Sign in to follow this  
Followers 0
fcsteaua.ro

Gigi Becali, falimentul sportiv

74 posts in this topic

Aflat în blocaj financiar și fãrã nicio perspectivã politicã, patronul Stelei se confruntã acum și cu prãbușirea echipei de fotbal. Clubul Steaua, instrumentul care l-a lansat pe Becali în viața publicã, atârnã acum de gâtul acestuia ca o piatrã de moarã: probleme financiare, lipsã de performanțã și antipatia suporterilor.

 

Gigi Becali a preluat clubul Steaua la începutul lui 2003 dupã un scandal monstru. S-a luptat cu Viorel Pãunescu, președintele de atunci al clubului, pentru pachetul majoritar de acțiuni. Dupã ce a devenit proprietarul a 51% din acțiuni, Becali a preluat treptat tot clubul, Pãunescu și Pițurcã primind ulterior sume de bani pentru a renunța la pãrțile lor.

 

În cei cinci ani care s-au scurs de la acel moment, Gigi Becali s-a dovedit a fi și înger, și demon pentru gruparea din Ghencea.

 

Finalul însã este unul trist pentru el. Dupã ce, sub comanda sa, Steaua a luat douã campionate, a reușit trei calificãri consecutive în Liga Campionilor și a jucat o semifinalã de Cupa UEFA, acum clubul a ratat totul: cu chiu cu vai a devenit vicecampioanã, dar sub anatema a douã scandaluri („Bricheta” și „Valiza”) a ratat Cupa României și a fost eliminatã din orice competiție europeanã. Lotul îi este decimat de vânzãri și cumpãrãri haotice de jucãtori, probleme financiare și reacții violente „anti-Gigi”, din partea suporterilor.

 

Finanțator și antrenor

 

Cât a fost Victor Pițurcã antrenor în Ghencea, Gigi Becali nu a fost lãsat sã se amestece în treburile echipei. Piți a fost însã doar primul din lungul șir al antrenorilor steliști care au demisionat dupã un conflict cu Becali. Din vara lui 2004 pânã în 2007, singurul scut al echipei a fost președintele de atunci, Mihai Stoica. Acesta nu a putut însã împiedica umilirea lui Walter Zenga, antrenorul adus de el dupã plecarea lui Piți.

 

Calificarea în grupele UEFA, eliminarea Valenciei și șansele mari la titlu s-au șters cu buretele. Zenga a fost demis de Gigi în timpul returului 2004-2005. Urmãtoarea victimã, Oleg Protasov. Ucraineanul a ratat intrarea în Liga Campionilor, dar a reușit un parcurs de senzație în grupele UEFA. Oleg a plecat în Ucraina. Urmãtorul a fost Olãroiu.

 

Dupã o calificare în Liga Campionilor și un campionat, a plecat la arabi din cauza presiunii create de Becali care voia sã-i impunã echipa. Între timp, Becali mazilea fostele glorii care lucrau la Steaua. Este cazul lui Bumbescu și al lui Sãtmãreanu, care au fost dați afarã de la Centrul de Copii și Juniori.

 

O altã glorie, Lãcãtuș, a fost forțat sã-și dea demisia de douã ori: o datã din funcția de președinte și a doua oarã, din cea de antrenor. Gigi nu a avut nici cel mai mic respect nici fațã de nașul sãu, Gheorghe Hagi, declarat cel mai bun jucãtor român al tuturor timpurilor. L-a umilit în public. „Hagi este un sãlbatic. Am încercat sã-l integrez la Steaua. Degeaba, iar ca antrenor este 0”, a declarat Becali înainte ca Hagi sã-și dea demisia.

 

Transferuri „marca Gigi”

 

Patronul Stelei și-a arogat în ultimii ani atât merite de antrenor, cât și de manager sportiv. Nu a reușit decât sã dinamiteze o echipã competitivã construitã cu banii sãi, dar cu strategiile lui Mihai Stoica și Victor Pițurcã.

 

Sorin Paraschiv. Vândut cu 500.000 de euro, deși era piesa de rezistențã a echipei în linia medianã.

 

Mihai Pleșan. Cumpãrat cu un milion de dolari, nu mai are nici statut de rezervã.

 

Pepe Moreno. Nu i s-a prelungit contractul, deși acum este dorit înapoi.

 

Habibou. Golgheter la actuala lui echipã, Charleroi (Belgia).

 

Mendoza. Golgheter la echipa Monarcas (Mexic).

 

Nicolae Dicã. Coordonatorul de joc al echipei a fost vândut cu 1,7 milioane de euro.

 

Salariile la Steaua se ridicã la o jumãtate de milion de euro pe lunã. Se adaugã cheltuieli cu chiria pentru baza sportivã și cu utilitãțile și taxe cãtre stat, care-i mai scot din buzunar lui Becali o sutã de mii de euro lunar.

 

O jucãrie prea scumpã

 

Într-o emisiune la TVR, Becali a afirmat cã a cheltuit cu Steaua aproximativ 70 milioane de euro, la care se adaugã alți 10 milioane de euro cheltuite cu baza sportivã. În același timp, ar fi obținut venituri de 40 milioane de euro. Pierderea totalã ar fi deci de 40 milioane de euro, bani pe care patronul echipei i-a dat din buzunar. Patronul Stelei a luat 500.000 de euro de la prietenul sãu Olãroiu, cãmãtarii transmițându-i cã nu-l mai împrumutã cu bani din cauza lipsei de solvabilitate. Un avantaj al atragerii altor investitori ar fi reducerea cotei de cheltuieli pe care trebuie sã o acopere Gigi Becali.

 

“Voi vinde jucãtorii cu 200-300.000 de euro salariu ca Rãdoi sau Goian și-i voi aduce pe Lițu și Tudose care sunt tineri și le dau maximum 70.000 de euro pe an”, a declarat Becali. Presa sportivã a publicat, zilele trecute, informația cã Becali ar fi luat împrumut 4 milioane de euro de la Vasile Turcu, acționar la Dinamo, tot pentru a-și acoperi cheltuielile cu clubul. Lipsa acutã de fonduri l-a fãcut pe Becali sã se gândeascã sã vândã 40% din acțiunile clubului, tranzacție în urma cãreia ar spera sã obținã circa 25 milioane de euro.

 

„Becali nu are nimic de-a face cu sportul”

 

Ovidiu Oanã este specialist în management sportiv și profesor universitar la Academia Naționalã de Educație Fizicã și Sport (ANEFS). Considerã cã Gigi Becali nu are nicio legãturã cu sportul. „De regulã, cluburile de fotbal sunt organizate ca societãți pe acțiuni, în care partea de management este formatã din specialiști. În cazul clubului Steaua, vorbim de un club de fotbal finanțat din surse nedefinite, de cãtre un personaj care nu urmãrea decât publicitate pentru propria persoanã. Cluburile sportive sunt un gen de întreprinderi economice speciale.

 

Gigi Becali nu are însã nimic de-a face cu sportul, cu sentimentul sprotiv și nici cu activitatea economicã din acest domeniu”, spune profesorul Oanã. În ceea ce privește patronatul, acesta considerã cã cel de la Steaua „ar putea sã fie comparat cu Timișoara sau Cluj, numai cã existã mari diferențe de management. Pe lângã faptul cã, la cele douã cluburi din Ardeal și Banat s-au fãcut altfel investițiile, acolo chiar existã sentiment sportiv pur. Cei de acolo vor sã dãrâme dominația echipelor din București și luptã pentru club, nu pentru patron.

 

La fel este și cu publicul-țintã. La Cluj și Timișoara, suporterii sunt motivați sã vinã la stadion, sã susținã clubul, nu sunt plãtiți pentru a-l susține pe patron. S-a vãzut cât de contraproductivã este aceastã politicã, pentru cã, pânã la urmã, s-a întors împotriva patronului de la Steaua”, susține Ovidiu Oanã.

 

Steaua, clanul Becali

 

Principala strategie managerialã a lui Gigi Becali a fost aceea de a-și instala rudele pe funcții de conducere. În afara lui Valeriu Argãsealã, actualul președinte al clubului, și Iulian Ghiorghișor, director economic, în Ghencea troneazã clanul Becali.

 

Virgil Becali (vãr de gradul al III-lea) – consilierul personal al lui Gigi.

 

Teia Sponte (vãr primar) – vicepreședinte al clubului, trecut pe „linie moartã” dupã scandalul „Valiza”.

 

Petre (cumnat) și Vasile Geambazi (nepot) – au preluat acțiunile lui Gigi dupã ce finanțatorul a început sã intre în atenția DNA.

 

Lucian Becali (nepot) – deține 4% din acțiuni.

 

Valentin Becali (fiul lui Virgil) – antrenor al grupei ’93, din cadrul Centrului de copii și juniori.

 

Marius Ianuli (nepot de gradul al II-lea) – team-manager

 

Un singur campionat în ultimii trei ani

 

Steaua a cunoscut un recul pe plan intern dupã cele douã campionate câștigate consecutiv. În schimb au reușit trei participãri consecutive în Liga Campionilor, dar și acolo au scãzut de la an la an, reușind în aceastã ediție doar un punct. Total neinteresați de Cupa României, roș-albaștrii au luat campionatul în 2004-2005 și 2005- 2006, pentru ca, în 2006-2007, Steaua abia a reușit, în dauna celor de la CFR Cluj, un nesperat loc doi care o trimitea în preliminariile Ligii Campionilor.

 

Sezonul trecut, roș-albaștrii au capotat lamentabil în ultima etapã pierzând titlul dupã un final marcat din nou de presiunile lui Becali. În Ligã au decãzut în același ritm. Dupã ce în prima participare a luat locul trei calificant în UEFA, steliștii au obținut doar ultimul loc în grupã în ultimele douã ediții, sezonul acesta fiind un dezastru, doar un singur punct câștigat.

 

Sezonul Campionat Cupe europene

 

2005-2006 Locul 1 semifinalã Cupa UEFA

2006-2007 Locul 2 grupe Liga Campionilor loc 3

2007-2008 Locul 2 grupe Liga Campionilor loc 4

2008-2009 Locul 4(tur) grupe Liga Campionilor loc 4 (eliminatã fãrã a putea juca în UEFA)

 

Adevarul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Astept cu nerabdare articolul intitulat "Gigi Becali, falimentul total - mort si ingropat".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta o stie toata lumea.Citesc articole de tipu asta de 2 ani pe site.Din pacate putem doar constata.

Din pacate nu stiu ce solutii putem gasi noi suporterii.Singura sansa e sa facem presiuni asupra lui sa plece din Ghencea.Cred ca daca ar fi injurat tot returu la or ce meci ar ceda pan la urma.Trebuie sa facem sacrificiu asta in detrimentul echipei pentru a putea pleca acest cosmar de la Steaua.

Poate sunt si alte moduri de al face sa plece.

Share this post


Link to post
Share on other sites

asta-i in primul rand falimentul uman; ma mir si ma intreb de ce legile naturii sunt atat de pline de haos desi sunt legi? cum poate agonisi un cretin atata banet iar niste exemplare rasate si bine echipate cu creier sa ramana uneori chiar muritoare de foame? nedreapta lume, stramba societate si lipsa de legi esentiale (nu s-au descoperit inca). astept evolutia evenimentelor, si sper sa fie rapida, de asa natura incat aceasta specie distorsionata mental sa dispara pentru totdeauna de la acest club. good riddance!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mie imi place articolul, este foarte bine documentat si face un bilant al acestei nefericite perioade.

 

Ce spune Ovidiu Oana este ce afirm eu de peste un an aici. Mereu se gaseste cineva sa imi spuna ca e gresit. Ma intreb doar cu ce interes.

 

Aseara am citit o stire interesanta pe prosport. Ma mira faptul ca nu s-a comentat deloc. Am incercat sa pun un link aici dar nu e permis, am aflat. Patriciu ar fi interesat de preluarea clubului. Daca este adevarat si nu apare nici o dezmintire am sa ma bucur. Pt ca stiu cum a condus antrepriza de constructii al carui proprietar era ( nu stiu daca o mai are) si stiu cum a ridicat Rompetrolul. E genul de om uns cu toate alifiile care stie intotdeauna bine ce are de facut. Tot ce pot sa spun este ca sper sa fie adevarat. In cazul in care nu apare nici o dezmintire si interesul lui persista sunt sigur ca scapam de animal.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Virgil Becali (vãr de gradul al III-lea) – consilierul personal al lui Gigi.

Teia Sponte (vãr primar) – vicepreședinte al clubului, trecut pe „linie moartã” dupã scandalul „Valiza”.

Petre (cumnat) și Vasile Geambazi (nepot) – au preluat acțiunile lui Gigi dupã ce finanțatorul a început sã intre în atenția DNA.

Lucian Becali (nepot) – deține 4% din acțiuni.

Valentin Becali (fiul lui Virgil) – antrenor al grupei ’93, din cadrul Centrului de copii și juniori.

Marius Ianuli (nepot de gradul al II-lea) – team-manager

Numai infractori.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cu siguranta sunt si alte moduri pentru ciobanu asta infect sa se duca sa ne lase dreacu in pace ca ne a disperat :steag_cruce_invers: Mereu superiori SUNTEM NOI Steaua SUNTEM NOI

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un articol foarte, foarte bun. Sper sa il citeasca si pripasul.

Ciobane, pleaca din Ghencea!

Edited by CoRsSo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Excelent articol.

De foarte mult timp nu am mai citit un articol asa de bine facut.

 

Omul care l-a scris e ziarist adevarat, nu gluma din asta gesepisto-prostsportista.

 

Cat despre continutul articolului, nu cred ca mai e ceva de comentat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
asta-i in primul rand falimentul uman; ma mir si ma intreb de ce legile naturii sunt atat de pline de haos desi sunt legi? cum poate agonisi un cretin atata banet iar niste exemplare rasate si bine echipate cu creier sa ramana uneori chiar muritoare de foame? nedreapta lume, stramba societate si lipsa de legi esentiale (nu s-au descoperit inca). astept evolutia evenimentelor, si sper sa fie rapida, de asa natura incat aceasta specie distorsionata mental sa dispara pentru totdeauna de la acest club. good riddance!

 

 

stii care cred eu ca este expicatia enjoy,aici: adevarata bogatie nu sta neaparat in contul din banca sau in terenurile pe care le ai. La ce bun sa fii patron de echipa, sa joci in Champions League cand te injura un stadion intreg? Oare ce simt copiii lui cand se uita la un meci din asta? (daca se mai uita)

 

cu totii asteptam evoultia evenimentelor in speranta unui viitor mai bun...

Edited by Harald

Share this post


Link to post
Share on other sites
Astept cu nerabdare articolul intitulat "Gigi Becali, falimentul total - mort si ingropat".

 

 

Tare rau! :))))

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mie imi place articolul, este foarte bine documentat si face un bilant al acestei nefericite perioade.

Aseara am citit o stire interesanta pe prosport. Ma mira faptul ca nu s-a comentat deloc. Am incercat sa pun un link aici dar nu e permis, am aflat. Patriciu ar fi interesat de preluarea clubului. Daca este adevarat si nu apare nici o dezmintire am sa ma bucur. Pt ca stiu cum a condus antrepriza de constructii al carui proprietar era ( nu stiu daca o mai are) si stiu cum a ridicat Rompetrolul. E genul de om uns cu toate alifiile care stie intotdeauna bine ce are de facut. Tot ce pot sa spun este ca sper sa fie adevarat. In cazul in care nu apare nici o dezmintire si interesul lui persista sunt sigur ca scapam de animal.

Da! A luat Petromida(Rompetrol) cu 50 mil $, cu credit bancar si a vandut, dupa 6 ani, 75% din actiuni cu ~2,7 mliarde de $, dar si cu peste 700. mil $ datorii trecute-n contul firmei:))) Pierderile anuale ale Rompetrolului sunt de 70-90 mil $.

Patriciu a luat-o ca sa o vanda, desi la inceput s-a dat petrolist din tata-n fiu:)

E drept ca a continuat modernizarile, dar cu banii statului si ai bancilor. Era gajata toata!:))

Inca de la inceput, a facut o majoare de capital si de la ~51 % a pus mana pe aproape toata Petromidia.

La cateva luni dupa ce a luat-o, a executat o creanta externa a statului, care apartinea Petromidiei, dar neincasata inainte de vanzare.

Asa a adjudecat dintr-un condei 85 mil $, fara sa miste un deget! In fond, pe asta a si mizat atunci cand a cumparat Petromdia. Pe creanta si pe titeiul din campania ONU "titei contra hrana" la care a ajuns prin influente politice. Nici pe titeiul acela foarte ieftin nu a dat nici 1 $, pentru ca a fost creditat de banci, cu plata la 120 zile.

Intr-un cuvant, el a venit la Petromidia cu mainile in buzunar:))

Deci, nu numai ca nu a mai platit nimic pe ea, pentru ca si-a scos banii din creanta, dar i-a si ramas in plus 35 mil $.

In realitate, i-a ramas mai mult. Din cei 50 mil $, pretul de achizitie, a platit 17 mil $ prima transa la semnare tranzactie, restul era esalonat pe timp de 5 ani ... la anul si la multi ani:)

 

KazMunaiGaz din Kazastan a achiziționat 75% din actiunile Rompetrol(peste 90% este fosta Petromidia=Rompetrol Rafinare acum) contra sumei de 2,7 miliarde de dolari.

Pe ei nu i-a interesat ca avea datorii de peste 700 mil $, Pentru ei era un obiectiv strategic si colateral o sursa privata de castig. Ca obiectiv, voiau o baza de prelucrare cu iesire la mare. Un cap de pod pentru resursele lor petroliere. Ca interes privat, pentru a incasa comisioane. Este o companie de stat si potentatii din Kazastan, care au instrumentat afacerea si-au tras comisione, ca la orice afacere dintre stat si privat:) Cat a cerut Patriciu atat au dat:)

 

Cam asa a facut Patriciu un "tun" de afacere din Petromidia, care avea cea mai moderna rafinarie din tara la data cand a cumparat-o el. Un complex petrochimic, excelent pozitionat, cu port propriu la Marea Neagra, pe care statul a dat-o pe nimica si a mai si finantat-o cu vreo 600 mil $. Astazi, sa construiesti asa ceva te costa ~ 10 miliarde E.

 

@Referitor la articol.

Intre Becali si Patriciu, nu este nicio diferenta ca perfidenie in afaceri, tezepe, tunuri, "fara mama, fara tata".

Amandoi s-au imbogatit pe spatele statului, dar se diferentiaza enorm ca educatie, eruditie, clarviziune si stiinta managementului.

 

Adevarul este ziarul lui Patriciu. S-ar putea ca Patriciu sa fie interesat. Este unul cu cele mai mari lichiditati in banci din tara! Banii luati pe Rompetrol! A facut achizitii masive in media si s-ar putea sa fie interesat si de plasamente in sport. De aproape un an el a cantat prohodul imobiliarelor. Deci nu i-a bagat acolo:)

Acest articol, pe langa gogosi are si adevaruri triste. Daca nu este un articol pentru a pregati terenul lui Patriciu, atunci este unul platit de dusmanii lui Becali:) Adevarul nu este nici ziar de sport-cancan si nici Cancan:)

 

Acest Ovidiu Oana, mananca si el o paine cu rahat din solda celui ca i-a platit decalaratia.

Coase la greu cu atza alba si o ia voios ca voda prin loboda.

De-a dreptul jignitor la adresa suporterilor stelisti, insinuand ca ar fi platiti: "La Cluj și Timișoara, suporterii sunt motivați sã vinã la stadion, sã susținã clubul, nu sunt plãtiți pentru a-l susține pe patron".

Mai mult, acest papagal universitar a uitat ce si-a luat Iancu, de curand, pe toate zidurile sau cum CFR-isti i-au fluierat pe ai lor si cand era Andone si dupa Andone. Nu a vazut tribunele dezolant de goale de la meciul cu Iasul, etc? S-au umplut cand a venit Steaua, Dinamo si in CL.In rest fluiera vantul! La fel si la Timisoara dupa isprava cu Gazul si Dinamo!Cat despre invartelile lui Iancu cu banii la club e File X:))

 

"Gigi Becali nu are însã nimic de-a face cu sportul, cu sentimentul sprotiv și nici cu activitatea economicã din acest domeniu". Este foarte adevarat! Dar ... Patriciu, Iancu, Copos, Taher, Turcu, Tender, Bucsaru, Paszkany, Bosanceanu, etc, au avut sau au? Ne crede idioti?Inteleg sa scoti in evidenta ceea ce face el si nu fac altii!Sau ce fac altii si nu face el!Dar nu sa-i dai cu sofisme si truisme aburindu-ne ca sunt exceptii intalnite numai la Becali.

Asta daca vrei sa ai credibilitate!Alfel, acest profesorash incurca si sula cu prefectura si da si cu nuca-n perete!

Dar sunt convins ca nu din necunostiinta de cauza;) Ar fi prea prost pentru tilul care-l poarta-n buzunar!Personal, cred ca nu e!

 

PS. Am retras ca am scris in mare viteza. Nici acum nu sunt convins ca nu am mai scapat pe langa tasta:))

Edited by xray_rom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Xray_rom, excelent punctat!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Xray_rom, excelent punctat!

Reciteste-l....Am facut corecturile...PE care le-am vazut din avion:))

Edited by xray_rom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu ma refeream la ideile mentionate, nu la forma. Oricum, am apreciat ironia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Lari

Sincer, iti multumesc pt apreciere. Cred ca vei fi singurul.

Stai sa vezi ce stampile de becalist imi iau! Nici nu l-am incheiat cu formula obligatorie "mori ciobane!":)))

Edited by xray_rom

Share this post


Link to post
Share on other sites

@xray ma silesti sa iti raspund.

 

1.Desigur, toata lumea stia de acele creante. asa este, a fost un tun. Si da, este foarte adevarat a luat-o( nu numai el, ci grupul lui de interese financiare) cu scopul expres de a o vinde. Cu toate asta ramane un succes. Gandeste-te la reteaua de desfacere pe care a creat-o intr-un timp record. Omul este tipul managerului atomic, genul care nu are liniste. Fiecare mutare de-a lui e calculata la milimetru.

 

2. Ma cac pe Becali! Scurt. Precum tot poporul roman. Ovidiu acela si nu mai stiu cum puncteaza excelent iar tu o dai iar in balarii si in povesti interminabile la fel cum ai facut-o in conversatia referitoare la inscriptii. Este clar ca nu ai nici cea mai mica idee de managment sportiv. Ramane un mare semn de intrebare pt mine de ce faci lucrurile astea. Pt ca este clar ca mintea te duce, ai o oarecare educatie economica. Sunt de asemenea convins ca realizezi foarte bine ca demonstratiile tale frizeaza ridicolul. Cu toate astea insisti si devii penibil.

De pilda acum: omul ala spune ca Becali habar nu are de managment sportiv. Tu vii imediat cu un clinci menit sa-l aduca pe acest animal intr-o lumina mai buna. Spui ca nici ceilalti nu au. Dar uiti sa spui ca ceilalti ( virtuali cumparatori ai Stelei - in cazul de fata Patriciu) macar au bun simt sa recunoasca ca nu au expertiza necesara si probabil, firesc au sa numeasca un director sportiv.

Asadar stii foarte bine ca incercand sa aperi actiunile acestui un om primitiv cu argumente rationale devii caraghios. Cu toate astea continui sa te rostogolesti pe aici. De ce faci asta?

 

Comentariile tale nu sunt niciodata fotbalistice ci mai degraba economice sau referitoare la legislatie. Pt asa ceva exista altfel de forumuri. De fiecare data cand incerci o demonstratie omiti o parte sau tot adevarul in asa fel incat ce spui sa sune mai bine. Pt tine nu exista niciodata compromis ci numai punctul tau de vedere. Nu exista nici cea mai mica indoiala cum ca te-ai putea insela. Intr-un cuvant nu esti un partener de dialog chiar daca pretinzi a fi. Aasadar de ce faci chestiile astea pe un forum despre fotbal?

 

Nu stiu cine esti dar sunt convins ca intentiile tale sunt departe de buna credinta.

 

 

Later edit: Desigur omiti sa spui ca Petromidia era intr-o situatie falimentara atunci cand a venit Patriciu. AGA ( adunarea generala a asociatilor) reusise cu brio lucrul asta. Nu retin datoriile pe care avea la bugetul de stat- stiu doar ca erau enorme. Cum a gasit resursele pt a o scoate de acolo numai el stie. Cat noroc ar putea avea Steaua sa aibe parte de un astfel de creier? Pe Becali l-ar elimina numai dintr-o miscare din incheietura daca si-ar dori Steaua, sunt convins de asta. S-ar juca cu el asa cum face matza cu soarecel, din plictiseala.

 

Edited by Stanici

Share this post


Link to post
Share on other sites

De acord cu Protasov!

 

Xray, arata-mi si mie un om de afaceri tare care sa nu aiba la baza afacerii sale "tunuri". Abramovici cum crezi ca e? Putin ma intereseaza pe mine cum au facut astia banii! Pe mine ma intereseaza ca viitorul patron de la Steaua (daca va fi un viitor patron si nu va ramane tot scarbaciunea becalioata) sa stie sa implementeze un sistem de management competitiv. Ceea ce Patriciu stie, a facut-o peste tot pe unde are afaceri.

 

Si ai sa razi, dar Patriciu are afaceri in imobiliare! De ce crezi tu ca le-a cantat el prohodul? CA SA CUMPERE IEFTIN!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Protasov

1.Desigur, toata lumea stia de acele creante. asa este, a fost un tun. Si da, este foarte adevarat a luat-o( nu numai el, ci grupul lui de interese financiare) cu scopul expres de a o vinde. Cu toate asta ramane un succes. Gandeste-te la reteaua de desfacere pe care a creat-o intr-un timp record. Omul este tipul managerului atomic, genul care nu are liniste. Fiecare mutare de-a lui e calculata la milimetru.

Evident. Hotul neprins, negustor cinstit! NU?:)))))

Hotul tot hot ramane ca-i hot prost sau hot destept!! A facut avere pe spatele statului!Adica ai nostri!Din punctul asta de vedere e Becali II, sau I:)))

Reteaua de desfacere a creat-o pentru a-si balanta cash-ul curent, a nu se constipa productia cu stocuri si ca pilon publicitar. Petromidia avea peste 25 de statii la data vanzarii. Le-a obtinut prin executarea datornicilor. Patriciu a continuat. Petromidia avea creante interne de peste 400 miliarde vechi(peste 130 mil $ la vremea acea)!!!! si in special la benzinarii particulare. Patriciu a continuat execuatrea lor si a celor care au urmat.

 

La pct. 2 nu-ti raspund sa nu ma schimb din "penibil", cum spui tu, in buldozer, cum ai merita!

Daca atat ai priceput tu din ceea ce am scris, e problema ta! Nu sunt scriitor de "norme de interpretare texte".

Te averizez ca pe viitor sa-ti cenzurezi epitetele personalizate cu mine! A fost ultima concesie pe care ti-am facut-o, din amicitie! Ok?

 

PS.

Daca pe tine, ca suporter, te-o fi platit Becali, asa cum scrie Ovidiu Oana si cu care esti total de acord si spui ca "a punctat excelent", sa fi sanatos! Pe mine NU si refuz sa cred ca suporteri au acceptat sa fie plati pt a veni la stadion!

Edited by xray_rom

Share this post


Link to post
Share on other sites

off topic f interesant articolul :) ps:e o ora tarzie...ma uit la EL CLASICO...ce fotbal :) nu cred ca am sa vad asa ceva de la Steaua :( incredibil Barca si Messi

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ alexblaja

De acord cu Protasov!

 

Xray, arata-mi si mie un om de afaceri tare care sa nu aiba la baza afacerii sale "tunuri". Abramovici cum crezi ca e? Putin ma intereseaza pe mine cum au facut astia banii! Pe mine ma intereseaza ca viitorul patron de la Steaua (daca va fi un viitor patron si nu va ramane tot scarbaciunea becalioata) sa stie sa implementeze un sistem de management competitiv. Ceea ce Patriciu stie, a facut-o peste tot pe unde are afaceri.

 

Da.Aproape toti dau tunuri. Tun inseamna a face o afacere speculativa din care obtii un profit f mare. Nu inseamna ca este si ilegala! Am scris "tun" in ghilimele sa nu-i spun pe nume, TZEAPA frauduloasa!

 

Si Becali si Patriciu si-au fact averea prin trafic de influenta si tzepuirea statului. Becali a spagi la generali pentru a obtine aprobarea schimbului de pamant si Patriciu a platit politicienii si guvernantii de la stanga la dreapta, de la PSD la PSD, pentru a cumpara Petromidia si a obtine ordonante de urgenta pentru esalonari. Nu mai intru in detalii.

 

A promova ideea: "decat Becalica mai bine un escroc, dar care are stiinta managementului" ar insemna sa se comita o idiotenie la fel de mare ca aceea prin care i s-a pus Steaua pe tava lui Becali, ca avea bani!

 

Daca azi nu te-a prins cu botul la miere, asta nu inseamna ca nu te prinde maine!

Ca-n bancul asta:

"-De ce esti la puscarie?

- Pentru credinta!

- Cum asa?Pai libertatea cultelor este garantata de Consttutie?!

- Nu, frate!Am furat si am crezut ca nu ma prinde!"

 

Pentru imaginea Stelei trebuie un investitor/patron mai presus de orice banuiala ca ce are "e de furat". Alfel, va fi tocat zilnic de presa si periodic de DNA.

Cum ar fi imaginea Stelei care are un patron priponit? La fel de jalnica cu un patron tampit ca Becali!

 

PS.

De ce crezi ca s-a grabit Patriciu sa vanda Rompetrolul?

Se strange latul. Cand intra la proces, nu mai lua pe ea nici 2 bani, ca puneau sechestru pe Rompetrol!

 

De ce crezi ca s-a aruncat sa cumpere masiv presa? Dupa ce a schimabt managementul, etc ... aproape toate sunt pe pierderi Si totusi nu le vinde!

Fratele lui Vantul, alt imbogatit pe spatele prostimii, de ce crezi ca s-a aruncat si el in presa? Si la el ... gauri lagi si dese! Oare de ce nu le vinde?

Nu-ti mai spun. Cred ca stii sau deduci singur!

 

 

@Protasov

b]Later edit[/b]: Desigur omiti sa spui ca Petromidia era intr-o situatie falimentara atunci cand a venit Patriciu. AGA ( adunarea generala a asociatilor) reusise cu brio lucrul asta. Nu retin datoriile pe care avea la bugetul de stat- stiu doar ca erau enorme. Cum a gasit resursele pt a o scoate de acolo numai el stie. Cat noroc ar putea avea Steaua sa aibe parte de un astfel de creier? Pe Becali l-ar elimina numai dintr-o miscare din incheietura daca si-ar dori Steaua, sunt convins de asta. S-ar juca cu el asa cum face matza cu soarecel, din plictiseala.

Esti plutasul de pe Bitrita!

Starea falimentara era ca nicio banca din Romania nu ii acorda credit pt asigurarea cu titei! Cand s-a spart holdingul, Rafiromul, a lasat-o si fara bani si cu datori pt ca toate datoriile holdingului din achizitiile de titei au fost impartite preferential.

Cum Petromidia era pe teva Europei de a fi inchisa si nu intra in vederile noului Petrom evident ca au pus in carca si ce n-a consumat, iar Ciorbea a pus-o cap de lista ca marea gaura neagra! Tembel! Cand asta facea sluj pt 80 mil $ de la FMI, visteria lui Isarescu goala, bancile devalizate, cine dracu avea 60 mil $ pt a credita titeiul pe care sa-l prelucreze intr-o luna si dea banii inapoi dupa 90 de zile??Si in aceste conditii asupravietuit si Patriciu a luat-o intrega si in stare de functionare!!!

 

Revin la dragul tau Patriciu.

A cumparat-o cu o datorie de ~200 mil $, pe care conform contractului, trebuia sa o plateasca el statului in timp de 10 ani, dar printr-o ordonanta de urgenta spaguita i s-a sters datoria istorica a Petromidiei. Datoria aia era din create neincasate de Petromidia de la rai platnici. Ti-am desenat-o si pe aia. 85 mil $ trebuia sa incaseze din extern si ~120 mil din intern!

Le-a luat Patriciu si pe alea si nici inapoi la stat nu lea dat!

 

Deci!

Tu chiar nu sesizi ridicolul decat daca ti-l desenez?Ce tot o ti de-a puia a gaia cu creierul Patriciu!

A luat-o cu 200 milioane $ datorie si dupa 6 ani ti-am spus ca avea datorie de 700 mil$.

Nu numai ca nu a stopat pierderile, dar le-a si largit!!! Ti-am mai spus ca anual Rompetrol are PIERDERI de 70-90 mil $.

 

De ce nu a dat faliment?Pentru ca principalul creditor, statul nu l-a executat!A facut o inginerie financiara in acord cu statul si transformat datoria catre stat de 600 mil $ in obligatiuni de stat(ordonanta de urgenta), cu garantia ca el le va rascumpara in 5 ani, altfel pierde actiunile de la Rompetrol in favoarea statului. Tu nu citesti decat GPP-ul?A vuit toata media pe tema asta! Cat a platit spagi pt asta, nu vei afla niciodata, nici eu!

Nu a mai apucat sa rascumpere el ca a vandut-o!Le vor rascumpara kazacii!Ai inteles cum devine chestia cu prietenul tau Patriciu, smart guy?

Crezi ca vor mai fi kazaci sa scoata din rahat si de la Steaua?:))

Edited by xray_rom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pana la urma, e doar un zvon. Intervine urmatoarea intrebare (in caz ca e adevarat interesul aluia): "Strict din punct de vedere al clubului Steaua.. o fi mai bun decat Becali? Adica va fi in stare sa respecte traditia, valorile ros albastre? Va angaja oameni competenti, stiutori de fotbal, carora sa le lase mana libera sau plm?!"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu inteleg de ce va place sa va tot bagati in discutii din astea inutile.

In momentul de fata lucrurile stau asa:

 

1.In lume sunt foarte putini oameni bogati care, daca ar ajunge patroni la Steaua, ar face la fel de mult sau mai mult rau decat becalii.

2.Majoritatea bogatasilor sunt mai mult sau mai putin murdari.Ca doar de aia au ajuns la nivelul ala din punct de vedere financiar.

 

Vorbele astea cu "Patriciu a furat....deci nu e bun." sau "SOV e un hot...nu e bun la Steaua" chiar nu isi au rostul.

Steaua a ajuns la "n" pe scara raului facut de patron.Desi nu sunt adeptul alegerii raului mai mic, n-10 sau n-1 sau chiar n-0,999999 e tot mai bine decat acum cu becalii.

 

Nu discutam aici despre ce e moral.Aici discutam despre binele Stelei.

 

Daca hotul Patriciu vine si cumpara Steaua si face din ea, nu Steaua 86, Steaua din 96, eu voi fi cel mai fericit om de pe pamant.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pana la urma, e doar un zvon. Intervine urmatoarea intrebare (in caz ca e adevarat interesul aluia): "Strict din punct de vedere al clubului Steaua.. o fi mai bun decat Becali? Adica va fi in stare sa respecte traditia, valorile ros albastre? Va angaja oameni competenti, stiutori de fotbal, carora sa le lase mana libera sau plm?!"

E clar ca daca ar veni la Steaua ar lua tot cei mai bun ca management.

Asa a facut peste tot!Si in presa(poate stii episodul cu sefia de la Ev.Z care a migrat in masa la Patriciu) si la Rompetrol. Evident, pe bani grei! I-a dat mana ca nu a facut-o din buzunarul lui:)El nu baga 1$ din buzunarul lui. Asta e legea lui in afaceri. Numai pe credit! Cand s-a pus problema sa faca o achizie, ar fi intrebat cat costa. I s-a raspuns 100 mil $. Dupa o clipa de gandire a replicat:"Nu sunt suficient de dator ca sa pot sa iau acum un credit de 100 mil $". :)

De aceea pt el imaginea e sfanta. Nu pentru el ca persoana, ci pentru credibilitatea in fata bancilor!Evident ca nu a bancilor din tara. Si mai are ceva. Transparenta NULA! Vorbesc numai cei desemnati in relatia cu presa, restul mucles!Si aia spun numai ce vrea el!Asta are legatura cu fobia lui pt imagine! Stii cum a redus la tacere sindicatul in Rompetrol?A cumparat liderii. Din anonimi au ajus ei oameni de afaceri:))Iti suna cunoscut cu ce a incercat alte persoane?:)

 

Daca ar intra in gaura, nici nu ar clipi sa inchida clubul! Pentru ca el nu mai are nevoie de imagine proprie prin Steaua. Cu ziarele este alta poveste, chiar daca sunt pe minus:) Din pacate in fotbal, nu este ca in viata economica. Arta de a face o echipa performanta, uneori e o stupida loterie!Uite la Chelsea. A bagat rusu peste 1 miliard E in transferuri traznet, management brici si performate in CL ... aproape carici!

La Steaua, fara performante constante cu iesiri anuale in CL si eventual din grupe, nu te scoti, oricat ar visa unii ca te autofinatezi din fulare, inscrisuri si bilete. CL pe laga banii UEFA , atrag si mai multi bani din publicitate!

Se intreba cineva de ce sunt sponsorizarile asa de mici?Simplu, pt ca nici un sponsor serios si puternic nu vrea sa-si lege numele de un club care o tine dintr-un scandal in altul, fie ca este iscat de conducatori intre ei, fie de suporteri-conducatori, fie de acuzatii de blat, etc.

 

In fine. Ai vazut ce tzeapa si-a luat Rapidul?In mod normal, asa trebuia facut, cum a inceput. Patron nou cu bani, achizitii externerne, antrenor titrat, etc....dar...loteria... si apoi cand ti-e lumea mai draga, vine si un crash financiar. Daca lucrezi exclusiv pe credite, ai pus-o!

Copos de ce crezi ca vrea sa o taie de la Rapid? E stramtorat si de bani, dar si latzul DNA.

In fine...In opinia mea, principalul aspect va legat de piatra pe care Patriciu o are agata de gat in afacerea Petromidia-Rompetrol, care nu s-a incheiat ca instrumentare penala.

 

Cand vom crede ca ne-am linistit si am scapat de tembelul de Becali, incepe alt circ! De ce crezi ca atunci cand a fost Hagi la Timisoara, o luase echipa la vale rau?Din cauza lui Iancu!Il plimbau zilnic la DNA pana l-au bagat la arest 29 de zile. Cand a iessit, Hagi o taiase deja!

Nici Hagi nu mai voia sa-si lege numele de Iancu si vedea ca nu mai poate scoate nimic din jucatori pentru jucatorii se gadeau la ziua de maine si nu la cea azi cand aveau meciul.

 

Daca ar fi sa nu ne intereseze aspectul moral si am lua strict ca business, nu ca un club de fotbal unde simbolul si sentimentul este ff important, Patriciu e de 10 ori mai competent decat Becali!

Te face din vorbe:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Adrian, asa este discutia este doar ipotetica.

 

@Xray

Diferenta dintre Patriciu si Becali este ca de la om la maimuta. Nu vad cum ai putea sa combati afirmatia asta. Toate cifrele din lume insirate aici pe forum nu au cum sa schimbe aceasta evidenta.

 

PS; Au mai fost cazuri de tunuri, e adevarat. Dar exista o imensa diferenta. Asta (Patriciu) cand l-a dat si-a folosit din plin cei cativa neuroni ( destui, zic eu) din dotare. Ceilalti, vezi Tender ( la Onesti)...etc...etc...lista e nesfarsita nu au fost in stare decat sa disponibilizeze tot personalul si sa vanda fier vechi si apoi terenurile. Asta e jaf, il poate face orice bandit ordinar.

Patriciu a transformat un faliment intr-o afacere care a putut fi vanduta pe bani grei, a intrat prin topuri ( am citit la vremea aia un articol in Bussines Week care o clasa ca fiind afacerea anului). Este evident ca nu ar fi putut face asta fara esalonarea datoriilor istorice si fara "intelegerea" guvernantilor. ( Am aruncat soparla sa vad daca stii - intr-adevar datoriile nu au fost nici macar esalonate ci sterse, a fost un mare scandal)

Ca sa revin, si inchei aici - nu am sa pot intelege in nici un chip pasiunea ta pentru acest analfabet.Nu iti face cinste. Demersul tau ( ma gandesc la mesajul care transpira din toate comentariile tale) devine intr-adevar caraghios deoarece contrazice evident realitatea. Motivul pt care faci asta ma depaseste, nu reusesc sa gasesc nici unul rezonabil.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  
Followers 0