Sign in to follow this  
Followers 0
fcsteaua.ro

ªi totuși, poate nu-s ei singurii vinovați

23 posts in this topic

Într-adevãr, un titlu lung. Despre ce e vorba? Despre presa sportivã din România și ce scrie ea. Un subiect discutat, poate chiar epuizat. Vã propun insã, o altã perspectivã.

 

Pentru început vã prezint un articol vechi de o sãptãmânã din Gazeta Sporturilor:

 

Omul din spatele "Fiarei"

de Dan Udrea

 

Pedrazzini dezvãluie cum colaboreazã cu Lãcãtuș pe bancã și de ce fostul numãr 7 dominã vestiarul

 

Rãmîne de fiecare datã pe bancã, alãturi de Lãcãtuș, la finalul primelor 45 de minute ale fiecãrui meci. Scoate hîrtia pe care își noteazã diverse lucruri și i-o aratã lui Lãcã. Acestea sînt secundele în care Massimo Pedrazzini e în centrul atenției. În rest, stã în spatele "Fiarei". E secundul sãu, dupã ce a îndeplinit 38 de zile rolul de "principal" al Stelei. Acceptã imediat un dialog. E îmbrãcat în treningul roș-albastru, așa cum îl vezi tot timpul atunci cînd se aflã la stadion, indiferent dacã echipa are sau nu meci. Soarbe dintr-un pahar de cafea și rãspunde de fiecare datã direct. La o singurã întrebare ezitã și, înainte de a replica, zîmbește: "Vã mai gîndiți ca într-o zi o sã deveniți din nou antrenorul Stelei?".

- Domnule Pedrazzini, de ce credeți cã Lãcãtuș spune mereu cã dumneavoastrã sînteți cel care l-a ajutat cel mai mult?

- Pentru cã atunci cînd el a venit aici, eu i-am spus totul despre echipã. Situația jucãtorilor din punct de vedere tactic, fizic, psihologic. El și-a dat seama cã nu l-am mințit, cã i-am prezentat adevãrul și apreciazã asta.

- Care e rolul dumneavoastrã la antrenamente și la meciuri?

- La antrenamente vorbim înainte, pregãtim ce urmeazã sã facem, iar dupã ce ieșim pe teren, noi, asistenții lui Marius, conducem efectiv exercițiile. El mai mult supravegheazã, acesta e rolul unui "principal". La meciuri, eu mã ocup de partea tacticã a defensivei noastre. Mã uit sã vãd în ce mãsurã facem bine faza de apãrare, ce nu merge, de ce avem lipsuri. Apoi, dacã apare o schimbare tacticã a adversarului sau dacã un jucãtor de-al nostru are de suferit din cauza unor mãsuri speciale luate de antrenorul advers, trebuie sã observ și sã încercãm sã corectãm.

"Un principal nu trebuie sã fie prietenul jucãtorilor"

- Dar ce discutați de fiecare datã dupã ce se terminã prima reprizã?

- În timpul meciului, Marius, dacã vede ceva, dã imediat indicații, dar eu le trec și pe hîrtie. Apoi, îi prezint consemnãrile mele și, atunci, avem timp 3-4 minute sã discutãm, sã vedem ce trebuie spus jucãtorilor în vestiar, ce soluții avem pentru schimbãri.

- Apropo de schimbãri, s-a întîmplat vreodatã sã întoarceți o înlocuire pe care dorea sã o facã Lãcãtuș cu una pe care ați mizat dumneavoastrã?

- Echipa o face Lãcãtuș, toatã alegerea e a lui. El mã întreabã cînd se pregãtește sã facã o schimbare, eu îi prezint pãrerea mea, poate e aceeași cu a lui, poate nu, dar întotdeauna e bine sã aibã la îndemînã douã soluții în loc de una.

 

- Ați lucrat cu 3 antrenori care au fost mari fotbaliști: Zenga, Hagi, Lãcãtuș. Care dintre ei e mai apropiat de jucãtori?

- Cînd ai fost un mare jucãtor, nu e ușor sã fii antrenor pentru cã e greu sã uiți ce ai fost. Eu cred cã un antrenor nu trebuie sã fie prea mult prieten cu jucãtorii. Acest lucru trebuie lãsat în seama secunzilor, a asistenților.

De ce e Lãcãtuș ca Lippi

- Ați lucrat cu Lippi. Spuneți o calitate a lui Lãcãtuș pe care ați vãzut-o și la italian.

- Personalitatea fantasticã din vestiar. Lippi n-a fost un fotbalist mare ca Hagi, Zenga sau Lãcãtuș, dar cînd venea în mijlocul jucãtorilor era privit ca un Dumnezeu. Același lucru îl vãd și la fotbaliștii Stelei în privința lui Lãcãtuș. E și normal, doar e simbolul și istoria acestui club. Asta e o mare calitate, deoarece strîngi vestiarul în jurul tãu.

- Sincer, nu simțiți o frustrare cã întotdeauna, la victorii, numele lui Pedrazzini nu e pronunțat?

- Nu, pentru cã e normal sã fie așa. Eu știu bine care e munca mea, eu știu bine cã un secund nu e niciodatã în fațã, dar sînt mulțumit așa.

- OK, dar, sincer, vã mai gîndiți cã poate într-o zi o sã mai fiți "principal" al Stelei?

- (Rîde)... Sã vã explic ceva. Eu am aproape 50 de ani și toatã viața am lucrat ca secund, e dificil sã faci acum pasul acesta. Apoi, eu nu sînt un nume mare, așa cum un antrenor trebuie sã fie. În al treilea rînd, poate cel mai important, eu am fost principal și am vãzut cum este. Vã spun ceva, se muncește mai mult cînd ești secund decît atunci cînd ești principal. În plus, cînd ești A1 ai ceva pe umeri și aia se numește responsabilitate.

"Ce notez în timpul meciului? Cîte șuturi trage adversarul la și pe poartã și din ce zonã de teren. La fel și în cazul ofensivei noastre. Toate aceste date le bag la final în programul meu de pe laptop"

Massimo Pedrazzini

 

"Orice schimbare de jucãtori operatã în timpul meciului, excepție fãcînd cele din ultimele minute, are scop tactic. În primul rînd, te gîndești pe cine bagi, pentru cã întotdeauna urmãrești sã aduci o îmbunãtãțire în joc"

Massimo Pedrazzini

 

Cum spioneazã un advesar

Pedrazzini a dezvãluit și modul în care analizeazã o viitoare adversarã a Stelei: "Dacã urmãresc mingea sau așezarea? ªi una, și cealaltã. Cînd au mingea la picior, trebuie sã vãd ce relații de joc au, care e frecvența paselor, ce posesie au. Apoi, cînd nu au balonul, mã uit sã vãd dacã echipa e scurtã sau lungã, dacã lasã spații în centrul defensivei sau dacã fac acest lucru pe benzi. În plus, mã uit sã vãd în ce mãsurã joacã la ofsaid și cît de bine știu acest amãnunt sau poate cã apãrãtorii rãmîn mereu în linie și, atunci, dacã stau foarte sus, e spațiu în spatele lor și trebuie fructificat".

 

Lung și articolul. Concluzia mea o sã fie scurtã și la obiect:

 

Am citit astãzi acest interviu, declarațiile date de Sdrobiș și scrisoarea deschisã a lui Porumboiu. Ultimii doi așteptau replicile in presã…

Dan Udrea a scris porcãrii. În continuare scrie porcãrii. Dar, dincolo de scandalagiul de la ziar se aflã un jurnalist. Pe mine m-a convins cu acest interviu. Nu caut sa-l apãr pe el sau alți colegi de-ai lui dar, poate cã ziariștii scriu despre scandaluri și pentru cã asta li se oferã. E doar o altã perspectivã…

 

Marius

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normal ca scriu pentru ca li se ofera, in primul rand. Din pacate deja s-au obisnuit sa scrie despre asta si le e greu sa scrie altceva, si atunci orice mic foc de paie il iau si incearca sa creeze ditamai focul de tabara, pentru ca asta se vinde foarte bine, pentru ca iau bani fara sa munceasca.

 

Ca sa faci o analiza a unui meci trebuie sa fii atent, sa urmaresti toate fazele, sa notezi in timpul meciului. In plus trebuie sa ai ceva cunostinte in domeniu, sa citesti ceva carti, sa vorbesti cu unu cu altu. Ceea ce e greu... e munca nene.

 

Nu e mai usor ca dupa meci sa ii spui unui conducator al echipei A, adversar direct al echipei B: "Sunteti de parere ca echipa B a castigat cu ajutorul [...] ? (arbitrii, adversari)" Si cum avem tot specimene de conducatori, acestia arunca laturi in stanga si in dreapta.

 

Iar apoi sa mergi la un conducator al echipei B si sa ii spui: "Y a spus [...] despre [...] (dumneavoastra, echipa dumneavoastra, jucatori, meci), ce aveti de declarat in legatura cu asta?" Si cum specimenele sunt peste tot in Liga 1, nu e greu sa aberezi un articol intreg despre ce-i zice X lui Y si raspunsul acestuia. Si asa se face presa sportiva in Romanica.

 

Dar de ce sa muncesti din greu pentru a scrie despre fotbal, cand poti sa iei aceeasi bani (poate si mai multi) scriind despre circul pe care tocami l-ai creat in cateva minute de interviu?

 

 

 

Eu sunt 100% sigur ca daca "ai nostri" conducatori (Becali, Muresan, Copos, Iancu, Bordea, Porumboiu, etc ) nu ar baga in seama aberatiile scoase pe gura de ziaristi, acestia din urma nu ar avea incotro si s-ar orienta mai mult pe fotbal. Dar asta ar insemna ca am trai intr-o tara civilizata... si din pacate... traim in Romania

Edited by septi_eu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sincer sunt uimit sa vad pe site un articol dedicat nimicului Dan Udrea.

 

Nu caut sa-l apãr pe el sau alți colegi de-ai lui dar, poate cã ziariștii scriu despre scandaluri și pentru cã asta li se oferã.

Stai, sa nu punem efectul inaintea cauzei. Sdrobis si Porumboiu nu s-ar fi obisnuit ei sa dea declaratii de presa daca presa nu i-ar fi invatat cu "fitele" astea. Simulacrul de presa sportiva nu are nici o scuza si ESTE PRINCIPALA VINOVATA! Fara discutie!

 

Dar, dincolo de scandalagiul de la ziar se aflã un jurnalist. Pe mine m-a convins cu acest interviu.

Mda, cam usor de convins. Eu spun dimpotriva, cu atat mai putin jurnalist este acest impostor daca e in stare de un interviu decent, dar apeleaza zilnic la fantezii.

Ma abtin de la mai multe comentarii.

 

E doar o altã perspectivã

Da, una care pleaca de la premise gresite.

Edited by fedora

Share this post


Link to post
Share on other sites

@fedora

 

În nici un caz nu este un articol dedicat lui Udrea. Dar spune-mi te rog, l-ai fi vãzut cu alți ochi dacã in locul numelui Dan Udrea era GSP.ro (un articol anonim)?

 

Apoi,

Stai, sa nu punem efectul inaintea cauzei. Sdrobis si Porumboiu nu s-ar fi obisnuit ei sa dea declaratii de presa daca presa nu i-ar fi invatat cu "fitele" astea.

Cu alte cuvinte, ziariștii sunt vinovați, printre altele, de obișnuirea și învațarea oamenilor din fotbal cu declarațiile belicoase. Deci un Sdrobiș, un Porumboiu, un Miticã si tot restul gãștii sunt scuzați pentru cã "presa i-a învãțat așa".

 

În fine, vreau sã înțelegi mãcar atât: nu este un articol dedicat lui Udrea. L-am ales pe el având exemplul interviului cu Pedrazzini. Nu vreau sã apãr presa din România (nici n-aș avea cum sã fac acest lucru), vreau doar sã conștientizați cã, în momentul apariției unui scandal, 50% (cel puțin) din vinã pentru apariția acestuia o poartã cei care declarã, care nu sunt niste copilași neștiutori si pãcãliți de bau-baul numit presa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut Marius,

 

La prima intrebare raspunsul e - evident ca l-as fi vazut cu alti ochi daca n-ar fi fost scris de Udrea dar a fost scris de el si nu pot face o delimitare. Daca poate scrie articole decente si prefera sa inventeze este cu atat mai grav (nu-l face mai jurnalist).

 

In al doilea rand, nu scuz "oamenii de fotbal", doar afirm ca presa intretine toata aceasta atmosfera de scandal. De altfel, Dragomir & Co sunt niste scandalagii notorii, iar presa le ofera mediul de desfasurare cu buna stiinta, fara regret si in dauna fotbalului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca degeaba ne imbatam cu apa rece.Ziaristii nu se vor schimba. A am vazut aseara meciul dintre Liverpool si arsenal.Ma gandeam daca un arbitru dadea penalti la faza aia la un meci al lui cefere(impotriva lor) ce se intampla oara?Sau ce scria presa romaneasca?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udrea a scris acest articol pentru ca Becali a tacut din gura in ultima perioada. Nu a mai avut ce sa scrie si a trebuit sa dea ceva la ziar. Asa a iesit acest interviu, pe care si eu l-am citit cu placere. Cu talentul nu stau prost ziaristii, cu deontologia stau mai rau.

 

Din pacate, Becali a inceput iar cu declaratiile sale. Prin urmare, nu vom mai vedea asemenea articole in ziar, nu vom mai vedea transmisia integrala a conferintei de presa a lui Lacatus dupa meci, ne intoarcem la cocina!

Edited by alexblaja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faptul ca este un om cu o pregatire profesionalã bunã capabil sa faca un articol de presa adevãratã nu îl scuzã de la atitudinea mizerabilã de care dã mai des dovadã. De acord, este printre puținii care știe meserie, dar cu multã pãrere de rãu, o aratã foarte foarte rar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

am vazut si eu in ultimele 2 zile niste titluri ce iti dau dureri de cap prin prosport.Cel mai elocvent ar fi : "Lacatus pus la colt" si urmeaza un articol,de altfel nesemnat, cum ca Laca ar cade in dizgratia noastra ca nu il foloseste pe Dayro. Pai astia is chiar atat de cretini? si de unde au scos ei asta va intrebati?? dintr-un sondaj facut pe extrem de prostul lor nou site unde pot vota absolut toti taranii indiferent de "natia" si "rasa" lor.Ne mai miram de ce au vesticii campionate mai sanatoase.Pentru ca si presa contribuie la asta!! Acolo nu auzi dupa fiecare etapa scandaluri in principal provocate de presa de rahat care cauta senzationalul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este normal ca munca "de jos" si implicit cea mai grea, mai minutioasa sa o faca secunzii, ideea e ca un principal sa stie ce si cum sa faca chiar si atunci cand nu are un secund/zi competenti. Tot normal este ca indiferent de ce decizie ia principalul (la sugestia secundului) tot el sa raspunda de efecte si sa-si asume responsabilitatea.

Off-topic, acum 34 de ani pe 9 aprilie 1974 se inaugura stadionul Steaua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

este clar ca presa ofera ce se vinde si din pacate acum se vinde cel mai bine scandalul care este intretinut cu orice pret.singurii vinovati sunt oamenii din presa care au renuntat sa ofere informatii si prefera sa vanda jegul pe care si-l varsa oamenii din fotbal unul altuia.culmea ipocriziei este ca dupa ce starnesc scandalurile ziaristii se plang de mocirla fotbalului romanesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca ar trebui sa se faca o delimitare clara intre termenii "articol", "editorial" si "interviu". Apartin de genuri jurnalistice diferite. Si nu e foarte usor s-o dai in bara cu un interviu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ideea ca presa ofera "ce se vinde" sau "ce se cere" este adevarata doar partial si oricum inselatoare. De fapt, cum au spus oameni mai priceputi si mai destepti ca mine, presa a creat un reflex pavlovian in randul consumatorilor: le-a servit numai gunoaie pana cand acestia au ajuns intr-adevar sa-si doreasca gunoaie si acum nu mai consuma decat gunoaie. Prilej pentru presa sa se scuze "noi dam ce ni se cere".

 

Doar ca acest reflex poate fi cultivat si in sens invers, publicul mai poate fi si educat. Intr-o societate normala presa (o parte a ei) are inclusiv aceasta datorie - sa educe publicul. Desigur, asta presupune munca, verticalitate, ziaristi priceputi si probabil profituri mai mici pentru patroni. Intr-o societate ca a noastra in care conteaza doar sa castigi (cat mai mult, desigur), nu si CUM, evident ca nici presa nu face exceptie. De fapt, presa este in situatia politicienilor: reflecta cu fidelitate imaginea si calitatea societatii romanesti. Din randul celor multi si prosti, rasar ziaristii prosti si politicienii prosti. Ca de obicei, cei valorosi reprezinta o minoritate. Desi ei ar putea, prin puterea exemplului personal, sa-i educe si pe altii in spiritul valorii si al profesionalismului. Dar e drept ca in viata sa fii prost e mult mai usor. Pentru oricine.

 

Cum spune si andyro acum cateva zile, astept cu nerabdare aparitia un ziar de sport in Romania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce habarnageala... acest articol isi avea locul cel mult pe forum, auzi, "pe mine m-a convins"...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ce habarnageala... acest articol isi avea locul cel mult pe forum, auzi, "pe mine m-a convins"...

 

 

Ce-o fi fost în capul meu când am spus despre criticile de pe fcsteaua.ro cã nu sunt constructive?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pana recent erai prost daca raspundeai in presa, mass-media in general, la anumite acuze. Mai nou esti prost-crescut, mai putin barbat, fara grai daca NU raspunzi la aceste acuze. Si aici "intervine" Lacatus. Cu ce e el de vine daca nu raspunde unui "antrenor" ca Zdrobishi caruia nu doreste sa ii creasca cota (sia aia mult prea mare) ? E meritul lui ca nu intra in polemici, sa dea ocazia ulterior altor jurnalisti sa se lege de el. Ce oameni....!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ma incalzeste cu nimic articolul asta...raman la parerea ca gunoiul tot gunoi ramane,cel putin la noi in Romania,pana invatam sa "reciclam"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu o floare nu se face primavara.

Dupa cate mizerii s-au scris in presa despre noi eu nu mai cred ca exista o presa romana profesionista.

Fii serios ca ei mereu cauta scandaluri. De exemplu il tot intreaba pe Jiji despre Copos doar-doar o zice vreo tampenie. Apoi fug repede la Copos pentru replica...

Oare interviul cu Andrey(care era dat intr-un ziar brazilian cu o luna inainte) trebuia dat exact inainte de meciul cu CFR Cluj? Ei asa au considerat ca era bun un scandal inainte de un meci crucial

Desigur nu-s toti asa numai ca marea majoritate procedeaza in acest fel

Share this post


Link to post
Share on other sites

@yo-Marius "Ce-o fi fost în capul meu când am spus despre criticile de pe fcsteaua.ro cã nu sunt constructive?" Te rog sa ma crezi ca nu stiu; de data asta insa ai dreptate referindu-te la cel citat. a luat-o si el de-a dreptul, fara argumente. tema pusa de tine in dezbatere e una complexa, mai dificila si ca atare sa te astepti si la critici mai dure, lipsite de constructivitate. dar sper ca ai observat ca sunt si cateva reactii de valoare. as spune ca e mai greu de patruns in intimitatea fenomenului decat pare la prima vedere. ziaristii sunt si ei o breasla nou nascuta dupa "90; si ca la orice claca, unde se mananca si se bea pe gratis, aceasta breasla s-a trezit ocupata de tot felul de neaveniti, unii mai "inzestrati" ca altii. cernerea a inceput dar, vorba lui brucan,nu se stie daca se termina in 15-20 de ani. deci vom mai avea de suportat. lipsa deontologiei profesionale marcheaza o criza morala la nivelul intregii societati nu numai in ziaristica; as pune la originea acesteia dorinta de senzational, accentul pe presa de scandal, copiate de undeva din vest si imaturitatea pleiadei de ziaristi rasariti ca ciupercile dupa ploaie. sunt putini acei ziaristi care nu-si murdaresc onoarea in aceasta mocirla; numarul lor va creste cu siguranta inperioada urmatoare dar nu ne putem da seama cat de repede.s-ar putea ca unii intrati in mocirla sa incerce sa-si revina, dar va fi greu pentru ei; desi lumea in general uita, nu iarta asemenea rataciri si cand le va fi lumea mai draga, cineva le va aminti ce-au facut. asa ca sa fim cat se poate de circumspecti in privinta celor care au muscat din marul otravit. inca odata felicitari pentru tema! HAIDE Steaua!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spuneti insemneaza spune-ti si sunt,sunt pentru...definitiv,cat despre articol,jalnic. Eu trebuie sa te cred pe cuvant de onoare? Ce naiba ai? Hai Steaua!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cicerone.

 

Poti sa imi traduci in frumoasa noastra limba romaneasca ce ai vrut sa zici pana la Forza Steaua?

Share this post


Link to post
Share on other sites
@cicerone.

 

Poti sa imi traduci in frumoasa noastra limba romaneasca ce ai vrut sa zici pana la Forza Steaua?

 

A vrut sa spuna ca Spuneti insemneaza spune-ti si sunt,sunt pentru...definitiv...

Ce n-ai inteles? :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  
Followers 0