Dică vs patron cu cărțile pe masă

Joi seara, Ncolae Dică a fost învitatul lui Radu Naum la emisiunea Fotbal Club de la TV Digi Sport. În contextul în care presa acuză pe Dică că Gigi Becali  îi dictează echipa și cum să joace, antrenorul Stelei a dat cărțile pe față.

Echipa și Primul 11

Faptul că ceea ce declară Becali cu o zi înainte de meci, se și aplică în ziua meciului din punct de vedere tactic, este numai o consecință a faptului că Dică îi comunică intențiile sale patronului în prealabil, a explicat Dică la Fotbal Club.

 • “În momentul când se termină meciul, a doua zi am o discuție patronul. Mă întreabă cum vreau să joc la următorul meci. Îi zic ce idei am și cam atât. În momentul când îi zic echipa, îi zic cam și ce se poate întâmpla și pe cine vreau să schimb. Eu ce să fac dacă el vine apoi și spune echipa la TV? Asta nu înseamnă că îmi face echipa. Mie nu îmi convine chestia asta, dar nu am ce să fac! Nu îi pot interzice să vorbească“.
 • “Luni am avut o discuție cu patronul la telefon care m-a întrebat: ‘Tu cum vrei să joci cu CFR Cluj?’. În momentul în care eu îi spun că jucăm cu echipa X, mă gândesc și ce se va întâmpla în timpul jocului. Dacă dânsul vine și vă spune vouă echipa înainte cu o zi, ce să îi fac?! Nu pot să îi spun patronului să nu vină să nu spună echipa. Echipa este făcută de mine”.
 • “Au mai fost momente când a zis, ‘nu crezi că e mai bine să joci cu ăla în locul celuilalt?’ De multe ori, vorbim a doua zi după meci. După această discuție vă spune vouă la televizor ‘O să joace X, că ăla nu a jucat bine’. După ce a avut o discuție cu mine și cu Meme, vine și să spune vouă că nu a jucat. Nu are cum să greșească echipa, dacă eu i-o spun. Crezi că sunt genul de om să îi spun o echipă și mâine să bag o altă echipă? Eu nu sunt genul ăsta de om”.

Nicolae Dică a explicat că au fost și momente cu discuții aprinse în el și  Gigi Becali:

 • “Mai îmi spune câteodată dacă nu cred că e mai bine să joc cu altul. Și îi explic mai multe lucruri. El tot ce spune la TV spune după discuția cu mine și MM! Ce îi spunem noi, el aia spune la TV. De asta pare că îmi face echipa.
 • “Am avut o discuție mai aprinsă acum un an despre un jucător  (n.r.-Alibec) la care el ținea mult să joace și eu nu prea. Dar atât! Uneori se supără că fac două schimbări la pauză. Sau una. Acum de exemplu s-a supărat că l-am scos prea devreme pe Zlatinski, chiar dacă apoi a venit la TV și a zis că nu îi place cum a jucat”

Transferuri

La Steaua numai Gigi Becali face politica de transferuri. Nicolae Dică a vorbit despre modul cum se fac achiziții.

Nicolea Dică a recunoscut că jucătorii care sunt aduși la FC Steaua sunt aleși de Gigi Becali. Hristo Zlatinski este ultimul exemplu.

 

 • “I-am spus că nu trebuie să aducem mulți jucători pentru că, schimbând 7-8 jucători e dificil pentru un antrenor să facă o echipă competitivă. A zis că aduce jucători până găsește jucători pe placul dânsului.“, a spus Nicolae Dică în exclusivitate la Digi Sport, în cadrul emisiunii “Fotbal Club”.
 • “Zlatinski a fost adus de patron, este un jucător care îmi place, care are calități, dar trebuie să avem răbdare cu el. Ca agresivitate în joc este peste Qaka (…)Eu nu mă mai bag la transferuri din iarnă. Am spus că vreau jucători pe poziția respectivă, cu calitățile respective. Dacă mi se aduc bine, dacă nu, continui cu ce am. S-au adus mai mulți jucători și am decis că e mai bine să îmi văd de meseria mea. Îi antrenez și încerc să îi fac cât mai buni”, a mai spus Nicolae Dică.

Tehnicianul roș-albaștrilor a mai precizat că a încercat să îl convingă pe Gigi Becali să cumpere un jucător, însă nu a avut sorți de izbândă. “Am vorbit cu Meme de Olaru, Meme i-a transmis patronului, dar…Avem discuții tehnice, dar uneori se poate, alteori nu”, a mai spus Dică. Mijlocașul de 20 de ani, Darius Olaru, este prezent în lotul U21.

Olimpiu Moruţan, Kamer Qaka, Raul Rusescu,  Alexandru Stan, Mihai Roman şi Hristo Zlatinski sunt cei 6 jucători cumpăraţi de Becali în ultimele luni. Kamer Qaka s-a întors la Poli Iaşi după numai 7 meciuri disputate în tricoul roş-albaştrilor.

Cazul Qaka

Related image

Kamer Qaka l-a cucerit definitiv pe Nicolae Dică.  Albanezul a făcut cel mai bun al său în tricoul Stelei după o discuție lămuritoare cu Dică, cel care s-a arătat foarte mulțumit de evoluția mijlocașului. La finalul acelei partide cu Viitorul, antrenorul l-a găsit plângând în vestiar, iar Qaka i-a mărturisit că plângea de bucurie, pentru că jucase bine.

Dică și MM au încercat, fără succes, să îl convingă pe patronul Gigi Becali să îl păstreze. Qaka a fost trimis înapoi la Poli Iași, dar Dică spune că ar vrea să îl aibă la orice echipă ar activa, nu doar la Steaua.

 • “I-am spus patronului că-mi doresc să rămână. Când a venit, până s-a acomodat, n-a avut evoluțiile pe care le așteptam. Cu o zi înainte de meciul cu Mediaș, i-am spus ce să facă. La finalul antrenamentului a vrut să vorbim. I-am spus ce pretenții am, a înțeles și a fost un alt jucător după discuția aia. M-a impresionat la el că mi-a zis: ‘Dacă mă bagi să joc, îmi dau viață pe teren’. L-am văzut făcând asta. A intrat și și-a dat viața. A mai fost un moment, cu Viitorul, când s-a spus că pleacă la Voluntari, că vedem după”, a spus Nicolae Dică, în cadrul emisiunii “Fotbal Club”, de pe Digi Sport 1.
 • “Eu i-am spus că am încredere în el și că-l bag să joace. Plângea după meci, în vestiar. L-am întrebat ce are și mi-a zis că plânge de bucurie că și-a făcut treaba. Jucase bine. I-am explicat cum stau lucrurile, n-am avut cum să mă opun, a fost decizia patronului. A înțeles. Nu știu dacă va reveni la noi. Dacă ar fi după mine, aș juca oriunde cu el. La orice echipă! Patronul a zis că dorește un alt tip de jucător pe poziția aia și asta a fost”, a mai spus tehnicianul de la FCSB.

Reprofilarile pe posturi

Cazul Dragos Nedelcu

Dragoş Nedelcu, considerat unul dintre mijlocaşii de perspectivă ai fotbalului românesc, va fi folosit și ca fundaş central la Steaua (FCSB). Nicolae Dică, a oferit câteva explicații pentru care Nedelcu va evolua și ca mijlocaș central, poziția pe care s-a remarcat în momentul când a făcut pasul la echipa mare a Viitorului, de unde a fost transferat la FC Steaua în vara lui 2017.

La flash interviul de după meciul cu FC Botoșani
– Reporterul: “Finanțatorul FCSB-ului a spus că vei juca numai fundaș central? Îți convine postul?”
– Dragoș Nedelcu: “Am avut o discuţie cu Nicolae Dică şi mi-a explicat că o să mă folosescă fundaş central din când în când. Finanţatorul face ce vrea şi jucătorii trebuie să se adapteze. Trebuie să joc oriunde mă bagă şi trebuie să mă adaptez”.

Presa a interpretat asta ca pe un ordin dat de Becali lui Dică să-l nu mai folosească niciodată mijlocaș și îl acuză șulfănește pe tânărul Nedelcu de atitudine slugarnică față de Becali.

În interviul din videoclip, Radu Naum pune și el paie pe foc inexistent, dar Dică îl pune la punct!

VIDEO. Dică vs Presă în cazul Dragoș Nedelcu

Schimbările de la pauză

.mm stoica becali

Nicolae Dică a dezvăluit că uneori Gigi Becali îl sună în pauza meciurilor pe MM Stoica pentru a-l întreba de anumite schimbări. Dică ne-a obișnuit să facă două schimbări după pauză și a explicat de ce aplică această strategie. Nu sunt făcute la ordinul lui Becali.

 • “Mă gândesc că dacă echipa nu merge, dacă pe faza ofensivă nu reușim să facem ceea ce îmi doresc, mă gândesc să îi bag (n.r. – să facă schimbări). Nu spun minutele, dar mă gândesc să-l bag pe x în locul lui y. Sunt și momente când mai vorbește cu Meme la pauză și îi mai spune <<dar de ce nu faceți schimbarea respectivă că mi-a spus că face?>> Și îi spun o fac sau nu o fac”, a dezvăluit Nicolae Dică la Digi Sport, în emisiunea “Fotbal Club”.

Întrebat dacă Gigi Becali îi sugerează să NU mai facă schimbări la pauză, Dică a răspuns: “Da, uneori”. Dar Dică a făcut în continuare.

De altfel, Gigi Becali a făcut public faptul că decizia de a face schimbări la pauză îi aparține exclusiv lui Nicolae Dică. 

“Îl schimbă cineva pe Man la pauză? Nu-l schimbă nimeni. În schimbă cineva pe Pintilii la pauză? Nimeni. Pe Planic, pe Momcilovic, îi schimbă cineva când joacă titulari? Nimeni. Ce să le faci? Să fie clar pentru totdeauna! Îi schimbă numai Dică și numai Dică face echipa. Nu fac nicio schimbare, niciodată. Nu mă bag, Dică are nebunia lui, să schimbe numai câte doi la pauză. Eu îi spun: ‘Bă, Dică, nu mai schimba, mă, câte doi! Schimbă și tu, câte unul’ El: ‘Nu, domne’, așa merită. Că n-au valoare și de aia îi schimb’. Nu că n-au valoare, dar a zis: ‘Domnul Becali, ce să le fac, domne’, dacă ei nu joacă ce-mi trebuie mie? Eu îi schimb'”, a declarat Gigi Becali, în cadrul emisiunii “Fotbal Club”, de pe Digi Sport 1.

X Ray

 • Si presa a retinut doar partea cu “nu au valoare”, fara comtinuarea “nu joaca ce le cer eu”, ca s-a corectat si dobitocu, dandu-si seama ce tampenie a zis 🙂

 • Hai sa facem o scurta analiza a transferurilor din ultima perioada, dupa pohta lui jiji – viziunea mea.

  Lotul astra

  – alibec: no comment, se stie istoria, caracterul si prestatia lui si culisele relatiei lui cu antrenorul, stafful, poate si cu jucatorii – MARE MINUS!

  – amorim: a inceput cu gol contra paduchiosilor, dar a ajuns un jucator de umplutura, gen semedo – MARE MINUS!

  – jr morais: presatii mediocre in mare parte – MINUS

  – teixeira: a alterat jocuri bune cu jocuri mai putin bune; desi are experiena si profesionalism, se poate folosi de ele in asa fel incat sa se menajeze in multe momente – PLUS, dar cu mentiunea ca a fost adus cam prea tarziu

  – budescu: spre surprinderea mea s-a prezentat mai bine ca alibec, a facut de multe ori presing in limita posibilitatilor, a facut joc de echipa, dar a si exagerat cu individualitatile de multe ori, iar spre finalul sezonului trecut mi s-a parut ca joaca mai mult impotriva echipei – PLUS, dar cu mentiunea ca a nu a tras pana la capat

  – stan: a fost adus la repezeala din cauza problemelor de lot, iar pana acum mi s-a parut decent in prestatii – PLUS, dar cu mentiunea ca nu cred ca jiji l-a pohtit din prima, ci l-a adus fortat de imprejurari

  Lotul haghi

  – tanase: impiedicat, control deficitar al balonului, individualist, plangacios si milog (cum a observat si jiji cam prea tarziu) – MARE MINUS!

  – benzar: in scadere de forma fata de ce juca la echipa rejelui, multe greseli in aparare si faulturi in pozitii periculoase ( parca el a facut faultul de la primul gol al botosaniului, dar ma pot insela) – MINUS

  – coman: prestatii jenante sezonul trecut, caracter neprofesionist, se pare ca si-a mai revenit sezonul asta, dar sa vedem – MINUS, deocamdata

  – nedelcu: prestatii slabe in orice sistem, firav, fricos – MINUS, cu observatia ca pe el si coman s-au platit sume exorbitante pentru campionatul nostru si pentru jucatori de varsta lor

  _______________________________

  Restul:

  – bizonu: tinut rezerva din cauza iluziilor de zeci de milioane, si-a facut datoria de multe ori cand a fost nevoie de el; nu exceleaza, dar e singurul atacant pe care ne putem baza ca isi face datoria – PLUS, ar fi fost MARE PLUS daca ar fi fost lasat sa joace mai mult sezonul trecut

  – man: jiji parca a zis prima oara ca meme i l-a aratat, dupa care a zis ca l-a vazut el; prestatii bune, dar in scadere mare de forma de cateva luni incoace – plus cu indulgenta, in speranta ca isi va reveni

  – morutan: a jucat prea putine jocuri si a avut evolutii oscilante, fiind nevoie de mai mult timp pentru a se integra in jocul echipei CARUIA SPER SA II RIDICE NIVELUL – plus, sper

  – vlad: desi a avut si interventii salvatoare in anumite momente, a ingropat echipa de prea multe ori in jocuri foarte importante – MARE MINUS!

  – qaka: a inceput slab, dar si-a revenit (lucru constatat chiar de jiji), dar a fost trimis inapoi la iasi – neconcludent, dar cu sperante spre plus

  – planic: joc in medie peste restul fundasilor, cu scapari uneori, cu greseala imensa de la iasi, dar in general e cam singurul fundas central mai de doamne-ajuta – plus, cu mentiunea ca dica si meme l-au adus, jiji fiind la un pas sa strice totul!

  – balgradean: in general bine, dar cu greseli gen cele de la viena uneori – plus, cu mentiunea ca dica si meme l-au vrut, cand jiji a constatat in sfarsit ca pariul cu vlad e un esec lamentabil

  Astept si parerile voastre si eventual si alti jucatori.

  1
  1
  • Pe boldrin nu l-am trecut pentru ca jiji a preferat sa ia un ban in plus in loc sa tina singurul jucator care la vremea respectiva lega mijlocul de atac…

  • @sikander

   În analiza ta faci o greșeală profundă.
   Uiți că ăia când au venit erau niște puști și sunt încă în formare. Nu ai cum să-i compari cu jucători de 24-28 ani!
   Așa, pe principiul tău, băgai naționala U21 în locul celei mari și apoi ne puneam cu parul criticilor pe ei.
   Nu putem judeca prin analogie cu unele excepții din campionatele puternice, pentru că și acolo sunt rara avis puștii care se impun în prima echipă.

   1) Man a fos adus la 17 ani, a debutat la 18 și apoi l-au ținut în afara lotului. Acum are 19 și a prins un singur sezon datorită U21!
   2) Coman a fost adus la 19 ani. Acum are 20 și doar un de sezon incomplet la Steaua, unde a fost adus fără pregătirea din vară pentru că a fost bolnav.
   3) Nedelcu a fost adus la 20 de ani (în august 2017), după ce începuse sezonul. Nici nu a apucat bine să se integreze și Becali l-a luat la șuturi, după ce l-a testat chiar la debut direct fundaș central (!?), la câteva zile de la sosirea în club! WTF?! Nu așa se comportă cu un tânăr care abia a venit în club. Logic că te poate marca psihic pe restul evoluției, mai ales că la Steaua nu era timp de integrare, fiind meciuri de care pe care din 3 în 3 zile! Și acest aspect este foarte important pe integrarea tinerilor! Păi integrezi greu într-o echipă și hoaște hârsite în Liga 1, cu meciuri din 7 în 7 zile, darmite mucoși. Mai ales când echipa nu are voie să facă măcar un pas greșit, cum e la Steaua.

   4) Andrei Vlad a fost adus la 18 ani, după ce a apărat 1 singur meci în Liga 1!!!! Până la meciul cu Rapid Viena a apărat doar vreo 6 meciuri la Steaua într-un sezon și ceva.
   5) Moruțan a venit la 19 ani și după 2-3 meciuri la Steaua vrem să fie Messi?

   Specialiștii spun că unui jucător normal (24-35, cu experiență în prima liga) îi trebuie minim 6 luni să se integreze 100% în noua echipă.
   Și asta nu e valabil doar în Romania.

   Păi atunci ce pretenții să avem ca tinerii de la Steaua să fie mai zmei decât zmeii?
   Și Nicolae Stanciu, a venit la 20 de ani (în 2013) și a explodat abia în sezonul 2015-2016, la 22-23 ani!
   E prea devreme să-i judecăm pe cei tineri în raport cu cerințele unui post de titular la Steaua.

   În opinia mea, din lista ta doar Alibec a fost țeapă, din cauza caracterului său și al lui Becali, cel care l-a împins să devină răsfățatul cel rău. În loc să-l trateze, i-a umflat și mai mult dark side.

   PS. De Amorim a făcut meciuri bune în UEFA, mai ales în Steaua – Villarreal 1-1. Altceva l-a stricat

 • Cu atat mai mult! I-ai adus crezand ca sunt zmei si ii faci praf cu prima ocazie. Cheltui in draci pe mofturile tale cand puteai sa defilezi in ultimele 3 campionate luand jucatori foarte buni (in limitele acceptabile) pe banii aia, cu tot arbitrajul si cooperativa anti Steaua. El a luat copii pentru ca s-a molipsit din afara, iar episodul mbape l-a naucit si mai tare. Una e sa arunci copii inca in formare in lupta si alta e sa ii bagi pe rand intr-o echipa solida. Catalin munteanu avea 18ani cand facea furori la Steaua, dar echipa era deja la zenit atunci – in cadere defapt, dupa anii de CL, dar inca nu venise perioada neagra de dupa 98.

 • Pleacă odată băi Slugădica! Ne-am săturat de tine!

 • xray – observatiile tale legate de tinerii jucatori ar fi valabile daca s-ar fi platit sume modice pentru ei sau hai sa zicem un prag decent ( < 500k).

  Cand dai 3 milioane pe un jucator ( mai ales in Romania) unde preturile de transfer sunt mai degraba invarteli la impresari de ordinul a cateva zecii de mii de euro pai te-ai astepta jucatorii aia sa miste macar un pic de tot.

  Ceea cu tot respectul nu e cazul: pai cazul Nedelcu e un caz de psihiatrie…jucator de 1.90 m care nu intra in careu la cornere, el fiind printre cei mai retrasi 2, asta e o chestie care sfideaza bunul simt. Nu stiu cate meciuri ai vazut pe stadion ale lui Nedelcu eu am prins cateva. Cel putin in postura de mijloc central, faza cu "fuge de minge" e 100% reala. realmente el mereu se indeparteaza de jucatorul cu mingea si da din maini aratand spre altul ca si cum ar fi mare coordonator.
  Jocul fara minge nu exista nici ala…nici macar nu alearga hotarat spre minge sa sperie adversarii ci doar se plimba in joc de glezne spre ei scotandu-se mereu din joc, fara gluma in locul lui cu un maratonist, baschetbalist orice am fi pe plus.

  • @trracus

   Ești în eroare! Prietene, logica e foarte simplă. Poți să-i dai unui elev eminent de clasa a 4-a și 300.000 de euro pe lună și tot nu va știi cât unul de liceu! Nu banii dați pe ei joacă. Nu cu banii dați pe ei, devin ciutanii brusc mai buni!

   Becali le-a dat banii ăia pe imagine falsă, să le crească artificial cota, nu le-a cântărit valoarea și îi plătește la kg de valoare!
   Sunt ei vinovați de asta??? Trebuia ei să refuze banii, sau Hagi?? WTF!?

   Sunt banii lui Becali! Poți să înjuri niște copii că le dă un nabab bani cu sacul? C’mon! :))

   Notă. Totuși, numai cine nu știe nu vede! Banii aia sunt bani investiți în acei copii, în viitor, că poate în 2-3 ani ajung foarte valoroși și îți scoți cu vârf și îndesat investiția! Cazul Gardoș, Stanciu…
   Din banii ăia puștii își permit acum să-și angajeze nutriționist, mental coach etc. E ca orele de meditație luate suplimentar față de ce face la scoală.

 • Sunt de acord cu tine ca 98% din vina e a lui Becali ptr ca avand niste precedente extraordinar de norocoase gen Stanciu, Gardos, Chirices a crezut ca o sa-i mearga mereu miscarea: cumpara niste copii si scoate de 10 ori mai mult. Chestia e ca toti cei enumerati mai sus poate ca nu au confirmat de la inceput, dar au aratat ceva-ceva.
  2% din vina le apartine si lui MM si lui Dica ca n-au reusit sa-l convinga ca jucatori ca Tanase/Nedelcu nu sunt valorosi si ca nu trebui investiti sume mari in ei. Aici e discutabil, nu stiu cat ar tine Becali cont de sfatul lor oricum, dar faptul ca cei doi oricum ii alimenteaza fanteziile tot soptindu-i in ureche ce tari si smecheri sunt la antrenament nu face decat sa agraveze situatia.

  Dar lasand chestiile administrative la o parte, toate cele de mai sus nu scuza lipsa de valoare indiscutabila a celor 2 si mai mult de atat atitudinea lor absolut jenanta, atitudine care-i va face sa ajunga la divizia b-c.

 • Eu daca ii reprosez ceva lui dica, ii reprosez tactica dinaintea si din timpul meciurilor. El a zis clar la tv – transferurile nu le fac eu; eu cer un jucator pe un post, cu anumite calitati si incerc sa lucrez cat mai bine cu jucatorii care sunt adusi.

  Daca el zice de ex ca vrea un inchizator cu forta, rezistenta, agresivitate etc, iar jiji viseaza la optari-decari nu se fac progrese prea mari. Cum ar fi sa-ti zica instalatorul ca are nevoie de robinet de jumate din ppr cu filet pe invers, iar tu sa-i aduci unul de trei sferturi din cupru cu filet normal doar pentru ca iti place tie ca e lucios… Nu stiu daca exista robineti ca astia, dar am dat ca ex 🙂

 • Defapt ce plm pretentii sa am de la unu care voia sa repare un Maybach cu o ranga 🙂

Comments are closed.