Cristian Gațu, Comandantul CSA în 1998: ”Echipa lui Becali este Steaua! Am primit ordin”

sigla steaua
Sigla – Steaua / Foto: Sport Pictures

Comandant al Clubului Sportiv al Armatei în 1998, Cristian Gațu a acceptat să povestească tot ceea ce s-a întâmplat când echipa de fotbal a armatei a fost preluată de Viorel Păunescu, ulterior de Gigi Becali.

Cristian Gațu: ”Echipa lui Becali este Steaua. Am primit ordin să separ echipa de fotbal de club”“Am primit ordin să separ echipa de fotbal de club. Echipa lui Becali este Steaua. Pe acte și prin dorința armatei. Fără Păunescu și Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desființa. Am fost nevoiți să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua”, a declarat Cristian Gațu la GoldFM.

Cristian Gațu: ”Echipa lui Becali este Steaua. Am primit ordin să separ echipa de fotbal de club”

Am primit ordin să separ echipa de fotbal de club. Echipa lui Becali este Steaua. Pe acte și prin dorința armatei. Fără Păunescu și Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desființa. Am fost nevoiți să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua”, a declarat Cristian Gațu la GoldFM.

Domnul ministru de atunci Victor Babiuc a insistat să devin comandantul clubului. De două ori am refuzat. Acolo era deja Cornel Oțelea, prietenul meu bun. Am acceptat abia când acesta plecase. Am preluat o gestiune negativă. Când am ajuns prima dată la birou, era coadă. Deja trei oameni îmi cereau banii, datoriile. Erau datorii multe și mari. Vorbim de iulie 1997.

Am primit și un ordin ferm, dar și insistent. Textual, domnul Babiuc mi-a spus așa: Domnule Gațu, când ați venit la Steaua, v-am rugat să faceți remanieri. Să desființații secții fără valoare și să dați echipa de fotbal, să o separați de club. Acest al doilea lucru l-am făcut. Nu puteam închide însă secții unde erau antrenori si campioni olimpici, precum box și haltere, cum mi s-a sugerat.

Prin februarie, în fatidicul an 1998, au sosit pe adresa clubului două adrese care pot reprezenta marturii. De la FRF, semnată Mircea Sandu și de la LPF, semnata Mitică Dragomir. Ca fapt divers, niciunul din cei doi nu semnase, cineva pentru semnătură era trecut. Erau somații. Cum că dacă până la 1 mai, anul 1998, nu separăm echipa de fotbal de club, Federația nu mă mai înscrie în cupele europene, iar Liga nu mă mai înscria în campionatul României

Domnul Dudu Ionescu, secretar de stat, mi-a dat doi juriști și am schițat un Statut al unei noi organizații de fotbal, AFC Steaua București. Cu adresele în față, domnii juriști au încercat să salveze echipa de la nenorocire. În același timp, domnul Babiuc insista să rezolv problema, să dam mai repede echipa de fotbal”, a continuat Gațu.

Cristian Gațu: ”Becali nu a furat Steaua!”

Am făcut Statutul și am convocat Adunarea Generală. Am invitat toți fotbaliștii în viata care au jucat la Steaua, precum Zavoda, Alecsandrescu, Voinescu, Liță Dumitru. Toți. Apoi am încercat să-l conving pe domnul Ienei să fie președinte. A acceptat, doar că la o Adunare Generală FRF, Mircea Sandu m-a rugat să-l las pe domnul Ienei în pace pentru că are nevoie de el la FRF. Urma Adunarea Generală, iar eu nu aveam președinte.

Am făcut o lista și ultimul pe ea era Viorel Păunescu. Îmi era prieten. La Adunarea Generală, de la CCA, s-a ales Consiliul de Administratie, care avea misiunea să aleagă președintele, doar că nu au reușit să ajungă la o concluzie. Când l-am propus pe Viorel Păunescu, daca acesta nu era lângă o biblioteca să se sprijine, ar fi căzut. Așa a ajuns Păunescu președinte.

Când a revenit PD la Guvernare, domnul Babiuc l-a chemat pe Păunescu și i-a spus să mai organizeze din nou Adunarea Generală, dar fără mine, pentru că a vrut să mă dea afară. Așa au cooptat persoane noi, iar unul propus era Vova Cohn, prieten al lui Babiuc, doar că era prea dinamovist

Prin domnul Păunescu l-am cunoscut pe Gigi Becali, la Intercontinental, când pregătea A.G. Aceasta a fost în 2003 și am participat ca invitat. Erau două tabere, Becali și Păunescu, iar ședința a fost condusă de fratele lui Viorel, Constantin Păunescu. Erau acolo toți campionii de la Sevilla, în spatele meu și chiar mă întrebau cu cine să voteze

Au semnat toti cei prezenți. Trecerea către domnul Becali a fost votată și de toți campionii europeni, prezenți acolo. Nu știu dacă acolo s-a semnat și pentru stemă, imn și steag. În Statutul, la care am lucrat chiar eu, se scria că AFC preia totul. Tradiție, glorie sportiva și continuitate. Că CSA cedează totul.

În 1998 s-a hotărât, cu concursul domnului Babiuc, desprinderea secției de fotbal de CSA, prin proces civil al divizării, echipa de fotbal cu atributele ei, loc în clasament, coeficient european, tradiții glorioase și continuitate sportivă au trecut la AFC, la domnul Păunescu. Prin toate actele și prin dorința armatei, echipa lui Becali e Steaua. Din punctul meu de vedere este aceeasi echipă. Prezența domnului Becali a însemnat viață, pe care i-a dat-o acestui club, pentru că banii i-a dat.

Fără Păunescu și Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desființa. Am fost nevoiți să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua. Din 2003, AFC Steaua Bucuresti putea să facă orice voia cu patrimoniul său, să o înstrăineze. Verificați Statul de bază pe care s-a făcut acest lucru”, a mai spus Gațu.

Preluare de la digisport.ro

https://m.digisport.ro/fotbal/liga-1/lovitura-de-teatru-cristian-gatu-comandantul-csa-in-1998-echipa-lui-becali-este-steaua-am-primit-ordin-1681321

Redactare FCS: X Ray

 • Să nu uităm ce a spus și colonelul Zisu.

  17 iulie 2003, ora 11:00. Conferința de presă în care colonelul Cătălin Zisu, locțiitorul șefului Direcției Administrative și Servicii, a spus următoarele lucruri:

  „Clubul Steaua a pierdut fotbalul în 1998, a pierdut aceasta… Știu eu… Valoare și performanță! Echipa de fotbal Steaua este reprezentată de o societate cu caracter privat, respectiv societatea comercială Fotbal Club Steaua București S.A.! Având în vedere că echipa a trecut la societatea comercială, al carui patron este domnul Gigi Becali începând cu 14 mai 2003, s-a facut o nouă convenție între Fotbal Club Steaua București și noi (CSA Steaua) având ca scop sprijinirea echipei de fotbal în noul campionat 2003-2004 și pentru înscrierea în Cupa UEFA.”

  9
  2
 • In sfârșit vorbește și Gațu. Sa se aștepte la procese, șicanări in justiție și amenințări.

  Mai bine mai târziu decât niciodată, nu suntem chiar toți nebuni in țara asta plină de cioflingari.

  Forza Steaua.

  11
  2
 • Gatu si Zisu ar trebui citati in procesele deschise de asociatia salvati Steaua. In final trebuie sa se faca dreptate, nu mai merge cu japca si intoarcerea in comunism.Felicitari si lui Angheluta de la Digi cu interventia la tv in legatura cu promovarea Csa 2017 in liga 1.

 • exista o hotarare judecatoreasca prin care talpan este obligat sa scoata la lumina niste documente de care tine cu dintii, se tergiverseaza de peste 1 an punerea in executare

 • s-a incercat modificarea Legii Sportului in favoarea CSA in regim de urgenta …deocamdata pas…salt inainte si culcat la liga a 2-a

  https://www.sport.ro/fotbal-intern/lovitura-pentru-csa-steaua-comisia-din-parlament-nu-a-aprobat-modificarea-legii-sportului-in-regim-de.html

  curat murdar coane Fanica, in loc sa te conformezi legii, incerci sa modifici legea care nu-ti convine

 • ALTA DOVADA ! Oare, se va face dreptate ?

  -(„Am primit ordin să separ echipa de fotbal de club…” )..(”să dați echipa de fotbal,..”)
  Iar acum ministrul apararii, Dancu, a dat ordin sa se propuna proiect de schimbare a hotararilor si a actualei legi PRIN PROCEDURA DE URGENTA(!!!)….

  – (“Erau datorii multe și mari. Vorbim de iulie 1997…”…..)
  Si acum se cheltuiesc milioane pt o echipa care nu are drept legal de promovare…. Deci, acum nu conteaza milioanele pierdute aiurea, DOMNULE DANCU ?

  -(”„Am făcut Statutul și am convocat Adunarea Generală ….Erau acolo toți campionii de la Sevilla, ….. …”Au semnat toti cei prezenți. Trecerea către domnul Becali a fost votată și de toți campionii europeni, prezenți acolo.”…..)

  A fost votata de toti campionii europeni ? Iar acum se incalca totul in picioare : intelegeri, semnaturi, statut, lege…..Mai ales de cand cu existența protocoalelor secrete si interventia politicului (ex. Dancu, Oprea etc) ne este clar de ce ICCJ(Livia Stanciu) a decis in favoarea MApN !
  Iar CLONA-TALPA infiintata de CSA in 2017 nu are cum sa fie continuatoarea echipei adevarate (cea din 1947), cea care a fost permanent numai in liga a I- a . Si numai FC Steaua deține palmaresul si coeficientul, asa cum recunosc UEFA FRF si LPF .
  Asadar, FCSB este adevarata STEAUA BUCURESTI ! Cine va face dreptate ?

  9
  1
 • Cristian Gațu:

  ”În 1998, s-a făcut un fel de privatizare, ordinul care mi s-a dat era să scot de sub tutela clubului Steaua echipa de fotbal. Am organizat pe baza unui statut, la ordinul domnului Babiuc, o Adunare Generală de Alegeri şi de transformare în private. A devenit o societate privată cu preşedinte Viorel Păunescu. N-a existat niciun Becali în perioada aia, să fie clar. Eu, imediat după acea Adunare, am fost dat afară.

  Eu nu îl simpatizez pe domnul Becali, să fie clar, dar, dacă nu exista această variantă, Steaua era exmatriculată din toate ligile, nu din liga a patra. A fost o Adunare Generală la care am convocat pe toţi marii jucători şi pe cei de atunci, cu Voinescu, Ion Alexandrescu, cu Liţă Dumitru şi cu campionii europeni.

  Sigur că ar trebui să joace pe Ghencea. S-a creat o valoare a chiriei şi oricine poate juca plătind chiria respectivă. Este o dispută între ce a fost înainte şi ce este acum. E păcat, este echipa care a făcut performanţă la nivelul fotbalului european”, a declarat Cristian Gațu, pentru AS.ro.

  Știre de pe digi sport.ro

 • Si ca lucrurile sa fie clare, clona armatei nu poate participa nici la baraj.
  Chiar nu stiu de unde atata agitatie pentru o echipa de amatori aparuta in 2017 ca asa a vrut muschii unui Talpan! 🙂

  Modificare a ROAF al FRF din august 2020:

  „În toate cazurile în care o echipă situată pe loc promovabil sau care dă dreptul la barajul de promovare nu deține licență pentru Liga 1 sau nu îndeplinește cerințele statutare și regulamentare de participare în Liga 1, locul respectiv va fi ocupat de următoarea echipă, cel mai bine clasată, din Liga 2 ce îndeplinește condițiile de participare în Liga 1. – Comunicat publicat pe frf.ro pe 18.08.2020”

  https://www.gsp.ro/fotbal/liga-2/csa-steaua-regulament-baraj-promovare-663497.html

  7
  2
 • Sa radem cu AS47: banii pt CSA „activata” sunt „investitie”, nu cheltuiala. Investitie in renumele tarii, a gloriei, blah-blah. Aparent unii chiar cred ca toti romanii vor ca impozitele lor sa fie „investite” in Oprita, Miu, si Chipirliu. Am uitat de Talpan, erou national mai ceva ca Ecaterina Teodoroiu. Tot de la ei aflam si ca Arena Nationala nu e inchiriata cu pretul bun, d-aia e o gaura neagra la bugetul primariei. Despre Ghencea nu se zice, ca doar e „investitie”, deci nu conteaza. Iar ultima gaga, ce mai vor si romanii astia sa stie despre bugetul sau banii MAPN, aparent ei ar trebui sa stie ca in 1986 Steaua a adus tarii banii pe vreo 10 stadioane (citat!). Adica noi fraierii nici nu stiam ca in CCE 1986 se castiga cca 1 miliard euro la valoarea de acum! Hmmm, pai acu’ chiar as vrea un audit din 1986 pana in 1997! Poate ajuta si Talpan, ca e bunul boborului, nu?

Lasă un răspuns