fcsteaua.ro

Pe 1 Decembrie 2008 veniti la Alba Iulia!

85 posts in this topic

Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintã evenimentul principal al istoriei României și totodatã realizarea unui deziderat al locuitorilor granițelor vechii Dacii, Unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 decembrie a devenit dupã evenimentele din decembrie 1989 ziua naționalã a României.

 

Alba Iulia, faimoasa cetate a Bãlgradului, fusese aleasã de cãtre Consiliul Național Român Central, care avea sediul la Arad, pentru a adãposti între zidurile ei pe reprezentanții poporului românesc din Transilvania, în cea mai mare zi din istoria acestui popor, pentru douã pricini. La 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul, biruitor la Selimbãr, își fãcuse intrarea triumfalã în Alba Iulia în fruntea unui alai mãreț.

 

Ea a fost Capitala strãlucitului domn în timpul scurt cât el reușise sã sãvârșeascã cea dintâi unire a Þãrilor Române. La 1784, pe același platou al Cetãții, marii mucenici ai neamului, Horia și Cloșca, sufereau supliciul frângerii pe roatã, pentru cã avuserã curajul sã cearã o viațã mai bunã pentru neamul lor.

 

Amândouã aceste date istorice erau adânc sãpate în inimile românilor. Erau douã etape importante în drumul greu spre mântuire.

 

Aici era locul unde trebuia sã se adune norodul la Marea Unire. Duhurile marilor înaintași și mucenici ai libertãții și unirii românilor vor lumina gândurile celor strânși aici si-i vor face vrednici de înalta lor chemare.

 

Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferã sãrbãtoreascã. Au venit 1228 de delegați oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 comitate românești, apoi episcopii, delegații consilierilor, ai societãților culturale românești, ai școlilor medii și institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriași, ai organizațiilor militare și ai tinerimii universitare. Toate pãturile sociale, toate interesele și toate ramurile de activitate româneascã erau reprezentate.

 

Dar pe lângã delegații oficiali, ceea ce dãdea Adunãrii înfãțișarea unui mare plebiscit popular, era afluența poporului. Din toate unghiurile țãrilor române de peste Carpați, sosea poporul cu trenul, cu cãruțele, cãlãri, pe jos, îmbrãcați în haine de sãrbãtoare, cu steaguri tricolore în frunte, cu table indicatoare a comunelor ori a ținuturilor, în cântãri și plini de bucurie.

 

Peste o sutã de mii de oameni s-au adunat în aceastã zi spre a fi de fațã la actul cel mai mãreț al istoriei românilor. Spectacol simbolic și instructiv: cortegiile entuziaste ale românilor ce umpleau drumurile spre Alba Iulia se încrucișau cu coloanele armatei Mackensen care, umilite și descurajate, se scurgeau pe cãile înfrângerii spre Germania.

 

Mulțimea imensã urcã drumul spre Cetãțuie printre șirurile de țãrani români înveșmântați în sumanele de pãturã albã și cu cãciulile oștenilor lui Mihai Viteazul. Pe porțile cetãțuii, despuiate de pajurile nemțești, fâlfâie Tricolorul român. Poporul trece pe sub poarta lui Mihai Viteazul și se adunã pe Câmpul lui Horea. De pe opt tribune, cuvântãtorii explicã poporului mãreția vremurilor pe care le trãiesc.

 

În acest timp, în sala Cazinei militare, delegații țin adunarea. Pe podium, între steagurile tuturor națiunilor aliate, care au contribuit cu sacrificiile lor de sânge la desãvârșirea acestui act mãreț, iau loc fruntașii vieții politice și intelectuale a românilor și delegații Bucovinei și Basarabiei, care au ținut sã aducã salutul țãrilor surori, întrate mai dinainte în marea familie a statului român.

 

Într-o atmosferã înãlțãtoare, în mijlocul aprobãrilor unanime și a unui entuziasm fãrã margini, ªtefan Cicio Pop aratã împrejurãrile care au adus ziua de astãzi, Vasile Goldiș expune trecutul plin de suferințe și de glorie al națiunii române de pretutindeni și necesitate Unirii, Iuliu Maniu explicã împrejurãrile în care se înfãptuiește Unirea , iar socialistul Jumanca aduce adeziunea la Unire a muncitorimii române, care se simte una cu întreg neamul românesc.

 

Rezoluția Unirii e cititã de Vasile Goldiș: "Adunarea naționalã a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Þara Ungureascã, adunați prin reprezentanții lor îndreptãțiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteazã Unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România.Adunarea proclamã îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunãre."

 

Restul rezoluției cuprinde programul de aplicație: autonomia provizorie a teritoriilor pânã la întrunirea Constituantei, deplinã libertate naționalã pentru popoarele conlocuitoare, deplina libertate confesionalã, înfãptuirea unui regim curat democratic pe toate terenurile vieții publice, reforma agrarã radicalã, legislație de ocrotire a muncitorimii industriale. Adunarea naționalã dorește ca Congresul de pace sã asigure dreptatea și libertatea atât pentru națiunile mari cât și pentru cele mici și sã elimine rãzboiul ca mijloc pentru reglementarea raporturilor internaționale. Ea salutã pe frații lor din Bucovina, scãpați din jugul monarhiei austro-ungare, pe națiunile eliberate cehoslovacã, austro-germanã, iugoslavã, polonã și ruteanã, se închinã cu smerenie înaintea acelor bravi români care și-au vãrsat sângele în acest rãzboi pentru libertatea și unitatea națiunii române, și în sfârșit exprimã mulțumirea și admirația sa tuturor puterilor aliate care, prin luptele purtate împotriva dușmanului au scãpat civilizația din ghearele barbariei.

 

La ceasurile 12 din ziua de 1 decembrie, prin votarea unanimã a rezoluției, Unirea Transilvaniei cu România era sãvârșitã.

 

La multi ani, Romania !

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sincerele mele felicitari autorului. Nu pot decat sa ma bucur ca articolul si videoclipul pastreaza o linie propagandistica modesta si se concentreaza mai mult asupra evenimentului istoric.

Am inghetat 3 ani la rand defiland prin Alba Iulia pe 28, 29, 30 noiembrie, injurand frigul si Armata, pentru ca pe 1 decembrie sa merg cu capul sus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Romania!!! steagro

 

Haideti la Alba Iulia!

 

p.s. Nu faceti mizerie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu inteleg de ce sunt promovate prin intermediul acestui site mesaje cu tenta mai mult sau mai putin evidenta de nationalism dus pana la extreme.

Poate ma insel dar poza cu Romania mare are daru sa ne sugereze ca aia e de fapt Romania si ca mai bine ar fi sa ne unim cu moldova sau ceva in genu asta.

 

daca ar fi sa punem harti cu toate teritoriile pe care le meritam si le-am pierdut intre timp, am pune vreo 5-6 harti, toate reprezentand Romania.

 

Despre moldova.

- sincer nu cred ca aceasta tara este o mare inchisoare neagra pentru cei de acolo astfel incat cei care se simt romani sa nu poata sa plece de acolo si sa scape de "dezastrul" de acolo si sa intre in UE. deci cui nu-i convine acolo e liber sa vina incoace.

- mai sunt destui care nu sunt nici cai nici magari, care au asimilat asa-zisa cultura si traditie moldoveneasca si care intr-un mod idiot sunt mandri de identitatea lor de moldoveni si aia vor ramane acolo.

- mai sunt de asemenea o gramada de rusnaci si ce-i mai important e ca sunt f multi in conducerea statului inca inclinat spre ucraina si rusia.

 

CONCLUZIE - se insista inutil cu Romania mare in conditiile in care astazi problema asta in sine nu numai ca e desueta dar e si lipsita de orice solutie

 

MAI E CEVA- AICI E Steaua ! SI ATAT

 

 

Edited by Fane

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Rerun

 

Suntem echipa Armatei la origini...da ?

Armata este a Romaniei....da ?

Romania este SI tara NOASTRA A STELISTILOR !!!

Fie ca-ti convine sau nu.

Edited by Fane

Share this post


Link to post
Share on other sites
MAI E CEVA- AICI E Steaua ! nu site de convingeri politice sau culinare.

 

Si daca tu crezi ca a fi stelist inseamna a nu iti da cu parerea in niciun fel despre tara in care traiesti, inseamna ca facem parte din categorii diferite. Oricum, fyi, in primul rand amfost, suntem si vom fi romani!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Reluare

 

Tocmai datorita faptului ca majoritatea populatiei gandeste ca tine nu ne-am unit cu Republica Moldova la timp. O generatie de ignoranti care isi baga organul sexual in sacrificiile facute de stramosii nostri pentru infaptuirea Romaniei Mari.

 

Aici e Steaua dar aici este si Romania. Nu se discuta numai despre Steaua, este un forum pentru stelisti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

La multi ani, Romania! Felicitari autorului articolului... in egala masura penru continut si pentru idee!

Share this post


Link to post
Share on other sites
@Rerun

 

Suntem echipa Armatei la origini...da ?

Armata este a Romaniei....da ?

Romania este SI tara NOASTRA A STELISTILOR !!!

Fie ca-ti convine sau nu.

 

faptul ca ne aflam in saptamana cu alegerile sa inteleg ca este tot o intamplare...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Articol bine documentat si structurat, felicitari.

@Rerun, Unirea cu Basarabia e mai degraba un deziderat romantic. Macar o data in an sa redescoperim mandria de a fi romani si sa apreciem valorile nationale.

Edited by dee

Share this post


Link to post
Share on other sites
faptul ca ne aflam in saptamana cu alegerile sa inteleg ca este tot o intamplare...

 

Binenteles ca nu. In momentul Marii Uniri din 1918 oamenii s-au gandit ca, 90 de ani mai tarziu, 1 decembrie o sa fie la doar o zi distanta de alegerile parlamentare si, prin urmare, un motiv de disputa si totodata de sccepticism in randul userilor unui forum de sport.

 

Nimic nu e intamplator, conspiratiile sunt peste tot! steagro

Share this post


Link to post
Share on other sites

La multi ani Romania va zice unul din partea ailalta de Prut si ca sa fiu mai nationalist (desi nu inteleg ce este nationalist in ati iubi poporul oriunde ar fi dispersat de granitele mai mult sau mai putin conventionale stabilite de istorie) pe harta prezentata trebuie sa fie indicata si sudul Basarabiei si Bucovina lui Eminescu ca pentru aceasta harta s-au strins oamenii la 1 dec 1918.

 

@rerun

de la Bucuresti de acolo se pare ca se stie tot despre toate mai ales despre Moldova

interesante afirmatiile mai ales ca nu cred ca ai putea numi 10 localitati din Moldova (fara suparare)

noi nu suntem veniti in moldova si nici nu stam pe datoria altora aici noi suntem pamintul nostru si aici vom sta iar dreptul de a ne numi romani nu o sa il decizi tu asa cum nimeni nu ii poate refuza unui oltean sau ardelean dreptul de a fi romani si asa cum unii se mai numesc la noi moldoveni si vorbitori de moldoveneasca este tot aceasi cum sunt numiti oltenii prazari, iar ardelenii inceti la minte (nu intentioneza sa insult pe nimeni spun doar ceea ce se spune atunci cind se iau la bascalie locuitori din dif regiuni)

despre rusnaci afla ca sunt mai putini ca unguri harghita si covasna (procentual) iar faptul ca ei au puterea politica si economica se datoreaza in mare masura si faptului ca statului roman ii este din cot de soarta romanilor de peste hotare (moldova serbia ungaria) tot asa cum ii este in cot si de romanii din tara dar si datorita unor oameni ignoranti ca tine, dar care cred ca stiu tot

si in incheiere afla ca multi dintre soldatii romani care au luptat in cele doua razboaie au fost si basarabeni care s-au jertfit pentru la fel ca toti ceilalti cel mai bun exemplu fiind cel al maresalului Averescu dar si a altor zeci de mii care au aparat cu propriile vieti patria, iar din basarabenii care au contribuit la prosperarea tarii pot sa il enumer pe Paul Goma, Coseriu, iar in 1989 oamenii se puneau sub tancuri ca sa opreasca paradele militare de la Chisinau in 1992 oamenii luptau cu arma in mina la Nistru pentru paminturile lui Stefan cel Mare ca in anii 2000 tinerii sa fie anchetati pentru ca depun flori la mormintele membrilor Sfatului Tarii sau ca manifestau pentru mentinerea sintagmei de limba romana in scoli asa ca cred ca romanii din basarabia si-au cistigat dreptul de a fi romani si merita mai mult decit niste afirmatii jignitoare nefondate si enuntate pe puncte ca in topurile de la MTV

 

Edited by calinel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sincer nu am ce sarbatorii de 1 decembrie pt ca Romania numa rusini mi-a produs ...

Edited by MoWeed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu Romania tia produs rusini ci incultii care o conduc si care isi bat joc de valorile tarii asteia frumoase.La multi ani Romania si nu in ultimul rand DESTEAPA-TE romane!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
@Rerun

 

Suntem echipa Armatei la origini...da ?

Armata este a Romaniei....da ?

Romania este SI tara NOASTRA A STELISTILOR !!!

Fie ca-ti convine sau nu.

 

pt fane si toti ceilalti.

una e sa iti cunosti istoria si alta e sa persisti inutil in chestii de mult transate.

 

Sunt mandru de tara mea si de limba pe care o vorbesc si tot ce am spus a fost ca realitatea de AZI si nu din 1918 spune ca oricine roman din Moldova e liber sa vina aici la studii, sa se angajeze sau sa-si intemeieze o familie.

 

e usor melodramatic inca ceea ce plangem noi astazi. pentru ca sincer nici nu stiu d fapt ce plangem? cei uitati de soarta acolo si nedreptatiti de regimul instaurat acolo dupa separare sau mutantii de azi care au ajuns sa creada cu tarie ca ei vorbesc limba moldoveneasca, si sunt moldoveni nu romani sau ucrainieni.

 

 

si mai e ceva. bunicul meu a fost alungat din turtucaia, localitate situata in fost cadrilater impreuna cu familia lui, el fiind copil de cativa anisori. tatal sau era bogat si au pierdut absolut TOT. au ajuns pur si simplu saraci. daca ar fi sa ne luam dupa motivu asta, avem mai multe regiuni in afara de moldova care au fost pamant romanesc si prin diverse modificari ale granitelor s-au intamplat drame si suferinte deosebit de mari.

 

deci repet, harta Romaniei cu moldova alipita ori e incompleta ori e prea mult. daca e sa ne uitam in timp ar ttrebui la fel de mult sa cinstim si amintirea celorlalti, nu doar a moldovei ajunsa astazi un hibrid nefericit.

 

un adevar este insa ca printre utilizatorii acestui forum exista fani c.z. codreanu, radicalisti, extremisti care din cand in cand baga cate una d-asta pe site, care mai vor si in prezent alipirea moldovei la Romania indiferent de normele de drept international public, relatii diplomatice sau realitati sociale din chisinaul anului 2008. reprosul meu era indreptat exclusiv catre acestia.

 

SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN !

Share this post


Link to post
Share on other sites

mandru pana in maduva oaselor ca sunt roman si nimic nu ma va face sa imi fie rusine de asta! "noi suntem romani/noi suntem romani/noi suntem aici pe veci stapani"!!!!!!!!!!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sincer nu am ce sarbatorii de 1 decembrie pt ca Romania numa rusini mi-a produs ...

Jignitor...d-aia suntem noi Romanii unde suntem,pentru ca ne batem joc de tara asta.1 Decembrie este o zi sacra si indiferent ce cred unii...imi e sila sa-i numesc,trebuie sa o respectam.Mai ales daca esti Roman.Daca esti tigan sau bozgor,duceti-va fratilor in Italia sau in Ungaria si lasati-ne...

P.S.Nici macar un ungur nu putea sa vorbeasca mai urat despre Ziua Nationala...felicitari!

Edited by DelPiero10

Share this post


Link to post
Share on other sites