fcsteaua.ro

Semne bune, semne rele

44 posts in this topic

Meciul de la Bistrița a fost o imagine destul de fidelã a transformãrilor prin care Steaua trece de o bunã bucatã de timp. Departe de a fi un meci anost și plictisitor, el a arãtat atât punctele slabe ale roș-albaștrilor, cât și semnele unui progres ce începe sã se producã.

 

Dacã ar fi sã începem cu lucrurile rele, sã spunem primul adevãr incontestabil: Steaua nu mai este echipa ermeticã în apãrare care ne-a obișnuit. E drept, sã nu uitãm cã Steaua de astãzi a început cu o linie de fund total atipicã: Baciu, Ghionea, Rada, Neșu, în condițiile în care linia de fund standard ar fi mai degrabã Golanski, Rãdoi, Goian, Petre Marin. Paradoxal, prestația cea mai slabã a avut-o cel care are totuși un statut de titular - Sorin Ghionea, el fiind depãșit în dese rânduri de vârful Borbely și confirmând eclipsa de formã din prezent. E drept cã nici ceilalți n-au rupt gura târgului! Baciu a fost nesigur în defensivã și inexistent în atac, Rada a demonstrat cã banca de rezerve i-a tocit reflexele, iar Neșu, deși energic și dispus la efort, a avut o evoluție mai degrabã mediocrã. Una peste alta, Steaua a suferit vizibil azi în apãrare, bistrițenii reușind sã marcheze 2 goluri, deși n-au avut mai mult de 3-4 ocazii mari de gol. E de așteptat ca lucrurile sã mai revinã în matca lor normalã o datã cu revenirea lui Goian și Golanski (și poate și a lui Emeghara), însã trendul este nefavorabil. La toate acestea, se adaugã și prestațiile extrem de nesigure ale lui Zapata din ultima vreme, columbianul nemaifiind punctul de sprijin al echipei din sezonul trecut, însã din acest punct de vedere cred cã Steaua nu-și permite deocamdatã sã recurgã la soluții de rezervã.

 

La mijloc, situația e destul de amestecatã. Deși nu-mi place s-o recunosc, astãzi s-a vãzut chiar și lipsa lui Lovin. La o statisticã comparativã, probabil cã 70% din pasele lui Lovin sunt în spate, în timp ce 70% din pasele lui Tiago sunt în fațã (ceea ce e remarcabil, dar și inedit pentru un mijlocaș al Stelei). Însã, în același timp, cred cã Lovin face de 2 ori mai multe recuperãri pe meci fațã de brazilian, iar recuperãrile rãmân totuși datoria principalã a unui mijlocaș defensiv. Sigur cã idealul ar fi un aliaj compus din Lovin și Tiago, însã deocamdatã Tiago a demonstrat cã, deși mai curajos și mai eficient pe faza ofensivã, suferã destul de mult în apãrare, iar acest lucru s-a dovedit și astãzi greu de surmontat, în condițiile unei defensive atât de fragile. Personal, cred cã Tiago rãmâne o soluție de rezervã mai degrabã pentru atac, mai ales dacã ținem cont de faptul cã titularul de drept la mijloc va fi, totuși, Ovidiu Petre (altfel, net peste Lovin). Oricum, sã remarcãm numeroasele soluții de care dispune Lãcãtuș în acest moment: 5 oameni (Ovidiu Petre, Lovin, Tiago, Pleșan, Abel Moreno) pentru 2 posturi e un raport mulțumitor.

 

În "jumãtatea ofensivã" a liniei mediane lucrurile se îmbunãtãțesc simțitor. Steaua dispune în sfârșit, în ciuda omniprezentului Nicolițã, de jucãtori care pot sã joace rapid, din prima, pe poartã și în același timp sã scoatã adversari din joc prin dribling. Îi am în vedere în primul rând pe Dayro Moreno și Toja, dar și pe accidentatul Szekely. În mod normal, cei 3 mijlocași ofensivi ai Stelei ar trebui sã fie aceștia. Nicolițã sare din schemã, la fel și Neaga (oricum, destul de șters și fãrã realizãri azi) și la fel tânãrul Ochiroșii, care rãmâne o rezervã viabilã pe stânga. Cu un mijloc de asemenea calibru, Steaua începe sã-și recapete pofta de joc. Am vãzut și astãzi destule combinații reușite în atac, pe jos, la firul ierbii. Orice s-ar spune, Steaua a reușit sã-și creeze destule ocazii astãzi, dominând autoritar jocul pânã la scorul de 2-1, singura perioadã mai ștearsã fiind dupã golul de 2-1 (motiv pentru care ar fi nimerit sã recunoaștem cã am egalat nesperat și norocos).

 

În atac, iarãși este inflație de jucãtori. Pe de o parte Arthuro - un atacant care în primul rând "știe jocul". Deși nu prea se lipește de gol, Arthuro creeazã culoare și "îmblânzește" bine mingea, putând intra în combinații cu mijlocașii tehnici (Dayro, Toja, Syekely). Oricum, așa cum am spus și dupã meciul de la Istanbul - e clar cã Arthuro nu este vârful turn pe care îl "așteptam". Joacã cu totul altceva și are cu totul alte calitãți. La "știința jocului" l-aș asemui lui Thereau, chiar dacã francezul înscria mai mult.

 

Problema lui Arthuro este însã una simplã și poartã un nume: Bogdan Stancu. Argeșeanul confirmã de la meci la meci și pare sã-și arate adevãrata calitate: aceea de vârf oportunist, cu un simț al porții extrem de dezvoltat și cu o eficiențã demnã de invidiat. (Ca o remarcã ușor naționalistã, cele mai reușite transferuri ale Stelei, într-un ocean de strãini, par a fi deocamdatã cei doi români: Stancu și Szekely!) Pe de altã parte, avantajul lui Arthuro ar putea sã poarte tot numele lui Stancu. Asta pentru cã astãzi s-a vãzut clar cã Bogdan nu este în largul lui în poziția de unic vârf. El a jucat bine atâta vreme cât Arthuro a fost în teren și dupã intrarea lui Kapetanos, întrucât preferã sã vinã din spate și sã fie "jucãtorul surprizã", mereu la locul potrivit. În aceste condiții, Stancu ar avea loc împreunã cu Arthuro, dar asta ar însemna ca unul din cei 3 mijlocași (Toja, Dayro și Szekely, în opinia mea) sã sarã din schemã, ceea ce va fi destul de problematic. Duelul Arthuro - Stancu se anunțã deci unul aprig încã de pe acum. Kapetanos nu pare deocamdatã sã emitã pretenții, rãmâne sã-l vedem la lucru pe bolivianul Ricardo.

 

Dar și pe olteanul Andrei Ionescu, un jucãtor despre care s-a vorbit insistent acum un an de zile, când era proclamat de toatã suflarea din Bãnie urmașul lui Balaci. Sigur, țara e plinã de urmași ai lui Hagi, așa cã de ce n-ar fi Oltenia la fel de plinã de continuatori ai "marelui blond"? Chiar și pãstrându-ne o dozã binevenitã de relativism, Andrei Ionescu vine cu o poveste interesantã, nefiind în niciun caz un transfer "la kil" sau "de comision", cum se mai practicã pe la noi. Va avea șansa lui și va trebui sã ne arate ce știe.

 

Partea bunã este, deci, cã Steaua începe sã aibã jucãtorii cu care sã poatã practica un joc ofensiv, plãcut ochiului și departe de stilul "a la Oli" pe care toți îl detestam. Partea proastã este cã în acest moment liniile se cam schimbã, iar echipa pare ușor dezechilibratã în apãrare, iar testul cu Galatasaray este prea dificil și prea aproape. Lãcãtuș n-are timp sã amelioreze semnificativ problemele din apãrare pânã miercuri, însã are puterea sã-i motiveze pe jucãtori în așa fel încât aceștia, autodepãșindu-se, sã poatã obține calificarea în ciuda vulnerabilitãților.

 

Chiar și în ipoteza ratãrii calificãrii în Ligã (pe care, personal, n-o consider nicidecum un dezastru!), Steaua are șansa sã-și recupereze tradiția "vitezistã" și poate, mai puțin extenuatã de prezența la "masa bogaților", sã cucereascã dupã mulți ani douã trofee în același sezon: Cupa și Campionatul!

 

Forza Steaua! Hai Lãcã! Hai bãieții!

 

Ovidiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm....meciul de astazi imi aduce aminte de jocul Stelei practicat in turul anului trecut...controlam meciul complet....adversari..cu fundu'n poarta...dar, spre deosebire de acea perioada chinuita ne'am ales cu un varf de calitate...un varf care e in stare sa o bage in porta:Bogdan Stancu. tot asa bogdane!! :hai_steaua:

 

a..si inca ceva...chit ca nu a facut un joc stralucit...mia plakut mult de thiago...

ridica capul din pamant ..si are curajul sa traga sper poarta...in aparare...mai are de dat cateva kg jos :biggrin: ..si va fi OK :thumbsup::thumbup: ....asa....scapam si noi de ratoiu ala de Lovin :worthy::worthy: ....donald:))

Edited by Marius

Share this post


Link to post
Share on other sites

O sa avem echipa cam peste un an asa dupa ce se integreaza toti si dupa ce isi revin accidentatii.Nu inteleg dece nu i-a dat o sansa lui Ochirosii mai ales ca Neaga nu e mijlocas de banda si a jucat foarte foarte prost.Tot vorbim despre tineri,dar vad ca Lacatus nu are curaj sa-i bage.A fortat-o si cu Baciu pe dreapta.Dece nu l-a incercat pe Mustata.E tanar,i-ar fi dat incredere...Baciu oricum stie ca indiferent cat de bine va juca tot nu va fi titular...cu Mustata ar fi fost altfel.Sincer Lacatus dezamageste de la meci la meci.Nu nimereste schimbarile si pare un antrenor fricos neacordand sansa tinerilor.Ne laudam atat ca am luat tineri,ca ii crestem,ca viitor bla bla,insa nici macar intr-un meci fara mare presiune nu le acorzi o sansa...

 

In rest se observa 3-4 jucatori care vor fi baza echipei...Toja si Bogdan Stancu(titular de drept) Dayro si pana si Tiago la mijloc dar neaparat alaturi de un inchizator veritabil.Nu singur ca nu face fata.

 

De remarcat faptul ca si cu apararea noastra de 5 stele de fiecare data cand am jucat 4-1-4-1 cu 1 inchizator am luat goluri.Incep sa cred ca am devenit dependenti de cei 2 inchizatori de la mijlocul terenului.Ieri la golul 2 am fost mat incepand de la mijlocasi care au sarit aiurea pe sub minge si au pierdut duelul corp la corp cu marele hora pana la Ghionea saracu care cred ca a facut otita cand a trecut ala pe langa el.Asta e...Cred ca dabia la anul dupa ce se obisnuiesc toti intre ei si dupa ce se va contura clar o echipa de titulari vom lua titlul.

Edited by ssinpadureacualune

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un articol cat se poate de pertinent. Nu am nimic de obiectat. Felicitari:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O analiza realista.

Sa speram ca Lacatus o sa reuseasca sa-i motiveze pentru meciul de miercuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un articol foarte bine realizat, de un fin observator al jocului de fotbal.

Ca mentiuni as atrage atentia asupra jocului lui Baciu, mai ales in repriza a doua. Dupa un inceput mai slab, de inteles, tinand cont de perioada in care nu prea a simtit iarba sub crampoane, a livrat o serie de centrari pe care semi-maratonistul Banel le-ar reusi in 2-3 meciuri.

Parca as dori sa-l vad mai mult pe acest Kapetanos, pe care il simt mai atacant decat pe Arthuro. E adevarat ca brazilianul stie jocul, dar in fata portii pare sa fie 0. Sper sa ma insel. As fi curios sa vad un cuplu intre cei doi.

In rest, speram sa revenim la apararea care ne-a consacrat in ultimii ani, iar in atac sa fim si noi un 20% mai eficienti, ca toate ratarile astea o sa ne imbatraneasca prea devreme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Articol ok!

O singura precizare as avea. As vrea sa recuperam porecla de "campioni" si nu cea de vitezisti. Fotbalul a devenit o stiinta nu numai circ cu spiridushi in iarba. S-a vazut si in meciul de ieri. Degeaba domini, pasezi, ataci ... daca esti "varza" in aparare si iei 2 goluri din 4 ocazii ... lumea va zice ca tot prost ai jucat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"sã, în același timp, cred cã Lovin face de 2 ori mai multe recuperãri pe meci fațã de brazilian, iar recuperãrile rãmân totuși datoria principalã a unui mijlocaș defensiv"

 

Nu este portughez?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ratarea calificarii in Liga ar fi un dezastru si o umilinta de proportii gigantice, nu doar un simplu dezastru.

 

Asta ar pune capac esecului lamentabil din groapa, din penultima etapa a sezonului trecut, cand Steaua a pierdut intr-un mod RUSINOS campionatul!

Edited by Living_Dead_Stripper

Share this post


Link to post
Share on other sites
"sã, în același timp, cred cã Lovin face de 2 ori mai multe recuperãri pe meci fațã de brazilian, iar recuperãrile rãmân totuși datoria principalã a unui mijlocaș defensiv"

 

Nu este portughez?

 

Si eu tot portughez stiam ca e, dar va ca la TV comentatorii tot ii zic brazilian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deci am si niste commenturi:

1. Mie mi se pare ca Arthuro e si usor urmarit de ghinion.

2. Ovidiu Petre titular, si langa el e necesar un mijlocas central cu apetit ofensiv mai pronuntat - Tiago sau Plesan

3. Cum se spunea si in articol: 4 oameni pt 3 locuri - Toja, Dayro, Stancu si Szekely ( luand in considerare faptul ca Steaua are nevoie in teren de un varf mai masiv, asa cum e Arthuro, precum si rezervandu-i lui Banel un loc caldut pe banca)

4. Astept revenirile lui Eme si Golanski, pt linia de fund completa: Eme, Goian, Radoi, Golanski - atunci cred ca problemele vor fi mult mai putine

 

Jocul de la Bistrita a fost bun, cel putin cel de atac a fost la nivel inalt, pacat de ratari...

 

A si sa nu uit.. ce facem fratilor cu atatia mijlocasi: Banel, Szekely, Plesan, Tiago, O. Petre, Lovin, Abel, Ochirosii, Toja, Neaga...mai veni si copilu ala de la Craiova..cam multi

Edited by mirceaor

Share this post


Link to post
Share on other sites

cum sa fie Baciu inexistent in atac a dat cel putin 5 centrari de calitate . si oricum Marius joaca excelent de fiecare cand se apeleaza la el tzinand cont si cat de rar joaca ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiago Filipe Figueiras Gomes, nascut in Vila Franca de Xira, Portugalia.

 

Nici eu n-am inteles-o pe aia cu brazilianul Tiago. Poate l-au confundat cu ala de la Dinamo...

 

LE: si oricum Marius joaca excelent de fiecare cand se apeleaza la el tzinand cont si cat de rar joaca ...

 

Cine-i Marius? :hmmm:

Edited by Marius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovidiu esti optimist rau.

 

Nu jucam nimic.

 

Anternorul Gigi becalii a trimis pe teren o echipa pierzatoare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos cu Lacatus! Demisia! :)

 

Cat despre Tiago, eu stiam ca e brazilian, naturalizat portughez (sau ceva de genul). E posibil insa sa ma si insel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ovidiu

 

30. Tiago Filipe Figueiras Gomes

Nascut: 19 august 1985, Villa Franca de Xila, Portugalia

Nationalitate: Portugheza

 

De pe site-ul oficial...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum serios.

Pe voi nu va derajneaza jocul asta tot pe sus?

 

Cand l-a scos pe Arthuro, nu mai aveam un om care sa faca fata in careul advers in dueluri aeriene si cu toate astea, tot dadeam centrari in prostie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hai ca asta chiar e comica rau....cum sa-l compari pe Lovin cu Tiago ?????? Primul e o panarama, care abia se tine pe picioare si nu stiu ce mari recuperari ai vazut la el, al doilea este fotbalist, care tine capul sus, verticalizeaza, suteaza la poarta si isi pune colegii din atac in situatii bune de gol. oare asta inseamna a fi un mijlocas bun, sa stai fund si sa dai din picioare incercind sa mai atingi si mingea? Ovidiu, chiar am o parere super ok despre tine si imi plac foarte mult articolele tale dar aici cred ca ai dat cu batul in balta rau de tot.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
@Ovidiu

 

30. Tiago Filipe Figueiras Gomes

Nascut: 19 august 1985, Villa Franca de Xila, Portugalia

Nationalitate: Portugheza

 

De pe site-ul oficial...

Daca tot ne-am apucat de atras atentia unul altuia,corect este Vila Franca de Xira...

On-topic.Sper ca semnele bune sa devina certitudine,iar semnele rele sa fie remediate urgent.

Miercuri vom vedea cu totul alta Steaua,ma astept chiar la unele mici surprize in primul 11.

Nu sunt de acord ca Nesu a fost mediocru.El a jucat cam in aceiasi medie in care joaca de mult timp.A gresit,intr-adevar,dar a dat centrarea la primul gol,dupa ce,cu 5 minute inainte ,daduse alta similara dar neconcretizata...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Joint

 

Si totusi, oricat l-am antipatiza toti pe Lovin, in defensiva isi face treaba. Oricum peste Tiago.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tiago Filipe Figueiras Gomes, nascut in Vila Franca de Xira, Portugalia.

 

Nici eu n-am inteles-o pe aia cu brazilianul Tiago. Poate l-au confundat cu ala de la Dinamo...

 

LE: si oricum Marius joaca excelent de fiecare cand se apeleaza la el tzinand cont si cat de rar joaca ...

 

Cine-i Marius? :hmmm:

O fi zis ca-i Marius Baciu,fostul capitan al Stelei! :ce_oameni:

Share this post


Link to post
Share on other sites

La ala ma gandeam si eu... dar Baciu ala nu mai e la Steaua de ani buni...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tiago Filipe Figueiras Gomes, nascut in Vila Franca de Xira, Portugalia.

 

Nici eu n-am inteles-o pe aia cu brazilianul Tiago. Poate l-au confundat cu ala de la Dinamo...

 

LE: si oricum Marius joaca excelent de fiecare cand se apeleaza la el tzinand cont si cat de rar joaca ...

 

Cine-i Marius? :hmmm:

 

:hmmm: Lacatus :laugh:

Share this post


Link to post
Share on other sites