fcsteaua.ro

Ultra, frânturi de puzzle îndemn cãtre un întreg

54 posts in this topic

În pauza asta competiționalã prilejuitã de meciurile naționalei mi-am tras puțin sufletul ca sã cuget la adresa unei chestii care mã roade de ceva vreme și problema tinde sã se acutizeze. Este vorba despre noi și Fenomenul Ultra. Unde suntem, unde ar trebui sa fim, ce se intamplã cu mișcarea ultra, cauze externe și interne. Simt cã aș putea scrie poate câteva zeci de pagini dar am sã încerc sã sintetizez cât mai bine ideile fãrã sã omit lucruri esențiale și puncte nevralgice.

 

Primo. O scurtã discuție despre fenomen în sine. Ce este la noi și ce ar trebui sã fie de fapt. Se știe ca bazele conceptului ultra și rãdãcinile îndepãrtate se trag tocmai de la revoluția Francezã, le gãsiți puse în paginile "Mizerabililor" de Victor Hugo: "a fi ultra înseamnã a depãși. A ataca sceptrul în numele tronului, a ataca mitra bisericeascã în numele altarului; a lovi trasura pe care o tragi; a da cu copita în ham; a cãuta pricinã rugului pentru dogoarea cu care sunt arși ereticii; a învinui pe idol cã nu are idolatrie; a batjocori din prea mult respect, a fi mai catolic decât Papa, mai regalist decât regele și a gãsi cã întunericul conține prea multã luminã; înseamnã a fi nemulțumit de alabastru de zãpadã de lebadã și de crin în numele albului; a ține la ceva pânã la dușmãnie, a ține atât de mult la un lucru încât sã poți sã fi împotriva lui"

 

În fond definiția reprezintã un protest la adresa sistemului un apel la individualitate, la ființa umanã reușind sã-și pãstreze identitatea fie cã este subjugatã și privatã de libertãți în cel mai despotic regim, fie cã trebuie sã se adapteze la o aparentã libertate, dictatura majoritãții - democrația. A fi ultra înseamnã sã te afli la o intersecție și sã poți sã o iei fie la stânga fie la dreapta fie înainte, în funcție de ce-ți dicteazã conștiința, neținând cont cã ai un semn de obligatoriu înainte, și neluând în seamã cã vei fi judecat și condamnat pentru ce tu știi în inima ta cã ai fãcut corect, dar ce contravine legii și moralei impuse de sistem. A fi ultra înseamnã sã te bucuri de fiecare rãsãrit de soare și de fiecare apus, de fiecare lucru fãcut cu sufletul, nu cu mintea, de fiecare exercitare a conștiinței, a personalitãții, a individului în sine.

 

Câteva considerații despre sistem. O adunãturã de reguli, de cutume pornite de la niște principii fundamentale corecte menite sã asigure binele general. Doar cã aceste reguli sunt alterate, abreviate și manipulate de diverse grupuri de interese ce urmãresc binele lor personal în dauna celui general. Pe scurt se urmãrește înãbușirea afirmãrii unor personalitãți ce nu corespund tiparelor. O masã umanã masivã fãrã personalitate, fãrã alte dorinte decât cele legate de societatea de consum, de dorințe false, induse, muncind și trãind în folosul celor puțini.

 

Din cele douã paragrafe rezultã clar cã mișcarea ultra și sistemul sunt antagonice, nu pot coexista și ca atare sunt în conflict. Politic, prin mișcãri extremiste îndreptate împotriva sistemului, promovând diverse valori, social, sau din punct de vedere al sistemului anti-social, prin proteste îndreptate împotriva tendințelor de uniformizare de globalizare de pierdere a identitãții.

 

Ultra și fotbal. Fotbalul este în sine un fenomen global, social etc. Ultra existã în fotbal așa cum existã și în societate pentru a protesta împotriva fotbalului modern (vãzut ca organism al societãții de consum: industrie, afacere, mediatizare, nivelare de personalitãți, nu sport) și pentru a promova la maxim valorile suținute. Definiția de mai sus se caleazã perfect: un ultras își iubește echipa într-atât încât poate face sacrificiul de a fi chiar împotriva ei, ține la ea pânã la dușmãnie cu cei care susțin alte culori. Cum se sprijinã o echipã, vocal coloristic, politic, diferã spre frumusețea fenomenului de la caz la caz.

 

Acum de la teorie la noi. Apãruți relativ în al unsprezecelea ceas din diverse cauze s-au recuperat, estimez eu, foarte bine anumiți pași, dar s-au creat în schimb și pierderi mari de fond. Mulți, mult prea mulți dintre cei ce se pretind a fi ultrași sunt doar niște zãmisliri absurde ale tranziției românești-occidentalizate. Avem ultrași de tastaturã, de hi5, analfabeți, bestii care refuleazã pe stadion, un amalgam de etnii și oameni pestriți care sub steagul fenomenului se pretind ceva ce nu sunt și nici nu vor fi in veci. De aici discrepanțe uluitoare între ceea ce pretinde ideatica acestui fenomen și crunta realitate. Unii vin la stadion pentru cã așa e moda, sunt niște fetițe de impresionat, sunt niște fitze de avut, alții pentru cã pot sã-și exercite nestingheriți sindromul tourette. Alții pentru a-și potoli setea de violențã, exemplele curg gârlã...

 

Câteva probleme spinoase care se ridicã: Numãrul incidentelor sângeroase din ultima vreme, modul în care sunt regizate și duse la capãt. Aici nu încape discuție, cine a dat tonul, cine a dus la extrem rivalitatea, ce intervenții s-au fãcut, ci care ne sunt limitele. Pânã unde ar trebui sã se meargã, unde ar trebui sã se punã punct, ce este lucrul care trece dincolo.

 

O altã problemã gravã este legea neconstituționalã care existã împotriva soporterilor, precum și punerea ei în aplicare. Ce s-a întâmplat la Dinamo - Steaua acum 2 sezoane, ce a pãțit Craiova acum, culmea tot cu echipa MI reprezintã imagini ce vor deveni tot mai dese pe stadioane, cum se poate lupta direct împotriva sistemului?

 

Se pare cã ne indreptãm spre un moment critic al fenomenului în fotbal, se apropie ora unor schimbãri majore.

 

Întâi fenomenul trebuie sã existe dincolo de orice bariere. Se interzic torțele, se vor aduce steaguri, se vor interzice steagurile, se va veni in tricouri de aceeași culoare, așa cum se venea odatã cu gecile portocalii. Important este ca psihic sã localizãm adversarii și sã comunicãm. Comunicarea este esențialã și slavã Domnului existã mijloace din plin.

 

Secundo. Educția: Îndemn cãtre cei mai tineri- mai lãsați messengerul, cu bani puțini intrați într-un anticariat și cautați, cã sunt 4 lei kilogramul, cãrți multe de politologie, aflați câte ceva despre niște doctrine, afiliați-vã acolo unde simțiți cã vã potriviți și aprofundați tema respectivã. E un început. Omul este o ființã politicã. Puneți-vã ordine în gândire, dacã sunteți atrași de un curent naționalist (e un exemplu, nu un îndemn) asta parcã nu se pupã cu manelele, sau cu ochii fardați a la emo. Un lucru trebuie sã-l atragã pe celãlalt, și încet încet puteți ajunge acolo unde trebuie, timp este, campionatul începe în fiecare toamnã. Dupã ce aveți o linie, știți sigur încotro trebuie sã mergeți, doar atunci formați un grup. Numele, blazonul, tot trebuie sã fie o coeziune de idei și de acțiuni. Nu sunteți un grup cã așa e trandy, sã aveți haine la fel steag de gard și nume luat sau inspirat de pe la alte echipe de afarã, cã deh va afiliați lor. Puteți sã alegeți o combinație care sã nu vã împingã în ridicol și în derizoriu doar dacã aveți o linie. Având o linie puteți pretinde respect de la cei care au ceva vechime și sunt acolo, dacã respectul vã va fi pãtat îl puteți apãra așa cum credeți de cuviințã.

 

E timpul sã facem puținã ordine, sã se spunã niște lucruri, sã se ia niște acțiuni. Majoritatea peluzei este independentã, liberã, dar trebuie sã accepte sã fie unitã pentru un singur scop, acela de "a depãși", de a fi superiori oponenților. Timp de 2 ani voi absenta aproape total de pe stadion, dar la întoarcere mi-ar plãcea sã gãsesc unitatea care era odatã. Ieri mã uitam pe niște imagini vechi din 98. Era un meci Steaua - Astra Ploiești și Peluza Nord era plinã ochi, se cânta la unison cu forțã. Mi-e greu sã cred cã prezența unui simplu caracter puternic în fruntea masei a declanșat aceastã unitate și aceastã prezențã puternicã care era atunci galeria Stelei.

 

Discutia rãmâne și se vrea deschisã nu este un articol e dacã vreți ca un ciot Wikipedia ce trebuie dezvoltat pe toate pãrțile, ideal e sã aibã o finalitate, în realitate, acolo... în Templu

 

alex (keluboss)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar de ce vei absenta total timp de 2 ani de pe stadion? ti-au pus interdictie sau pleci afara? in rest sunt de acord cu tine , din pacate asta e realitatea , nu cred ca se mai poate face ceva prea curand.

Share this post


Link to post
Share on other sites

e mai mult o pauza autoimpusa legata de niste lucruri personale. Nu e nici o perioada fixa, e un interval estimativ

Edited by keluboss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bun, foarte bun articolul. Sincer si eu duc dorul Armatei Ultra. Cred ca trebuie sa fie un Nord unit. Unit si ca actiuni si ca mentalitate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

impresionant articol...dar cei care nu sunt dintr-un grup si vor sa fie..dar nu au cu cine?ce sa faca?am destui prieteni care ar vrea sa apartina unui grup dar nu pot.pentru ca nu stiu ce si cum sa faca.si la un moment dat am vrut si eu dar am renuntat.m-am rezumat la venitul la stadion cu unul,maxim 2 prieteni...chiar acum e cineva langa mine care imi tot spune ca ar vrea sa intre in fenomen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ideea nu e sa faci neaparat parte dintr-un grup.Si independent poti ajuta alaturi de ceilalti.In ultimul timp s-a mers destul de departe cu grupurile si s-a pierdut unitatea.Cu siguranta vor avea loc niste schimbari la nivel de peluza,in ideea de a resuscita mentalitatea ultra care sincer mi se pare ca a decazut enorm.Educatie cu sila nu se poate si exclusivitatea grupurilor nu permite celorlalti sa-si dezvolte aceasta latura.E nevoie de rabdare si bunavointa pentru a o lua de la capat.

@keluboss

E pacat ca ai ales sa iei aceasta pauza cand este atata nevoie de oameni ca tine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bai chelule,daca e scris de tine...esti bun,bun rau,nici nu stiu ce dracu sa mai scriu dar trebuie sa spun ceva,e un articol mult prea bun,nu e un articol de duzina prin care se explica(fiecare in viziunea lui) cam ce este ULTRA`,nici o tampenie gen"unde e jean cu ArmaTRA Ultra?",nici "vai ce ne facem ca fenomenul moare?".NU ,e tocmai ceea ce trebuia spus,acum fiecare intelege ce poate,cei vizati (criticati) se vor exclude crezand ca e vorba de altii.

Chiar asta lipseste ,UNITATEA,dar e un cuvant greu,relatia nord-sud e stabila dar trebuie mult mai apropiata,relatia brigazi-independenti trebuie infiintata dar cu mare atentie,nu se prea stie in zilele noastre cu cine vorbesti,relatia peluze -conducere trebuie apropiata dar pastrata distanta de siguranta,relatia ultras-samantar trebuie impusa sau delimitata.

Sa scrii e usor,foarte usor,sunt multi factori care se opun acestor rezolvari,poate timpul,poate curajul,poate situatia sociala vor gasi o rezolvare.

numai bine tuturor care gandesc ,simt sau respecta fenomenul ULTRAS

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Extraordinare ganduri, atat de devarate incat, chiar transpuse in vorbe, provoaca furnicaturi. Mie unul, insa, imi provoaca si o oarecare tristete. Din cati suntem, sunt sigur, prea putini vom intelege, mai putini vom intra intr-un anticariat si mult mai putini vom descoperi si urma pentru totdeauna ceeea ce ne reprezinta. Dar... ce impliniti ne vom simti, aceia dintre noi care vom reusi !

Share this post


Link to post
Share on other sites

koryna a sintetizat perfect situatia. Daca tu vrei sa canti pentru echipa ta vino in peluza daca crezi ca o poti face mai usor dar nu trebuie neaparat sa faci parte dintr-un grup. Pe un alt topic un user povestea

 

Am vazut la meciul cu Brasovul in peluza venise un bunic cu nepotul de vreo 5-6 ani sau poate avea 7 ....oricum omul mi-a cerut locul pt k era numerotat cu nr scaunului pe care stateam (cu toate k nu se tine cont in peluza) , m-am dat putin mai in lateral spre centru...si vreau sa va spun k mosulica ala la cei 70-80 de ani ai sai tot meciul a incercat sa-l invete pe nepotasu cantecele peluzei, dc nu poate invata asta si un copil de la tribune? presupun k pt k masa cu tacsuil pune sa se indoape cu seminte si sa sparga creierii celor de langa ei cu o amarata de goarna

 

Daca din stadioane vor lipsi manifestarile lipsite de orice logica atunci episodul de mai sus s-ar putea repeta si cu timpul noi si altii ca noi putem sa ajungem la unitatea de care se vorbeste in acest "ciot de wikipedia".

Edited by Bodanel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Corect articolul, imi place faptul ca nu ai creat acest articol in ideea "toata lumea trebuie sa fie ultra". Mie imi place de voi, nu sunt ultra, am un singur prieten care e :) , restul suntem toti suporteri de Peluza Nord, venim la toate meciurile, dar nu suntem ultra...si in niciun caz ultra asa cum e descrisa aici. Avem si simpatii politice, dar ele difera, avem stiluri de viata diferite...suntem suporteri uniti doar de aceasta mare dragoste, Steaua.

 

Altfel, un singur mic comentariu, pe stadion cred ca e corect spus ca oamenii "defuleaza" ceea ce "refuleaza" in viata de zi cu zi...daca si pe stadion as refula, as muri de stress la 35 ani :)

 

Toate bune!

Share this post


Link to post
Share on other sites

se tot vb. de "grupuri" dar se uita persoana sau persoanele care conduc grupurile. consider ca marea responsabilitate a lucrurilor care se intampla astazi in templu se datoreaza persoanelor nu grupurilor. cred ca multi lideri de grup fac parte astazi din alte grupuri, mult mai mari si cu o alta activitate decat cea a peluzei, spre deosebire de cei cativa lideri care au ramas cu vechea mentalitate si de aici disensiunile care ne impiedica sa fim acea peluza din 98.

atunci nu exista asa ceva...era doar pasiune....acum exista bani, grupuri de interese, mafie..

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Îndemn cãtre cei mai tineri- mai lãsați messengerul, cu bani puțini intrați într-un anticariat și cautați, cã sunt 4 lei kilogramul, cãrți multe de politologie, aflați câte ceva despre niște doctrine, afiliați-vã acolo unde simțiți cã vã potriviți și aprofundați tema respectivã. E un început. Omul este o ființã politicã. Puneți-vã ordine în gândire, dacã sunteți atrași de un curent naționalist (e un exemplu, nu un îndemn) asta parcã nu se pupã cu manelele, sau cu ochii fardați a la emo.

 

Sfatul meu cãtre cei "mai tineri" ar fi sã se fereascã de politicã. Nu de alta, dar vor suferi o cruntã și amarã dezamãgire odatã ce vor începe sã creadã în balivernele denumite pompos "doctrine politice". Acestea nu sunt altceva decât mijloace de subjugare și manipulare a turmei celor mulți în folosul celor deștepți, bogați și puțini. Orice este preferabil politicii.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Corect articolul, imi place faptul ca nu ai creat acest articol in ideea "toata lumea trebuie sa fie ultra". Mie imi place de voi, nu sunt ultra, am un singur prieten care e :) , restul suntem toti suporteri de Peluza Nord, venim la toate meciurile, dar nu suntem ultra...si in niciun caz ultra asa cum e descrisa aici. Avem si simpatii politice, dar ele difera, avem stiluri de viata diferite...suntem suporteri uniti doar de aceasta mare dragoste, Steaua.

 

Altfel, un singur mic comentariu, pe stadion cred ca e corect spus ca oamenii "defuleaza" ceea ce "refuleaza" in viata de zi cu zi...daca si pe stadion as refula, as muri de stress la 35 ani :)

 

Toate bune!

 

Ai sintetizat perfect ceea ce vroiam sa spun! Subscriu, sunt un suporter care frecventeaza nordul de aproximativ 6 ani, iar o data descoperit, nu cred ca as mai putea scapa de acest ''drog'' al peluzei. Visez sa traiesc si eu momentele unice pe care doar Armata Ultra le putea oferi, insa, sincer vorbnd, daca in primul an in peluza ma plasam pe la mijlocul ei, cu fiecare an ce trece, trebuie sa mai cobor un rand, pentru a nu ma simti ca un ''intrus''...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

un ton pesimist,dar atat de realist in acelasi timp…ULTRA’ nu mai e de mult timp ceea ce ar trebui sa fie…e doar o adaptare nereusita la vremurile in care traim…e din ce in ce mai greu sa razbesti si sa continui sa vii la stadion fara sa iti incalci principiile de ultras…pentru ca esti in minoritate chiar si la tine in peluza,pentru ca incet incet nu mai esti dorit acolo,pentru ca presa ne este potrivnica si ne denigreaza de cate ori are ocazia,pentru ca fortele de ordine vin la meci ca la razboi si asteapta cea mai mica scanteie pentru a te amenda sau agresa fizic,pentru ca suntem neintelesi de majoritate si catalogati pe nedrept in fel si chip si asa mai departe…ne mintim an de an ca FENOMENUL NU MOARE,insa stim cum totii cum sta treaba de fapt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oooo, Cavaleria Spirituala Sinarhica pentru Renasterea Templului!

Respect!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mie nu mi se pare acest articol prea despre ultrasi.

E mai mult o discutie despre pseudoultrasi.

 

a ține atât de mult la un lucru încât sã poți sã fi împotriva lui"

 

Asta mi se pare o gresala.

Un ultras nu o sa fie niciodata impotriva echipei/culorilor/mentalitatii echipei.

Ca s-ar putea intoarce impotriva jucatorilor sau antrenorilor daca acestia fac culorile de rusine, asta e posibil.

Dar impotriva echipei, niciodata!

 

Cred ca gresala vine de la faptul ca tu ai luat acest cuvant dintr-un text francez in timp ce fotbalul a aparut in Anglia. :)

 

Si nu sunt de acord nici cu ideea cum ca Ultrasii ar fi impotriva sistemului.

Asta pt ca, ca sa fii impotriva sistemului, trebuie sa implici sistemul.

Ori politica nu are ce cauta in sport.

 

Se pare cã ne indreptãm spre un moment critic al fenomenului în fotbal, se apropie ora unor schimbãri majore.

 

Nu cred.

Nu are ce sa se schimbe.

Iubirea pt club nu o poate schimba nimeni.

Cantecele si bannerele nu vor disparea.

Constitutia, din cate stiu eu, inca ne apara libertatea de exprimare.(desi legea Dragomir a ingradit-o.Si toata lumea stie ca aceasta lege e absurda.Si cam cred ca aceasta lege va disparea odata cu schimbarea regimului.)

 

In ceea ce proveste ultrasii de haicinci(imi place la nebunie aceasta denumire), nu ai ce sa le faci.Sunt oameni liberi si au libertatea sa faca ce vor.Daca lumea ii crede ultrasi pe acesti cocalari e doar vina noastra.Poate ca nu am facut o publicitate prea puternica acestui fenomen la noi in tara.Si de asta cred ca populatia pune semnul "=" intre Ultras si huligan.

Dar cu timpul, poporul va invata ce inseamna a fi Ultra.

 

De asta si cred ca lumea nu prea e interesata de abuzurile la care sunt supusi suporterii.

Din moment ce pt ei Ultras=huligan, e clar ca sunt de partea politiei atunci cand apar stirile despre abuzurile autoritatilor.

Si de aia nu se schimba nimic.

 

Educția: Îndemn cãtre cei mai tineri- mai lãsați messengerul, cu bani puțini intrați într-un anticariat și cautați, cã sunt 4 lei kilogramul, cãrți multe de politologie, aflați câte ceva despre niște doctrine, afiliați-vã acolo unde simțiți cã vã potriviți și aprofundați tema respectivã. E un început. Omul este o ființã politicã

 

Am mai zis.Nu e normal sa bagi politica in sport.

De ce sa se duca sa invete politica?

De ce trebuie neaparat sa aleaga o doctrina?

De ce e omul o fiinta politica.

Eu nu cred ca omul e o fiinta politica.

Eu nu cred ca politica e asa de importanta.

 

Daca ar trebui cei tineri sa invete ceva, atunci sa invete despre cum sa fii om.(nu om bun.Majoritatea sunt atat de ocupati sa fie oameni buni incat uita sa fie oameni)

 

Trebuie sa invete ce e aia onoare,caracter,respect.

 

Nu are loc politica aici.

Stadioanele sunt pt suporteri.Nu pt nazisti,comunisti,liberali,taranisti,etc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut, ¨omul e o fiinta politica¨- eu cred ca s-a referit la faptul ca prin natura lui, omul trebuie sa aiba o mentalitate, o idee, o <ceva> in care sa creada, care sa-l ghideze in viata, sa-i fie ca o baza pentru ideile lui personale despre societate, viata etc. Asta ar trebui sa reprezinte si un partid politic prin reprezentantii sai, o mentalitate, o dogma, un sistem de idei corelate despre cum trebuie sa fie o societate, cu tot ce cu cuprinde ea, doar ca la un nivel ideologic dar si practic mai avansat, mai concentrat (vorba aia, spuma neamului..). Desigur, in Romania politica e un pic gresit inteleasa, mana in mana cu prostitutia, doar ca in politica se insista mai mult pe oral.

Posobil sa ma insel.

As putea spune ca si manelismul e un curent social, o doctrina politica. Guta cred ca ar iesi din primul tur presedinte.

Sper ca nu am devenit off-topic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omul este ofiinta politica.. dovada o avem inca din cele mai vechi timpuri cand chiar si intr-un banal trib trebuie sa existe un conducator ( pe vremea acceea era cel mai in varsta , asa se purta considerand ca el este cel mai trecut prin viata ) !

Share this post


Link to post
Share on other sites