ruda lui din Ungaria si au pornit la lupta impotriva lui Gheorghe, pe care Istavan l-a recunoscut ca fiind consatean cu el, insa Atilla n-a stiut si a respectat ordinele. Asa cum am spus, fotbalul are mai multe semnificatii, e un fenomen social.

Edited by dee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trecand peste faptul ca ma jignesti absolut gratuit (o sa las pe altcineva sa te sanctioneze, dar poate ca o pauza ti-ar prinde bine) am sa te rog sa recitesti ce ai scris chiar tu in posturile precedente iar apoi sa te gandesti foarte bine care din noi doi e idiotul.

 

LE: un mic ajutor citat din tine :)

 

nevoiti sa evolueze si sa lupte in campionatul maghiar de fotbal alaturi de alte echipe romanesti din Ardeal, pentru a tine oamenii ramasi in Ardeal uniti, a le da o raza de speranta pe timp de razboi, a nu-i lasa sa se simta abandonati

 

unde dracu te referi tu la sportivi?

Edited by Marius

Share this post


Link to post
Share on other sites
unde dracu te referi tu la sportivi?

 

atunci esti idiot la patrat daca n-ai inteles si poate vei fi la cub ;) rog un alt moderator sa ma baneze insa sa-ti explice si tie un fenomen pe care nu-l cunosti, doar il admiri, fara a-i intelege substratul. Se vede ca nu ai trait si nu traiesti aici, printre oameni! Sportivii (jucatorii) aveau valente de simbol. Crezi ca cineva ii nebun sa joace fotbal adevarat, pe teren, in timp de razboi , in loc sa stea acasa, langa familiile lor din Ardeal ?! ambii au evoluat in deplasare, in fata unui public, pentru a transmite un mesaj celor ramasi acasa si celor prezenti.

Edited by dee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amesteci merele cu perele. cefereu' n-a fost vreun simbol al partizanatului sau romanismului din Ardeal in anii razboiului. Dat fiindca esti destul de badarana si greoaie in logica si exprimare, am sa te sfatuiesc, asemeni multor altora, sa-ti gasesti un iubit.

 

O zi buna. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Amesteci merele cu perele. cefereu' n-a fost vreun simbol al partizanatului sau romanismului din Ardeal in anii razboiului. Dat fiindca esti destul de badarana si greoaie in logica si exprimare, am sa te sfatuiesc, asemeni multor altora, sa-ti gasesti un iubit.

 

O zi buna. :)

 

oamenii devin simboluri, prin ceea ce fac pentru alti oameni, nu CFR-ul, nu U, nu Steaua, nu Dinamo, ci oamenii! Te sfatuiesc sa mai citesti putin, in timp ce te plimbi cu o iubitzica prin Cismigiu sau cand o acompaniezi prin mall, intreaba-o pe ea, ca sigur stie mult mai multe decat tine.

Numai bine!

 

@Marius

nu pot scrie numele tuturor, pentru ca nu-i cunosc, deci am folosit o denumire generica, in care sa fie inclusi toti.

In timp de razboi, "soldatul necunoscut" nu a fost doar unul, cu toate ca denumirea e una singulara. Pe timp de pace, Steaua nu e doar unu, cu toate ca denumirea e singulara, ci "Steaua = noi".

Edited by dee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu v-as trimite pe amandoua la cratita.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Un alt gest memorabil, din aceeasi perioada, a fost sacrificiul facut de CFR Cluj (la vremea respectiva avand denumire in maghiara, deoarece lb. romana a fost interzisa ca lb ofciala) care au fost nevoiti sa evolueze si sa lupte in campionatul maghiar de fotbal alaturi de alte echipe romanesti din Ardeal

 

 

oamenii devin simboluri, prin ceea ce fac pentru alti oameni, nu CFR-ul, nu U, nu Steaua, nu Dinamo, ci oamenii!

 

Cum spuneam mai sus, poate ar fi bine sa-ti recitesti ineptiile inainte de a ma jigni sau a-mi sfaturi care, chipurile, ar fi intr-un fel ironice :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brazilia 1950

 

Cea de-a patra Cupa Mondiala gazduita de Brazilia a fost boicotata de multe echipe din cauza razboiului.Desi calificate sau invitate,echipele Scotiei,Frantei,Turciei,Austriei,Argentinei,Indiei sau Portugaliei nu au participat.Pana la urma au ramas doar 13 echipe.

In grupa A, Brazilia a facut legea castigand cu 4-0 contra Mexicului,2-0 contra Yugoslaviei si remizand 2-2 cu Elvetia.S-a calificat pentru grupa finala.

Grupa B a fost castigata de spanioli dupa 3 victorii,cu Anglia,SUA si Belgia. Aici este de remarcat,celebra victorie a SUA contra Angliei cu 1-0.Cea mai mare natiune fotbalistica participa in premiera si juca cu o echipa de amatori.De altfel,in Anglia,oamenii au crezut ca este o greseala de tiparire si s-a terminat 10-1. A fost un meci in care englezii au avut vreo 25 de cornere au sutat de 3 ori in bara,au ratat un penalty si au avut un gol anulat.Dar a ramas acel 1-0 istoric pentru americani.

Din grupa C s-a calificat Suedia supa un 2-2 cu Paraguay si 3-2 cu Italia.

Grupa D a avut doar un meci,Uruguay-Bolivia 4-0,uruguayenii ajiungand in faza finala.

In grupa finala,Brazilia a inceput in forta si a surclasat Suedia cu 7-1,meci in care s-au remarcat fantasticii atacanti brazilieni,Ademir-4 goluri si Chico-2.Uruguay a facut 2-2 cu Spania.Brazilienii au zdrobit apoi si pe Spania cu 6-1,in vreme cu Uruguay a castigat greu,3-2 cu Suedia.In meciul decisiv care avea rolul de finala,gazdele turneului final aveau nevoie de egal.Dupa rezultate,brazilienii pareau clar mai buni.Pe Maracana se spune ca au fost peste 100 000 de oameni la acel meci. Friaca a marcat in min.47 si nimeni nu mai credea ca Brazilia ar putea pierde meciul. Cu toate astea, l-au pierdut prin golurile lui Schiaffino si Ghiggia.Brazilienii aveau atunci cei mai buni fotbalisti ai lumii,Ademir,Chico,Jair,Baltazar,dar fotbalul a fost crud pentru ei.Dupa meci a fost doliu national in Brazilia,care de atunci nu a mai jucat niciodata in echipamentul alb complet de la finala.Pele,in varsta de 9 ani povestea ca a ascultat meciul la radio alaturi de tatal lui,pe care atunci cand l-a vazut plangand l-a imbratisat si i-a promis ca va castiga Cupa Mondiala pentru el.

Uruguay castiga al doilea titlu mondial,dar marea forta sud americana,Brazilia se nastea.

Aceasta Cupa Mondiala a ramas cunoscuta pentru cele doua meciuri celebre,Anglia-SUA si Brazilia-Uruguay care au marcat istoria acestui sport.

Edited by redondo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elvetia 1954

Amintirile razboiului treceau,fotbalul raspandindu-se pe toate continentele.Organizarea celei de-a cincea Cupa Mondiala revenea unui stat care nu suferise mult de pe urma razboiului.

Romania a jucat intr-o grupa preliminara alaturi de Cehoslovacia si Bulgaria.Desi am invins vecinii de la sud in ambele meciuri,am pierdut cele doua jocuri contra cehilor si am ratat calificarea.

Favoritele turneului erau cele doua forte sud-americane,Uruguay si Brazilia,precum si marea echipa a Ungariei,una din cele mai mari ale tuturor timpurilor.Trebuie spus aici ca nationala Ungariei zdrobise in meciuri amicale majoritatea echipelor de pe continent.Atunci meciurile amicale erau considerate "meciuri de onoare" si se lupta la fel de mult ca intr-un meci oficial.Spre exemplu,englezii auzind de aceasta mare echipa i-au invitat in 1953 pentru un amical.Inca de la incalzire se spune ca spectatorii de pe Wembley au fost impresionati de unguri dar ziceau...acum sunt zmei...cand va-ncepe meciul vor fi mielusei.Avandu-i pe cei 3 mari lideri,Marele Puscas,Kocsis si Czibor,toti de la Honved,ungurii s-au distrat cu englezii castigand cu 6-3.Apoi a urmat revansa de la Budapesta cu 7-1.Astfel se stingea mitul Angliei.Tehnica superioara a ungurilor era un atu devastator pentru orice echipa la acea vreme.Se spune ca Honved ar fi castigat Cupa Campionilor Europeni fara probleme daca ar fi fost inventata cu 5 ani mai devreme.

Fiecare echipa juca doar doua meciuri intr-o grupa de 4. In grupa 1,Brazilia cu Baltazar, Didi si Julinho zdrobea Mexicul cu 5-0 si facea 1-1 cu Jugoslavia.Sarbii invingeau Franta cu 1-0 prin golul "partizanului" Milutinovici si se calificau in sferturi alaturi de sud-americani.

In grupa 2 ungurii au inceput in forta cu 9-0 contra Coreei de Sud,Puskas reusind o dubla si Kocsis o tripla.Germania Federala invingea Turcia cu 4-1.De la nemti se remarcau Fritz Walter,capitanul lor, de la Kaiseslautern, Schafer de la FC Koln si Rahn de la Essen. Cu toate acestea in urmatorul meci...Ungaria-Germania Federala 8-3,cu 4 goluri marcate de Kocsis,doua de Hidegkuty,unul de Puskas si unul de Toth.Dupa un alt meci cu Turcia castigat cu 7-2 obtineau si nemtii calificarea in sferturi.

Si selectionata Uruguayului avandu-l in continuare pe Schiaffino obtinea calificarea dupa un 2-0 cu Cehoslovacia si 7-0 cu Scotia. Cealalta echipa calificata era Austria avand un mare atacant,Erich Probst de la Rapid Viena,autorul unei triple in 5-0 cu Cehoslovacia si al golului din meciul cu Scotia 1-0.

In grupa 4 gazdele turneului final invingeau Italia cu 2-1,iar engezii faceau un 4-4 dramatic cu Belgia,dupa prelungiri,deoarece regulamentul permitea acest lucru in cazul egalitatii. Italia a invins apoi cu 4-1 Belgia,Iar Anglia cu 2-0 Elvetia. In barajul decisiv elvetienii i-au mai invins o data pe italieni cu 4-1 si s-au calificat alaturi de englezi in sferturi.

In sferturi,Austria batea tara gazda Elvetia cu 7-5 intr-unul din cele mai frumoase meciuri ale turnelui final.

Apoi a urmat un Uruguay-Anglia 4-2,desi englezii au luptat pe viata si pe moarte in acel meci,fiind aplaudati la final de spectatorii de la Basel.Tehnica sud-americanilor facea insa diferenta.

Germania trecea cu 2-0 de Jugoslavia,goluri Rahn si un autogol.

In cel mai asteptat sfert se intalneau Ungaria si Brazilia.Puskas,accidentat,nu a evoluat.Ungurii au inceput in forta,asa cum o faceau mereu si aveau 2-0 dupa numai 10 minute prin golurile lui Hidegkuty si Kocsis.Brazilienii insa nu s-au predat si au facut 2-1 pana la pauza.Apoi Lantos a transformat un penalty.Julinho a marcat pentru 3-2 in min.65,insa Kocsis inchidea tabela dupa un meci extraordinar.Asadar Ungaria-Brazilia 4-2.

Ungurii intalneau in semifinale Uruguayul,campioana mondiala in ceea ce avea sa fie numita adevarata finala a turneului.Din nou absenta Puskas. Europenii au condus cu 2-0 prin golurile lui Czibor di Hidegkuty,dar Hohberf a marcat o dubla si a dus meciul in prelungiri.Atunci a iesit la rampa Kocsis care marcand in min. 111 si 116 a adus victoria cu 4-2.Acest atacant,care ulterior a jucat ani buni la Barcelona,rivalizand cu Puskas care alesese Realul,marcase pana atunci 11 goluri in turneu.De altfel a fost unul dintre cei mai mari atacanti ai lumii marcand pentru tara sa 75 goluri in 68 meciuri!

A emigrat in Spania datorita Revolutiei din tara sa din 1956,s-a stabilit la Barcelona,unde a murit in 1979 dupa ce s-a aruncat de la etaj.Nu a mai putut indura lupta impotriva leucemiei de care suferea.

In cealalta semifinala,germanii invingeau Austria cu 6-1.Interesant este ca austriecii care si-au cam "odihnit" unii jucatori cotra nemtilor,au batut cu 3-1 Uruguayul obosit dupa semifinala si au obtinut locul 3.

Marea finala,in care revenea si Ferencz Puskas nu putea avea decat o favorita certa.Ungurii batusera pana atunci marile echipe sud-americane,in vreme ce nemtii avusesera un culoar usor.In grupe fusese 8-3 pentru unguri.A avut loc atunci insa cea mai mare surpriza din istoria fotbalului.Dupa 8 minute,era 2-0 pentru Ungaria,goluri Puskas si Czibor.Ce s-a intamplat apoi,este oarecum explicabil doar de incapatanarea si meticulozitatea specific germana.Au revenit prin golurile lui Morloch si Rahn.Ungurii au cazut fizic si psihic.In min. 84 Rahn aducea victoria sutand de la distanta pe un teren ud si pacalind portarul.Astfel au castigat nemtii prima lor Cupa Mondiala.Cum au reusit...e greu de inteles avand in vedere ce se intamplase pana la finala.Fotbalul insa nu e matematica si atata timp cat crezi in sansa ta si lupti pana la capat poti fi rasplatit!

Edited by redondo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probabil cea mai buna editie a unui campionat mondial pana la cel mexican din '70.

 

Uff... iarasi ma apuca regretele din cauza nenorocitei zi de 10 iulie 1994. Mai ales cand ma gandesc la ce au fost maghiarii in fotbal... de la Hungaria si Ferencvaros-ul interbelic la Honvedul anilor '50... incununat de Wembley 1953.

Edited by Alexandru H.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E pacat totusi ca din cauze politice marea echipa maghiara s-a destramat.Ar fi fost extraordinar sa se intalnerasca cu Brazilia lui Pele,Vava sau Garincha in 1958.

Stii care e treaba cu ungurii...sunt foarte talentati in sport,dar de fotbal nu se mai ocupa de doua decenii.Cand s-au ocupat,ai vazut unde erau....Acum sunt insa cei mai buni din lume alaturi de sarbi la polo pe apa.Si au si handball bun.

PS Se vede ce mare fotbalist era Puskas dupa felul in care lovea mingea(stilul Zidane).Nu conteaza aici ca erau alte vremuri si alte marcaje.Golurile 1 si 3 marcate de el in acel meci cu Anglia sunt extraordinare.

Edited by redondo

Share this post


Link to post
Share on other sites
E pacat totusi ca din cauze politice marea echipa maghiara s-a destramat.Ar fi fost extraordinar sa se intalnerasca cu Brazilia lui Pele,Vava sau Garincha in 1958.

Stii care etreaba cu ungurii...sunt foarte talentati in sport,dar de fotbal nu se mai ocupa de doua decenii.Cand s-au ocupat,ai vazut unde erau....Acum sunt insa cei mai buni din lume alaturi de sarbi la polo pe apa.Si au si handball bun.

 

Uitasem de Ujpest, a patra mare echipa maghiara.

 

Oricum istoria fotbalului romanesc e strans legata de Ungaria. Iar in perioada interbelica am putea spune ca ii suflam in ceafa: aveam jucatori ca Baratki sau Taenzar in campionatul maghiar (ultimul jucand si pentru nationala lor), meciurile Ripensiei si Rapidului cu Ujpest si Ferencvaros ramanand legendare... dupa al doilea razboi mondial, insa, noi ne-am gandit sa distrugem toate fostele mari echipe (Venus, Unirea Tricolor, Ripensia, Chinezul) si sa facem curatenie in fotbalul capitalist. Rezultatul s-a vazut: cu tot respectul pentru unii jucatorii din anii 50, precum Petchovschi, Voinescu, Apolzan, Ozon sau Bazil Marian, dar rezultatele internationale s-au dovedit extrem de sarace. In timp ce maghiarii jucau pe Wembley si ii invitau pe englezi acasa la ei, noi ne bateam cu Albania, Bulgaria si Polonia in jocuri fara miza si importanta...

 

Edit: Puskas a jucat pentru Real Madrid pana la 39 de ani. E ceva magnific. Probabil unul din cei mai completi jucatori care au existat vreodata, alaturi de un DiStefano, Cruyff, Pele or Zidane...

Edited by Alexandru H.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exact.Insa la unguri nu a fost atat de dur comunismul....cel putin dupa revolutia din 1956.Petschovski era cel mai bun roman al anilor 50,dar nu se poate compara cu ce aveau ungurii. Imi pare rau ca nu am gasit materiale despre acele cupe internationale din perioada interbelica.Era acea Cupa a Europei Centrale,unde Rapid trebuia sa joace finala cu Beogradski,dar s-a anulat din cauza razboiului.

 

Cele mai frumoase 6 goluri din istoria fotbalului sunt urmatoarele dupa opinia mea...nu pot face o ordine...

1.Puskas-golul 3 in acel meci cu Anglia din 1953

2.Pele in finala cu Suedia din 1958

3.Maradona in sfertul cu Anglia din 1986

4.Van Basten in finala cu URSS din 1988

5.Romario,cand era la PSV,in grupe contra Milanului in 1992

6.Adrian Ilie contra Columbiei in 1998.

Edited by redondo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Exact.Insa la unguri nu a fost atat de dur comunismul....cel putin dupa revolutia din 1956.Petschovski era cel mai bun roman al anilor 50,dar nu se poate compara cu ce aveau ungurii. Imi pare rau ca nu am gasit materiale despre acele cupe internationale din perioada interbelica.Era acea Cupa a Europei Centrale,unde Rapid trebuia sa joace finala cu Beogradski,dar s-a anulat din cauza razboiului.

 

Cupa Mitropa. Intre 1927 si 1940 a fost echivalentul unei Champions League pentru o regiune ce includea Italia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria, Iugoslavia, Elvetia, Romania (noi ne-am facut aparitia in 1937). Multi spun acum ca fara englezi, spanioli ori germani competitia e de neluat in seama, insa Mitropa a fost prima competitie dedicata fotbalului si ligilor profesioniste, initiate in Austria, Cehoslovacia si Ungaria la inceputul anilor '20. Ungurii si austriecii au castigat-o de 4 ori, cehii de trei ori si italienii de 2 ori. Cu exceptia Venusului, care a fost o dezamagire internationala, romanii au reusit sa faca o figura frumoasa prin Ripensia (ce a eliminat AC Milan) si Rapid (care a reusit in 1940 sa ajunga in finala cu Ferencvaros, finala care nu s-a mai disputat din cauza razboiului). Sigur, sezonul 1940 a fost destul de facil pentru Rapid, nici Cehoslovacia, nici Italia si nici Austria netrimitand echipe (2 din ele nemaiexistand ca entitati statale).

 

Cat priveste Romania, eu sunt un admirator ferm al modelului Ripensia (o echipa stabila, in mare cu acelasi 11 timp de aproximativ 8 ani, adica sezonul de glorie al fotbalului romanesc: 1932-1940) dar nu pot sa nu laud profesionalismul Venusului (cel mai bogat si bine inzestrat club, cu o infrastructura fantastica si cu un finantator de poveste, Marinescu, prefect al Capitalei, ucis de legionari intr-un celebru masacru) ori pasiunea rapidistilor (nu multi jucatori extraordinari dar un diamant neslefuit pe numele sau Baratki)...

 

PS. De Petchovschi stiu relativ putine lucruri. Mai mult despre inceputurile sale decat de cariera sa de la UTA sau CCA. Stiu ca pentru cei din generatia Parcalab (anii 60) era considerat cel mai bun fotbalist roman al tuturor timpurilor insa nu mi s-a parut ca a rupt gura targului. Mi-ar fi placut sa il vad pe Bindea, Bodola ori Baratki in actiune, dar nu ne-am gandit sa filmam chestii asa de prozaice precum fotbalul...

Edited by Alexandru H.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da,este vorba de Mitropa.Si-a pierdut apoi din importanta dupa ce au aparut in anii 50-60 actualele competitii internationale.La vremea acee spaniolii nu erau mai buni decat ungurii,austriecii sau cehii.Englezii insa au ramas in toata perioada interbelica izolati,traind cu impresia ca sunt superiori. Din pacate nu vom putea stii niciodata ce ar fi fost daca participau.Poate ca Italia nu avea acum 4 titluri mondiale.

Din cate am auzit eu,Baratki,Dobay,Silviu Bindea si Nicolae Covaci(fratele lui Pisti Covaci) erau cei mai mari de la noi.

Edited by redondo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da,este vorba de Mitropa.Si-a pierdut apoi din importanta dupa ce au aparut in anii 50-60 actualele competitii internationale.La vremea acee spaniolii nu erau mai buni decat ungurii,austriecii sau cehii.Englezii insa au ramas in toata perioada interbelica izolati,traind cu impresia ca sunt superiori. Din pacate nu vom putea stii niciodata ce ar fi fost daca participau.Poate ca Italia nu avea acum 4 titluri mondiale.

Din cate am auzit eu,Baratki,Dobay,Silviu Bindea si Nicolae Covaci(fratele lui Pisti Covaci) erau cei mai mari de la noi.

 

De la Ripensia straluceau extremele Bindea si Dobay, plus half-ul Cotormani. (era o echipa extrem de ofensiva)

De la Rapid - Baratki si Vintila, plus o generatie mai tanara de jucatori gen Bogdan + strainii Auer si Sipos

Venusul venea cu marea tripleta defensiva (David - Albu - Sfera), cu fratii Valcov (Colea era cel mai talentat) si cu Bodola.

 

Hai sa bag si rezultatele romanesti din Cupa Mitropa...

 

1937

Primul tur

 

Venus Bucuresti - Újpesti FC 4-6 / 1-4

 

1938

Primul tur

 

Újpesti FC - FC Rapid Bucuresti 4-1 / 0-4

FC Ripensia Timisoara - Milano AC 3-0 / 1-3

 

Sferturi

 

Ferencvárosi FC - FC Ripensia Timisoara 5-4 / 4-1

Genova 1893 FBC - FC Rapid Bucuresti 3-0 / 1-2

 

1939

Primul tur

 

Venus Bucuresti - AGC Bologna 1-0 / 0-5

 

1940

Primul tur

 

Hungária FC - FC Rapid Bucuresti 1-2 / 0-3

Beogradski SK - Venus Bucuresti 3-0 / 1-0

 

Semifinale

 

Gradjanski HSK Zagreb - FC Rapid Bucuresti 0-0 / 0-0 / 0-0 / 1-1 (Rapidul a castigat la tragerea la sorti)

 

Finala

 

Ferencvárosi FC - FC Rapid Bucuresti Nu s-a mai desfasurat

 

Daca vreti rezultatele complete ale fiecarui sezon (redondo mi-a spus ca pe wikipedia nu se gasesc decat meciurile pana in 1933), folositi acest site: http://www.rsssf.com/tablesm/mit.html

Veti gasi si niste statistici interesante...

Edited by Alexandru H.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hai sa dau si o informatie misto....

 

Stefan Auer, nascut la Arad, a castigat Cupa Mitropa cu Ujpest in 1929, devenind si golgeter al competitiei, a participat in 1934 la Campionatul Mondial cu Ungaria (a ajuns in sferturi) si si-a incheiat activitatea de fotbalist la Rapid in 1940 drept cel mai bun stranier din istoria ligii I (dupa parerea mea)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0